Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori
Inshoma je napisao/la:Impeler je preporučeno mijenjati nakom 1000 sati. ALI ako motor duže vremena stoji bez paljenja impeler se pomalo deformira i gubi elastičnost što mu skračuje rok trajanja. Inače yanmar ne skriva čije impelere koristi i cijena nije nimalo skuplja od johnson impelera po drugim butigama. Još jedna firma ima odlične impelere a to je jabsco. Osim te dvije firme treće nema!!! Neki motoma... i to zaboravite. I nije mi jasno, za izvaditi impeler nikada nisam koristijo nešto kompliciranije od dve kacavide!?
amiklic1 je napisao/la:Kod mene je dosta tijesno, pa ne mogu uć s dvi kacavide. zato mi je taj izvlakač koristan.
Evo, vidi sliku kako izgleda:
Kroz ta vratašca s lijeve strane moram izvadit' impeler. Dio donjeg ruba vrata sam odrezao pa je malo lakše, ali ta vrata se mijenjaju drugima koja nemaju tako ubačen rub, pa će bit još lakše.
amiklic1 je napisao/la:To je original tako bilo... Nisam ništa dirao
Kiana je napisao/la:Kupio u Seawave, (tamo 2003 kupio i motor) Lesce Bled.
Impeler + dva "O" ringa = 27 Eura.
Promjenio "O" ring i impeler, a drugi "O" i imeler stavio u kutijicu, ulio dec glicerina i spremio u barku za rezervu....
Kiana je napisao/la:Da ne otvaram novu temu,...evo nakon sedam sezona otvorio sam poklopac kod morske pumpe, gdje se nalazi impeler. Od 12 "lopatica" jedna je skracena na polovicu (fali pola lopatice). Inace motor baca vodu na auspuh normalno kao uvijek. Naravno, promjenit cu ga kao i "O" ring ispod poklopca. Ali prije nego to napravim imam pitanje za one koji su to radili vise puta:
Kako povucete / izvucete stari impeler sa nazubljene osovine?
Jasno mi je da se on nakon toga baca, pa ne treba pazit da ostane neostecen.
Da li kljestima vuci za lopatice,...da li s nekim uskim kljestima uhvatit tijelo impelera izmedju lopatica, pa vuci,...ili postoji kakav minjaturni "apciger" (jel se tako pise?).
Izmedju zubiju i osovine nema neke tolerancije, pa je mozda more "zapeklo"...da li ce se to tesko izvuci?
Znam kako cu novog staviti natrag.
Ajde recite koji savjet vi koji ste to vec radili, kako najlakse i najbrze to izvuci?, nema pono manevarskog prostora...
Motor je Yanmar i nije sistem kao kod vanbrodskih motora. Najbliza metaforska "slika" je, kao da skines poklopac sa elektricne razvodne doze u stanu na zidu i unutra u casici vidis uglavljen impeler.
Tks
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.