Elektroinstalacije na barci

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Elektroinstalacije na barci

PostPostao/la Rexi » 04. 05. 2011. (11:38)

e a to znam ali mi je problem sto su zaruljice, oznake itd vec sve toliko izbljedile da nema sanse da vidim koliko je :mrgreen:

pa sam mislio onako od oka. posto je to sve vise manje univerzalna oprema (pumpa, navigacija, upaljaci, radio)
Rexi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka

PostPostao/la Gaso » 04. 05. 2011. (13:43)

Rexi je napisao/la:Molim da mi neki znalac prekontrolira dali sam napravio dobro laicku shemu spajanja :)

Shema:
slika

Malo objasnjenja:

- Pumpa manualno palim/gasim
- Dva punjaca na upaljac prikljucak (dva tipa ali ista funkcija)
- Navigacijaska svijetla + kompas koji ima svijetlo na sebi, tako da kad navigacijska svijetla upalim da automatski se pali i svijetlo kompasa. (kompas nije nacrtan jer je on mali potrosac)

- Pod male potrosace mislim povremene potrosace tipa pumpica za pumpanje zraka i sl.

Ono sto neznam i molim pomoc je sljedece:

- nemam pojma koliko sta tu trosi, radio, nav. svjetla, pumpa, upaljaci? Koje da osigurace stavim od koliko ampera?
- kako spojiti tacho, voltmetar, speedmetar, onaj mali vrag za razinu goriva i temp za motor (ulje valjda :D )

Hvala!

Pumpa ti nije dobro vezana, kad odvojiš pločo sa prekidačima od akumulatora, ne radi ti kaljužna pumpa ali trebao bi imat automatsko sa mogučnoščom manualnog ukjučenja, ako se radi u kaljužnoj pumpi, ona treba uvijek bit pod naponom. Još bolje je dodatno stavit, nivojski prekidač 5cm iznad nivojskog prekidača i vezat na njega sirenu isto direktno, tako je netko predložio na forumu, meni se to čini odlična i jeftina ideja za alarm, koji če upozoravat ljude u portu, da nešto nije u redu sa brodom, ako nema druge, netko če barem pokušati izlključiti sirenu, pa če uočiti da brod tone. Dosta brodova potone upravo na vezu, pa sad nije neki veliki trošak za takav alarm cca 30€, a može spasit dosta. Još uvijek, ako je direktno vezano trebaš imati za svaki potrošač osigurač!

Molo bolje trebaš opisati, koji model radia i ostalih potrošača, jer ovisi sve od modela, koliko struje troši.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la ceko » 04. 05. 2011. (15:16)

Rexy, ja bi odvojio bočna (C/Z) od jarbolnog (B) svitla (dakle posebni prekidači - kad si na sidru).. Utičnice ne bi stavio preko prekidača (nema potrebe).. E, šta se pumpe tiče nije loše rješenje imati dvije (nisu skupe) - jednu spojiš preko prekidača (stavi i kontrolnu lampicu), a jednu da se pali automatski (ta bi bila stalno pod naponom)..
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la Rexi » 04. 05. 2011. (22:53)

dali je bolje:

A) Dvopolni kabeli
ici sa dvopolnim kabelom do svih potrosaca.
staviti minus na rednu stezaljku plus na stezaljku sa osiguracima.

od akumulatora do sklopke te od sklopke do stezaljke sa osiguracima doc takodjer sa dvopolnim kabelom?

B) Jednopolni kabeli

Vuc serijski kao na onoj gore shemi, znaci naprimjer plus vuc od jednog do drugog navigacijskog svijetla i da se sve vezu za jedan "minus" kabel koji kupi ostale minuse od svih potrosaca i onda ide dolje na akumulator.

c) dali sklopku znaci spajam plus dolazni (sa akumulatora), plus odlazni (prema potrosacima), te dali je dovoljan kabel 1,5mm ili 2,5 mm vodica (8,3 tj. 10mm promjer) ?
Rexi
Old Senior Member

PostPostao/la ceko » 05. 05. 2011. (14:17)

Hm.. (Tu ima jakih mačaka za ove stvari, ali evo ti i moj odgovor dok ti se oni ne jave).. Ja bi stavio posebno za svaki potrošač (a debljina vodiča ovisi i o dužini i o snazi potrošača. Za navigacijska svijetla i sl. potrošače male snage, vjerojatno ti je dosta 1.5 kvadrata, ti stavi 2.5 i imaš koliko hoćeš..). Glavne kablove (od akumulatora do razvodne kutije di će ti biti sabirnice odnosno te redne stezaljke) stavi "jače" - može 8-10 kvadrata.. Nisi pitao, ali za odlučiti da li ćeš žice lemiti ili krimpati imaš posebnu temu "Pokositreni kablovi"slika (moj zaključak je ako ćeš stavljati-krimpati stopice isto nije loše vrh kasnije zalemiti ;) ..)..
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la Pape » 05. 05. 2011. (14:47)

ceko je napisao/la: Nisi pitao, ali za odlučiti da li ćeš žice lemiti ili krimpati imaš posebnu temu "Pokositreni kablovi"slika (moj zaključak je ako ćeš stavljati-krimpati stopice isto nije loše vrh kasnije zalemiti ;) ..)..

...u ebate baš si me sitija ima jedan brod šta se bija utopija, dakle, sa utopljenim, a lemljenim kablovima, moga bi to poslikat kako izgledaju kabeli iza lema a ispod izolacije...a kako na lemu... :thumbup:
..pa nek onda mi ko šta kaže lemljenje...da ne vaja... :lol:

p.s. Ceko za info 8 kvadrata ne postoji...ide 4,6,10,16,25.....mm2... čisto da neko ne bi iša tražit baš tih osam... ;)
Pape
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la ceko » 05. 05. 2011. (14:55)

Evo ga meštar! Aj pomozi čoviku ;) .. Misli san na muško/ženske stopice, ono, kad se zakrimpaju samo vrh dodatno zalemit (ne može naškodit, a ako je loše zakrimpano i ako su one obične - a vjerojatno jesu - stopice i klišta :problem: ..)
Da, ja sam stavija i vidija 10, za 8... - nikad nisam iša za tim :think: (ono nema u butigi - idemo dalje..) fala za info.. :lol:
P.S.Meni su struka ipak neki drugi poremećaji.. ;)
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 05. 05. 2011. (16:02)

A)
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la Thomy » 05. 05. 2011. (16:54)

Pape je napisao/la:p.s. Ceko za info 8 kvadrata ne postoji...ide 4,6,10,16,25.....mm2... čisto da neko ne bi iša tražit baš tih osam... ;)

E moj Pape danas se pod 10 kvadrata prodaje 8mm2 itd.... ;)
:wave:
...koliko moš baljezgat pizdarije...da ti je usta začepit... na guz**u bi progovorija....
Thomy
Old Senior Member

Tip plovila: Saver 19 Open, Yamaha 100

PostPostao/la ceko » 05. 05. 2011. (17:30)

Ja, bez zajebancije, nikad nisam iša za tim da nema od 8.. Evo, i to triba znat :clap: ..
( p.s. @pape: ono sa "topljenjem" nisam baš skužio - lemiti ili ne?)
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la ceko » 05. 05. 2011. (21:24)

Za stopice ovo mi se čini ka' idealno rješenje (vrh žice malo umočit u pastu i zalemit nakon stezanja - spoj je super unatoč lošim/amaterskim stopicama i klištima)..
slika
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la Pape » 05. 05. 2011. (22:13)

Thomy je napisao/la:
Pape je napisao/la:p.s. Ceko za info 8 kvadrata ne postoji...ide 4,6,10,16,25.....mm2... čisto da neko ne bi iša tražit baš tih osam... ;)

E moj Pape danas se pod 10 kvadrata prodaje 8mm2 itd.... ;)
:wave:

...a znan, uzmi sad p vodić od 2,5mm2 i stari p vodić od 2,5mm2...razlika se vidi na čoravo oko...jedva da je ovi novi i kvadrat i po ali oni stari krvadrat i po...a sve se prokurvalo...pa i to... :eh:
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la Pape » 05. 05. 2011. (22:41)

ceko je napisao/la:Ja, bez zajebancije, nikad nisam iša za tim da nema od 8.. Evo, i to triba znat :clap: ..
( p.s. @pape: ono sa "topljenjem" nisam baš skužio - lemiti ili ne?)

..a brod se je bija potopija i sva el.instalacija je ošla u kua...kabeli pocrniše i pozeleniše...ali lemljeni spojevi ko sad da si ih napravija...iza lema par cm kabel ispod izolacije zelen i crn cilom svojom dužinom...dok svi ostali nelemljeni spojevi su isti ko i ostatak kabela, oksidirali zeleni i polugnjili i stopice skidat rukom bez blema...ove zalemljene...nema teorije, kažem ko novi su. i sa ovim ovakim kabelima sa zalemljenim spojevima još bi kabeli radili dok dok ne bi oksidirali do kraja i cicikrepnili negdi unutar samog kabela... al eto zaboravih poslikat danas, aj sutra ću ako ne zaboravin, ili ako neko već nije skupija kablove za u stari bakar...da je osta samo jedan sa lemljenim krajem...dosta je, as exibit "A"... ;)

a Rexi točan odgovor je pod A), a za C) da/samo moraš znat snagu potrošača i po njima nać odgovarajuću struju, odnosno presjek kabela...a sad da puno ne kopkaš..evo ti jedna mala tabličica... a struju ovako ugrubo računaš struja=snaga/napon...i kad nađeš struju odabereš iz tablice adekvatan presjek kabela...jasno tu ti je i koji osigurač stavit. kod istosmjerne instalacije kao recimo ove naše do 12V ova cila priča vrijedi do dužica cca 10m, posli toga odabireš prvi veći presjek...a za sve ostalo poviše 15m od toga...a posebna je to priča...i nebitna za ovo naše...

slika
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la Rexi » 09. 05. 2011. (23:52)

hvala pape i svima ostalima :)

kabel (obicni) i stopice kupljeni, skup sa sikaflexom i mnogocem drugim :mrgreen:

nego... dali smijem koristiti ovako nesto (u prilogu) i da izoliram vide i okolo sa sikaflexom, ispod konzole di je relativno suho i tesko da bi se mocilo
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Rexi
Old Senior Member

PostPostao/la Pape » 10. 05. 2011. (09:00)

...iako ih na brodu izbjegavam, ali možeš, samo krajeve kabela obavezno u tuljak ili lemit...
Pape
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 0 gostiju.