kumpanjo je napisao/la:Viđa sam nešto slično uređenu barku prošlo lito u Žrnovskoj banji ,bila je bilo piturana.
Jeli sam minjaš madire i ostalo ,ili?
Baš i nije praksa da se brunali prave po baštingaju sve do vrha prove, uobičajna praksa je da baštingaj ide livo i desno od ašte o prove i tek oko završetka škafa počinju brunali ,te se nižu negdje pred samu krmu.
je neznam cija je to je veca barka,misim 5metara a ova barka s slike je iz banje samo donedavno je bila bjela "prva slika" vez je s istočne strane velog mosta u banji prid jeričev. kućom.
je baštugaj na nalim kaićima na škafi nema brunale.i čulić je runja po ure na ta brunale . barku sam arma po jednoj slici na kojoj se jedan od mestara "sesa-!?" slikava početkom 50-ih-ma svaki je od meštara ima neke svoje šeste- recimo meštar vojvoda traži da kratim aštu o prove i da vaja bit plića..jedino sto sam baš zaderao je bande razme sam po sridi jos spusti u gornji madir za 4cm tako da su općenito šesti lipši i barka djeluje izvijenija.
a zadnja barka koju si i moga vidjet otišla je za krov od kuće
zapela za oko gradjevinaru i mislim da je u blatu piturana u bilo.
ma neznam zasto se rajcate na spomen da barku treba rediti i spricati više puta. jedino kod nas ne drže do barki. obiša sam nekoliko škvara bi sam na svim našim mistima di sam god zna da ko radi brode od dunda miline u krilima do betine pa sam bi u turskoj u kavija na porinuću jednog sada našeg broda , obišao sam par meštara u italiji bi do" luke" u bjeloj odmjeravao kardinalke i univerzalke,bi sam i u orebiću na putu za viganj gore pod onim krovištem....
gleda sam par puta kako se rede gondole,i nikog ne podcjenjujem svačije znanje cjenim.
mada neko tko posudi od susjeda bušilicu i kaže ja meštar gradim brod te bučno komentira i neko tko napada kaić a puno više od 20 tona strojeva i alata i sam ih radeć zaradio nisu isti-.
- i , lak brusilica lak.......kad pukne kasno je