IZRAČUN PROPELERA

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: IZRAČUN PROPELERA

PostPostao/la edicace » 15. 03. 2011. (11:07)

tacek je napisao/la:Naci cemo za tebe kopcu. Sigurno ima netko u konobi pravu za tebe u pola cijene. Evo ljudi pomognimo covjeku da nadje kopcu koja mu treba.

Hvala Taček !

Edi Čaće
099-7820637
091-9335490
edicace
Member

Tip plovila: Al Lifeboat 8.05m 1957 shipyard Ivan Cetinić

PostPostao/la tacek » 27. 03. 2011. (10:03)

edicace je napisao/la:
tacek je napisao/la:Naci cemo za tebe kopcu. Sigurno ima netko u konobi pravu za tebe u pola cijene. Evo ljudi pomognimo covjeku da nadje kopcu koja mu treba.

Hvala Taček !

Edi Čaće
099-7820637
091-9335490

Nasao si ili da pokusavam traziti. pozdrav
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la edicace » 27. 03. 2011. (21:58)

tacek je napisao/la:
edicace je napisao/la:

Hvala Taček !

Edi Čaće
099-7820637
091-9335490

Nasao si ili da pokusavam traziti. pozdrav

Hvala Taček, nemoj tražiti ... imam neku kombinaciju ...
edicace
Member

Tip plovila: Al Lifeboat 8.05m 1957 shipyard Ivan Cetinić

PostPostao/la ninjutsu » 28. 04. 2011. (10:22)

Pošto taceka već dugo nitko nije gnjavio evo mene :D . Naravno svi su dobrodošli :thumbup:

Podaci sa prospekta
DONAT 800
DUINA PREKO SVEGA 7.95 m
IRINA 2.74 m
GAZ 0.6 m
ISTISNINA 3 T
PUTNA BRZINA 18 knots
PREPORUENA SNAGA MOTORA 200 KS
GORIVO 220 L
VODA 130 L
BROJ LEAJA 2 + 2

Motor: Nanni 200KS
Motor: Power (kw/hp): 147,2/ 200
Displacement (cm3): 2982
Number of cylinders: 4 in line
Idle speed (rpm): 3400
Bore & Stroke (mm): 96 x 103
Combustion: Common Rail (Direct)
Intake: Turbo compressor intercooler
Cooling system: Heat exchanger
Dry weight with TTM 40A (kg/lb): 362 / 798
AVAILABLE GEARBOX
ZF 45A : 1.5R, 2R, 2.5R NEZNAM OMJER!!!?

Ja bih dodao još nekih iskustvenih podataka:
Trup PD, namjena rekreacija (đite, malo ribe i to tako..)
težina : 3650 kg
dužina na vodenoj liniji: 7,05 m
dužina preko svega: 7,95 m
širina: 2,74 m
Nanni 200KS/3400o/min, common rail,turbo sa intercoolerom
- dijagram potrošnja, moment , snaga se vide na stranici nannidiesel/t4.200/leaflet /english. Nažalost nisam je mogao skinut tu ali može pogledat. Moment največi na cca 2200 o/min
Kopča ZF 45 neznam omjer niti fi osovine
Propela, 4 pate,

Podaci iz prakse: Brod smo vozili (puni rezervoari 200l + 200 vode + nas dva 200 kg) provom u solidnu buru - max. 22 čv .Čovjek kaže da ide do 24-25 po bonaci? Do ca 20 čv ponaša se dosta dobro , preko toga zna propasti na jednu stranu – neugodno (čitao sam tvoje postove i u potpunosti se slažem !!) Kolomba nije skračena – vidi sliku. Vožnja krmom – katastrofa; vuče skroz na lijevo (ponekad čak kada je timun smotan u desno)

E , sad pitanja:

1. Što bila idealna propela (kao da projektiraš na novo); omjer kopče i fi osovine morat ćemo pretpostaviti; sa namjerom da se brod vozi 75 % na putnoj brzini od 16,5-18 čvorova, a max. da bude 22 (nije bitno dali je 21 ili 23) ili ako gledamo potrošnju, koja propela da putna ne bude ispod 15-16 čv uz umjerenu potrošnju
Znači ukratko koji režim plovidbe sa odabranom propelom uz idealnu potrošnju l/nm! ili propela da brod bude stabilan na 16-18 ČV uz pristojnu potrušnju , a na uštrb max. brzine (ali ipak ne manje od 22čv) :?:

2. Dali se išta može napraviti za vožnju krmom a da ne promjenim pol broda. U jednom postu si rekao da kobilicu treba zaokružit, kao da je bitna i udaljenost propele od kormila...?
Evo par slika, ako će šta pomoći:
krma

slika
PROVA
slika
DNO
slika
Propela i kormilo
slika

Evo svašta sam tu nadrobio ali mislim da od viška podataka ne boli glava.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !!
ninjutsu
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Quicksilver 875

PostPostao/la som » 28. 04. 2011. (11:03)

Di mu je peta?
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la borro » 28. 04. 2011. (11:04)

Nema je, nemora je ni biti.
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la ninjutsu » 28. 04. 2011. (20:53)

:D
Evo upravo dobio podatke koji fale:

Kopča: ZF 45-1
Omjer: 1: 2,2
Osovina : 40 mm
Propela: 18 / 22 4 pate
Zadnja izmjena: dome; 29. 04. 2011. (23:33); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: nepotrebno citiranje
ninjutsu
Member

PostPostao/la rarog » 29. 04. 2011. (11:33)

Može li netko od tenički potkovanijih i školovanijih objesit sliku sa naznačenim dimenzijama propele kao promjer, uspon itd... sa pripadajučim objašnjenjima pojmova koji se tu pojavljuju. Nešto kao školska skica, shema ili slično. Vjerujem da bi takav opis puno pomogao forumašima za shvačanje nekih stvari oko propelera. Naime nismo svi tu doma a siguran sam da bi ekipa to voljela razumjeti ili bar probat shvatit neke principe. Npr moja struka nije strojarska ili brodograditeljska, ali je građevinska i ovakve stvari me poprilično zanimaju, a vjerojem da bi nešto mogao i naučit jer imali smo neke slične predmete (hidromehanika npr.) Unaprijed zahvaljujem na eventualnoj dobroj volji... :wave:
Ali nisu znali da tom planu nešto fali
rarog
Member

Tip plovila: Kuster 550

PostPostao/la Gaso » 29. 04. 2011. (20:38)

Vožnjom krmom nema pomoči, tako je to, kormilo na slici ide ispod propele, tako da se ne može puno više napravit. Samo možeš ravno plovit krmom, malo prakse i ide, bez manevriranja, kad manevriraš uvijek trebaš plovit naprijed. Inače ugradi bow truster. Ovi podatci iz prakse u vezi brzine su ti več optimalni, ako dobiješ pune okretaje, to je to.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la ninjutsu » 29. 04. 2011. (21:12)

Thruster ide; za okretaje još neznam zato sam prije htio provjeriti što kaže proračun. Ako su điri +/- 5% neću ništa dirat! Inače trebao bi ić na 3400 o/min
ninjutsu
Member

PostPostao/la Gaso » 01. 05. 2011. (13:35)

+-5% je previše, treba ti imat 3360-3420, kad je brod i propela čista. Provjeri sa laserom za mjerjenje okretaja, košta te 10€ ako ga nemaš, jedino tako češ točno saznat okretaje. Ja sam sa prvom propelom imao 3480, promjenio sam sa jednim brojem večim korakom, znači uzeo drugu serijsku propelu dobijo dodatno 1čv max brzine, a putnu imam sada 17čv na 2600 okretaja, prije je bila na 2800 okretaja, maksimalne okretaje imam i sa novom propelom 3480, koliko se meni čini okretaji su kod C-R nekako elektronski ograničeni, pa možda ne valja baš ona procjena kao kod običnog TD, da če se smanjit 100-200 okretaja, na 1" ili promjera ili koraka. Meni se čini, da bi mogla bit propela još jača, od ove što sam je sada stavio. Ako imaš više okretaja od 3400 ja bih stavio drugu propelu, jer ti motor vjerojatno onda ne radi na punoj snazi.

Ne sječam se sada omjera moje kopče, i brojeva propele, mislim da imam isto 1:2,2 i propelu 18/22, vjerojatno i tip propele nije isti, tako da je sada težko uzporedit, samo to na motoru 165HP i još dobijem više okretaja od 3400, ako ti imaš isti omjer kopče i isto propelu, ne radi ti trenutno motor više od 150HP na 3400rpm. Ja mislim, da ako ima ovaj CR motor preslabu propelu, nikada neče postiči više od 3500 okretaja. Meni su dosta falili propelu, pošto je imao i još ima motor rezerve. Tako da su možda i kod tebe dosta falili.
slika
stara propela
slika
nova propela
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la sinitram » 01. 05. 2011. (14:31)

ninjutsu je napisao/la:
E , sad pitanja:

2. Dali se išta može napraviti za vožnju krmom a da ne promjenim pol broda. U jednom postu si rekao da kobilicu treba zaokružit, kao da je bitna i udaljenost propele od kormila...?
Evo par slika, ako će šta pomoći:
krma

Ninjutsu,

malo pojasnjenje voznje krmom.. :D
Svaki brod koji je pogonjen propelom ima "izboj" propele a to se desava jer se propela okrice u jednu stranu a u tvom slucaju je to u desno (imas desnokretni vijak). U voznji naprid bi provu trebalo zanosit u livo a u voznji krmom u desno. Obrnuto je sa krmom naravno, ako prova ide u livo onda logicno krma ide u desno :D .
E sad kod nekih brodova je to vise izrazeno a kod nekih manje. Da bi to provjerija u voznji naprid sa nekom brzinom od 5-6 cvorova zasijaj sa pola snage motora i onda bi to trebalo doci do izrazaja. Tebi bi prova trebala ici u desno a krma u livo.
Izboj se uvijek koristi kod manovre brodom ako nemas bow truster koji to olaksava masu. Ali nisu uvik postojali bow trusteri ako me kuzis ili moze biti pokvaren e onda izboj broda pomaze.
Izboj dosta ovisi i o velicini i obliku kobilice sta nazalost kod tebe nije idealan slucaj radi PD dna. Nemozes imat bas sve, sve je to kompromis.
Kod brodova sa dvi propele se izboj ponistava jer dvi propele vrte u razlicitim smojerovima, po meni najbolji pogon jer za manovru netriba nikakvi trusteri, samo jednim motorom vozis naprid a drugim u nazad i brod se okrice na mistu.
Zbog velicine i oblika kormila pretpostavljam da nema utjecaja okretati kormilo u voznji nazad?
Ako mozes ugradi bow truster i nemoras se zamarati ovim napisanim.
A ako zelis jos bolje manevarske sposobnosti promini kormilo i ugradi fishtail ili schilling kormilo. U kombinaciji sa bow trusterom dovoljne snage bez problema mozes vozit bocno!
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la Gaso » 01. 05. 2011. (16:23)

Može se i tvoj brod držat okretat na mjestu bez trustera, samo treba malo prakse.
Kao prvo, za početak nikada ne motaj kormilo kad šijaš nazad, nego ga imaj uvijak ravno, vožna nazad neka ti služi samo za zaustavljanje broda, ako ipak odlučiš vezati brod krmom na mol, onda kad zaustaviš brod pričekaj barem 5s, da brod nema više nikakve inercije i ne okreče ga više, jer može on stat na mjestu, ali još ima inerciju od prije i okreče ga, znači pričekaj na mjestu barem 5s, tek onda ako ima brod pravo poziciju, ideš ravno krmom prema molu, ne diraj više ništa kormilo. Kormilo diraj, samo kad ti brod ide naprijed, ako se držiš toga, to če ti bit za početak najlakše.

Kad imaš malo više prakse, bez problema ga okreneš na mjestu. To ti preporučujem da ipak istreniraš, pošto če ti se puno puta dogoditi, da dođeš u neku manju lučicu, pa su zauzeti vezovi ili dogovaraš, kdje češ vezat brod, pa ti treba držati brod na mjestu više vremena usred lučice, kdje ima puno konopa u okolini.
Ja ti držim brod na mjestu uvako, da sa zakašnjenjem motam kormilo. Znači kad ideš naprijed, tek onda kad se brod počne pomicati okrenem kormilo, ne treba bit ni na minimumu, jer više če te slušat, ako daš malo više gasa od minimuma, znači nije gas baš neprijatelj. Kad se brod počne kretati u željenom smjeru tek onda okrenem kormilo na jednu stranu i to ne sasvim do kraja nego na pola, i u isto vreme stavim rikverc (brod još sekundu ili dvije ide naprijed i ako več imaš u rikvercu), u istom trenuntku, još ništa ne diraš kormilo, pustiš ga u istoj poziciji, kad se brod potpuno zaustavi, tek onda u trenutku, kad počne šijat nazad okreneš kormilo na kontrastranu odmah zatime i staviš u naprijed, kad se brod potpuno zaustavi i opet je na početku kretanja prema naprijed, staviš kormilo opet na kontra stranu, kako je bilo prije, i u trenuku kad se brod počne kretati naprijed, staviš u rikverc, ali pustiš kormilo i ne diraš ga, dok se brod ne zaustavi, od prilike to znači 1s ili možda 2s.

Znači uvijek motaš kormilo, u tom trenutku kad se brod počne kretati a ne kad si prebacio u rikverc ili naprijed inače brod ide kontra kako bi ti htjeo, ako imaš u naprijed, možeš okretati kormilo koji sekund prije, još, kad stoji na mjestu, dok u rikverc, tek tada kad se počne kretati nazad ali odmah za tim staviš u naprijed. Trik je u tome, da motaš kormilo, u odnosnu na kretanje broda, jer jedino tako če te slušati, a ne u trenutku, kad prebaciš iz naprijed u rikverc ili obrnuto. Tako ja bez problema, okrenem brod na mjestu, odnosno brod ide o.5m naprijed i 0.5m nazad više prostora mi ne treba, ali istina da ide u jednu stranu lakše nego drugu, zbog okretanja propele u jednu stranu, pa radu krug uvijek ovako, da te više sluša. Probaj ovako dobiti osječaj, pa malo treniraj nekdje van lučice i nečeš nikada više imati potrebe po bow trusteru. Kad dobiješ osječaj, nauči i to da zaustaviš bočno-malo pod kutom od mola, da bi ga vezao sa strane, sa ovakvom manevrom, naprijed nazad u u pravo vreme da motaš kormilo, možeš brod bočno približiti molu, da bi ga vezao sa boka i treba ti recimo prostor samo 2-3m veče dužine od dužine broda. Kad se navikneš tako manevrirati možeš i bez bow truster-a ovako vezat brod, samo trebaš šijat krmom pod pravim kutom, pa onda ga ovako parkiraš, sa manevrom naprijed, nazad i pravoremenim motanjem, da izgleda ko da bočno parkiraš automobil, ali trebaš it krmom prema molu, ne provom, ako ideš provom, onda ti treba malo više prostora ;)

I nikada, nikada ne radi nešto brzo i panično, tako češ zaista napravit sr@**e, nego sve radi polako, bez panike.
Zadnja izmjena: Gaso; 01. 05. 2011. (16:26); ukupno mijenjano 1 put/a.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la madi » 01. 05. 2011. (16:24)

Gaso je napisao/la:Provjeri sa laserom za mjerjenje okretaja, košta te 10€ ako ga nemaš, jedino tako češ točno saznat okretaje.

Di se može kupit laser?
madi
Old Senior Member

Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la Gaso » 01. 05. 2011. (16:28)

Gaso
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.