Postao/la borro » 04. 03. 2011. (09:28)
Sad znam da ništa ne znam. Jučer mi je došao veleuvaženi moj prijatelj L.D. koji je inaće diplomirao, a mislim da je čak i koji stupanj više završio na Brodarskom, a inaće radi kao glavni inžinjer za projektiranje nekakve bušeće opreme u Južnoj Koreji i bla, bal.
Radi se o tome da čovjek ima enormno znanje o projektiranju brodova, a posebno ga interesiraju male barke, tako da je svojevremeno razvio trup broda koji je napravljen u većem i manjem izdanju 4,99 i 6,3 metra. Građenim u west sistemu bez ijednog poprečnog rebra. Njegov brod od 6,3 m (bez kabine) izglisira sa 11 konja. (slovima: jedanaest). Tko ne vjeruje, ja ga pozivam na vožnju. Ako se dokaže istina, plača cijelo janje u obližnjem restoranu. Barka mu je inaće u karlobagu (sad je vani u karlovcu, nešto radi na njoj). Da stvar bude bolja, kaže da je sad razvio još bolji trup broda koji kreće ove godine raditi.
I tako on dođe jučer kod mene vidjeti moju brodicu i prvo što je vidio: PROPELER. Još sa 40 metara, sa kapije kaže a što će ti onakav propeler sa 4 kraka? Kako što će mi, da gura barku! Da kaže on, ali to ti je totalno pogrešno! i sad ide razgovor o svemu, pa tako i o propelerima. On je dao raditi propeler kod nas jer ga nije htio kupiti u Italiji, već ostaviti novce u Hrvatskoj, kad je taj prvi napravio od 6.3 m; i prvi su mu napravili centimetar uži od onog što je tražio (objasnio je meni on i zašto je baš taj centimetar važan ali ako ja to krenem objašnjavat zajebat ću sve jer ne znam ni sam pola tih izraza što je govorio), naravno da nije bio ispoliran, već onako - sirov. onda su mu išli radit drugi, ti su na prtu inali promjenu koraka od kvatišta do vrha za 20%, pa je poludio, i onda su radili treći koji je bio kriv za 10 % ali je odustao. da stvar bude bolja to je rađeno u jednoj našoj poznatoj firmi koja se bavi propelerima.
Nadalje mi je objasnio zašto ja moram imati 2 kraka na propeleru a ne 4. Rekoh ja, ali vibracije su manje na 4 nego na 2 kraka, i objasnio mi je da je to istina, id ada je to jedino što mi je manje, a zatim je objasnio nebrojeno stvari zašto mi je bolje 2 kraka.
A treće stvar koju sam htio reći o propeleru, da sam planirao dati podatke za izračun propelera, i pokazao mu što sve moram dati od podataka, samo se nasmijao. I rekao ne treba ti ništa od toga. Programi s kojima naši rade 8 a on radi s njima profesionalno svaki dan9 su većinom programi za velike brodove, tankere i slično, a ne prilagođeni malim barkama, i nakon porunuća barke reče, idemo na vožnju, vidjet ću koiko okretaja postižeš, koliko treba biti i sve ću ti izračunati u stotu. Vjeruj mi jer sam radio nebrojeno puta pa i sebi i rezultati se vide. Izglisira mi barka sa 11 konja a susjed do njega ima poludeplasmanca slične dužine sa 27 konja i nikad ne izađe van mora. Napominjem da je sam projektirao sve od broda do propelera.
E sad kad gledam sve ove podatke što se traže za izračun propelera u to više ništa ne vjerujem.
Prema njegovim riječima, a njemu vjerujem, većina toga služi samo da se izračuna otpor broda, a to sve može i drugačije.
Naravno da ćete biti o svemu izvješteni kad krenemo računati. Skeptici, su pozvani.
Ne pljujem po nikome, da se odmah nadovežem, jednostavno plovio sam s njim (ali tad nisam znao koja je makina ni ništa što sam do sada mislio da znam), čovjek je stručnjak u onome što radi, ima neizmjerno znanje i rezultate kojima to potvrđuje. Vjerujem mu. A ja sam shvatio da i ono malo što znam, ne znam, i neću se petljati.
Ne hvalim sad nikoga pa ni L.D.-a, ovo sam ispričao da dobijete dojam kako sam mislio da znam nešto, a onda sam imao priliku razgovarati sa nekim tko živi od toga i tko uživa u tome. I tko realizira ideje. Jedva čekam da se opet vidimo za dan dva, imam milion pitanja!
Chuck Norris Approved