Tezina bertonskog bloka za brod

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Tezina bertonskog bloka za brod

PostPostao/la golum » 01. 06. 2011. (19:44)

đirandula je napisao/la:Neki dan san nalio dva bloka svaki 1x1x45cm težine oko 1100 - 1200 kg, pustio koji dan da se osuše i onda ga sa kamionom sa kranom pribacio do jedne destinacije u blizini moga veza, sutradan mi doša ronioc sa padobranom i odnio ga točno tamo di san zamislio! I sve to za jedno uru ipo. Ako ne možeš to napravit sa dizalicom onda je ronioc najbolje rješenje! :thumbup:

Cifru za kamionđiju znam odprilike,koliko uzme ronioc za njegov dio posla?
golum
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ven fly cabin

PostPostao/la đirandula » 01. 06. 2011. (20:28)

50 eura po bloku! Reka mi je da on ima svoje blokove i da naplaćuje 1000 kn blok (bez obzira na težinu) + postavljanje, ronjenje bez bove i konopa, lanca! Samo tribaš reć di da ti ga stavi, naravno to vridi samo za područje Omiša, mislim!
đirandula
Senior Member

Tip plovila: Grašo 19 - Vetus M 4.17 ( 42 ks)

PostPostao/la bluefinbgf » 23. 06. 2011. (21:42)

Ronioc u Rogoznici mi trazi 1500kn samo za postavit blok :thumbdown:
Ako je neko u blizini i moze odradit posal za pristojniju cijenu nek me pp.
Usput jos jedno pitanje vezano za lance...
Poznanik mi kaze da mi je dovoljno samo 3-4m lanca da amortizira konop.
Kaze da je stavljat lanac 1.5x duzine dubine na kom je blok nenormalno???
Ja pojma nemam.
Jos mi je reka da metnem obican lanac a ne prohromski jer nema puno razlike.
Sto mislite?
Chum and they will come...
bluefinbgf
Senior Member

PostPostao/la 4ever » 23. 06. 2011. (22:20)

poznanik ti je dobro reka,stavi par metara zavisno od debljine i kuku na bloku od prokroma ili dvi obicne posto to najprije strada a blok baci ispod rive i nadi neki jaci brod neka ga povuce di oces i plati pice . koliki ti je blok i koja dubina?
4ever
Old Senior Member

Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la bluefinbgf » 23. 06. 2011. (22:33)

Blok ce bit 1x1x0.5m mislim da ce to tezit okolo 1200-1400kg na suhome.
Dubina ce bit izmedu 4 i 10m , jos nisam izabra lokaciju. Ima puno pasara okolo pa ne zelim bit u blizini ikoga.
bluefinbgf
Senior Member

PostPostao/la 4ever » 23. 06. 2011. (22:39)

da je bar malo laksi i da je gotov ja bi ti ga povuka i namistia jer nije neka dubina a drugi tjedan sam tamo u diti ali kad napravis javi se pa cu ti pokusat sredit ,ima tamo jedan moj sta ribari a drzi brod u rogoznici
4ever
Old Senior Member

Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la perkins27 » 13. 07. 2011. (10:29)

Ja san napravija betonski blok od oko 350 kg, kvadar, i dogodine doda jos jedan takav.Sa svakoga san uzeja debeli konop (40mm), i oba konopa napose veza za donju verigu od bove, i sa iste verige konop od 35 mm na provu.Dno je muljevito i zna puhati prilicno jaka bura.Brod je tezak izmedju 3 i 3.5 tone.Nikad nisan ima problema.Preporucan upotrebu konopa, a ne lanca, jer vrimenon lanac korodira ako nije od inoxa, i dere veriga na verigu.Cvrsto vezati konop za verigu na bloku, ili, navuci deblju gumenu cijev na konop, kao zastitu od habanja. Po meni je bolje cvrsto vezati, jer se manje haba, dere, konop po verigi od bloka.
Tako, u slucaju da jedan konop od bloka pukne, ostaje drugi ka osiguranje. Ovaj sistem je vec 30-ak godina u upotrebi, sve sta san triba je prominit bovu i dva puta konope.Napominjen isto da ima jako puno pidoca,koje se uvatu na konop i bovu, pa triba cistiti.Bova se pitura u koper, a dobro je i namazati bitumenon prvo, pa onda koperati.
perkins27
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: merry fisher 695, nanni T4.155

PostPostao/la ceko » 13. 07. 2011. (12:59)

Spominje se inox lanac - ni on nije neuništiv.. Imao sam lanac u moru nekoliko godina i na spojevima di su varena oka došlo je do oštećenja od galvanske, isto tako, inox stege za sajlu u roku od godine dana su mi bile skroz pojedene.. Po meni obavezno treba staviti cink protektor..
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la bluefinbgf » 13. 07. 2011. (13:08)

Ja sam stavio inox gambet na obican 16mm lanac.
Rekli su mi da obavezno to promjenim i stavim obican pocincan gambet
jer bi inace doslo do reakcije izmedu inoxa i lanca :o
Sve je postavljeno u moru, za par sezona cemo vidi kako sve izgleda i drzi.

Sto se tice inox lanca mnogi su mi rekli da ne budem lud i bacam novce na to.
6m inox lanca od 16mm ili debljeg (30+kg) bi bilo JAKO puno sholdi a navodno ne traje
puno duze od obicnog lanca :thumbdown:

:wave:
bluefinbgf
Senior Member

PostPostao/la đirandula » 13. 07. 2011. (19:30)

Bit svega je da ti mora bit isti materijal na bloku i lanac! Jer različiti materijali se ne podnose, recimo inox je tvrđi od običnog željeza i logično je da će ga tokom godina i pustog habanja inox ispilat i pojist i tu puca!!!
Ja san sebi nalio blok od 1200kg i stavio na njega dva anela, svaki od 40mm i od običnog crnog željeza, za jedan san veza bovu ( konop od 40mm i doli na podu ispleja radanču na koju san prije toga navuka gumeno crijevo i protra sve to prije nalivanja bloka) na drugi isto tako protra radanču prije nalivanja bloka sa konopon od 20 mm i taj mi ide direkt na brod za vezanje, drugi konop ide na vez bove i konopa od bove, tako san siguran da mi je sve skupa vezano a bova ko bova obični kavecal za nju se nikad ne vežen...
đirandula
Senior Member

Tip plovila: Grašo 19 - Vetus M 4.17 ( 42 ks)

PostPostao/la sinitram » 13. 07. 2011. (20:24)

To sta nasi prodavaci prodaju pod inox je obicno smece, najgora kvaliteta.
mislim da se ne isplati stavljat nista od inoxa jer stvarno traje kao obicno zeljezo.
Po meni je bolja solucija stavit par metara lanca od zeljeza samo da amortizira i dobar konop ali najlonski na radanci.
Ljudima zna trajat dobar konop i priko desetak godina ako se skidaju skoljke redovito. A izmjena je jeftina u usporedbi sa inoxom.
A jos je bolje ako je mulj jer lanac zakopan u mulju moze dosta duze trajati.
Znaci blok-lanac-radanca-konop-brod.
I ne triba pretjerivat sa lancom, on sluzi samo da amortizira (kod povlacenja broda za izac).
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la perkins27 » 15. 07. 2011. (10:49)

Ako blok ili blokovi lezu u mulju, i vrimenon se zakopaju sami u mulj, onda je korozija puno manja, manja je oksidacija.A za dobit lastik na konopu od bove prema brodu ( u mene je prova na bovi) bova se nategne pjombo povise bloka i onda laska dva metra i tako veze, ili se metne neki piz na sredinu konopa, tezina zavisi od duzine konopa, tezine ili velicine broda.Meni je bova od bojlera od 50 l, ima verige s obe strane, ali svi konopi su vezani samo za donju verigu.Pitura san je dvi ruke koperon, i zasad je sve OK.Kad ulazin u brod (sa krme), potezen brod sa kraja, bova se sotaje i tako amortizira i ujedno uvik "vuce" brod vanka.Tribalo bi se malo poigrat sa konopon(ili lancen) blok-bova, nategnit ili laskat, i kad se dobije zadovoljavajuci rezultat, tako vezati i sistem radi. Samo triba vezati oba konopa, i od bloka i od broda na istu verigu-donju od bove, a gornja se ostavi slobodna.
perkins27
Member

PostPostao/la bojan111111 » 07. 05. 2012. (12:47)

Pročitao sam cijelu temu i uglavnom se govorilo za teška plovila a meni treba betonski blok za mali gumenjak.
Koliko težak da napravim betonski blok za gumenjak koji sa motorom ima 100kg? Dno je mekano, muljevito, noga propada kad stanem.
bojan111111
Member

Tip plovila: Zodiac Cadet 340s, Tohatsu 15 2T

PostPostao/la buggy » 07. 05. 2012. (13:25)

Meni je pricao prijatelj o svom problemu koji je imao sa vise vrsta kvadratnih blokova. Na takvom je mjestu bio da mu nista nije pomagalo. Problem je rijesio tako sta je napravio 2 bloka u obliku kriza upola manje tezine nego blokovi koje je imao. Spojio ih je medjusobno lancem od metra te na duzem dijelu jednog je vezao lanac do bove.
Kaze da se tako radi pravo sidriste jer duzi dio križa u slucaju jake bure ili struja amortizira udarce a donji dio sluzi kao plug a pogotovo kad su dva serijski vezana. Kaze da godinama nema problema nikakvih.
buggy
Member

Tip plovila: Gumenjak sa plastičnim dnom

PostPostao/la perkins27 » 08. 12. 2012. (12:46)

To je odlicno rjesenje.
Evo, prije misec dana san nalija jos jedan blok, za brod od oko 2 t, dimenzije 0.7x07x0.25 m, i testira ga po prilicno jakoj buri, nije se maka milimetar.Za specificnu tezinu betona postoje razliciti podaci, krece se od 1.8 - 2.6 t/m3. Od tezine bloka triba oduzeti Arhimeda i dobije se stvarna tezina (masa) bloka u moru.
perkins27
Member

Prethodna

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.