Ekologija na starinski

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Ekologija na starinski

PostPostao/la tramontana » 28. 12. 2008. (22:54)

Evo, dok sam pisao, Gašo me pretekao u vezi Suska.
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PostPostao/la unije » 28. 12. 2008. (23:06)

hehe zatrpavanje pijeskom dobro je reka raptor, dobro to je nekad bilo, sad bi bilo dobro da se to otrpa i oni što su bacali da to saniraju. to bi bila prava čistilna akcija ;)
inače lijepo je vidjeti kako se makar jednom godišnje obavi čišćenje po portima to je za svaku pohvalu. naši porti su jakoopterećeni i u njima ima nevjerojatno tog smeća koje zaista dospije u more slučajno posljedično velikom broju brodova i manovara. neke luke u koje dolaze liti ovi jedrenjaci na dnevnim đitama doslovno su preopterećena. brodovi imaju i po 200 putnika pa recimo 10 brodova to je 2000 ljudi. neću kazati da svaki ide na wc ali bar trećina. pazite to je jedno omanje primorsko misto. onda dođe zzzz zavod za zaštitu zdravlja i pronađe jedno 50 x više bakterija od normalnog....
evo gaso susak je idealan slučaj za analizu...da li znaš broj stanovnika suska ? koji je kapacitet tog kolektora/stanice i tko to plača ? na kraju sve se svodi na lovu i ko će to platiti ;)
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la Gaso » 28. 12. 2008. (23:20)

Unije, neznam baš u detajle, koliki je kapacitet kolektora, koliko znam projektiran je za Susak u sezoni, znači cca 800 kuča. Rivo-šetnicu i kanalizaciju obečao je još pokojni Tuđman, dok sam ga slušao u živo na Susku i to je sve platila država, dali ju tu več bila neka kombinirana pomoč sa EU sredstvima ili UNESCO, to stvarno neznam.
Stanica/kolektor je dobro rađen i moderan, samo koliko znam več godinu ili dvije otpadne vode idu preko bajpasa, znači direktno u more, koliko sam čuo da zbog nekog kvara na kolektoru, pa sad tako stoji, dok se to ne sredi, prvo godinu dok je kolektor proradio nije bilo ovih mirisa.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la lupis » 28. 12. 2008. (23:25)

Gašo,opet ti!
.....he-he...,i kažeš cca70 metri...,25 m dubine....a?...he,he,ajde bar si nam jednu poštu otkrio,he-he!

Tramontana,ne mislim ja da smo mi gospodari bilo čega(na žalost),ali zašto ti ekolozi ne čiste u svom životnom i radnom okruženju pa da mi idemo kod njih na odmor!?!I sam si spomenuo Plitvička jezera!Pa zašto bi čistili samo lokacije koje su bogom dane i atraktivne?Njima ekologja dolazi do mozga tek kad dođu na godišnji,a dok su na svom radnom mjestu i dok putuju svaki dan na i sa posla ne vide smeće !Ma ruku na jaja,malo mi je čudno da im ne pada na pamet organizirat eko-akciju čišćenja naprimjer nekog parka u velegradu ili npr odmorišta Ježevo kod Zagreba,ili okoliša kakvog nebodera!

Ja tvrdim da ako igdje ima reda i čistoće onda je to na obali!!Pa razmislite o tome!
I to na mjestima di nemaš di iskopat rupu od kamika i sve posli zatrpat ilovačom!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la unije » 28. 12. 2008. (23:29)

Gaso je napisao/la:Unije, neznam baš u detajle, koliki je kapacitet kolektora, koliko znam projektiran je za Susak u sezoni, znači cca 800 kuča. Rivo-šetnicu i kanalizaciju obečao je još pokojni Tuđman, dok sam ga slušao u živo na Susku i to je sve platila država, dali ju tu več bila neka kombinirana pomoč sa EU sredstvima ili UNESCO, to stvarno neznam.
Stanica/kolektor je dobro rađen i moderan, samo koliko znam več godinu ili dvije otpadne vode idu preko bajpasa, znači direktno u more, koliko sam čuo da zbog nekog kvara na kolektoru, pa sad tako stoji, dok se to ne sredi, prvo godinu dok je kolektor proradio nije bilo ovih mirisa.

Pa to ti i govorim da je u pitanju lova, jer da ima love stvar bi se popravila ili bar funkcionirala kako i treba. Ovako ima na otoku nešto toga starijeg svita koji živi od penzije, a liti kad se namnožite svi bi htjeli tekovine civilizacije, a nema prijave boravka, boravišne takse i slično. Nije susak jedini slučaj. gaso znaš dobro kolliko je prijavljenog svijeta tamo po propisima... ;)
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la lupis » 28. 12. 2008. (23:37)

Što se tiče kanalizacije,dobro Unije gađa!

Ovdi je sad možda tri tisuće ljudi,i to su oni kojii direktno i indirektno financiraju infrastrukturu uključujuć i kanalizaciju!
A po ljeti sa turistima i vikendašima ima nas ko kineza...više od 15.000.
E sad ,svi turistički kapaciteti su u onom bivšem sistemu više manje sami sebi izgradili kanalizaciju.
U novom se nije ništa ni gradilo!

A apartmani i vikendice,njihovim vlasnicima je parola da šta će oni to plaćat kad su tu misec dana!A boga ti,ja ću ti plaćat di ćeš sr@t?Oni bi najradje tih misec dana srali iza kantuna da prođu čim jeftinije!

E tu smo sami krivi,jer bi netko trebao jasno reć:bratijo nema više mjesta,žao nam je ali nismo u mogućnosti omogućit vam izgradnju apartmana i vikendica,preopterećenje!

Pa di u svijetu infrastruktura namjenjena za 3-5 tisuća stanovnika može izdržat 4x više???
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la unije » 28. 12. 2008. (23:50)

Lupis jesi gleda Rambo I dio ? kad ono šerif vidi propalicu ramba i otjera ga iz grada. to je delo hehe, samo rambo napravi šuo kasnije :D
ja uvijek kažem da se zbog prekapacitiranosti mora uvesti različita cijena za nas koji samo živimo na obali od onih koji iznajmljuju i kojima je to biznis. radi domačih mora se imati 5 kamiona za smeće ali ljeti i 30 je malo. ovih 25 kamiona priko zime stoji a moraš platit šofere, servis, održavanje,....... e onda kao i kod angažirane struje nek ovi ča se bavu turizmom calenzi ili neka se lova preraspodjeluje iz gradskih buđeta u komunalni servis a nama nek bude niža cijena.
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la karamba » 29. 12. 2008. (01:02)

prošle godine sam u akciji čiščenja podmorja u šilu točno ispod glavnog mula uz plažu izronio minu iz 2 svjetskog rata , došla policija i pirotehničari i to rješili., e sad zamisli da su ju našli klinci na punoj plaži pa malo lupetali kamenom po okidaču , :?:
toliko o protivljenju o javnom organiziranju klubova i invidualaca za čiščenje podmorja , a to ča se poslje pojede i popije u tome ne vidim ništa loše.
o tornadima koji poslje čiščenja otpušu stolice ,stolove, kuče i hotele u more ,za to nemam komentara.
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la Žabar » 29. 12. 2008. (15:32)

Zbilja mi nije jasno koji kar vaša komunalna poduzeća rade?
Po čemu bi vikendaši trebali manje plačati nego domaći? Šta se tiče struje,imam prijavljen OPG,i tu sam u sustavu PDV-a,pa plačam industrijsku struju na cijelo domačinstvo.
Čini mi se da zbilja neke stvari ne funkcioniraju na moru kako bi trebale,bar minimum toga.
A šta se tiće ekologije po starinski,jel vam je zbilja teško počistiti ispod broda flaše i pikse,ili vam je to bekino i fuj-fuj?
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la karamba » 29. 12. 2008. (16:11)

ekologija na starinski ?, ko je brinuo prije o ekologiji ?dinamiti su se bacali ko špekule ,samo baci ,i danas bi se isto bacali da nisu kazne kakve jesu , jebalo se njima prije za ekologiju ,a ekologija po današnji je prodaj sve pa nečeš trebat čistit smeče s parcela !
davno smo se prodali a sada je najlakše razglabat !, ja sam se s tim davno pomirio i prilagodio i meni ne smetaju ni stranci ni petar ni ive ni joras , ja imam posao tu radim sa tim ljudima a poslje posla sjednem na gliser i za 30 min sam na drugom otoku koji je netaknut ko od majke rođen sve kao prije 100 ili 1 000 000 godina i meni je dobro , samo moram sačekat još neki period da ekipa proda još tih 8% od 92% i onda neču ni o radnoj snazi morat brinut jer uvjek problemi sa sudoperkama.
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la Mezzomariner » 29. 12. 2008. (16:23)

Ja bih rekao da je vama netko zagazio na žulj(što se ne bi dogodilo da niste hodali bosi),zašto mrzite sve oko sebe ?
U vašim izjavama je skrivena velika količina gnjeva i frustracije!Krivi su vam svi koji su prodali ili kupili terene,domaći i stranci!Koga vi volite?
Ako vidite negativnosti u svom okruženju,pravilno bi bilo pokušat na to skrenut pozornost i učinit nešto konkretno,a ne svojom jahtom pobjeć daleko od problema i poslije kritizirat!
Koja se god tema potakne vi problem vidite samo u prodaji terena!
Mezzomariner
New Entry

PostPostao/la Žabar » 29. 12. 2008. (16:27)

Karamba,bilo je smeča i prije turizma kakav je danas,makar onda nije bilo aluminijskih piksi,a staklene flaše su bile povratna ambalaža.
Nautički turizam je jedan od največih zagađivača,pa mu se tako mora i pristupiti. Ako hoćemo fureštima oteti lovu,moramo i poslije njih počistiti. I Unije i Lupis i Raptor su u pravu,samo što dečki malo previše generaliziraju. Nisam ja čistio maračol samo jednu godinu. Tamo smo išli od 80-ih.
A najzanimljivije... Obično dok ronjaš uvijek te netko gleda. Pa ti izroniš i pokažeš debelom Hansu boršu sa smećem. Za pola ure Hans ide roniti i čistiti ispod svoje jedrilice-i evo ti spontanog ekološkog čišćenja dna...
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la raptor » 29. 12. 2008. (16:29)

Ma karamba,ne moreš gledat tako kao meni je dobro :o možda je al do kad :?: veliš da gliserom sprašiš na dugi otok i sve pet,možda,ali zaboravljaš da sve više i više fišermana ima i svi će oni oklaštrit dugi otok,a ča onda :?: prodat te male pa uzet velike koji moru do sveca,jabuke,palagruže itd..za deset let i te "netaknute"destinacije če se očistit od ribe a zamazat
šporkicom sa istih tih fišermana :!: A vraga se starima nije jebalo glede ekologije i ribarstva,oni su na to pazili ka blago,
lovili su koliko im triba za pojist,nisu ribu di imali prodat pa ni nisu radili velu štetu.Stranci ni meni ne smetaju ali bi se tribali ponašat onako kako se ponašaju u svojoj domovini tj.kulturno i odgovorno.qr@c bi u njemačkoj šeta pasa na plažu da se posere i to isto i ne pokupit,nebi bacija vričicu i bocu u more ili grm,šparhet u more i slično.Samo oni vide da u nas to sve slabo funkcionira(kontrola) pa im se jebe,e to tribaju prominit pa niko neće sr@t po njima ;)
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la Žabar » 29. 12. 2008. (16:38)

Raptor,stari,ja ti nisam ama baš nikakav ekolog,ali kada u nekoj vali bacim sidro,vidim da se nešto svjetluca.I nemam volje ići striktno po to. A opet,kada od dosade natandrkam masku i disalicu,nije mi teško to izroniti i staviti u boršu za smeće na svom brodu.Uglavnom,kada ronjam bezveze,barem da ima kakve koristi. A danas imaš kontejner u svakoj luci na svakom otoku.
Što se tiće domačih,vidim da tu nisam kompetentan. Da bar bolje ne zapažam,nebi pisao o tome.
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la vlajko » 29. 12. 2008. (16:46)

Jesmo mi zajebani,nemoš virovat.Od jedne lipe misli iz prvog posta,di je lipo čovik reka "ja nisam bacio...",di on nikoga ne proziva,di on nikome ne popuje,di on ne krivi ni ove ni one nego samo kaže da on nije.a to valjda znači da i neće činit ništa šta nije u skladu sa prirodnim regulama,mi došli do toga da se prepucajemo i gadimo ove gori i ove doli.
A sve je u stvari jednostavno "JA NISAM u more bacio...".
Amo mi lipo poć od sebe i neka to svak sa sobom uredi,pa neka svi možemo sebi u ogledalo reć "ja nisam..."
Da se mi razumimo ne mislim ja da će mo mi time riješiti išta veliko i ozbiljno,al ćemo bar moć reć(kad kod NJEGA budemo račun polagali) "ja nisam...",a oni koji to ne mogu reć ,a jebemu valjda ON zna šta će s njima.
vlajko
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.