Zaštita mora? A ko štiti ribe?

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Zaštita mora? A ko štiti ribe?

PostPostao/la raptor » 14. 12. 2008. (20:25)

Ma ja nemoren razumit da su svi protiv ča god ja napisa a u svezi brige oko flore i faune,jebote bog da san napisa da ne triba bacat dinamit u more vi bi neki rekli ča tome fali i da je to uredu nek se hita dinamit :o e svašta :evil: nešto bi još napisa ali neču
ovi put :evil:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la Žuna » 14. 12. 2008. (20:39)

Pa sad iz krajnosti u krajnost,pa mislin mlad san dok ste vi vatali ja san vjerojatno u pelenan bija,al kako stvari sad stoje puno bi znacilo pustat mladu i nedoraslu ribu,da se to radi bilo bi puno manje kazni i puno vise ribe,.,al ko ce znat mozda san u krivu.,,.,.
Žuna
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Gumenjak Valiant 340

PostPostao/la raptor » 14. 12. 2008. (20:52)

Ča bi bil u krivu :?: bolje nisi moga reć, a to ča pojedinci brinu da nebi koja od njiovih ciljanih lovina možda preživila ako dođe do lovostaja živo mi se .......,eto . Samo ča se ne piše:je udrimo,navalimo,ma sve sjebimo,kao bolje mi nego neko drugi :!:
Zato i je ovaka situacija u moru jer se ne vodi briga a to koliko vidim nikog i ni briga :evil: Bitno da je njiova guz**a puna a za buduće naraštaje živo im se jebe :evil: eto
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la unije » 14. 12. 2008. (21:42)

.
Zadnja izmjena: unije; 03. 02. 2009. (23:44); ukupno mijenjano 1 put/a.
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la karamba » 14. 12. 2008. (22:11)

žao mi je , ali moram nešto napisati !
riba nije ugrožena i ima je jakooooo puno . , prošle godine su se osliči lovili da i stari ljudi ne pamte da je nekad tako bilo , tunja ove godine kao nikad do sad , liganja ..., ne sječam se da se ikad tako dobro lovilo ,zubataca kao u priči , orada ...,, njih mislim da ima najviše , kantara kao srdela , palamide ko u priči , tako da se jednostavno nemogu složit s pričom da je riba ugrožena :!:
ali slažem se da treba razmišljat o budučnosti , i recimo zabranit koče , i plivaricama odredit kvote za smrdelu , ipak je to prva karika ., eto to je realno stanje direktno s mora.
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la Strici » 14. 12. 2008. (22:50)

Žaba na dnu bunara pogledala gore. Vidjela je mali komadić neba. Za nju je to bio cijeli svijet, jer je baš taj komadić neba bio vedar.
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

PostPostao/la Loligo vulgaris » 14. 12. 2008. (23:33)

baracuda je napisao/la:loligo samo se ti rugaj a isto znan da bi ti jako voli doniti kašeticu ribe doma,i da se nebi pita što si napravi..,a bidan nemoreš uvatit ....ma jesi li bar kojeg ciplića ubi ovo lito roneći tehnikom freedivering bez boca hehehe

Lako ti se sa tuđom ribom slikavat pa onda zajebavat mene :) stalno su ti slike nekih zubataca, liganja.. trebao bi malo počet i svoje ulove slat.. ako ih uopće imaš !!

karamba je napisao/la:riba nije ugrožena i ima je jakooooo puno .

Aj dođi u Split ili Žirje pa ću te pitat di je riba :) i ja kad dođem kod vas navatam se ka na baracudinim slikama... Ove godine sa splitskih obala nije uhvaćeno ni 10% prošlogodišnjih liganja.. ili ti ga bar 1% onoga što se lovilo prije 10 godina... jedino što je skočilo u brojnosti su možda male orade, nešto je i više lubina nego prošlih godina.. sve ostalo je prelovljeno(ne znači da je nestala).. i nije to slučajnost.. pa to se događa u cijelom svijetu, grafovi kod naših stručnjaka također jasno pokazuju odnos uloženog napora, veličine ribe i brojnosti vrste.. svi su pokazatelji jako poražavajući...
Loligo vulgaris
Korisnik baniran

PostPostao/la baracuda » 15. 12. 2008. (00:10)

tako je karamba,ribe ima bar za nas sportaše još, i niko ne govori da more ne triba čuvati i misliti o sutra ali priče o globama i 5 kg limitu su ništa nego pizdarije,mene jedino živciraju domaći izdajnici koji vode talijane i slovence na bogate pošte i brake koji nisu ni na karti,....popizdin kad se na teracama kućerina sa po 10-tak apartmana suše odijela i kompresorima u dvoru pune na 100-tine boca ,evo sada nedavno panulivan uz nenaseljene otoke a ono svako malo po 3-4 šćapa iz kraja i to točno tamo di se orade držu..talijani,prepoznan ih iz kilometra,ko ih je razbaca tamo nego neko naš,u porte donose ogromne količine ribe,po 10-15 zubaca i gofova od po 40-50 kg,orada na desetke kila,arbune na karijole..a troke nema ribe (ja vidio)..pitaš iste te domaće izdajnike di je uvati ribu, nema šanse da ti reče,na talijanskom forumu talijani savjetuju jedan drugoga s kim se tribaju upoznati u kojem portu,čak su napisali da za par piva se dobiva informacija di što i kako..jebiga iman ja frenda što se ukrca u njihov brod i za 100 eur ih navozi na ribu ....pođeš nešto govoriti pa se samo zakačiš,a ka i vode na forumu,za tren se posvadiš..
u sloveniji mi sta auto i tri minute posli dolazu njihovi policajci i pitaju isprave..pa otvori bunker..digni tapet u bunkeru..i na kraju pita "di su kruške"??
koje kruške? pitan ja
kruške šta ste krali!ne vete??
ne vem,ne vem!! koje kruške !!
ove gore!! i pokaziva mi na stablo krušak 5-6 metri dalje auta...nisan ja ni vidi te kruške niti san radi njih sta,kad dolazi cestom čovik i viče "nije brao,nije brao..pa je stao da bi brao !!"

jebate kruška,ali nije to kruška nego je to svijest,obrani i nedaj svoje i tako i triba,ribolovna svijest hehehe..neš mi ti termina,ljudi nemaju ni patriotske svijesti osim na koncertu tompsona a kamoli ribolovne,a ribolovna svijest sigurno nije slika koja prikazuje nekoga di pušta malu ribu u more,to bi tribalo da se podrazumjeva,to je ili urođeno ili nemaš..

..ma ste čuli ?? one tune iz vrgade ??ovaj u migavicu uvati 1700 kg tunjevine..poponice pune tuna..ovaj na muliću ubi tuna sikirom..nasukane žive tune ljudi samo ukrcali u karijolu i doma..hehehe..ali su se omrsili pakoštanci, turanjci..onaj kraj posli biograda..jadni ljudi iz te firme,a biće in ni lako ...koliko milijuna pošlo ukurac
baracuda
Member

PostPostao/la baracuda » 15. 12. 2008. (00:15)

ča oćeš reći da šaljem slike koje nis ja ulovi ?? hehehe..kakav niski napad,izmisli nešto bolje ili zovi stomorsku upomoć.. hehehe..
baracuda
Member

PostPostao/la Loligo vulgaris » 15. 12. 2008. (00:39)

kako nisko?.. isto ka ti mene :) .. di si ti na slikama?? samo vidim ribe .. a ovaj za karambu post ti ni ni loš :geek:
Loligo vulgaris
Korisnik baniran

PostPostao/la raptor » 15. 12. 2008. (05:23)

Baracuda,sam pišeš da panulaješ uz nenaseljene otoke i tamo najvjerojatnije ima ribe u većim količinama a zato i stranci dolaze lovit na te vanjske pošte.Ovi splitski akvatorij je dobrano izlovljen i ribe ima vrlo malo ča se more vidit na peškariji di dolazi većinom riba od Zadra.Ja oću reć da je globalno na jadranu populacija ribe devastirana te nemoremo gledat na pojedina preostala područja di se još relativno dobro lovi ili ima ribe.A priće o svijesti i savjesti ribolovaca? ma daj :lol: na primjer; neki panulaš stegne zubaca od recimo 4 kg i to mu nije dosta već će probat uvatit baren još jednoga jer kao zakon to dozvoljava(5kg + kapitalac)sad se javlja pitanje jeli zubatac 0d 4-5 kg lapitalac ili nije :?: po meni jok, tako da smatram da je u navedenom primjeru došlo do prelova.Dakle zakon ovdi nije striktno preciziran već daje prostora za manipulaciju njime i to triba prominit.Dalje,savijest recimo parangalisti; qr@c će dotični kad lipo navata ribe drugi puta smanjit broj udica već će ih povečat ;) E pa radi ovakvih i ostalih nenavedenih primjera triba uvest drakonske kazne te na ti način spriječit prelov.Ko nas je na žalost razvijena svijest a i gledanje na ulov ka; pa bolje da ja uvatim nego neko drugi.Dalje se postavlja moralno pitanje npr.; a šta će nekom dva zubaca od
2,5 kg i recimo jedan od 7 kg :?: za kučnu uporabu :?: škrinju :?: za susida :?: za mašku :?: kara mileni,ulov se minja za perje po restoranima ;) izvor prihoda braco moj :mrgreen: I tako u ribolov svaki put kad vrime dozvoli :!: Ista stvar sa parangalistima i inima :!: I na kraju konstatiram da se naš ribarski puk more "izdresirat"jedino globama a ne edukacijom a ka i u svemu ostalom :!:

ps. svaka čast izuzecima a kojih se ovi post ne dira ;)
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la lupis » 15. 12. 2008. (10:44)

baracuda je napisao/la:tako je karamba,ribe ima bar za nas sportaše još, i niko ne govori da more ne triba čuvati i misliti o sutra ali priče o globama i 5 kg limitu su ništa nego pizdarije,mene jedino živciraju domaći izdajnici koji vode talijane i slovence na bogate pošte i brake koji nisu ni na karti,....popizdin kad se na teracama kućerina sa po 10-tak apartmana suše odijela i kompresorima u dvoru pune na 100-tine boca ,evo sada nedavno panulivan uz nenaseljene otoke a ono svako malo po 3-4 šćapa iz kraja i to točno tamo di se orade držu..talijani,prepoznan ih iz kilometra,ko ih je razbaca tamo nego neko naš,u porte donose ogromne količine ribe,po 10-15 zubaca i gofova od po 40-50 kg,orada na desetke kila,arbune na karijole..a troke nema ribe (ja vidio)..pitaš iste te domaće izdajnike di je uvati ribu, nema šanse da ti reče,na talijanskom forumu talijani savjetuju jedan drugoga s kim se tribaju upoznati u kojem portu,čak su napisali da za par piva se dobiva informacija di što i kako..jebiga iman ja frenda što se ukrca u njihov brod i za 100 eur ih navozi na ribu .

A ča tebi nije dosta 4.99 kg + kapitalac?
Uvik možeš reć da si najveću ulovio na kraju...

Ajde reci koliko ribe se pojede kod tebe doma u misec dana?
Pa ne misliš valjda da je taj zakon od 5 kg donešen zbog ribljeg fonda!Donešen je upravo zbog takvih s kućerinama na 10 kati....
....e nekat su se tako gradili katovi,dok nije bilo ograničenja..,gotovo je s tim,trebalo se rodit 10 godina prije...
Ako talijani love "uredno" nek love...,dal je on na pošti ili ti nije bitno..
A kad znaš šta nose nazad,to se lako riješi...,isto ko i kruške...,zoveš policiju,slikaš barku,broj,danas svako ima fotoaparat na mobitelu...
pa možda jednom i zbriše,ali drugi put kad vidiš da ih razvozi,lipo nazovi nadležne...,zapišeš reg.auta,pa zovneš Carinu...
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la karamba » 15. 12. 2008. (10:50)

baracuda sad si najebo :!: , do sada je lupis mene masirao a sad si ti došao na red :!: :lol: :lol: :lol:
,,,
neka,neka ,ja zadovoljan. :lol: ;)
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la labrax » 15. 12. 2008. (11:15)

barakuda se probudio hehehe :D

ko ono spominje kapitalca u zakonu? TO NE POSTOJI VEC PAR GODINA.. bilo je nelogicno i nebulozno pa su napokon promijenili.
smije se uloviti 5 kg + jedan organizam. ako uvatis zubaca od 2 kg, lovis jos, i ako zakacis jednog od 4 to je to, vise nema. ako npr cim dodjes namore uvatis jednog od 7 to je to, zakonska definicija je ispunjena u cijelosti i vise nesmis loviti.
taj zakon o kapitalcu je promijenjen prije par godina naucite to..

priroda ce sama napraviti ravnotezu izmedju oslica i skampa u velebitskom kanalu..

nemamo nista od toga da se nesto samo zabrani, ako nece postojat i kontrole i sudjenja, vlast je samo jedna podijeljena na 3 dijela, ako samo jedan dio fali ode sve u qr@c, nema nista ako ne postoji jedinstvo zakonodavne, izvrsne i sudbene vlasti.
namoru mos radit sto oces, nigdi nikog, ako ti i slucajno jednom u x godina napisu kaznu to na sudu ode u zastaru ako nije nesto zesce..
neko spretan danas moze komotno zivit od dinamita i prstaca da oce.. jos uvik. daj Boze da se to sto prije promijeni
labrax
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 15. 12. 2008. (11:31)

Ma neka je i 4,99 u bujolu....,ti i dalje možeš lovit pa prva koja skoči,nije bitno dal ima kilo ili deset i to je to..

I ja i dalje ne razumin kome je to "malo" i zašto?
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.