Uh, ja to kuham onako, odoka, jer na tome sam odrastao i toliko sam rutiniran da ni ne znam mjere. No pokušat ću.
Treba ti:
- Jedan šaran 2 - 2,5 kg (ti su najbolji, ni manji ni veći)
- Ostala riba dobrodošla (štuka, som) ali ne puno, šaran mora biti dominantan.
- Luka cca pola kile, može i više, do 750 grama
- Jedan začin za riblju čorbu, najbolji je 'Aleva' Subotica, u Slavoniji ga ima kupiti svuda. Ako ga nema može i Fant ili Kotanyi ali oni su osjetno lošiji.
- Tri velike žlice slatke mljevene paprike (najbolja je iz Kopačeva - Baranja).
- Ljute mljevene paprike po želji, ja stavim jednu veliku žlicu najmanje (opet Baranjska).
- Jedna suha ljuta paprika.
- 2-3 dl kuhanog paradajza.
- Jedna mala žlica octa.
- Sol, papar.
Luk sitno isjeckati, staviti ga u kotlić, posoliti i zaliti s malo vode. Na srednje jakoj vatri dinstati u toj vodi luk dok ne omekša. Za to vrijeme u jednoj posudi izmiješati sve začine (dodati i malo vode). Miješati s pjenjačom tako da ne ostane grudica.
Kad je luk gotov nasuti u kotlić začine, u posudu u kojoj su bili nasuti malo vode pa isprati ostatak i to isto sipati u kotlić. Ribu isječenu na velike komade (fete debele 3-4 cm) staviti u kotlić. Doliti hladne vode toliko da pokrije ribu pa vratiti sve na vatru. Vatra mora biti jaka, od sitnih drva, uragan. Paziti da ne pokipi a nema miješanja, svako toliko samo zavrtiti kotlić da ne zagori. Kuhati 25 - 30 minuta max.
Poslužiti s kuhanim rezancima.
P.S. Glava je najslađa