Ma ne lupetaš baš, forma je ludilo, a pogotovo jer je to zaostatak iz nekih drugih vremena i načina planiranja i izgradnje brodova.
Danas to vie "ne prolazi". Današnji brodovi, oni koji se najviše prodaju (poludeplasmanci), zaprav, zbog maksimalnog pomicanja kabine prema provi, i nemaju prostora na provi. Mi smo jučer stali na provi starog maestrala 710, i bilo je tu 6 ljudi koji su se spremali izać priko špiruna. A mogli smo plesat'. Neman baš usporedbu sad prema novom, ali čini mi se da je isto dosta prostrana...
E, sad. To se očituje u (možda) manje prostora u unutrašnjosti, ali kad pogledam, recimo, Damor700, on je unutra uređen kao jedna prostorija. nema glave ni repa (po mom mišljenju i pogledu na pravilno planiranje unutrašnjosti broda kojim bi se JA služio).
Maestral, nadalje, ima gotove klupe u kokpitu, a neki ih nemaju. Ima to i prednosti i nedostataka. Po meni je najveći problem kašun motora u kokpitu, ali i to je iskoristivo ako se upotrijebi kao stol. Ipak, volio bih da ga nema, a stol bi ja lako napravio i organizirao.
Koliko viri Perkins od poda kokpita prema gore?
A šta se tiče upuštanja krmene stijenke, mislim da se dobra čvrstoća može postići i na ovaj način, i to ubacivanjem nekog U-okvira u bokove i donju stranu nakon izrade "prolaza", možda pojačani laminat ili inox kvadratni profil, pa sve izlaminirat kvalitetno. Mislim da bi stavljanje nekih vrata bilo potpuno nepotrebno, jer, iako bi se popravila estetika (naizgled bi bilo kao na originalu), komplicirala bi uporabu i prolaz.
Sad me zanima mogući način izrade špiruna s upuštenim sidrom, da je ispod razine palube i da ne smeta prolazu.
Mislim da je najbolje stavit motor vitla (naravno, onom tko ga želi i može imat
) ispod provene portele, na način da se izlaminira "polica" u porteli, tako da jedna polovina bude podloga odnosno polica vitla, a druga da ostane za spremanje konopa. Potrebno je podilit' prostor i po visini, tako da ispod vitla bude odvojen prostor za lanac.
Vidim da damor700 ima kosu portelu na provi, pa bi možda dobro rješenje bilo i podijeliti taj prostor na tri dijela (ubaciti dva bočna, plića spremišta za sve i svašta. naravno, sve to traži dosta rada, a i stvara probleme oko organizacije i smještaja provenih bitvi, ali ideja je sto, i svaka valja. Sve ovisi o tome šta će ko za sebe odlučit'.
Puno opreme na brodu traži i puno spremišta, od bokobrana, konopa, sidara... a za sve to triba nać neko misto da je pri ruci, da ne smeta kad se ne koristi... sto čuda.
Dobra ideja mi se čini napravit' onakav krov kao na zelenom, samo da se može skidati, pa onda npr. u onaj duboki, prednji dio može se staviti sve bokobrane. Oni su najglomazniji i često se vide razna nezgrapna rješenja njihovog smjetaja. ma i ona ideja upuštanja krmenog zrcala i stavljanja nekakvog spremišta s inox prečkom... ma ima sto rješenja.