Bazen za živu ješku

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Bazen za živu ješku

PostPostao/la Bakakuava » 20. 05. 2011. (13:54)

Pozdrav

Htio bih probati panulati sa živom ješkom.
Sad za to mi treba živa ješka..
Sada imam problem - nemam puno vremena, vezan sam poslom pa sam tako slobodan tek, od 05 popodne pa na dalje.
Zanima me da li bi bilo moguće da dan prije ulovim lignje i čuvam ih recimo u vrši (žičana srcolika) do sutradan kada bi vukao panulu.
Jasno da bi ulaz u vršu trebalo blokirati da nešto ne uđe i napravi dar mar..

Pitanje je - da li bi bilo moguće očuvati 2 - 3 lignje u vrši 24 sata
Bakakuava
Member

PostPostao/la aladin » 20. 05. 2011. (14:10)

Trebalo bi raditi samo im daj nesta da jedu jer ce se poci jesti medjusobno. I naravno ako ih spustis na zadovoljavajucu dubinu.

Ti nemas vremena za ribolov? Sta bi ja trebao reci koji mogu tek petkom poslije 05, a ne svaki dan poslije 05, razmisljati o tome?! :-D :-D
aladin
Moderator

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Patrol 690, Yamaha F150

PostPostao/la borro » 20. 05. 2011. (14:13)

Pa, ne baš, već bi ih razni organizmi pojeli u tih 24 sata!
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la aladin » 20. 05. 2011. (14:17)

Meni je znalo prezivjeti. Samo se ne smije pustiti do dna jer se volci odmah skupe
aladin
Moderator

Tip plovila: Patrol 690, Yamaha F150

PostPostao/la opus » 20. 05. 2011. (21:24)

Na koji nacin sprijecavate lignje da se zabijaju u odvodni kanal?
Primjetio sam da to rado cine.
opus
Senior Member

Tip plovila: A790

PostPostao/la amiklic1 » 20. 05. 2011. (22:12)

Ima negdi prije u temama da se probije više manjih rupica, da se postigne jednak protok (odljev) a da su rupice pojedinačno tako male da se ne mogu "zalijepit" za njih.

Možda i ovo Valkovo rješenje, da je odljev na samom dnu, bolje radi nego da je gore pri vrhu velika rupa.
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la opus » 21. 05. 2011. (07:10)

To ima moje susjed, pa se sve preljeva po platformi sto mi se ne svidja.
Ja sam nesto probavao s plasticnom cijevi koja ima puno rupica, a utaknuta je u odvod, no na koncu sam objesio kuhinjsku cjediljku preko odvodne rupe. 8-)
opus
Senior Member

Tip plovila: A790

PostPostao/la valko » 23. 05. 2011. (07:53)

Evo, dva dana sam bio po feštama pa nisam stigao gledati postove.
Što se tiče odvoda i zabijanja liganja u njega, imam i ja s tim problem. Ako staviš rupice premale na odvod nisi riješio problem jer ti mora crnilo izlaziti. Ako ostaviš veliku rupu može ti se cila lignja u nju zabit. Uglavnom, ja sam svojevremeno stavio preko odvoda ono okruglo cjedilo od sudopera što ima promjer rupa nešto manje od 1 cm. Uglavnom, živa lignja se neće zabiti u ovakav odvod. Problem je kad krepa. Tada je odvod usisa i onda ga krakovima začepi. Razmišljao sam o tome da na dno zalijepim dužu cijev za odvod (može i kvadratna od inoxa) na kojoj bi probio isto ovako široke rupe ali bi cijev bila dovoljno dugačka da kad se lignja i zalijepi na jedan njen dio, ostaje drugi kroz koji more izlazi. Ipak nije mi se još "tramakavalo" i s time. Funkcionira mi dobro i ovako samo kad vidim da mi je počelo prilivat bazen izvadim krepanu lignju koja se zalijepila za odvod i sve opet funkcionira normalno ;)
Što se tiče čuvanja lignje preko noći, stvar je moguća. Iako sam ja znao ostavljati bazen i po cijelu noć, to nije baš preporučljivo. U tu svrhu koriste se čuvarice lignji. Napravi se par prstena od inoxa i preko njih od platna (tende) sašije neka vrsta vrše. Na platnu se s gornje i donje strane probiju već rupe (promjer do 1 cm). S gornje strane se napravi otvor da ga je moguće kao vreću svezati. Na dno se veže kamen ili nešto slično da se čuvarica u moru ne skupi. Inače, tradicionalne čuvarice lignji su drugačije ali ovakva izvedba je zgodna jer ju je nakon upotrebe moguće sklopiti i ne zauzima puno prostora. Iz mog iskustva promjer prstenova bi trebao biti veći od pola metra, a dužina cijele čuvarice barem metar. Inače, bolje je napraviti što veću. Sigurnije je da će lignje preživjeti. Bolje je uzeti platno tamnije boje jer lignje baš i ne vole svjetlo. Također, lignje vole hladnije more pa se zimi čuvarica baca na manju dubinu, a ljeti na veću. Inače, vrša nije dobra za čuvanje lignji jer se one lako ozlijede na žici odnosno koncu. Prije nego što sam napravio bazen i čuvaricu, ja sam ih preko noći stavljao u mrežu čuvaricu za ribe koja ima malo oko ali se praktički nisu mogle sačuvati preko noći. Neki tvrde da se izmore dok plivaju u kurentu (da ne smije biti prejak). U pravoj čuvarici ih platno čuva i od toga. Slično i u bazenu protok mora ne bi trebao biti prevelik (a ni premali :D ). Čudne su zvjerke te lignje. Nikad ne znaš šta im paše, slično kao i kad se love. Ponekad preživi čuda, a nekad krepa čim je pogledaš. Što se tiče ovoga da će pojesti jedna drugu to je ponekad istina. Ako se čuvaju na duži rok dobro je u čuvaricu ubaciti i kakvu ribicu...
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Antares Patrol 690

PostPostao/la mol » 23. 05. 2011. (21:46)

Ne bi rado bio na mest te ribice :D

Dali se komu na forumu desilo, da je jedna lignja pojela drugu u posudi?
mol
New Entry

PostPostao/la riberer » 24. 05. 2011. (07:03)

Napisao ti je valko iznad ...

valko je napisao/la: ... Što se tiče ovoga da će pojesti jedna drugu to je ponekad istina. Ako se čuvaju na duži rok dobro je u čuvaricu ubaciti i kakvu ribicu...
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la valko » 24. 05. 2011. (07:26)

mol je napisao/la:Ne bi rado bio na mest te ribice :D

Dali se komu na forumu desilo, da je jedna lignja pojela drugu u posudi?

Nije to baš posuda i ne dogodi se da baš nekoliko liganja fali ujutro ali nađeš krepanu lignju u čuvarici sa koje fali komad...
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

PostPostao/la Panda » 31. 05. 2011. (12:09)

e, meni stalno lignje krepaju.
koliko košta pumpa za živu ješku??
Fishing is life.......
Panda
New Entry

PostPostao/la valko » 31. 05. 2011. (12:50)

Zavisi o tome koje je izvedbe i marke pumpa. Postoje ove najjeftinije od akvarija pa sve do ovih skupljih baš za bazene. Uglavnom, kad sam je ja kupovao nije još bilo ebaya i naručivao sam iz Engleske (jer je kod nas nije bilo) pa me došla skupo (sa carinom i svime nekih skoro 700 kn). Mislim da se sada može kupiti i kod nas i da joj je cijena negdje cca 300 kn. Možda se može dobiti i jeftinije preko e-bay jer je onda u Americi koštala oko 25 dolara pa ako ima dostava to bi sigurno bilo još povoljnije...
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

PostPostao/la emils » 31. 05. 2011. (12:58)

emils
Moderator

Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la tramontana » 01. 06. 2011. (07:20)

Hm ... 25 USD + 32 USD poštarine je cca 300 kn, što je više od 160 kn - iznosa koji je oslobođen plaćanja carine i PDV-a, pa bi se tu moglo očekivati još oko 106 kn davanja ... a za 406 kn mislim da bi se i kod nas našla neka pumpa "s imenom" :Cool34:
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.