Obnova drvenih barki

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Obnova drvenih barki

PostPostao/la topala » 08. 07. 2011. (22:16)

Mali Dabar je napisao/la:
luka je napisao/la:Mozes ili pribijes ili zavidas nedje spolja na krmenu petu kolumbe ili ako drzis malo vede u santine samo ih poredjas da se vazda tocaju u malo vode.

Ovo mi ništa nije jasno. :mrgreen: i to nisam nigdi vidio.
Ima cink na krmi za bukulu,veliki,povezan je sa žicon.
Što bi još triba postavljati 2-3 svaki metar dva broda i sve to povezivati žicom ili ?
Santine su suve ka barut posebno liti,jedino zimi ima nešto posli kiše dok se pumpa ne upali,tako da to otpada.

zasto imam dojam da se na ovom forumu ekipa voli cinično smijati i nasladjivati na sve---- pogotovo na pstove koji stoje...
da ako bas hoćete zastititi svaku brokvu svoje barke da svako metar.
postavja se po kolumbi pod sioletu bakrena tanka rigeta i po njoj protektori.
topala
New Entry

PostPostao/la kumpanjo » 09. 07. 2011. (00:46)

Očito je da se nečije znanje , ili generacijska iskustva nekim ljudima čine smiješna ili nepotrebna iz razloga jer nisu nigdi to vidili ili čuli za to.A kako možemo nešto naučiti ako neznamo slušati nečije znanje?Pogotovo je ovo izraženo u drvenoj brodogradnji gdje su generacijama šegrti slijepo slušali savjete i upute brodograditelja bez pomisli na podsmjeh.Jer očito su samo tako mogli stasati u vrsne brodograditelje koji su ponekad i nadmašivali svoje učitelje.
kumpanjo
Member

Tip plovila: Drveni brod 11m. BETA MARINE-90 hp

PostPostao/la luka » 09. 07. 2011. (15:03)

Da dam pojasnjenje, Ako drvena barka- brod ima unurtasnji motor onda se stavi jedan cik protektor pretezno na stela morsu ili oko osovine propele jajastog oblika cink protektor (ili ako ima skrok isto se stavi na osovinu izmedju izlaza osovine iz trupa i skroka) nista se ne povezuje zicom pogotovo ne dva cink protektora. A moj komentar se odnosio na drvene barke koje nemaju unutrasnji motor i kojeje nemaju palubu i kabinu, tako da zimi kad pada kisa pune se kisnicom ili ljeti dok su vrucine i dok barku teba zalijevati ako se rasusuje onda je najlakse staviti jedan veci ili dva manja cink protektora u santine izmedju rebara ne treba nista busit i zavidavati a posao rade, a nikako ih ne treba povezivati zicama nije to trafostanica
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la luka » 09. 07. 2011. (15:25)

Moram dodat jos nesto posto opet moze postojati dileme (posto nas ima raznih) samo u nekim slucajevima se cink protektor povezuje zicom, a i tada se postavlja pitanje ako je to mjesto pod vodom da li ima potrebe povezati zicom jer je voda provodnik. Taj slucaj je kada se cink protektor iz nekog razloga nije mogo direktno pricvrstit za metal (npr. kog pvasticnih brodova zasarafis cink protektor na trup od plastike i onda zicom povezes za Z nogu), ali ovo nije ta tema ovdje se govori o drvenim brodovima. A kad cink protektor zavidas ili pribijes brokom pri brodu on je preko te broke ili videi vlage - vode u dvetu odma u galvanskom lancu i to malte cijela barka, ali ti nikad nijesi siguran koliko ce ta jedan cink moc pokupit galvanskih struja, logicno da ce vise kupit po krvenom kvartalu nego provenom, zato ne budes lijen pa stavis jedan na provu ili ako treba i na svaki metar ali ne mora biti od kila nego mali od 50 - 100 gr.
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la topala » 09. 07. 2011. (22:07)

luka u pravu si! nije t.stanica medjutim teh.enciklopedija veli i da izračune čak i po kili odredjenog materijala.
ako je kažu 8 kg brokava na brodu od 6 metara idu 3 protektora od po 100 g ili (4 x50 ako su premošteni) ako se sjetim skeniram stranicu imaju odnose bronza/bakar/krom -cink
igra i temperatura vode,položaj broda intenziteti otapanja,čišćenje propele uklanjanjem protektora
topala
New Entry

PostPostao/la Mali Dabar » 12. 07. 2011. (19:33)

Pa jeli problem napisati kako i di,koji brod se postavljaju cinkovi.
Nego ja postavio pa nek se ostali misle di je to.
To nikome ne koristi.
Ovako sad su stvari malo jasnije.
Po meni nepotrebno mudrovanje sa pustim cinkovima.
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la topala » 02. 11. 2011. (22:31)

evo imam novu bebicu,rastavjena je vec u ovih par dana i sve lošeg se diglo.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
topala
New Entry

PostPostao/la topala » 02. 11. 2011. (22:39)

nema plastikanja,kabina,natkabina i visokih potkrovlja nama spojlera ni šlapa...
kakva je bila nagradjena takva ce biti opet. jedina nužna izmjena koja se nije mogla poštovat je vide umjesto brokava
topala
New Entry

PostPostao/la topala » 02. 11. 2011. (22:47)

a evo i orginal nacrt po kojem je radjena "škvar cetinić 1949"
topala
New Entry

PostPostao/la kumpanjo » 03. 11. 2011. (00:22)

Bravo suside! dobro da si je slika sa svih strana , tako da pravu korčulansku ribaricu i slipac može razlikovati od neke druge gajete s jadrana. Nabavija sam nedavno nešto orginalnih nacta iz škvra, crtanih početkom pedesetih godina .Drugu sedmicu ću u Korčulu pa ću je doći slikati.
kumpanjo
Member

PostPostao/la kumpanjo » 03. 11. 2011. (00:44)

Kad smo već kod traje, evo dio nacrta ( precrtano s orginala):
img002.jpg
kumpanjo
Member

PostPostao/la domagoj » 03. 11. 2011. (13:47)

Prekrasno.
Je li ovo konačna izvedba špiruna, ili još dolazi jedan element ispod. Čini mi se da je izvedba nešto drugačija nego na nacrtu. Jesu li dimenzije broda kao u nacrtu? Možeš li mi reći kolika je visina (iznad VL) na krmi, provi i na najnižem dijelu?
domagoj
Member

Tip plovila: Leut Viking 9 m, IMR M34

PostPostao/la topala » 04. 11. 2011. (08:28)

ma barka je do detalja trajta- "trata" hm!?
ocu od pokojnog vjeka sladovića(curlulu) 46 su nacionalizirali "škice" tj komplet šeste i šablone nakojim je za račišćane gradi trate-trajte te na kojim je ing. ivo kulin(sam sebe pisao kao Kolin) uz ostalie konfiscirane i neke nove nacrte napravio 1949g reklamnu brošuru "škvara cetinić"
naknadno docrtao tj istu proširio za 35cm al samo u nacrtu idalje se gradile 7m šupljine s 2,25 čiste širine( brodi se mjerili iznutra- kubicirali se) sad se mjeri po banjašugi il preko svega a ne iznutra
nadalje neko od pametnih velolučana maznu je šablone odni u luku da ih meštr "diki" te na istim je nagradi 81. barku koju imam evo.
šablone sam dobi ima 3-4 godine te na istima pametno piše ko je i kad s njih čini barke- :thumbup: - samo sam iša i traži di je koja,jel zdrava jel se prodaje.
sad imam barku orginalne kompletne šablone (4 mm debeli furnir jos 100% iskoristljivi) i cjelu storiju kao i potpise svih onih kojima je bilo dosadno dok su gradili trajte u zadnjih 70 godina
topala
New Entry

PostPostao/la topala » 04. 11. 2011. (08:33)

evo i trajta tomislav jedina na ovom kraju u 90% mada je lastovska gradnja te po banjašugi 8m
topala
New Entry

PostPostao/la topala » 04. 11. 2011. (08:38)

mana broda je jer ju je neko preko kuverte po postojecoj rasmi poljepi tikovim dakje na sve jo doda još jedan sloj i ostalo vidno puno sikaflexa i purtele cini ko ni sebi ni svom
topala
New Entry

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.