mezopulenat je napisao/la:Pozdrav svima, evo kako me ova betina 700 jako interesira proćitao sam sve ove postove i ne mogu jednostavno da se ne javim sa svojim komentarom. Apsolutno se slažem da nitijedan brod ne treba proglasiti svetom kravom pa tako ni betinu 700. Ja sam 20 godina uživao u adriatiku 790 prošle godine sam ga proda jer bi tija kupit nešto malo brži brod. Također moram napomenit da sam skiper na službenom brodu od firme i to calafurija 32 fly s kojom iman 2000 sati plovidbe u vrlo malo vrimena, nagleda sam se svakakog mora i svih nevolja i zimi i liti jer me tako posal tira pa bih s toga htio pitati pojedince koji pitaju o plovidbi na moru 4 ili 5 jesu li ikad bili u prilici bit na takvom moru a ako jesu da mi navedu koga su vidili oko sebe.
Ja u calafuriji imam dva motora po 250 konja pa na moru 4 kad me uvati imam dima i papra, a napominjem da sam duži 3 metra od betine, ja otvoreno priznajem da gađam što je moguče više prognozu al jednostavno koji put nemam izbora.
Kad vas uvati more a ako ste stvarno često na moru onda vas mora kad tad uhvatit treba se prilagodit nastaloj situaciji smanjit đire ili ih povečat, okrenit se u po boka ili u vitar sve su to stvari koje samo mogu razumit ljudi koji su vidili nešto mora, i s njima se može polemizirat o tome. Često ljeti vidim brodove od 12 metara tj glisere koji voze na popodnevnom meštralu 10 čvorova. Ljudi moji dragi ne ide sila na silu nikako, miljun je faktora tu a pored visine vala di je duljina vala? Lakše je vozit na visočiji val ako mu je dužina znatno veča.
Znači guštaj i uživaj u moru, prati prognozu a kad vas uvati onda tih uru dvi vrimena smanjite đire i sve će bit u redu.
Puno pozdrava!
Apsolutno se slazem sa svim i svaka cast na postu
nazalost ovo ide lagano u O.T. tema je B700 ali ovaj post bi trebalo staviti u skoro sve teme pogotovo vezano za voznje po moru 4,5,6...i to neznam kojim brzinama...ugl. da ne idem previse siroko...da imam B700 nebi nikada izlazio na more jacine 4-5 jer ta brodica za mene je prije svega namijenjena za sport,ribolov i uzivanje u moru a ne za mucenje sebe i te jadne Betine koju bi trebalo tjerati 15Cv u takvim uvijetima...druga je stvar ako se nadjete iznenada u takvoj situaciji... iskreno ja po takvom moru nisam bas vidio previse brodica tih gabarita kako idu u ribe ili na ditu sa familijom
A sto se tice same B700 mislim da je to odlicna brodica za ljetne djite sa familijom i odlazak u ribolov kao i sve brodice klase od Graše,Damora.......itd. a zasto se opredjelimo za kupovinu jedne ili druge objasnjivo je samo nama samima jer svatko u toj brodici vidi prednosti ili nedostatke na svoj nacin i na nacin kako njemu pase i odgovara...ali jedino sto mislim je to da sve brodice te klase "mogu" ali sigurno nisu radjene za plovidbu po teškim morima pa ako je nekom stvarno gust plovidba u takvim uvijetima nek se gusta i dalje,ali mislim da 90% nas u takvim slucajevima ostaje doma ili negdje na pivi i kavi