Veletržnica ribe

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Veletržnica ribe

PostPostao/la tramontana » 23. 12. 2008. (08:48)

Kako prenose mediji, danas bi trebala biti otvorena Veletržnica ribe u Poreču. Mislite li da će i ova investicija od 12-tak miliona kn proći neslavno kao i ona u Rijeci, koja je za više od godine dana rada ubilježila samo nekoliko simboličnih kupoprodaja (http://www.veletrznicaribe-rijeka.hr/index.php - obratite pažnju na rubriku Statistika)?

Da li ovaj oblik trgovine ribom, koji drugdje po svijetu dobro funkcionira, kod nas ne uspijeva zaživjeti zbog crnog tržišta ili se radi samo o lošoj organizaciji?
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

Re: Veletržnica ribe

PostPostao/la lupis » 23. 12. 2008. (12:55)

Radi toga jer nitko za ništa ne odgovara na za to predviđenom mjestu!

Samo jednu stvar treba dovest u red u ovoj državi,a to nisu ribarnice!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la tramontana » 23. 12. 2008. (14:23)

lupis je napisao/la:Samo jednu stvar treba dovest u red u ovoj državi,a to nisu ribarnice!

...druga...treća......osma............stopedesetšesta............... :-? :-\
tramontana
Moderator

PostPostao/la unije » 26. 12. 2008. (11:20)

kod nas ribari se drže one : "svaki za se travu pase" i umjesto da se organiziraju cehovski ili u zadruge ili u.... oni su tako
pojedinačno laka grupa za manipuliranje svakojakih prekupaca. žalosno, ali ako ne pomognu sami sebi...drugi će ih oderati.
činjenica je da riba iz hrv dijela jadrana u italiji ima cijenu $$$ koja je puno veća nego tu. zaključak je logičan. ako će funkcioniranjem veletržnica biti postignuta veća cijena i stabilno plačanje ribarima ribari će sami to prihvatiti kao dobru stvar. u suprotnom ako budu imali iste cijene za ribu kao do sada oni neće imati interesa.
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la riberer » 26. 12. 2008. (11:34)

Mislim da su naši ribari već "organizirani" i da im prodaja putem licitacije ne treba ... kad je riba ionako prodana prije nego li je ulovljena.
Ući na veletržnicu sa kašetom ribe nosi sa sobom previše obaveza, jer bi se znalo koliko je tko ulovio (i koliko lovi), kome i za koliko je prodao ... a na to bi trebalo platiti i porez ... slika

Bolje je ovako ... jednostavnije, zar ne?! slika
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la raptor » 26. 12. 2008. (13:00)

Ja apsolutno podržavam otvaranje veletržnica ribe :!: To je prva stvar za ozbljnog profesionalnog ribara i mislim da bi putem ovakove prodaje ribar daleko više zaradija.Gledam plivaričare kad uvate recimo sardelu pa je onda kupuju nakupci i prekupci ,plačaju mizernih 3-3,5 kn za kilo ,a posli prodaju po peškarijama za 20-30kn kilogram :evil: Dakle dolazim do zaključka da je isplativije bit preprodavač nego ribar i ovakvo stanje naravno da paše prekupcima.Kod nas cvate siva ekonomija i naravno da veletržnice ne mogu zaživit a to bi tribalo možda prominit nekim uredbama.Danas recimo ić uložit u ribarski brod i opremu a nemat siguran plasman graniči sa ludošću.Da je stanje drugačije odnosno da veletržnice posluju kako triba možda bi i sam uša u profesionalne vode,ovako jok :!: Večina ribara živi od prekupaca koji diktiraju cijenu ribe
te masno zarađuju a ribari jedva i za naftu imaju.Našim ribarima je jednostavnije ovako poslovat,nema puno papirologije,
manipulira se kako cijenom tako i količinom ulova,vara se država,a jedino prekupci trljaju ruke.Svaki veči grad na obali bi triba imat veletržnicu ribe pa nebi bila problematična dostava ribe.
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la tramontana » 26. 12. 2008. (14:25)

Sve ovo ča ste napisali stoji. Svak zna barem pet-šest "dobrih" razloga zašto se riba ne nosi na veletržnicu. Po onome kako sada stvari stoje, mislim da bi na tržnici mogli finit eventualno neki viškovi koji se nisu uspjeli prodati na pučini (kažu da talijani i tako dolaze po ribu) ili direktno već poznatim kupcima.
Ima tu još jedna otegotna okolnost za naš pojam poslovanja - ovakva trgovina se odvija u sitnim jutarnjim satima. Zamislite ugostitelja koji bi nakon zatvaranja i pospremanja lokala u jedan, dva noću trebao još poći na licitaciju ribe u neko ne baš susjedno mjesto. Pa sutra opet, pa opet ...
tramontana
Moderator

PostPostao/la surfer » 26. 12. 2008. (15:07)

Pulski ribari su si sami osnovali zadrugu i preko nje prodaju ribu, neznam točno kako to funkcionira, stari od frenda je ribar i kaže da je to super!!!
There is one thing far more important than freedom of speech and that is the freedom to live!! by P.W.
surfer
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin + Honda 40

PostPostao/la lupis » 26. 12. 2008. (15:25)

tramontana je napisao/la: Zamislite ugostitelja koji bi nakon zatvaranja i pospremanja lokala u jedan, dva noću trebao još poći na licitaciju ribe u neko ne baš susjedno mjesto. Pa sutra opet, pa opet ...

Čekaj malo...,stani,....di ćeš......,korak po korak....

....za sad zamislite samo to da se riba može kupit jedino na ribarnici i jedino od profesionalca!
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la riberer » 26. 12. 2008. (17:21)

tramontana je napisao/la:Ima tu još jedna otegotna okolnost za naš pojam poslovanja - ovakva trgovina se odvija u sitnim jutarnjim satima. Zamislite ugostitelja koji bi nakon zatvaranja i pospremanja lokala u jedan, dva no u trebao još poći na licitaciju ribe u neko ne baš susjedno mjesto. Pa sutra opet, pa opet ...

"Otegotna" je sistema radi ... ne mora biti ugostitelj glavom i bradom taj koji licitira. Postoje ljudi (ne u Hrvatskoj, naravno) koji licitiraju za jednog ili više ugostitelja (znajući otprije što im treba) i onda im oni donose ribu u lokal.

lupis dobro kaže:
lupis je napisao/la:....za sad zamislite samo to da se riba može kupit jedino na ribarnici i jedino od profesionalca!

Veletržnica je i zamišljena da bi se znalo od koga je riba ulovljena (dodjeljuju se brojevi), znači porijeklo, i kome je prodana, za koliko, kontrolirana je kvaliteta i trebala bi se, ujedno, ostvariti i najveća cijena ribe s obzirom na potražnju u tom trenutku.
Dokle god se riba prodaje mimo, odnosno, dokle god se to tolerira, pa bilo to od profesionalaca, a da ne govorim od "rekreativaca" i inih, bez kontrole i bez plaćanja davanja koja na to idu, normalno je da nitko nije ozbiljno zainteresiran da ribu nosi na veletržnicu ili je tamo kupuje.
Znači da bi naš ugostitelj, ako želi kupiti ribu jeftinije, znajući da svi poslije licitacije imaju višu cijenu i znajući da je u prekršaju, ako je kupi bez računa, ustao vrlo rado svako jutro, ako mu je do jeftinije i kvalitetne ribe stalo.

slika ... mah, što ja to pričam???

Interesantan detalj je, kako su "uredili" svoje aste Italijani, naime brod koji dolazi u luku, javlja putem interneta količinu i vrstu ribe koju donosi na veletržnicu, dok je još ribari sortiraju u kašete ... na moru.
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
riberer
Moderator

PostPostao/la lupis » 26. 12. 2008. (19:03)

slikaFala bogu,postoje ribari koji love ribu i ljudi koji ribom trguju...
Mali ribari koji imaju mali ulov mogu ga i relativno brzo "riješit",sami na ribarnici...

Ča bi sad neki sitni ribar treba i davat ribu preprodavaču da ju ovaj vozi u Rijeku a ugostitelj iz istog mjesta će ju tamo kupovat i vozit nazad odakle je došla..
U isto vrijeme će se ribare kontrolirat di i kako prodaju ribu jer su negdje evidentirani i registrirani,a ovi muljatori od sportsko-malo-rekreativnih ribolovaca će tek doć na svoje jer ko će se zajebavat s papirima?

Da se neko sjeti dozvolit prodavat ribu na samom brodu....,bilo bi i tu mućki ali bi sigurno bilo teže uvaljivat staru ribu..
Ovako sad se to ne smi iz razloga jer neko misli da na brodu koji je bio cilu noć vani ne vladaju sanitarni uvjeti.....
A u onim Kedijima i Kangujima i Berlinzima vladaju....he-he-he...

Pa nema bolje i svježije ribe od one koju kupiš na brodu...,al našo se neko opet pametan koji je oslića vidio samo na Dolcu i donio takav zakon!

Zna se kad koća dolazi u luku!Ili bilo kakav brod!I lipo dozvoliš direkt prodaju...naravno račun i ostalo...
Kakvi veterinari i monade!

Ma mi smo čudni,ne kužimo da kad nešto zabraniš da u stvari otvaraš mogućnost mućkanja i gubiš kontrolu..
Tad se par zaštićenih bogati a ostali puše!

Malo je off,al sad kad se uvede zakon o fumanju po kafićima dogodit će se da će inspekcija kažnjavat onoga ko zapali cigaret u lokalu,a u isto vrijeme će se u nekom drugom lokalu ili čak i u istom ali u zahodu, "potezat crtice"!

Zato sam i napisao na početku teme da treba puuuuuuuuuno toga prije riješit a ne fantazirat i baratat pojmovima koji zvuče "napredno"!

"Veletržnica".......to je nešto moderno...,,jebeš ribarnice,peškerije,,,,uffff,to su pojmovi iz prošlog sistema..
slika
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la surfer » 26. 12. 2008. (20:01)

riberer je napisao/la:Interesantan detalj je, kako su "uredili" svoje aste Italijani, naime brod koji dolazi u luku, javlja putem interneta količinu i vrstu ribe koju donosi na veletržnicu, dok je još ribari sortiraju u kašete ... na moru.

...koliko bi se naših ribara znalo služiti internetom??! slika

lupis je napisao/la:Zna se kad koća dolazi u luku!Ili bilo kakav brod!I lipo dozvoliš direkt prodaju...naravno račun i ostalo...
Kakvi veterinari i monade!

...ni ovo ne zvuči loše, ali da postoje ribarske luke, da se zna di dolaze ribari i di bi ih ljudi išli tražit, a ne da ideš kupit kod jednog pa nema, i onda trči na drugu stranu grada kod drugog...
There is one thing far more important than freedom of speech and that is the freedom to live!! by P.W.
surfer
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin + Honda 40

PostPostao/la lupis » 26. 12. 2008. (20:11)

091....,098....,095.....

Mene kao potrošača zanima da mi riba bude čim svježija a ne dal je bila na nekakvoj veletržnici dva dana i prodala se kad je cijena pala ili kad ni bilo vrime za izać na more, i sad košta kilo 10 kn manje !
Najjeftinija i najkvalitetnija riba je na brodu,i amen!
To treba dozvolit i nekako riješit ,sve ostalo je korak nazad!
Zadnja izmjena: lupis; 26. 12. 2008. (20:20); ukupno mijenjano 1 put/a.
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la unije » 26. 12. 2008. (20:14)

ma već smo to negdi laprdali ali kod nas u rh je svaka luka ribarska luka. di god ti dođe 3 plivarice, 5 koča, 5-6 barki sa mrižama. sve je kod nas disperzirano i kako te ribare uglavit da idu na jedno misto ? nikako. di će ostavit brod ? skoro sam bio u anconi (italija) i popodne kad počnu uplovljavat do navečer uplovi 80 brodova dugih 25 metara na više, a onih manjih od školjaka još duplo i tamo to šljaka odlično. riba s broda na prikolicu i odmah na burzu koja je sto metara dalje. ali što je tamo još kvaka; oni love u grupama, nema soliranja. njih u podne zove neko s obale na radio stanicu i kaže inčun je pa na ajde sad ću lupit na 3 eura kilo i nema brale oni mriže vanka i može bit inčuna ka škaje oni svi u porat. a ovi naši uvatili bi i stine iz mora onda bi došli u kraj i plač i kukanje kako to niko neće otkupit. ljudi moji to je potpuno druga filozofija. znamo svi da ribarstvo nije lako ali određen stupanj tog stanja ide i na dušu ribarima...
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la riberer » 26. 12. 2008. (21:34)

surfer, ne znam na koje ribare misliš, nadam se ne na ovakve:

slika

Oni koje ja znam imaju malo jaču tehnologiju u kormilarnicama svojih brodova, tako da im internet nije nimalo stran. Ne misliš valjda da gledaju u nebo kad se spremaju ostati vani par dana, oko Jabuke, npr. ?
U ostalom, ribarima kao na slici, veletržnica nije ni namjenjena. Ne samo njima, mislim.

unije je puno rekao u svom opisu ... na veletržnici (onima koje funkcioniraju) sama prodaje ribe traje od deset do petnaest sekundi ... ma koja stara riba ?! slika
Stara je ona koja se ne proda, a veletržnica je tome i namijenjena, brzoj prodaji. Sve je tome podređeno tako da ima i svoju luku i time otpada poterba za transportom do mjesta licitacije.

No, uzalud mi priča, što bi bilo, kad bi bilo.
Ostavljam ... slika
riberer
Moderator

Sljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.