Tezina bertonskog bloka za brod

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Tezina bertonskog bloka za brod

PostPostao/la bluefinbgf » 10. 05. 2011. (19:25)

Susjed mi pravi blok od betona koji cemo bacit na dubino oko 10m da mi drzi brod koji tezi malo manje od 2 tone.
Koliko bi triba tezit taj blok da budem siguran da ga brod nece vuc po dnu kad bura zapuse?

Hvala :thumbup:
Chum and they will come...
bluefinbgf
Senior Member

Re: Tezina bertonskog bloka za brod

PostPostao/la Denis » 10. 05. 2011. (19:43)

Velika je tu filozofija.. Najbolje ti je viditi kod susjeda kakve su oni blokove ubacivali pa ih kopiraj, sumnjam da ti itko ovako na forumu moze reci :wave:
Denis
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka 630

PostPostao/la bluefinbgf » 10. 05. 2011. (20:58)

Denis je napisao/la:Velika je tu filozofija.. Najbolje ti je viditi kod susjeda kakve su oni blokove ubacivali pa ih kopiraj, sumnjam da ti itko ovako na forumu moze reci :wave:

A svi okolo imaju pasare pa nisam siguran sto radit.
Mislio sam da postoji neka formula koja prema tezini broda odreduje tezinu bloka...
Malo cu guglovat ;)
bluefinbgf
Senior Member

PostPostao/la ninjutsu » 10. 05. 2011. (21:35)

Ja bi stavio blok od tone do 1,5 t (od viška ne boli glava). To ti je cca 1x1x0,5 m. Ovisi ti o dnu. Ako je mulj ili pjesak s vremenom će ti se još zakopat. Oblik ? Guma od traktora ili kvadar. Nemoj da ti bude previsok da ga ne prevrne. Kuke stavi duple od betonskog željeza. Ako znaš od kuda ti je najjači vjetar onda kuke nemoj stavit na sredinu već prema kraju , da ga ne prevrne. S vremenom će sve doč na svoje. Ima tu još puno podpitanja: očeš se vezat provom ili krmom (prova na kraj) ili će se slobodno vrtit..ili.?
Onda što deblji lanac barem 10-15 m i konopa fi 22 jedno 5-10 m i to je to.
Znam da će biti 100 komentara ja bi ovako ili nako ali stvarno puno ovisi o poziciji, dnu, vjetru i koliko imaš mjesta uopće. Ja sam imao i puno manji i puno teži blok za sličnu barku...Ovisi i što nađeš. Ko što je rekao i prethodnik ima tu i dosta filozofije. ;)
:wave:

http://imageshack.us/photo/my-images/26/nabovi4.jpg/
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !!
ninjutsu
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Quicksilver 875

PostPostao/la njonji13 » 10. 05. 2011. (22:18)

slazem se netreba sparat na betonu! ja sam za
pasaru 5 m tesku cca 500kg napravio blok od 800 kg
dimenzije 0.80x0.60x0.50 .
njonji13
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: elan pasara 495

PostPostao/la bluefinbgf » 10. 05. 2011. (22:31)

Hvala momci, jos samo jedno pitanje...

Kako cu udvuc tako tezak blok sa betonske plaze 50ak metara vanka di je dubina oko 10m? :shock:

Jedan susjed sto ima key larga od 5.5m je koristio vise manjih blokova ka soluciju.
Sve ih je poveza lancem pa onda do bove. Mozda cu jedino tako uspit.

Hvala na savjetima :thumbup: :clap: :wave:
bluefinbgf
Senior Member

PostPostao/la riberer » 10. 05. 2011. (22:38)

Kad je u moru ... treba dobra barka i pet-šest ljudi na njoj. Svi na provu i na kratko zaveži blok. Oprez, treba biti neki uzao koji se jako lako odvezuje.
Kada je blok zavezan, svi na krmu i blok se digne. Problem je, ako anel nije u sredini, da se prova mora više dignuti, tako da je najbolje staviti anel u sredinu, a napraviti širi i niži blok. Ovisi i o vrsti dna, naravno.
Kad si na poziciji odveži blok ... ako nije lako-odvezujući uzao, odreži špag,

Ne zaboravi prije zavezati lanac ili špag ... kojim ćeš vezati brod ;)

Druga je solucija ronioc sa padobranom. Možda bolje prva ... :problem:
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la Pape » 10. 05. 2011. (22:49)

limenim bačvama od 220l...vežeš ih zajedno španerima, i sve za blok. moraš samo pogodit da ne bude premalo istisnine. onda lipo to sve odvučeš na poziciju skoro pa moš na vesla i odvidaš čepove na bačvama da se počmu punit vodom. moš čak i kontrolirat brzinu spuštanja bloka na dno...uz malo pažnje položiš ga na dno preciznošću kirurga. jedino bačve koje su još prazne, a blok je na dnu, triba napunit vodom bar cca do pola ili više...inače kad odrišiš od bloka...su ko rakete...i naravno pazi čim ćeš to sve vezat...najbolje španerima, šta širi to bolji...
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la bluefinbgf » 10. 05. 2011. (22:58)

Super, sad mi je mnogo jasnije kako se to moze odradit.

Ako radim sa barkom punom ljudi ka sto je riberer objasnio vjerojatno mora bit nesto jace od pasare da bi izdrzalo 1500kg zar ne? :oops:

Ovo sa bacvama mi se takode dopada i zvuci uzbudljivije :lol:
bluefinbgf
Senior Member

PostPostao/la Pape » 10. 05. 2011. (23:05)

...i je, tako smo ja i brat sami sa pasarom od 4,60m slagali blokove od 500kg i više...bez dizalica, sto ljudi i remorkera...znaš onu, snaga klade valja...um caruje...a da ti ispričan kako san brod od 750 kg žive vage sam prinija 30-tak metri dalje i podiga ga na cokove metar u visinu...tek onda ništa ne bi virova... :wave: :thumbup:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la oneeyed » 11. 05. 2011. (06:34)

bluefinbgf je napisao/la:Super, sad mi je mnogo jasnije kako se to moze odradit.

Ako radim sa barkom punom ljudi ka sto je riberer objasnio vjerojatno mora bit nesto jace od pasare da bi izdrzalo 1500kg zar ne? :oops:

Ovo sa bacvama mi se takode dopada i zvuci uzbudljivije :lol:

To se obično radi s drvenim brodom, jačim od pasare kako kažeš. Obično se salije na mulu ili rivi a ne na plaži.
"Najgore što ti se može dogoditi je da na tebe padne nešto tupo, a teško. To drobi kosti."
oneeyed
Old Senior Member

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la Sasaa » 11. 05. 2011. (06:41)

Za neku usporedbu, mi smo imali vezanu Adriu 800, tesku oko cca 3tone, vez je bio dosta na otvorenom...
Napravili smo 4 bloka po cca 800kg, zasalovali smo i izbetonirali 4 stare ves masine. Postavili smo ih 2 plus 2 kao za cetverovez i medjusobno po spajane sa lancem od 22mm. I kasnije konop od 22mm do barke direktno sa lanca, a jedna bova je to samo pridrzavala da ne potonu konopi.

Mislim da ti to sve zavisi o tome gdje je vez, da li ga mislis koristit za cijelu godinu ili samo u ljetnim mjesecima, i raspitat se s ljudima iz tog kraja o vremenskim uvjetima.
Ali definitivno ne treba na tome stedit, ni na lancima, ni na betonu, ni na konopu.

Mi smo blokove sa dizalicom bacili u more te ih vukli i pozicionirali sa padobranom, i kasnije ih je ronioc sve povezao.
Sasaa
New Entry

PostPostao/la Sasaa » 11. 05. 2011. (06:48)

ninjutsu je napisao/la:Ja bi stavio blok od tone do 1,5 t (od viška ne boli glava). To ti je cca 1x1x0,5 m. Ovisi ti o dnu. Ako je mulj ili pjesak s vremenom će ti se još zakopat. Oblik ? Guma od traktora ili kvadar. Nemoj da ti bude previsok da ga ne prevrne. Kuke stavi duple od betonskog željeza. Ako znaš od kuda ti je najjači vjetar onda kuke nemoj stavit na sredinu već prema kraju , da ga ne prevrne. S vremenom će sve doč na svoje. Ima tu još puno podpitanja: očeš se vezat provom ili krmom (prova na kraj) ili će se slobodno vrtit..ili.?
Onda što deblji lanac barem 10-15 m i konopa fi 22 jedno 5-10 m i to je to.
Znam da će biti 100 komentara ja bi ovako ili nako ali stvarno puno ovisi o poziciji, dnu, vjetru i koliko imaš mjesta uopće. Ja sam imao i puno manji i puno teži blok za sličnu barku...Ovisi i što nađeš. Ko što je rekao i prethodnik ima tu i dosta filozofije. ;)
:wave:

http://imageshack.us/photo/my-images/26/nabovi4.jpg/

sorry na ot, je Donat u moru ? jucer sam se malo djirao okolo sa barkom, pa sam vidio jednog u Bakru, je taj tvoj ?
Sasaa
New Entry

PostPostao/la oneeyed » 11. 05. 2011. (06:59)

ninjutsu je napisao/la: Oblik ? Guma od traktora ...

Bože oslobodi, kakva guma od traktora. Kako mi je to jednom lipo objasnija prijatelj građevinske struke, dok ispod "tijela" ne dospije voda na njega ne djeluje uzgon što znači da je otprilike jednake težine kao i van vode. Što bolje sjedne na dno to bolje. Dakle nikakve gume nego ravno dno i bolje šire nego više.
"Najgore što ti se može dogoditi je da na tebe padne nešto tupo, a teško. To drobi kosti."
oneeyed
Old Senior Member

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la Thomy » 11. 05. 2011. (07:20)

riberer je napisao/la: Oprez, treba biti neki uzao koji se jako lako odvezuje.

Možeš umisto ovoga da privremeno provučeš kratki komad konopa kroz anel koji(konop) okidaš nožom kad dođeš na poziciju a blok ode na dno. ;)
...koliko moš baljezgat pizdarije...da ti je usta začepit... na guz**u bi progovorija....
Thomy
Old Senior Member

Tip plovila: Saver 19 Open, Yamaha 100

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 17 gostiju.