ARAUSA 25 GTR

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: ARAUSA 25 GTR

PostPostao/la ARAUSA 25 » 18. 01. 2011. (15:42)

Bravo lujo :Drunk33: bitno da je doma sad polako naprid. :clap:
Ako je i priša za umrit nije priša za zakopat.
ARAUSA 25
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Arausa 25 Lombardini 87 ks

PostPostao/la dm2jokes » 04. 02. 2011. (09:23)

Čitam stvarno zanimljiva štiva po forumu o brodovima, no uvijek se vratim na ovaj brod i ne mogu si pomoći.

A situacija je kod mene ovakva. Ljetni kapetan, trebam naći brod cca 7m, stabilan i prostran. Korištenje: mjesec dana u komadu (žena, ja i možda jedno od djece) i nekoliko produženih vikenda kroz godinu za ribolov (max tri čovjeka na brodu), preferiram panulu ali ne libim se ni parangala. Očekivano: provesti do 3,4 dana vrzmajući se po Kornatima bez potrebe vraćanja doma a da opet ima bar kuhalo i frižider (na solarno) te Wc.

E sada, Arausa 25/Gull 745, uvijek se vratim na te brodove a opet mislim da za moje korištenje bi bio primjereniji brod tipa Patrol 690 sa vanjskim motorom obzirom na broj sati koji ću "možda" ostvariti godišnje. Diesel sa trolingom bi najrađe ali bi razliku isplatio za nekih 300 godina a opet panulu vući na pomoćnom ...

Ovo je bilo samo razmišljanje na glas, nemam pojma, idem dalje čitati.

Pozdrav svima
bolje mrtav pijan nego mrtav trezan
dm2jokes
New Entry

PostPostao/la kyosaki » 04. 02. 2011. (10:56)

Nažalost brojevi su protiv tebe.

U sličnoj sam nedoumici, ali ja bi plovio 50-tak dana godišnje. Kad sam stavio sve na papir vidio sam da je isplativije svake godine unajmljivati brod iz chartera, nego imati svoj....govorim za nas žabare.
Ja sam prošle godine unajmio Galeb iz 2005. s dosta opreme i za 5 tjedana platio 3500 €. Bila je to predsezona, ali u samom srcu sezone bi me došlo 4000 do max 4500 €. To je sav trošak koji imaš u tom slučaju.
Ako se odlučiš kupiti brod, tebe samo brod (novi) košta 45.000 € i to slabije opremljen od gore navedenog. To znači da imaš godišnji gubitak kapitala 4500 € (uložiš 45.000 u dionice HTa i dobivaš svake godine 10 °% nazad). Uz to imaš trošak veza, servisa, antifolinga, osiguranja i brigu o brodu, koji je 300-400 km od tebe....i naravno trošak gubitka vrijednosti broda.
Za vez bi se možda mogao snaći (koliko dugo?), servis i nanošenje kopera raditi sam (ako znaš), ali opet materijal i vađenje broda košta....mogao bi čak reskirati i neosigurati ga kasko (kolika bi tek onda bila briga), ali gubitak vrijednosti je neumoljiv i on je minimalno 2500-3000 € godišnje.
Znači tebe takav brod košta 8-10.000 € godišnje.

Kao što rekoh. Brojevi su protiv tebe, a i mene i jedini razlog za imati brod (u našem slučaju) je želja za posjedovanjem nečeg svojeg.
kyosaki
Member

Tip plovila: Barracuda 470

PostPostao/la bofa » 04. 02. 2011. (11:25)

Kyosaki pusti racunicu i brojeve, brodovi se ne gledaju tako, brodovi su zivot, to su gusti, ne znam kako bi ti to objasnio, nadam se da si me razumio i zato brod treba imat da bi sve to osjetio pa na kraju krajeva i tu brigu za brod, ono dizanje usred noci kad zapuse pa trka na vez vidit je li sve u redu
Ajde pozdrav
bofa
Member

Tip plovila: Sibenik 800 VM MR706LS

PostPostao/la emils » 04. 02. 2011. (11:35)

Bofa, ja mislin da se kyosaki ne bi puno mislija da živi uz more. Malo bi mu teško bilo mislit o brodu i trčati do njega dok je u Zagrebu i zato se potpuno slažem sa ovim njegovim zaključkom koji mu je i bija preporučen kad se raspitiva o brodu.
emils
Moderator

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la ivan3 » 10. 02. 2011. (18:38)

Jedini spas bi van bija da imate neki rod ili prijatelja tamo di bi drzali brod pa da van oni koriste i paze u vrime kad ste u zagrebu.

Znan čovika koji je radija i živija u Njemačkoj puuuste godine i svo vrime ima je ovde krstaša od 7 metri za liti doć 2-3 tjedna guštat.
Dok nije bija ovde koristija i održava mu ga je nećak. Brodu ima priko 20 godina i još uvik je sve na mistu bogu fala i sve radi kako triba.
Sad se čovik vratija ovde u penziju pa ga više gušta.
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Tip plovila: Majama

PostPostao/la FTF » 12. 02. 2011. (21:08)

Po meni najbolji brod te klase uz Sibenika 800, odlican brod, sa velikom krmom i jako ugodan u voznji...
FTF
New Entry

PostPostao/la Galun » 02. 03. 2011. (20:04)

evo jedna verzija za taxiranje
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Galun
Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adriatik

PostPostao/la Lujo » 03. 03. 2011. (12:49)

dali neko zna cijene inox rezervara i ograda i di to ima kupit ili narucit u splitu
Lujo
Member

Tip plovila: arausa 25 GTR Scam SD 4.140 TIC 140hp

PostPostao/la madi » 03. 03. 2011. (12:59)

Lujo je napisao/la:dali neko zna cijene inox rezervara i ograda i di to ima kupit ili narucit u splitu

Za GULL-745 ja sam kupio u Inox Bramar - Šibenik (nije ti predaleko), rezervar 100l= 1.750kn, ograda 7.450kn i mislim da je bio popust 10%.
madi
Old Senior Member

Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la SEA » 05. 03. 2011. (00:37)

kyosaki ja sam uzea auto cirka 35Teur za 5 godina vridit ce 15Teur (da sam uzea alfu vridila bi 10Teur a cijena slicna)
za 10godina platit cu da ga neko odvede i spesta
niti gusta niti ljubavi ka sta je na brodu (a nakon 10 godina bogami brod ce jos vridit koji dinar)

jer vozia ja po gardu fiat pandu ili svoje auto ma ista stvar dovoljno bi mi bilo i 20ks

sve u zivotu gubi vrijednost pa gube je i ljudi ostare parte i nema ih
ako tako gledas onda sta cinit?

postoje stvari koje se cine iz jubavi i koje se vole a to je brod ;)
i da ga koristis misec dan vise ce ti vratit u misec dan neko najbolje auto u cilu godinu

kad bi gleda brojeve pa nebi nikad sia na pice s prijateljima nikad izasa na veceru jer brojevi su porotiv tebe

ma neka kosta koliko kosta ako je to coviku gust cini ga veselim i ima zadovoljstvo pored svega toga su novci nista

a brod vecini svita daje gust zadovoljstvo i cini ljude sritnim :wave:

kyosaki je napisao/la:Nažalost brojevi su protiv tebe.
Zadnja izmjena: dome; 05. 03. 2011. (02:10); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: nepotrebno citiranje
SEA
Senior Member

Tip plovila: ACM 43 dynasty yanmar 6ly2 x2

PostPostao/la bofa » 05. 03. 2011. (14:01)

To je to
bofa
Member

Tip plovila: Sibenik 800 VM MR706LS

PostPostao/la stana » 05. 03. 2011. (19:15)

SEA je napisao/la:kyosaki ja sam uzea auto cirka 35Teur za 5 godina vridit ce 15Teur (da sam uzea alfu vridila bi 10Teur a cijena slicna)
niti gusta niti ljubavi ka sta je na brodu (a nakon 10 godina bogami brod ce jos vridit koji dinar)

jer vozia ja po gardu fiat pandu ili svoje auto ma ista stvar dovoljno bi mi bilo i 20ks

i da ga koristis misec dan vise ce ti vratit u misec dan neko najbolje auto u cilu godinu

kad bi gleda brojeve pa nebi nikad sia na pice s prijateljima nikad izasa na veceru jer brojevi su porotiv tebe

ma neka kosta koliko kosta ako je to coviku gust cini ga veselim i ima zadovoljstvo pored svega toga su novci nista

Potpisujem ...
Zadnja izmjena: josme; 05. 03. 2011. (19:58); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: Pripaziti kod citiranja/quotanja na zagrade....
stana
Member

Tip plovila: Galeb 6,75 + sole diesel mini 33

PostPostao/la kyosaki » 06. 03. 2011. (02:22)

SEA je napisao/la:kyosaki ja sam uzea auto cirka 35Teur za 5 godina vridit ce 15Teur (da sam uzea alfu vridila bi 10Teur a cijena slicna)

kyosaki je napisao/la:Nažalost brojevi su protiv tebe.

Apsolutno podržavam....kad bi s tuđim parama mlatio po tarabi.

Brod je veliki gušt, ali i velika obaveza i tko god nije imao brod ili ima gumenjak ili plastični čamčić, koji poslje sezone izvuče na prikolici van, nema pojma šta znači imati brod od cca 50 ili više tisuća € cijelu godinu u moru.
Taman da stavimo na stranu da je brod financijski neisplativ svakome tko godišnje ne plovi bar 50 i više dana, što je nama žabarima teško ostvarivo...čak zamislimo da nam netko pokloni brod.....ostaje održavanje broda, marina, osiguranje i što je najvažnije svakodnevna briga što se događa s brodom, koji je 400 ili 500 km daleko od vas.
Zamislite orkanska bura na moru, gledate na vjestima kako je u nekim marinama potopilo par brodova, a vi u ZG (ili Brazilu) razmišljate što je s vašim brodom...neopisivo zadovoljstvo.
Ne kaže se bez razloga da je čovjek s brodom sretan 2 puta: Kad ga kupi i kad ga proda.
Nevjerojatno puno ljudi ulazi u kupnju broda bez razmišljanja koje obaveze iziskuje brod i to pod uvjetom da su kupili dobar brod....a da ne spominjem koliko je ljudi kupilo brod za koji su saznali tek poslje kupnje da su se zeznuli.
Da, istina da je gušt ploviti na svom brodu, kad god vi to želite....ali samo onima koji mogu i žele prihvatiti sve obaveze (i financijske i radne i psihičke) koje taj brod od njih traži.
Ako u startu ne znate što vas čeka i još niste u potpunosti zadovoljni brodom, koji ste kupili (to je nevjerojatno velik brod vlasnika brodova) onda mislim da ćete biti u skupini onih kojima je veća sreća kad prodate brod.

Ja ne kažem ljudima da ne kupuju brodove, čak dapače ja ću ssigurno ove ili iduće godine sebi kupiti brod...samo ih želim pripremiti na sve što brod traži od njih i ako nisu 100 % na to sve spremni, onda je puno bolje unajmiti neki charter brod i isto tako uživati u plovidbi, a nekome drugom ostaviti održavanje....naročito ako bi plovil 2-3tjedna godišnje.
kyosaki
Member

Tip plovila: Barracuda 470

PostPostao/la SEA » 06. 03. 2011. (15:47)

kojosaki

u pravu si sve sta si napisa i to 100% :thumbup:

i sad znam da tebi je najbolje nastavit iznajmljivat brod

jos nisam upozna nekog ko mlati s tudim pinezima(bogami moji poznati su ih itekako zaradili)

najbolje je skupljat solde ka mali hrcak i cekad da eur gre u tri lipe ka i marka tako u dan izgubis pola pa i vise
a uvik mos partit s punim kusinom

brod je za ljude koji to vole i imaju soldi (ako nemaju soldi onda imaju puno puno volje inesto soldi pa opet skrpaju za barku

inace meni se brod zove moj :wave: mir
SEA
Senior Member

Tip plovila: ACM 43 dynasty yanmar 6ly2 x2

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.