Kako SEA kaže tako je.
Može brod 11-12čv po svakom moru, može i više, i vjerujem da je slično sa svim brodovim u toj klasi(Grašo, Damor, Betina, Pičuljan .... ) samo zašto bi to netko radio, pošto previše nabija na val i vožnja nije ugodna. Sad če netko kazat da može neki deplasmanac npr. gajeta po svakome moru, da ali ona ima deplasmansku brzinu od 6čv, stavi B700 na brzinu 11čv i ide ljepo preko svakog vala. Pa ako imaš gliser od 7m, onaj isto neče moči preko vala od 1.5m brzinom od 20čv ili više, previše če ga nabijat, kad dođe na val. Možeš to jedino sa jahtom od 15m i više i prave težine, a ne brodom od 7m po valovima od 1.5m. Dok sam ja plovio iz Splita do Suska, pratio sam Aladin, tek toliko, da nebi bili neki ektremni uvjeti, dok smo plovili između otoka i cjeline, bilo je par sati more cca 3, dobro su se pjenili valovi, dok je moje mišljenje, da ovdje između Pašmana i Zadra po kanalu nikada nema nešto ozbilnije, ima na Susku u prosjeku puno više jakog mora. Ja koristm brod večinom za prijevoz, kad brod od Jadrolinije ne dođe na otok a to je u slučaju jake bure ili juga i dogodi se dosta često, pogotovo zimi, inače idem Jadrolinijom, osječam se sigurnim po bilokojem moru, sad kad smo sredili brisač stakla
Nitko od ljdudi, kojih ima puno u takvim slučajevima, kad ostanu na otoku ili Susku ili ML, koji su se vozili tim brodom, nije se osječao ugroženim, kad smo plovili po jačem moru i nisu ni toliko navikli na more, pošto sami nikada nisu imali broda. Neznam sad što za vas znači Maestral o kojem pričate, na Susku je ljeti svaki dan maestral vjerojatno veči nego između otoka u dalmaciji jedino na vanjskoj strani otoka može bit slično, Susak je potpuno otvoren za maestral, ja vozim tim maestralom bez problema i večim brzinama, ali to znači od prilike da se valovi tek počnu pjenit, znači na granici, takav maestral puha skoro svaki dan ljeti popodne, tako da zbog toga nikada maestrala nisam ni spomenuo, jer to za mene nije neki ozbilan vjetar, ja govorim o jačem moru, u slučju neverina, bure i juga, kad brod od Jadrolinije nemože plovit tim uvjetima, npr. oni u unutrašnjosti oko Krka ili između otoka ni neznaju o čemu pričam, jer tamo nema nikada takvog mora.
U vezi snimka ove B700, mislim da flapsovi nisu potrebni, pa da bi bolje bilo imat veče kormilo, u ovom slučaju donji kraj kormila ide do 3/4 propelera, dok, bi trebao bit ispod propelera koji cm, to smo kod moje korigirali, pa tako kormilo još više sluša.