kalafat je napisao/la:Klapsko pjevanje je tradicionalna hrvatska vokalna glazba. Podrijetlom je sa juga Hrvatske (Dalmacija), najviše iz primorskih i otočkih krajeva. Izvodi se i u urbanim, ali i ruralnim sredinama.
Pjeva se višeglasno, bez pratnje glazbalima. Izvorno se pjeva "na uho", što znači da nema voditelja. Pjesmu povede najviši glas, a zatim se uključuju i ostali pjevači, pjevajući istovremeno s vodećim glasom. Bitno je naglasiti "najviši glas", jer su se prijatelji udružili, formirali klapu zato što su prijatelji, što su se povezali u društvo kao skladne naravi, a ne zato što su tražili ljude po njihovim glasovnim sposobnostima.
evo iskopa san neku definiciju klapskoga pivanja, jer san godinama piva u klapi pa sad koliko je od ovih pisama sta stavljate klapsko, a koliko nesto drugo...
Bingo ! nisan vidio ovu definiciju , ali potpuno odgovara mome poimanju klape , isto tako potpuno odgovara opisu moje klape (bez instrumenat a, bez voditelja, formirali klapu jer su prijatelji ...) . Potpuno se slažem s "kalafatom" da je većina pisama i klapa sa prethodnih stranica odavno izašlo iz ovih okvira ... i dobro je da je izašlo i da stvar napreduje i da ljudi zaradjuju od pivanja , ali nije dobro da se ne podvuče razlika ... klape su postale moda i "main stream" i to ne klape iz gornje definicije nego klape koje zapravo pivaju neku vrsta pop glazbe , uglavnom obrade zabavnjačkih hitova ... šta je sve ok , većina njih su mi dragi prijatelji i nemam ništa protiv ali ... ja bih to ipak nazva nekim drugim imenom. Meni je , naprimjer, OK šta se Vokalisti Salone ne zovu klapa ne vokalisti - pošteno i transparentno , ima ih 14 ( bar ih je toliko bilo kad sam ja s njima piva) , dakle daleko je to od klape , iako su oni pravi prijatelji , druže se i to , ali su zapravo mali zbor