upozorenje vlasnicima suzuki df4-5-6

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

upozorenje vlasnicima suzuki df4-5-6

PostPostao/la cima » 20. 03. 2011. (19:11)

Samo jedno malo upozorenje za sve vlasnike tih motora da si daju pregledat cijev koja ide od pumpe vode do motora. Meni se od "trenja", na mjestu gdje ta cijev prolazi kroz jedno oko ostetila i motor se nije dovoljno hladio, na brzinu potrosio svo ulje i zaribao (objasnjenje servisa, cijev je kod mene). Naravno proslo je 6 mjeseci od garancije pa se ti j... . Za vrijeme rada motora nije se nista primjetilo i voda je iza izlazila po meni normalno.
Samo toliko da si sprijecite popravak od skoro pol novog motora...
Prije tog suzukija imao sam tomosa 4 dvadeset godina, tisuće sati i onda je zaribao zauvijek.
Da sam znao Tomos forever..
cima
New Entry

Re: upozorenje vlasnicima suzuki df4-5-6

PostPostao/la Sveti ratnik » 20. 03. 2011. (19:34)

Hvala na upozorenju! :thumbup:
Sveti ratnik
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Ven 501 k (Suzuki 6 KS)

PostPostao/la slot » 20. 03. 2011. (23:36)

ma baš zafrkano kad se tako što desi...
voda je gradu podarila ime
slot
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Naval 19 Yamaha 40/60

PostPostao/la dome » 21. 03. 2011. (00:44)

Ovakav kvar je karakterističan za motore panulaša te gotovo da se može reći kako je učestaliji kod takvog korištenja dok je kod normalne uporabe jako rijedak gotovo pa zanemariv .........
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la ivica155 » 21. 03. 2011. (09:31)

moj prijatelj barba Ante imao yamahu 4,napokon uzeo novi motor i naletio na lošu seriju.Loša sreća.vratio se na tomosa
ivica155
New Entry

PostPostao/la gof » 21. 03. 2011. (11:50)

Isto se može dogodit i na tomosu tj. da se zbog vibracija probuža cijev hlađenja u vodilici kroz
koju prolazi,valjda je pisano o tome.U svakom slučaju hvala na upozorenju. :thumbup:
Evo ga
gof
Member

Tip plovila: dalmatinka Ven 590

PostPostao/la Gonzaga » 28. 03. 2011. (08:58)

Mislim da imam taj problem s tom cijevi, ta cijev je u jednom komadu je tako? Kad puhnem zrak kroz tu cijev odozdola negdje u sredini noge čujem kako zrak šišti van, to nije normalno?
Jel zna tko kako da rastavim nogu? Petu sam skinuo bez problema, u servisu su polomili 3 od 4 vijka s kojima se steže kučište impelera :evil: i naravno tako vratili. Sad moram nekako isčupati te vijke van iz noge i stavit druge.

Radi se o suzukiju DF6, duga noga.
Gonzaga
New Entry

Tip plovila: Darek&Co Pilothouse 540 & Suzuki 90

PostPostao/la Jadranko » 04. 04. 2011. (10:45)

a jeste me usrečili... baš sam toga kupio za panulu!

:cry:
Jadranko
Senior Member

PostPostao/la aladin » 04. 04. 2011. (10:49)

Jadranko, ja vjerujem da ces ti svoga redovno održavati po servisnom intervalu pa ce se to vjerovatno i primjetiti

a i ovako... brzo ces ga prodati i kupiti dvocilindrični ;-) (ovaj ce ti na panuli potpuno razvaliti onaj nosac pomocnog :-( )
aladin
Moderator

Tip plovila: Patrol 690, Yamaha F150

PostPostao/la Jadranko » 04. 04. 2011. (10:57)

baš sam prošli tjedan upalio ga prvi put... radio možda sve skupa sat vremena tek toliko da ga razradim!

t...rese se k'o mutav nisam ga stiskao da gura brod nego lagano skoro pa u leru da odradi tih prvih sat vremena po ps-u!

Vidjet ću... ali mislim da si u pravu za dvocilindrični!
Jadranko
Senior Member

PostPostao/la Gonzaga » 04. 04. 2011. (12:28)

Rastavio sam petu i sva sreća cijev je u komadu, inače bi morao kompletan motor rastavit da se to malo gov_o zamjeni. Promjenio sam sve brtve u peti, impeler, vijke (4) koje drže kučište impelera, ulje u peti itd.. Sada baca vodu ko ludo sam što me još zeza rad na leru tj. gasi se. Svjećica je nova, i ispustio sam smeće iz frgazera, malo je bolje... morat ću se s tim još pozabaviti.

LP
Gonzaga
New Entry

Tip plovila: Darek&Co Pilothouse 540 & Suzuki 90

PostPostao/la Gaso » 04. 04. 2011. (16:38)

Očisti karburator sa kompresorom, vjerojatno imaš prljavštino u njemu, pa ne prolazi gorivo kroz diznu za minimum, sljedeči put,kad motor neče dugo raditi, ispusti iz čašice karburatora, preostanak goriva i neče bit problema, ako je problem u toj prljavštini.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la motonavis-rijeka » 05. 04. 2011. (17:34)

cima je napisao/la:Samo jedno malo upozorenje za sve vlasnike tih motora da si daju pregledat cijev koja ide od pumpe vode do motora. Meni se od "trenja", na mjestu gdje ta cijev prolazi kroz jedno oko ostetila i motor se nije dovoljno hladio, na brzinu potrosio svo ulje i zaribao (objasnjenje servisa, cijev je kod mene). Naravno proslo je 6 mjeseci od garancije pa se ti j... . Za vrijeme rada motora nije se nista primjetilo i voda je iza izlazila po meni normalno.
Samo toliko da si sprijecite popravak od skoro pol novog motora...
Prije tog suzukija imao sam tomosa 4 dvadeset godina, tisuće sati i onda je zaribao zauvijek.
Da sam znao Tomos forever..

Štovani forumaši, ne javljamo se baš često i to nećemo sigurno činiti ni u budućnosti ali povremeno moramo reagirati i pojasniti neke bitne činjenice.
Teško je odgovarati i dati stručnu procjenu ukoliko nemate podatke o određenom motoru i za pravi odgovor trebao bi serijski broj motora kao i koliko je motor korišten i gdje je servisiran.
No da se vratimo na gore navedeni post.
Nešto ne štima, kao prvo
cima je napisao/la:Za vrijeme rada motora nije se nista primjetilo i voda je iza izlazila po meni normalno
. ukoliko je voda na pilotu -kontrolnom ispustu normalno špricala onda su i impeler i cijev ispravni inače nebi bilo pritiska i voda nebi izlazila na pilotu. Ovdje valja napomenuti da je rupica na pilotu promjera 1,8 mm i zbog prljavština nekad se zna začepiti prestaje curiti voda što ne znači da motor nema hlađenja, tankom žicicom očistite rupicu i ako voda procuri nema problema imate hlađenje i vozite bez brige.
Nešto malo o cijevi, ista nije ravna i tvornički je šablonirana kako nebi dirala u centrirač pogonske osovine,dužina cijevčice je 610 mm kod duge osovine a 485 mm kod kratke osovine . Kod duge osovine kontrolirana je u tri točke vrh - dno i na produžetku za dugu osovinu i nebi trebala dirati u centrirač pogonske osovine. Greška može nastati kod montaže produžetka ili iskrivljena zbog nestručna montaže. Ukoliko je isrivljena mali su izgledi da ćete je pravilno šablonirati i usljed vibracije može dirati u centrirač te izvjesnim vremena doći i do oštećenja. Nova cijev sa PDV original suzuki 72,62 kn
Dakle ako na pilotu ne šprica voda ni nakom čišćenjasa iglicom - nemojte upotrebljavati motor jer može doći do pregrijavanja.
cima je napisao/la:motor se nije dovoljno hladio, na brzinu potrosio svo ulje i zaribao (objasnjenje servisa, cijev je kod mene)
dakle ako se motor pregrijao onda je smeđe boje i sigurno bi se rastopili neki plastični dijelovi kao ručka za nošenje i slično, dakle dade se zaključiti da motor nije bio pregrijan ali je vjerojatno ostao bez ulja, zašto to je drugo pitanje i samo u razgovorom sa vlasnikom - korisnikom moglo bi se doći do zaključka te bi bilo koja rasprava bez podataka bila bezpredmetna.
Redovito kontrolirajte ulje i motor vam neće baš lako zaribati, praktički ne znamo da je motor zaribao ako je redovito održavan.
Ako netko želi savjet neka se predstavi seriskim brojem motora uz navedeni problem.
Zadnja izmjena: emils; 05. 04. 2011. (17:48); ukupno mijenjano 1 put/a.
motonavis-rijeka
Djelatnik u sektoru nautike

PostPostao/la dipsi » 08. 04. 2011. (18:05)

Da i ja kažem nešto.
Po meni svatko ima iskustava dobrih i loših , osobno imam hondu 5 ks 8 godina i problema nemam , za razliku
od frenda koji ima hondu 4,5 i stalno prića da ga nešto zajebaje :?: :?: .
Tako da do nekog pametnog zakljućka teško idoć . Jedni hvale jedni kude iste motore, za mene su svi ti novi motori OK.
dipsi
New Entry

PostPostao/la Mali Dabar » 09. 04. 2011. (10:47)

ma k .. su dobri,posebno ovi 4T jednocilindrični,žali bože šoldi......
Mali Dabar
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 21 gostiju.