Evo, dva dana sam bio po feštama pa nisam stigao gledati postove.
Što se tiče odvoda i zabijanja liganja u njega, imam i ja s tim problem. Ako staviš rupice premale na odvod nisi riješio problem jer ti mora crnilo izlaziti. Ako ostaviš veliku rupu može ti se cila lignja u nju zabit. Uglavnom, ja sam svojevremeno stavio preko odvoda ono okruglo cjedilo od sudopera što ima promjer rupa nešto manje od 1 cm. Uglavnom, živa lignja se neće zabiti u ovakav odvod. Problem je kad krepa. Tada je odvod usisa i onda ga krakovima začepi. Razmišljao sam o tome da na dno zalijepim dužu cijev za odvod (može i kvadratna od inoxa) na kojoj bi probio isto ovako široke rupe ali bi cijev bila dovoljno dugačka da kad se lignja i zalijepi na jedan njen dio, ostaje drugi kroz koji more izlazi. Ipak nije mi se još "tramakavalo" i s time. Funkcionira mi dobro i ovako samo kad vidim da mi je počelo prilivat bazen izvadim krepanu lignju koja se zalijepila za odvod i sve opet funkcionira normalno
Što se tiče čuvanja lignje preko noći, stvar je moguća. Iako sam ja znao ostavljati bazen i po cijelu noć, to nije baš preporučljivo. U tu svrhu koriste se čuvarice lignji. Napravi se par prstena od inoxa i preko njih od platna (tende) sašije neka vrsta vrše. Na platnu se s gornje i donje strane probiju već rupe (promjer do 1 cm). S gornje strane se napravi otvor da ga je moguće kao vreću svezati. Na dno se veže kamen ili nešto slično da se čuvarica u moru ne skupi. Inače, tradicionalne čuvarice lignji su drugačije ali ovakva izvedba je zgodna jer ju je nakon upotrebe moguće sklopiti i ne zauzima puno prostora. Iz mog iskustva promjer prstenova bi trebao biti veći od pola metra, a dužina cijele čuvarice barem metar. Inače, bolje je napraviti što veću. Sigurnije je da će lignje preživjeti. Bolje je uzeti platno tamnije boje jer lignje baš i ne vole svjetlo. Također, lignje vole hladnije more pa se zimi čuvarica baca na manju dubinu, a ljeti na veću. Inače, vrša nije dobra za čuvanje lignji jer se one lako ozlijede na žici odnosno koncu. Prije nego što sam napravio bazen i čuvaricu, ja sam ih preko noći stavljao u mrežu čuvaricu za ribe koja ima malo oko ali se praktički nisu mogle sačuvati preko noći. Neki tvrde da se izmore dok plivaju u kurentu (da ne smije biti prejak). U pravoj čuvarici ih platno čuva i od toga. Slično i u bazenu protok mora ne bi trebao biti prevelik (a ni premali
). Čudne su zvjerke te lignje. Nikad ne znaš šta im paše, slično kao i kad se love. Ponekad preživi čuda, a nekad krepa čim je pogledaš. Što se tiče ovoga da će pojesti jedna drugu to je ponekad istina. Ako se čuvaju na duži rok dobro je u čuvaricu ubaciti i kakvu ribicu...