Vixo je napisao/la:U Makarskoj jos funkcionira prodaja ribe sa ribarskih brodova. Cini mi se da nece dugo. Par profesionalnih ribara koji love bilu ribu mrizama ionako nemaju problema sa plasmanom svoje ribe.
U zadnje vrime neki ljudi iz vlasti govore kako nije red prodavat ribu na rivi i sl. To su oni sta su dosli iza brda i ne vide koliko ribari doprinose mediteranskom ambijent
S druge strane dozvoljava se desetcima turistickih brodova da agresivno privlace musterije reklamama na rivi i potezanjem za rukav svakoga koji prodje rivom. Uglavnom, tiranjem ribara sa rive gube svi osim nakupaca. Kupci ce teze pripoznat frisku ribu i teze do nje doc, ribari ce morat svu ribu davat nakupcima ili tvornicama i uzgajalistima, Makarska ce se dodatno poseljacit i izgubit sve karakteristike mediteranskog gradica. Jedini koji ce bit na dobitku su nakupci.
Drugo rjesenje je neka otvore novu ribarnicu, negdi blize moru i dodjele ribarima stalne standove. Neka se tocno zna di se prodaje plava riba, di bila, skoljke, mekusci...
Govorili su mi neki kocari kako ne moze funkcionirat burza jer nema dovoljno kupaca.
Istarski ribari su najdalje odmakli pa su se organizirali i sami izvoze ribu u Italiju i dobivaju za srdelu 4-5kn, dok ostali dobivaju od 1.5kn do 2.70kn.
Za prodaju s broda neću tvrdit ali mislim da se to ne smi nigdje!Što se radi to je drugo,sva srića!
Ovo da tiraju ribare s većine riva mogu samo potvrdit...,dozvoljavaju se stvari da ti pamet stane,a s druge strane ako brod ide u remont 7 dana na škver i ako za to vrime uredno složi mrižu na rivu pišu se prijave od komunalnog redara.
Isto zahvaljujuć samo tome što o tom odlučuju tteeeeške seljačine koje su rođene i odrasle u svinjcu barem 50 km udaljenom od mora!Jebe mi se ako će se ko uvridit jer je to tako!
Plivarice jesu malo pretjerale u zadnje vrime jer se nakotilo onih "turaka" i "rusa",jedan takav brod zauzme mista ko 3 tapara,ali i zbog toga turisti dolaze,vidit nešto ča doma ne mogu vidit(he-he,toga ima kod nas).
Tjeraju se ribari ali "idirektno",na način da kad uđe 7-8 ili 10 brodova u luku ujutroo iskrcat plavu ribu nema nego jedno eventualno dva iskrcajna mjesta,pa ti čekaj ...,rivu zbog toga nitko neće ni gradit ni proširivat...
Ali za potopit dvi bovice za iznajmljivanje misec dana nekom vikendašu ili turistu to može!
Ovo kako Istrijani izvoze bit će slično ko i kod mene,da su kupnju brodova financirali talijani i to se sad odrađuje!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.