Ekologija na starinski

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Ekologija na starinski

PostPostao/la raptor » 28. 12. 2008. (18:29)

unije je napisao/la:ma evo baš me zanima di se na Susku nalazi smetlište i kako se tamo ljudi rješavaju civilizacijskih tvorevina ? ;)

Oli neznaš :o pa zakapju sve u pjesak,ka noj glavu :lol:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la lupis » 28. 12. 2008. (19:16)

Ako je kakva guma i završila u moru,to nije zato jer ju je netko bacio nego je 99% pala s broda na kom služi kao pajet!
Što bi se reklo šits hepnds!
Kamionska guma kao pajet na brodu je sigurno ekološkije riješenje nego kupit novi gumeni pajet koji će isto jednom bit star i otpast s broda i zavržit ko zna gdje!

A i s tim šparhetima bulaznite da je milina!
Više doprinosi jedan stari šparhet na dnu mora očuvanju riblje mlađi i fonda nego svi "oceanografi" u hr zajedno!

Sad će neko pitat "kako"!

Bila je tu jedna eko akcija,imam čak i majicu koju sam dobio kao sponzor!Svaka čast,većina sudionika je dobronamjerna,ljudi se oće družit i popit,,ali nakon čišćenja slijedilo je druženje i malo se popilo i proveselilo,bilo je mukte ića i pića...,radijska kampanja...,znate već kako to ide,nazočne je pozdravio taj i taj...

...u glavnom,kako se jelo i i pilo iz plastike a u stanu delirija i bijelih miševa dotične nije bilo volja pokupit odmah smeće sa stolova,mislili su da će ih tu dočekat ujutro,njih ili škovacine!!
Ali kara,"lagani" vjetrić je to sve lipo razbaca da je luka i riva doslovno izgledala gore nego prije početka "akcije"!

Di su sad ti svi ekološki osvješteni ,dođite sad plaže čistit posli bure i juga!!!Da vidite lipih stvari!
E al sad je hladno,nemožeš ni pocrnit,a i lokanje ne ide ko ljeti pa jebeš ekologiju!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Jablan » 28. 12. 2008. (19:21)

Ja samo mislim da nije uredu omalovažavat pojedine lokalne eko akcije niti ljude koji sudjeluju u njima. Dapače mislim da ih treba pohvaliti što uopće imaju volje i savjesti za more. Naravno da postoje turisti kojih nije briga za more i onečišćenje mora ali isto tako ima i domaćih.
Govorite da lujdi prazne fekalijske tankove i sl. u more.....a kamo ide ono kad mi povučemo vodu za sobon ili na wc-u.....ili detergent kad peremo suđe....
Kako mi je struka povezana s kemijom onda znam da jedan detergent, ulje ili nafta moru na moru napravit veću štetu nego neznan koliko fekalija. Daleko od toga da je to dobro jer mi se u tome kupamo i jimo ribe koje isto to jedu...ali tako je ne moreš tu niš!
Ali moreš kao pojedinac pazit ča ti delaš i tako malo doprinest.
Na to se i svodi ova tema "ekologija na starinski"

Zato mislin da trebamo reći hvala Žabaru i Yozuriu i cijeniti ča su si dali truda, jer su mogli napravit niš, pa ih onda niko ne bi ni kritiziral!

eto.....

i ča bi jedan pjesnik rekal "život je more"
....i tad su došli popovi.... pa topovi.... pa lopovi...
Jablan
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski

PostPostao/la unije » 28. 12. 2008. (19:28)

Lupis pravo zboriš špaher u moru je dobra stvar. Čak i ogoljene automobilske olupine(samo željezo) poboljšavaju krvnu sliku mora. Poznato je da željezo poboljšava život u moru. Evo Jablan se razumi u kemiju pa da malo objasni. Možete se smijati sada ali svaki odbačeni špaher u moru, vrata auta ili cijelo auto znači dom za ugora beskučnika ili škarpinu koju je muž otjerao iz rupe pod kamenom. Koliko puta ste roneći naišli na olupinu a unutra ugor, hlap il škarpina. To uopće ribama nije smeće već ajmo reć nešto kao POS stanogradnja !
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la raptor » 28. 12. 2008. (19:57)

Je,lipo rećeno,stari šparheti ne smetaju bar da ih je više na hrpi i eto ti umjetni brak.Nemoren se sad sitit ali koda u okolici Selca i Crikvenice ima jedan umjetni brak napravljen ciljano od automobilskih gima i onih kamionskih :!:
Trbalo bi po auto otpadima pokupit stare motore auta i kamiona ,izvuć ulje i potopit po zaštićenim područjima i valama pa se nebi vukle mriže potegaće ;) Ima više od deset let negdi san čita da jedna firma mislim iz Zadra ( :?: ) radi umjetne brake od betona i to je prava stvar za ribu.E jebiga sad san već oša i u off :mrgreen:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la raptor » 28. 12. 2008. (19:59)

A jablan je u pravu,netriba nikog kudit ča sudjeluje u eko akcijama pa taman i posli iste ,svu šporkicu vrnuli nazad ;)
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la Jablan » 28. 12. 2008. (20:04)

unije je napisao/la:Lupis pravo zboriš špaher u moru je dobra stvar. Čak i ogoljene automobilske olupine(samo željezo) poboljšavaju krvnu sliku mora. Poznato je da željezo poboljšava život u moru. Evo Jablan se razumi u kemiju pa da malo objasni. Možete se smijati sada ali svaki odbačeni špaher u moru, vrata auta ili cijelo auto znači dom za ugora beskučnika ili škarpinu koju je muž otjerao iz rupe pod kamenom. Koliko puta ste roneći naišli na olupinu a unutra ugor, hlap il škarpina. To uopće ribama nije smeće već ajmo reć nešto kao POS stanogradnja !

Ja kad ronim uvjek pogledan u staru gumu za mrkača.....često budu tamo. Znači da mu ta guma ne smeta za život i ostalo ča već dela :D
Naravno da ne mislin da je toj gumi ili šparhetu tamo mjesto ali to ni niš u usporedbi sa jednom industrijom ili izljevom nafte u more. Na kemijske spojeve je osobito osjetljiv plankton a znamo svi da je on pokretač života u moru.
....i tad su došli popovi.... pa topovi.... pa lopovi...
Jablan
Senior Member

PostPostao/la lupis » 28. 12. 2008. (20:07)

Nisam mislio da je šparhet koristan jer će u njemu živit neka morska beštija,neko kao sredstvo u borbi protiv koće!

Kad koća ore tamo di ne treba,običaj je na to mjesto bacit šparhet!Pa kad ga pokupi u sak eto veselja!

Eto,nije šparhet u moru baš takav negativac kao ča neupućeni u gradivo misle!
Ali i šparhet kao poticajna stanogradnja za neku ribu je isto dobra stvar!Daleko od toga...

Mene Jablane smeta samo to ča ovi furešti misle da tu netko treba doć čistit jer to nismo sami kapaci!
Najrađe bi od obale napravili vikend naselje(u stvari,neki misle da je to obala već sada,da zimi nitko ne mrda ku...m,a oni drugi tu žele napravit ugodno mjesto za odmor ali ne i za živit)!
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la lupis » 28. 12. 2008. (20:09)

raptor je napisao/la:A jablan je u pravu,netriba nikog kudit ča sudjeluje u eko akcijama pa taman i posli iste ,svu šporkicu vrnuli nazad ;)

Ne treba dok ne misli da bi bez njega vladao nered i šporkica!

Ako se netko sutra ujutro u Zagrebu probudi zabrinut za ekologiju,ne treba čekat sezonu i godišnji!
Ima posla "gori" koliko oćeš,pa nek počne!
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la yozuri » 28. 12. 2008. (21:19)

Lupis , Lupis ne razumijem šta te je toliko raspizdilo u mom postu .Najprije sam mislio da si se prepoznao u nečemu što sam pisao u tom postu , ali poslije sam skužio u čemu je stvar.Naime pa neće valjda tebi čovjeku s mora neki " osviješteni ekolog iz tamo nekog Zagreba , Osijeka , Karlovca , Siska , ili Varaždina koji se rodio u smradu i neredu držati lekcije umjesto da čisti u svom dvorištu ( valjda u Zagrebu , Osijeku ...).Ne brini nije mi ni na kraj pameti, pogotovo što sam i ja s mora , ali jednostavno smatram da nije u redu za sve kriviti "neke tamo" , a zatvarati oči pred svim pizdarijama koje prave naši ljudi.Pri tome ne vidim ništa simpatičnog u bacanju špahera , guma, i drugih stvari u more , a pogotovo u izlijevanju zauljanih voda iz santina u more . Što se tiče akcija čiščenja , na njima sudjelujem često tokom cijele godine kako u svom dvorištu ( oko Pule ) tako i malo dalje gdje nas kao klub nazovu .Pri tome često nailazimo na zbilja jako onečišćena područja i mislim da količina smeća kojeg izvadimo ni u kom slučaju nije zanemariva .Jedino zbog čega ne vidim naročitu svrhu u svemu tome je da je svake naredne godine količina smeća jednaka umjesto da se smanjuje.Ali to je već drugi problem. Na moru nisam samo kako misliš preko godišnjeg odmora , već stalno . Ako nisam sa svojim brodom na ribama ili na kupanju , onda ronim i guštiram u ljepotama podmorja . Pri tome uvijek svo smeće nosim sa sobom natrag. A što se tiče uživanja u moru evo i jučer sam zaronio unatoč buri i niskoj temperaturi i nema mi bolje relaksacije .
yozuri
Member

Tip plovila: kornat 700

PostPostao/la lupis » 28. 12. 2008. (22:07)

Pa iskreno ,"raspizdilo" me to ča si par puta podcrta domaće kao te koji rade smeće i nered!
Sad kad malo bolje razmislim,nigdje nisi napisao domaće-aboridžine,ili domaće-hrvate!

Pa smo se možda i krivo razumili,možda nisi mislio na aboridžine neko na ljude koji tu provode godišnji!

Jer koliko ja znam,domaći starosjedioci ne idu na plažu noseć frižider i tri obroka u njemu,kao i pripadajuće smeće i ambalažu!
Domoroci jedu doma iz keramičkih pjata a ne iz plastičnih,i jedino ča nose na plažu je šugaman kojeg rijetko tamo zaboravljaju!

Nemam ja ništa protiv zabave,druženja,oblokavanja,žderačine i ekoloških akcija,ali mi je sve to malo odbojno čim se počne od toga radit nauka!
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la raptor » 28. 12. 2008. (22:26)

lupis je napisao/la:Pa iskreno ,"raspizdilo" me to ča si par puta podcrta domaće kao te koji rade smeće i nered!
Sad kad malo bolje razmislim,nigdje nisi napisao domaće-aboridžine,ili domaće-hrvate!

Pa smo se možda i krivo razumili,možda nisi mislio na aboridžine neko na ljude koji tu provode godišnji!

Jer koliko ja znam,domaći starosjedioci ne idu na plažu noseć frižider i tri obroka u njemu,kao i pripadajuće smeće i ambalažu!
Domoroci jedu doma iz keramičkih pjata a ne iz plastičnih,i jedino ča nose na plažu je šugaman kojeg rijetko tamo zaboravljaju!

Nemam ja ništa protiv zabave,druženja,oblokavanja,žderačine i ekoloških akcija,ali mi je sve to malo odbojno čim se počne od toga radit nauka!

Eto,sve rečeno,ne more bolje ;)
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la unije » 28. 12. 2008. (22:43)

Lupis pričaš pi....je glede odlaska domaćih na plažu. Evo ja na primjer ponesem desetak breskvi i najdraže mi je pojist, onda umit se u moru i košpicama od breskve gađat galebove. Znam da činim nemjerljivu štetu prirodi ali .....
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la Gaso » 28. 12. 2008. (22:44)

unije je napisao/la:ma evo baš me zanima di se na Susku nalazi smetlište i kako se tamo ljudi rješavaju civilizacijskih tvorevina ? ;)

Danas ima na Susku koncesionar, koji skuplja smeče, i kontejnere vozi u luko, to je sređeno več nekih 10 godina. Imamo kontejnere u koje se stavlja sve, nema odvajanja smeča(to još fali) ima i posebni kontejner u luci, kdje se sakuplja staro ulje.
Ove kontejnere se onda vozi sa posebnim komunalnim brodovima u Mali lošinj, brodovi mislim da su od Lošinjske komunale, pa onda ima komunala dalje brige sa smečem.

Do prije 10 godina, bilo je posebno mjesto kraj fusbal igrališta, pa nakon toga na putu između sela i groblja, kdje se je jednostavno bacalo sve, pa ponekad i palilo, ponekad i samo zapalilo, ...., svi požari koji su bili na otoku, uzrokovani su bili smetištem. Ova privremena smetišta su se onda svake toliko vremena pokrila sa pjeskom, ali to je bilo sve sukladno sa tadašnjom politikom u vezi komunale na Susku, pa čak i kontrolirano paljenje smetišta, radio je domačin ovlašten za brigu smetišta.

Smeče mislim, da je sad nekako sređeno, ali više me živcira kanalizacija, pošto ima puno problema kod nove stanice za filtriranje otpadnih voda(puno kvarova itd...), večinom sva ova kanalizacija ide direktno u more, što se može osjetiti na području ispred stanice cca 70m, na dubini 25m, kdje je kraj cjevi, tamo na tom području "ljepo" miriše.

Čistilne akcije se održavaju na otoku svake toliko vremena i ako sam slučajno u to vreme tamo uvijek radim na tim akcijama, organizator je bio uvijek gradonačelnik Suska, ali nažalost večinom smo radili na tim akcijama fureštije - tako domače(Hrvatske) ko strane.
Zadnja izmjena: Gaso; 28. 12. 2008. (22:52); ukupno mijenjano 1 put/a.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la tramontana » 28. 12. 2008. (22:50)

jablan je napisao/la:Ja samo mislim da nije uredu omalovažavat pojedine lokalne eko akcije niti ljude koji sudjeluju u njima. Dapače mislim da ih treba pohvaliti što uopće imaju volje i savjesti za more. Naravno da postoje turisti kojih nije briga za more i onečišćenje mora ali isto tako ima i domaćih....Zato mislin da trebamo reći hvala Žabaru i Yozuriu i cijeniti ča su si dali truda, jer su mogli napravit niš, pa ih onda niko ne bi ni kritiziral!

Jablan slika

Lupis, ča smiron pušeš na naše "domaće furešte"? Po tebi bi mi koji živimo uz more trebali biti njegovi apsolutni gospodari i neupitno bezgrešni što se tiče njegovog očuvanja. Mislim da je ekološka svijest tj.savjest, ravnomjerno raspoređena među primorskom i kontinentalnom populacijom. Zašto mene ne bi zabolilo šporkavanje Plitvičkih jezera (i bi), Papuka ili Kopačkog rita?
Unije, na Susku u portu je nekoliko kontejnera za smeće po koje dolazi brodić (ja vidio), a vjerojatno isti obilazi i neke druge punktove.
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.