Uvjeti za pojedine kategorije plovidbe

Zakonske odredbe, uvoz i registracija plovila i motora, sigurnost plovidbe …

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Uvjeti za pojedine kategorije plovidbe

PostPostao/la valko » 06. 07. 2011. (12:04)

Evo sam čuo da je legendarni i svima toliko dragi Škare iz splitske kapetanije otišao u penziju. Budući da nisam iznimka i da sam i ja imao lijepih i nezaboravnih trenutaka u njegovoj kancelariji, prilikom registracije brodice velikodušno mi je dodijelio kategoriju IIIb (3 milje od obale-otoka) za potpuno opremljenog Grašu 20. Sukladno novim uvjetima u kapetaniji ipak sam dobio želju da proširim dozvoljeno područje plovidbe. Sada su mi rekli da s obzirom da je brod manji od 7m mogu dobiti kategoriju IIIa. Eto, ja sam se nekako nadao da ću dobiti dozvolu za unutrašnje vode kao što se nekad dijelilo... Koliko se sićan jedan od bitnijih uvjeta bila je radio stanica koju ja imam od prvog dana. Zna li netko nešto o ovome i bi li ja nekako moga ipak dobit dozvolu za unutrašnje vode, možda s obzirom na motor od 125ks ili slično? Nemojte me krivo shvatit, s ovih 6 milja od kopna bi smio plovit praktički svugdi osim na Palagružu ali kad već mijenjam dozvolu šta se ne bi nekad smio zaletit i do nje...?
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Antares Patrol 690

Re: Uvjeti za pojedine kategorije plovidbe

PostPostao/la josme » 08. 07. 2011. (07:22)

IV. PODRUČJA PLOVIDBE BRODICA I JAHTI

Članak 17.

(1) Brodica ili jahta ovisno o svojoj veličini, konstrukciji i drugim tehničkim karakteristikama može ploviti u sljedećim područjima plovidbe:

1. Područje plovidbe I – obuhvaća međunarodnu plovidbu svim morima i vodama koje su pristupačne s mora

2. Područje plovidbe II – obuhvaća međunarodnu plovidbu Jadranskim morem

3. Područje plovidbe III – obuhvaća plovidbu unutrašnjim morskim vodama, teritorijalnim vodama RH i vodama koje su pristupačne s mora.

U području plovidbe III. mogu postojati sljedeća ograni­čenja:

IIIa – do 6 Nm od obale kopna ili otoka;

IIIb – do 3 Nm od obale kopna ili otoka

IIIc – do 1 Nm od obale kopna ili otoka

4. Područje plovidbe IV - obuhvaća plovidbu lukama, zaljevima, rijekama hrvatskoga Jadranskog slijeva do granicama do koje su one plovne morske strane, te Prokljanskim jezerom.

(2) U područjima plovidbe iz stavka 1. ovoga članka lučka kapetanija, priznata organizacija ili ovlašteno tijelo može ogra­ni­či­ti plovidbu brodice ili jahte u određenim vremenskim uvjetima, odnosno za oređeno vremensko razdoblje.

(3) Ograničenje iz stavka 2. ovoga članka mora biti nazna­čeno u Dozvoli za plovidbu brodice ili Svjedodžbi o sposobnosti jahte za plovidbu.
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la emils » 08. 07. 2011. (09:15)

Pročitati Pomorski zakonik Članak 111. pa na dalje.
Pravilnik o brodicama i jahtama Članak 44. pa na dalje.
Pravila za statutarnu certifikaciju jahti i brodica.

A razne pravilnike i ostalo možeš pronaći ovdje.
emils
Moderator

Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la valko » 08. 07. 2011. (10:04)

Hvala na odgovorima :thumbup:
Evo, malo sam pregledao ove pravilnike i jedino mjesto gdje sam uspio naći da se spominje minimalna dužina broda od 7m vezano uz kategoriju plovidbe je u Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o brodicama i jahtama od 12.04.2010. godine:

MINISTARSTVO MORA, PROMETA I INFRASTRUKTURE

1356

Na temelju članka 1021. stavak 3. Pomorskog zakonika (»Narodne novine« br. 181/04, 76/07 i 146/08), ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske donosi

PRAVILNIK

O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O BRODICAMA I JAHTAMA

Članak 1.

U članku 3. Pravilnika o brodicama i jahtama (»Narodne novine« broj 27/05, 57/06, 80/07, 3/08 i 18/09) iza točke 23) dodaje se nova točka 24) koja glasi: »24) Ministarstvo označava ministarstvo nadležno za pomorstvo.«

Članak 2.

Članak 17. Pravilnika mijenja se i glasi:

»Članak 17.

(1) Brodica ili jahta ovisno o svojoj veličini, konstrukciji i drugim tehničkim karakteristikama može ploviti u sljedećim području plovidbe:

1. Područje plovidbe I – obuhvaća medunarodnu plovidbu svim morima i vodama koje su pristupačne s mora

U području plovidbe I može postojati sljedeće ograničenje:

Ia – do 20 Nm od obale kopna ili otoka

2. Područje plovidbe II – obuhvaća medunarodnu plovidbu Jadranskim morem

U području plovidbe II može postojati sljedeće ograničenje:

IIa – do 12 Nm od obale kopna ili otoka

3. Područje plovidbe III – obuhvaća plovidbu unutarnjim morskim vodama, vodama koje su pristupačne s mora i teritorijalnim morem RH, a za ribarske brodice duljine veće od 7 metara i zaštićenim ekološko-ribolovnim pojasom Republike Hrvatske (ZERP).

U području plovidbe III mogu postojati sljedeća ograničenja:

IIIa – do 6 Nm od obale kopna ili otoka;

IIIb – do 3 Nm od obale kopna ili otoka;

IIIc – do 1 Nm od obale kopna ili otoka

4. Područje plovidbe IV – obuhvaća plovidbu lukama, zaljevima, rijekama hrvatskoga Jadranskog slijeva u granicama do koje su one plovne s morske strane, te Prokljanskim jezerom.

(2) U području plovidbe iz stavka 1. ovoga članka lučka kapetanija priznata organizacija može ograničiti plovidbu brodice ili jahte u određenim vremenskim uvjetima odnosno za određeno vremensko razdoblje.

(3) Ograničenje iz stavka 2. ovoga članka mora biti naznačeno u Dozvoli za plovidbu brodice ili Svjedodžbi o sposobnosti jahte za plovidbu.«

Ipak, čitajući točku 3. ja bih zaključio da brodica kraća od 7m može dobiti kategoriju III uz ograničenje da ne smije ploviti u zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu :?:
Što vi mislite, odnosno zna li netko da možda ipak u nekom od mnoštva pravilnika ne piše nešto drugačije ?
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

PostPostao/la emils » 08. 07. 2011. (10:16)

Da si pročitao sve ono što sam ti stavio vidio bi da ti se sve svodi na projektnu kategoriju plovila, a u kratkim crtama to znači da ako tvoja brodica ima projektnu kategoriju C anda može dobiti samo područja plovidbe III, IIIa, IIIb ili IIIc do najviše 6 nm od kopna i otoka, za plovidbu do 8 nm treba projektnu kategoriju B a samo A može iznad tih 8 nm.
emils
Moderator

Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la Pape » 08. 07. 2011. (12:45)

III-b...lako za palagružu, ne smiš ni sa visa do sušca (16nm), visa na svetac (15nm), visa na lastovo, korčulu, jabuku, brusnik,....
Pape
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la janko_ka » 08. 07. 2011. (13:51)

auuuu u kojem sam ja onda bio prekršaju, sa elanom 19 bio i na Visu i na Svecu i sa sveca na Žirje u ravnoj crti :o
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
janko_ka
Member

Tip plovila: Elan 333, yanmar 3Gm30

PostPostao/la surfer » 08. 07. 2011. (14:25)

valko je napisao/la:Eto, ja sam se nekako nadao da ću dobiti dozvolu za unutrašnje vode kao što se nekad dijelilo...

Pretpostavljam da si mislio na teritorijalne vode, jer granica teritorijalnih voda kreče od granice unutarnjih voda do 12-te milje, ili koliko več, a unutarnje vode bi bile uvalice, zaljevi i slično!!
There is one thing far more important than freedom of speech and that is the freedom to live!! by P.W.
surfer
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin + Honda 40

PostPostao/la valko » 08. 07. 2011. (18:31)

emils je napisao/la:Da si pročitao sve ono što sam ti stavio vidio bi da ti se sve svodi na projektnu kategoriju plovila, a u kratkim crtama to znači da ako tvoja brodica ima projektnu kategoriju C anda može dobiti samo područja plovidbe III, IIIa, IIIb ili IIIc do najviše 6 nm od kopna i otoka, za plovidbu do 8 nm treba projektnu kategoriju B a samo A može iznad tih 8 nm.

Moja brodica je vjerojatno kategorije C i kao takva ima područje plovidbe (III, IIIa, IIIb ili IIIc). Meni bi u interesu bilo dobiti kategoriju III, a ne IIIa, da nisam ograničen na 6 nm od kopna. Budući sam manji od 7 m ne mogu u ZERP ali ostalo bi valjda trebalo moći... Kategorija B može na područje plovidbe II ali to mi već i nije u interesu...
Inače u Pravilima za statutarnu certifikaciju jahti i brodica na koje si me uputio spominju se ove veličine 6 i 8 ali kao neka jačina vjetra u Bf i nije mi uopće jasno što radi tu :eh:
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

PostPostao/la valko » 12. 07. 2011. (11:01)

Narode, evo da se javim kako sam riješio problem.
Najprije od svega, htio bih pohvaliti "mlade snage" koje su došle nakon Škare u kapetaniju. Momak se nije mogao načuditi kako sam dobio samo kategoriju IIIb za Grašu. Odmah je uzeo plovidbenu prekrižio b, stavio a i udrio pečat kapetanije. Sve je bilo gotovo u 5 minuta i nije mi naplatio ništa. O Bože, hvala ti! Kad bi sve institucije tako radile svoj posao koliko bi nam život bio lakši. Sad se lipo vidi šta zloća i sitni interes mogu učiniti od čovika i koliko taj čovik može zagorčat život generacijama ljudi koji imaju brodove u Splitu. Ali, što je bilo, bilo je. Momak (kojem ne znam ni ime) ako ikad budeš ovo čitao, hvala ti što si bio čovik! Uvjeren sam da će ti se sve dobro vratiti puno više nego onima koji primaju razne viskije, a i ne samo to. Želim ti svaku sriću u životu :thumbup:
(Inače, nekima koji nisu upoznali Škaru ovo moje zahvaljivanje će se zasigurno učiniti pretjerano ali zato će ovi drugi dobro znati o čemu govorim)
Što se tiče da li kategorija III ili IIIa momak mi je lipo objasnio da u zakonu ne stoji ništa o tome i da u biti ne postoji zakonsko ograničenje. Ipak, oni u kapetaniji moraju nekako kontrolirati područje plovidbe i uveli su takvu praksu. Kaže da ako bi mi dao kategoriju III da bi mi (obzirom na dužinu broda) morao dati i neko ograničenje obzirom na visinu valova što bi bilo gore od ovog od 6 nm. Sve u svemu čovjek mi je lijepo objasnio i ja ih sasvim razumin. Neka bude reda na moru i bit će nam svima bolje i sigurnije :thumbup:
Pozdrav svima :wave:
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

Natrag na Ploviti u okvirima zakona, sigurnost plovidbe

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.