Paraziti u ribi

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Paraziti u ribi

PostPostao/la tramontana » 27. 04. 2011. (14:04)

Gledam danas na netu članak o parazitima Anisakis pronađenim u našoj ribi: http://danas.net.hr/hrvatska/page/2011/04/27/0015006.html.

Prije oko mjesec dana kupila žena kilo i po inćuna i krenemo mi čistiti za carpaccio ... nakon nekoliko ribica pokaže ona meni utrobu jedne :o ... kao konac tanki crvić od cca 2 cm izdiže se iz droba i ljulja :sick: ...

... inćuni su pofrigani ... možete mislit s kojim guštom sam ih jeo :Drunk38:
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

Re: Paraziti u ribi

PostPostao/la slot » 27. 04. 2011. (14:12)

a ništa carpaccio za sada izbaci iz menija ili se prebaci na carpaccio od škampe .....a ribu je uvik dobro termički obraditi jer vidiš svega ima...
voda je gradu podarila ime
slot
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Naval 19 Yamaha 40/60

PostPostao/la surfer » 27. 04. 2011. (15:06)

Inćuni kažeš...tko zna kako bi soljenje djelovalo na taj parzit, da li bi ga maknuo ili ne :think:
There is one thing far more important than freedom of speech and that is the freedom to live!! by P.W.
surfer
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin + Honda 40

PostPostao/la M710 SEA PEARL » 27. 04. 2011. (15:09)

Jedno je sigurno ... parazit bi bija malo slaniji nego obicno .... :D
LONGLIVELEGENDARNI :Happy31:
M710 SEA PEARL
Old Senior Member

Tip plovila: MAESTRAL 710 - VOLVO PENTA D2-40

PostPostao/la Galun » 27. 04. 2011. (20:55)

nažalost uz svu ovu krizu sad če nam i izvoz plave ribe past,a taman su se malo smirile mušice oko prosvjeda. a poznavajuć strane novinare i njihovo napuhavanje nebi se čudio da turistima preporučavaju da u posjetu hrvatskoj ne konzumiraju našu ribu :thumbdown:
Galun
Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adriatik

PostPostao/la Pape » 27. 04. 2011. (21:21)

...a ništa, sad triba objavit da njihova riba ima crve u gujici, da su naši pametni... :twisted: ...pa nisu talijani baš blesavi, iz Hr. riba nevaja, a iz istog mora riba vaja...ali njihova...pohebat nan ribare da dođu na prosjački ščap, i onda je sve njihovo...pis of paj....jolitiga kejk... samo ovo je tek početak, bit će tu još podmetanja...a poznavajuči naše sposobne ljudove, vjerovatno ćemo mi to odma prepoznat i riješit bez blema... :eh:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la mala od palube » 27. 04. 2011. (22:27)

Sada se prijavim nakon nekog vrmena, čisto zbog konzultacije, kad ono danas Tramontana otvorio temu i napisao "moj" post.
Muž danas kupio inćune i srdele, dao zadatak - očistiti i spremiti za ručak.
U međuvremenu se dogovaramo kako ne bi bilo loše uzet cilu kašetu i posoliti.
Nakon što sam poprilično rutinirano očistila ribu, na pijatu primjetim živog parazita. Odmah flashback, članak od nedavno,
Talijani otkrili parazite u našoj ribi, nimalo bezopasne za zdravlje.
Navodno dobrom termičkom obradom, nema frke, što je u konačnici eliminiralo
gradela, riba se pofrigala u dubokoj masnoći ( litra maslinovog ulja :D ). Teka nije bilo, jeli mi nju, a ona nas.
Moje pitanje je kao i Surferovo, može li se takva riba posolit?! :?: :think:
parazit.jpg
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
"U kamenu ništa ljudsko, u ljudima sve kameno!"
mala od palube
Member

Tip plovila: Antares 6

PostPostao/la dome » 27. 04. 2011. (22:43)

Crvići bi se mogli uselit u ljudski organizam samo i isključivo kad bi ih pojeli žive.Krepani su meso kao i svako drugo (u kini jedu razno razne frigane crve i škakavce i svašta nešto ljigavo).U ribu ulaze kao crvići i kao takvi prolaze svoj životni ciklusa kao paraziti.Razmnožavaju se izvan tjela domaćina tako da ne postoji opasnost od jajašaca jer njih u ribi nema.Soljenje i salamuru teško da bi crvići preživjeli pa tako da mislim da je i ta vrsta obrade zapravo sigurna kako će ubiti crviće i onda više neće biti opasni.Anisakis zapravo živi u drobu ribe pa ga se čišćenjem droba ukloni osim kod ribe na umoru kod koje bježi iz droba i zabija se u okolno meso.Na taj način može se prepoznati riba koja je bila pred crkavanjem.Carpaco je kemiska obrada koja će također Anisakisa ubiti tako da je i tako pripremljena riba sigurna za ishranu jedino ga je malo "skifo" za viditi u pijatu ali zdravstveno je ispravno ako se marinira malo duže naravno.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la ab ovo » 28. 04. 2011. (08:38)

Potpis ispod Dometovog posta
:clap: :clap: :clap:

P.S. Pregledajte ulovljene šarune!

I još jedno pitanje: Postoji li u ribi još koji parazit sličan Anisakisu, glistica duga cca 1-3 cm.
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la teo_ribar » 28. 04. 2011. (08:55)

evo danas va novon listu da su talijani tog črvića pronašli i va našen osliću :thumbdown:
˝Nema veze kakav je zakon bitno je samo da ga ti i policajac koji te kontrolira tumačite na isti ili sličan način ˝ by: el passo

˝Ma nema problema ako ga zabrane (MR), važno je da kontrole ostanu iste.˝ by: ab ovo

˝Kuster , a da se prestaneš drogirat ?˝ by: Lady M
teo_ribar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adria 501...Yam 6ks 4T

PostPostao/la Pape » 28. 04. 2011. (09:26)

dome je napisao/la:Crvići bi se mogli uselit u ljudski organizam samo i isključivo kad bi ih pojeli žive.Krepani su meso kao i svako drugo (u kini jedu razno razne frigane crve i škakavce i svašta nešto ljigavo).U ribu ulaze kao crvići i kao takvi prolaze svoj životni ciklusa kao paraziti.Razmnožavaju se izvan tjela domaćina tako da ne postoji opasnost od jajašaca jer njih u ribi nema.Soljenje i salamuru teško da bi crvići preživjeli pa tako da mislim da je i ta vrsta obrade zapravo sigurna kako će ubiti crviće i onda više neće biti opasni.Anisakis zapravo živi u drobu ribe pa ga se čišćenjem droba ukloni osim kod ribe na umoru kod koje bježi iz droba i zabija se u okolno meso.Na taj način može se prepoznati riba koja je bila pred crkavanjem.Carpaco je kemiska obrada koja će također Anisakisa ubiti tako da je i tako pripremljena riba sigurna za ishranu jedino ga je malo "skifo" za viditi u pijatu ali zdravstveno je ispravno ako se marinira malo duže naravno.

ne bi se sa svime složil...razmnožavaju se u probavnom traktu i izlaze vani kroz izmet u obliku jajašaca i u moru opet rastu ko crvići koju riba proguca. soljenje i mariniranje ubija anisakisa, ali ne i nužno, isto tako uglavnom živi u probavnom traktu ribe, ali kod većih riba može se pronači i u samom mišiću ribe. ribu se preporuča termički obraditi, od 60 stupnjeva celzijusovih pa nadalje, a inače prije distribuiranja ribe preporučuju ribu duboko zamrznuti na nekoliko dana prije same prodaje na -35 stupnjeva na koji dan...na -20 tjedan dana....
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la sinitram » 28. 04. 2011. (10:05)

A muko moja taman kad sam pomislia da je jos jedino riba ostala netaknuta kemijom i bolestima eto se pojavilo ovo cudo! Odsada samo gradele i dobro spalit! :sick:
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la Pape » 28. 04. 2011. (10:09)

...ma ja nebi ni pliva više u moru...moš progucat jaja (ne svoja) već od crviju... :mrgreen:
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la sinitram » 28. 04. 2011. (10:14)

Evo jedno pitanje za znalce, jeli se crv nalazi samo u nekim vrstama riba ili u vecini posto se velika riba hrani sa malom?
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la Pape » 28. 04. 2011. (10:18)

...sad da san baš marine biolog...najviše u plavoj ribi...a može ih bit u bilo kojoj...pa sad da ideš pofrigat kita ubojicu...
Pape
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.