IZRAČUN PROPELERA

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: IZRAČUN PROPELERA

PostPostao/la tacek » 03. 03. 2011. (19:13)

Karlo, Evo i izracun propelera.
Predlazem propeler Michigan iz serije PowerLine u NiBralu PL 473 (DAR 73%) ili PL485 (DAR 85%) za taj treba malo smanjiti korak za 1 ''.
Izracun je:

INPUT TORQUE 7.3 HP/100
PROG.1 FOR SHAFT DRIVE POWERBOAT
OUTPUT TORQUE 16.7 HP/100
TOTAL LADEN WEIGHT Tons 5
POWER/WEIGHT RATIO 48.0 HP/TON
WATERLINE LENGTH Met. 7.7
MONO/CAT M
NUMBER OF ENGINES 1
HORSEPOWER 240
ENGINE R.P.M. 3300
CALCULATED DIAMETER 21.1
GEAR REDN RATIO 2.3 :1
PROP DIAMETER X PITCH 21.0 X 23
STYLE 3-BLADE E/POISE
SPEED kts 20.2
MATERIAL NIBRAL
BLADE AREA RATIO 65 %
BLADE LOADING 95 %
B.A.R. REQUIRED 65
EFFICIENCY 59 %
SLIP 23 %
REQD SHAFT DIA mm. 50
SHAFT MATERIAL 316 STAINLESS
MAX BEARING SPACING 2.01 Met.
DIESEL CONSUMPTION 0.39 NM/Lit
PROP THRUST 1011 Kilos
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la borro » 04. 03. 2011. (09:28)

Sad znam da ništa ne znam. Jučer mi je došao veleuvaženi moj prijatelj L.D. koji je inaće diplomirao, a mislim da je čak i koji stupanj više završio na Brodarskom, a inaće radi kao glavni inžinjer za projektiranje nekakve bušeće opreme u Južnoj Koreji i bla, bal.
Radi se o tome da čovjek ima enormno znanje o projektiranju brodova, a posebno ga interesiraju male barke, tako da je svojevremeno razvio trup broda koji je napravljen u većem i manjem izdanju 4,99 i 6,3 metra. Građenim u west sistemu bez ijednog poprečnog rebra. Njegov brod od 6,3 m (bez kabine) izglisira sa 11 konja. (slovima: jedanaest). Tko ne vjeruje, ja ga pozivam na vožnju. Ako se dokaže istina, plača cijelo janje u obližnjem restoranu. Barka mu je inaće u karlobagu (sad je vani u karlovcu, nešto radi na njoj). Da stvar bude bolja, kaže da je sad razvio još bolji trup broda koji kreće ove godine raditi.
I tako on dođe jučer kod mene vidjeti moju brodicu i prvo što je vidio: PROPELER. Još sa 40 metara, sa kapije kaže a što će ti onakav propeler sa 4 kraka? Kako što će mi, da gura barku! Da kaže on, ali to ti je totalno pogrešno! i sad ide razgovor o svemu, pa tako i o propelerima. On je dao raditi propeler kod nas jer ga nije htio kupiti u Italiji, već ostaviti novce u Hrvatskoj, kad je taj prvi napravio od 6.3 m; i prvi su mu napravili centimetar uži od onog što je tražio (objasnio je meni on i zašto je baš taj centimetar važan ali ako ja to krenem objašnjavat zajebat ću sve jer ne znam ni sam pola tih izraza što je govorio), naravno da nije bio ispoliran, već onako - sirov. onda su mu išli radit drugi, ti su na prtu inali promjenu koraka od kvatišta do vrha za 20%, pa je poludio, i onda su radili treći koji je bio kriv za 10 % ali je odustao. da stvar bude bolja to je rađeno u jednoj našoj poznatoj firmi koja se bavi propelerima.
Nadalje mi je objasnio zašto ja moram imati 2 kraka na propeleru a ne 4. Rekoh ja, ali vibracije su manje na 4 nego na 2 kraka, i objasnio mi je da je to istina, id ada je to jedino što mi je manje, a zatim je objasnio nebrojeno stvari zašto mi je bolje 2 kraka.
A treće stvar koju sam htio reći o propeleru, da sam planirao dati podatke za izračun propelera, i pokazao mu što sve moram dati od podataka, samo se nasmijao. I rekao ne treba ti ništa od toga. Programi s kojima naši rade 8 a on radi s njima profesionalno svaki dan9 su većinom programi za velike brodove, tankere i slično, a ne prilagođeni malim barkama, i nakon porunuća barke reče, idemo na vožnju, vidjet ću koiko okretaja postižeš, koliko treba biti i sve ću ti izračunati u stotu. Vjeruj mi jer sam radio nebrojeno puta pa i sebi i rezultati se vide. Izglisira mi barka sa 11 konja a susjed do njega ima poludeplasmanca slične dužine sa 27 konja i nikad ne izađe van mora. Napominjem da je sam projektirao sve od broda do propelera.
E sad kad gledam sve ove podatke što se traže za izračun propelera u to više ništa ne vjerujem.
Prema njegovim riječima, a njemu vjerujem, većina toga služi samo da se izračuna otpor broda, a to sve može i drugačije.
Naravno da ćete biti o svemu izvješteni kad krenemo računati. Skeptici, su pozvani.
Ne pljujem po nikome, da se odmah nadovežem, jednostavno plovio sam s njim (ali tad nisam znao koja je makina ni ništa što sam do sada mislio da znam), čovjek je stručnjak u onome što radi, ima neizmjerno znanje i rezultate kojima to potvrđuje. Vjerujem mu. A ja sam shvatio da i ono malo što znam, ne znam, i neću se petljati.
Ne hvalim sad nikoga pa ni L.D.-a, ovo sam ispričao da dobijete dojam kako sam mislio da znam nešto, a onda sam imao priliku razgovarati sa nekim tko živi od toga i tko uživa u tome. I tko realizira ideje. Jedva čekam da se opet vidimo za dan dva, imam milion pitanja!
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la rarog » 04. 03. 2011. (11:16)

Potpisujem sve ovo za D.L.a!! Vidio i provozao se na tom stroju..
Ali nisu znali da tom planu nešto fali
rarog
Member

Tip plovila: Kuster 550

PostPostao/la borro » 04. 03. 2011. (12:01)

Rarog, j...n stroj, moraš se složit. :thumbup: Jedva čekam vidjet novi projekt, ako bude sreće, večeras! A svesrdno sam mu ponudio da sudjelujem u njemu (a obzirom da sam dodao, ako NE, da ću ga morati ubiti, mislim da nema nekog izbora)! :D
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

PostPostao/la rarog » 04. 03. 2011. (12:59)

Ima sad već dosta vremena da sam bio na toj barčini, izgdela izdaleka ka da će je probit gnjurac da se zabije u nju, a kad ono tenk. sta sam na jenu bandu i nije se nagela neg 1 cm, a ja u kategoriji 100. Idem danas baš kroz karlovac moga bi malo telefonirat pa da se svi nađemo? Nisam čovjeka vidio od ljeta, ja uvjeren da je u kini non stop...
Ali nisu znali da tom planu nešto fali
rarog
Member

Tip plovila: Kuster 550

PostPostao/la borro » 04. 03. 2011. (13:15)

ja sam u 5 nazad u KA, a i on je do karaja mjeseca tu, evo baš smo se čuli pred par minuta, da mi ima dat neke stvari zabrod. Ajd javi se!
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

PostPostao/la tacek » 04. 03. 2011. (20:48)

Covjek je u pravu. Da bi izbjegao vibracije, vrtlozenje i postigao sto vecu brzinu moras imati propeler sa dva kraka. Ali ti to nije prakticno iz vise razloga. Vrtlozi koji se stvaraju iza svake pale poremete hod naredne pale i ova zbog toga propeler nema istog ucinka . Zato je bolje dvije nego tri ili tri bolje od 4 pale. Teorija je tu. Za tu teoriju znamo. Nisi je ti ni tvoj prijatelj pronasli. Znamo i da camci za takmicenje imaju dvije , najvise 3 pale. Zasto?? Zbog gornje trvdnje !! Ali posto na more vecinom ne idemo glisirati, ganjati svoj camac do kraja njegovih mogucnosti (i nasih mogucnosti u novcaniku) nego da plovimo, da ne trosimo puno goriva za ovu plovidbu i da u svim uvjetima stignemo na cilj I onda kada nam je brod krcat i potapa se a i onda kada nam puše jak vjetar u pramac i svaki val zaustavi nas camac za koju milju, pa da nekada cak idemo na panulanje sa motorom u leru.....i da uzivamo u moru. E pa sada kome virovat?
Pronasli ste nekoga kojem mozete virovat. Odlicno. Neka Vam svima napravi brodove i izracuna propulziju. Malo mi je sumljivo da svi brodovi ne glisiraju sa deset konja. Vjerovatno su se udruzili skveri i proizvodjaci motora i propelera i stupili zajedno u lobi naftasa.....Mozda zbog toga. Sigurno!! Pa to je jedini njihov cilj - ocito. Salu na stranu. Mozda je istina tamo nekdje na sredini. Samo ju treba pronaci i osjetiti.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la deni » 05. 03. 2011. (08:07)

Može neko pomoć u gradac 5.80 sa spojlerom bismo ugradili Yanmar 3GM30 MISLIM DA JE KOPČA 2,62 očekivamo minimalnu brzinu oko 2 n/m može li neko pomoč oko izračuna propelera, zahvaljuljem
deni
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Gib Sea 660 , Perkins M80t

PostPostao/la tacek » 05. 03. 2011. (10:32)

izracun za tvoj Gradac580
GRADAC 580, Yanmar 3GM30, R 2,61:1, WL 5m, tezina 2 T
INPUT TORQUE 0.7 HP/100
OUTPUT TORQUE 1.8 HP/100
TOTAL LADEN WEIGHT Tons 2
POWER/WEIGHT RATIO 12.0 HP/TON
WATERLINE LENGTH Met. 5
MONO/CAT M
NUMBER OF ENGINES 1
HORSEPOWER 24
ENGINE R.P.M. 3400
CALCULATED DIAMETER 17.4
GEAR REDN RATIO 2.6 :1
PROP DIAMETER X PITCH 17.0 X 11.5
STYLE 3-BLADE R.BLADE
SPEED kts 7.1
MATERIAL MAG-BRONZE
BLADE AREA RATIO 50 %
BLADE LOADING 62 %
B.A.R. REQUIRED 50
EFFICIENCY 49 %
SLIP 41 %
SHAFT DIAMETER mm. 25.00
SHAFT MATERIAL 316 STAINLESS
MAX BEARING SPACING 1.49 Met.
DIESEL CONSUMPTION 1.32 NM/Lit
PROP THRUST 245 Kilos
Pozdrav
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la tacek » 05. 03. 2011. (10:34)

spojler nisam racunao jer nemam podatak. Javi duzinu i koliko je ukupna vodena linija
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la Karlo Yachting » 05. 03. 2011. (13:24)

tacek, koji program koristiš za proračun.

jel je dostupan na internetu, ako je onda stavi link da se svi sami možemo poigrat a ne non stop tebe zamarat

hvala
Karlo Yachting
New Entry

PostPostao/la tacek » 05. 03. 2011. (16:55)

Karlo Yachting je napisao/la:tacek, koji program koristiš za proračun.

jel je dostupan na internetu, ako je onda stavi link da se svi sami možemo poigrat a ne non stop tebe zamarat

hvala

Moj vlastiti
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la zore70 » 05. 03. 2011. (18:15)

Karlo Yachting je napisao/la:tacek, koji program koristiš za proračun.

hvala

Programi koji se mogu mukta skinit sa interneta su za malu djecu...da ne kažen šta gore..
Ovo šta koristi Tacek iman i ja, a bome nije besplatan i nije za diljenje,još manje za višanje po netu...plus šta sami program nije dosta za uspješno izračunavanje propelera..
Triba tu imat i puno iskustva,praktičnog znanja i "njuha" za posložit kockice..
Sve brode kojima san ikad ugrađiva i prodava motore i propele zapišen,rezultate uspoređujem u odnosu na proračun i sl..
Tacek se trudi velikodušno pomoć ,samo još fali i da uz proračun pošalje i propelu na kućnu adresu :lol:
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la deni » 05. 03. 2011. (18:51)

tacek je napisao/la:spojler nisam racunao jer nemam podatak. Javi duzinu i koliko je ukupna vodena linija

hvala puno taček, kad doznam kakav je spojler, i ukupna dužina po vodenoj liniji, javim se
deni
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Gib Sea 660 , Perkins M80t

PostPostao/la Karlo Yachting » 05. 03. 2011. (21:21)

sorry nisam nikog htio uvridit, molim još jednom za oprost

naša sam na netu 15 programa, možda 2 valjaju iti malo.

usput sam skroz zbunjen od svih različitih proračuna, i preporuka

od broja krila i promjera propelera, i svak daje drugačija Dar-%

pet drugačijih omjera kopče, od 1,56, pa 1,81, pa do 2,3

a nitko ne nudi konkretne odgovore.

nema druge nego kockat i riskirat

napravit ču ča sam mislio, na kraju kad bude gotovo vagat pa onda još jednom računat

još jednom sorry
Karlo Yachting
New Entry

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.