Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori
yozuri je napisao/la:Mislim da što se tiče zagađivanja i prljanja mora nebi trebali praviti razliku na domaću i stranu stoku .To je jednostavno STOKA i to neodgojena , bahata , primitivna itd... Imao sam prilike vidjeti i strance ali i domače kako sa broda , ali i na kopnu ostavljaju vrećice sa smečem iza sebe gdje god stignu bez imalo srama.Isto tako sam vidio ribare na vezu blizu mog broda kako svu moguću šporkicu prilikom čiščenja uredno pospremaju preko palube u more, a više puta sam prisustvovao kako zauljenu vodu iz santina kaljužnom pumpom ispumpavaju naravno u more.Toliko o onima koji direktno žive od tog istog mora i koji bi ga trebali najviše čuvati.Prošlog ljeta bio sam na akciji čiščenja podmorja na Murteru i na Kornatima.To je jednostavno nevjerojatno koliko smeća smo izvadili iz mora tokom četiri dana ronjenja.Prvi dan smo zbog jake bure čistili u mjesnoj lučici i u jednoj uvali gdje se kupaju uglavnom domaći ljudi.Izvadili smo nekoliko kontejnera svakakvog smeća , a ostalo je još brdo toga u moru koje se nije stiglo izvaditi.Sljedećih nekoliko dana čistili smo po Kornatskim uvalicama .Ubjedljivo najviše smeća izvukli smo iz mora ispred kućica lokalnog stanovništva , i to staklene ambalaže , konzerve , stare akumulatore , stare čizme , šlape itd...Na mjestu gdje sidre čarteraši uglavnom plastične čaše i pribor kojeg je možda i vjetar odnio u more.Ne treba ni spominjati da je stotinjak metara dalje zjapio prazan kontejner.Kad smo peti dan odlazili iz Murtera mogli smo vidjeti ono smeće koje smo izvadili prvi dan kako još stoji na istom mjestu gdje smo ga i ostavili.A što se tiče samog čiščenja , od lokalnog stanovništva gotovo da nije bilo nikoga.
Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.