Korčulanka 1932.

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Korčulanka 1932.

PostPostao/la kumpanjo » 22. 02. 2011. (20:15)

Ovako kad gledaš i je guc! Vjerojatno je i ovdi s vrimenom štogod forme izgubljeno i autentičnog izgleda ,a da bi ga poželija imati -i ne baš.
Zadnja izmjena: josme; 22. 02. 2011. (23:22); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: Nije potrebno quotati/citirati prethodni post....
kumpanjo
Member

Tip plovila: Drveni brod 11m. BETA MARINE-90 hp

PostPostao/la ceko » 22. 02. 2011. (20:23)

Ne znan je li do kuta gledanja, ali izgleda da su prova i krma identične forme.. Da, nije baš ni po mom guštu..
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la kumpanjo » 22. 02. 2011. (20:32)

Ne bi reka da je do kuta gledanja, vjerojatno na vodenoj liniji postoji nešto razlike između krme i prove, ali kad si u njemu čini mi se da neznaš di ti je glava a di rep!
Zadnja izmjena: josme; 25. 02. 2011. (08:17); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: Nije potrebno quotati/citirati prethodni post....Kumpanjo stalno istu grešku ponavljaš...
kumpanjo
Member

PostPostao/la kumpanjo » 24. 02. 2011. (23:18)

Evo primjera jedne gajete odnosno guca iz 1943 godine ,totalno devastirane, građene u Trogiru ,ali ima neke detalje karakteristične za Korčulu, i primjer leuta kupljenog u Trpnju na Pelješcu koji bi mogao biti i građen na korčuli(ima jedan sličan u knjizi "Korčulanska brodogradnja". inače leut je prije pet godina obnovljen ,a staro je ostalo jedino kuverta sve ostalo novo ,neznam točno godinu ali vjerujem da je možda i stogodišnjak.
4.jpg
3.jpg
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
kumpanjo
Member

PostPostao/la skandalozo » 27. 02. 2011. (07:32)

Eto i jednog novog detalja u priči, do kojeg se došlo sasvim slučajno. Jučer sjedimo u Zagrebiu poslije sajma s nekom ekipom i priča ni sam ne znam kako dođe na drvenu brodogradnju. Malo po malo ispostavi se da jedan sudionik u razgovoru ima u konobi na Korčului od kuda je porijeklom jednu gajetu veličine 5,80 koju je radio ako se dobro sjećam njegov pradjed u Sesinom brodogradilištu u kojem je bio zaposlem. Kad sam mu pokazao pfotografije Nebuloze komentirao je kako nam barke imaju identične prove i krme, korbe su na obje debele (točnu debljinu svojih nije znao napamet ali ćemo provjeriti) jedino je komentirao da je barka u srednjem dijelu zeru "predebelea" pokazujući mjesto na kojem smo u međuvremenu navukli madire koji su bili dosta odmaknuti od rebara i pokalafatani (gledao je fotografije prije uređenja).
Barka mu je skroz rasušene i dugo godina u zatvorenom, kaže da rebra nikad nisu bila sanirana, madiri mijenjani dosta davno.
Nadam se da će mi poslati fotografije te barke dok je bila u moru pogonjena isključivo jedrima i veslima.
Eto, priča ide dalje...
slika
skandalozo
Djelatnik u sektoru ribolova

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Grašo 19, drvena gajeta, Angler 23

PostPostao/la ceko » 27. 02. 2011. (08:29)

Lipo je vidit da netko ima volje (i svega ostalog) za ovako nešto.. Svaka čast Skandalozo! Jedino me bode u oči ime broda, brodu prije niko ne bi dao takvo "posprdno" ime (nadam se da je to radno :roll: ). Puno lipše bi mu stalo neko tradicionalno ime pa čak i "Korčulanka". Još da se da srediti i broj 1932 ;)..
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la kumpanjo » 27. 02. 2011. (17:45)

Svaka čast Skandalozu u njegovim nastojanjima,da je nas više takvih-neki imaju ljubavi ali im fali sredstava ,a drugi obratno! Čuo sam jedan podatak da je možda takve guceve radila brodograditeljska obitelj Sambrailo koji su inače bili doselili iz okolice Dubrovnika,a u knjizi Korčulanska brodogradnja spominje se da su iselili u Australiju ,a jesu li to iz iste obitelji i dali ih ima još u Korčuli neznam. Rekao sam da su gradili-možda- jer ljudi se više ne sjećaju takvih pojedinosti.To što je vaš prijatelj komentirao da je vaš guc (ako sam dobro razumio) malo deblji ,valjda širi na sredini -možda svjedoči da su to dva različit broda i da on u konobi vjerojatno ima gajetu.Čini mi se da sam bio napomenuo da je guc najširu točku ima na jednom mjestu,dok se kod gajete ta točka protezala negdje( zavisi od veličine )izmedju pet -šest rebara ,ali napominjem da se uvijek ipak blago sužavala prema krmi .Dajući gajeti jednu skladnu liniju ,za razliku od guca koji je zbog svog jajastog trupa bio bolji i okretniji u jedrenju.Nastavio sam obilaziti tu bližu okolicu tražeći drvene brodove i vidio sam da brodograđevna škola istih korjena,ovog puta korčule, na ualjenosti od svega npr.50 km.cca. još uvijek ima prepoznatljivu formu ali su se neka vanjska i unutrašnja obilježja prilagodila potrebi ili svaćanjima brodograditelja tog područja, mankuli-bitve za vez , škarmi, oblik karoca-nastavak ašte na provi gajete,leutai guca.Čak veloluške gajete još uvijek imaju za razliku od korčulanske ravnije dno; kao kod te vaše gajete ili guca,Smatram da porijeklo ne leži samo u vanjskim obilježjima ,možda je točniji odgovor u detaljima unutrašnjosti, Eto ,npr tip škarmadure na onoj prvoj slici , oblik provenih bitvi ili bitve ukazuje da su naknadno ugrađivani i vidi se murterska škola . Baš bi volio da znam u kojoj je to konobi ta gajeta pa da je pođem viditi.
kumpanjo
Member

PostPostao/la skandalozo » 27. 02. 2011. (23:39)

ceko je napisao/la:Lipo je vidit da netko ima volje (i svega ostalog) za ovako nešto.. Svaka čast Skandalozo! Jedino me bode u oči ime broda, brodu prije niko ne bi dao takvo "posprdno" ime (nadam se da je to radno :roll: ). Puno lipše bi mu stalo neko tradicionalno ime pa čak i "Korčulanka". Još da se da srediti i broj 1932 ;)..

Nebuloza nije slučajno i nije posprdno. Dapače.
"Nebuloza" je pjesma pokojnog čakavskog pjesnika Ljube Pavešića s kojim sam proveo neko vrijeme u djetinjstvu. Pjesma je kasnije uglazbljena i na Miku ju je pjevao Tonči Kljaković. Inače, pjesma pjeva o barci koju je nonić sagradil pred kraj života i dao joj ime Nebuloza. Kako je stari nono umro, barka nikad nije došla do mora...
Inače, potreba da posvetim određeno vrijeme drvenoj barci s obzirom da sam oduvjek pobornik plastike, sama po sebi je u startu bila nebulozna. To mi je ime jednostavno leglo i uklopilo se. Trebala je biti Vila, ali, kako opisah...
slika
skandalozo

PostPostao/la skandalozo » 06. 03. 2011. (18:43)

U moru je! Tone li tone dok se ne "napije". Sad preostaje ubaciti motor, jarbol...
slika
skandalozo

PostPostao/la ceko » 06. 03. 2011. (18:48)

A slike?
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la kumpanjo » 06. 03. 2011. (19:52)

skandalozo je napisao/la:U moru je! Tone li tone dok se ne "napije". Sad preostaje ubaciti motor, jarbol...

Znači, skoro gotovo,a što se slika tiče -što više .Sa strane ,sprove ,škaf, santinu ,korbe itd. Pa točiće jedo sedam dana ovisi od čega je madir -bor brže suši ali i brže stanjaje ,hrast sporije. A ako sad i nekoliko sati nakon porinuća toliko pušta da se potopi ,ima i za to riješenje. vani s brodom i kimente podmorem kitati lojem -goveđi loj - provjeren recept.
Ova tvoja priča potakla me da korčulansku brodogradnju malo temeljitije istražim ,tako da sam doša do nekih stvari koje u ovom slučaju nisu bitne ali su karakteristične za korčulu, a nisu nigdje dokumentirane.Kao i podatke o nekim brodicama i brodovima koji su bitnij i posebniji od drugih a građeni su u korčuli ,ali i poneki nacrti su se izvukli iz prašnjivih ladica. Danas sam vidija jednu gajetu, sedam do osam metara nadograđena s nekom livom kabinom ,mogla bi biti zanimljiva za ovaj slučaj imaju odoka nešto zajedničko. Nisam moga do nje jer je oko 100 m od kraja pa ni slikavanje i uvećavanje nije dalo rezultata,no vidiću ubuduće.
kumpanjo
Member

PostPostao/la ceko » 06. 03. 2011. (19:57)

kumpanjo je napisao/la:...kimente podmorem kitati lojem - goveđi loj...

Eee, ovo znaju samo pravi znalci! :thumbup:
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la kumpanjo » 06. 03. 2011. (20:32)

ceko je napisao/la:

Možda sam se lošije izrazija ,ali svakako razumljivo , reko sam - vani s brodom i kimente pod morem ,mislio sam ispod vodene linije, kitati itd. Jer tko kitava dno broda roneći -pa ipak bi bilo malo čudno . Eto malo sam pojasnija rečeno ,mada nisam falija .
kumpanjo
Member

PostPostao/la skandalozo » 06. 03. 2011. (21:03)

Eto fotografija.
Loj je bio spreman prije porinuća ali čekam da vidim kako će ići ovako. Problem je što me sutra nema pa će barka ostat na dizalici za svaki slučaj...
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: skandalozo; 06. 03. 2011. (21:06); ukupno mijenjano 1 put/a.
slika
skandalozo

PostPostao/la ceko » 06. 03. 2011. (21:05)

kumpanjo je napisao/la:
ceko je napisao/la:

Možda sam se lošije izrazija ,ali svakako razumljivo , reko sam - vani s brodom i kimente pod morem ,mislio sam ispod vodene linije, kitati itd. Jer tko kitava dno broda roneći -pa ipak bi bilo malo čudno . Eto malo sam pojasnija rečeno ,mada nisam falija .

Ma ne! Nisi skužija!! Ozbiljno mislim - ovo za loj ne znaju svi!! Kad sam im tu u Medulinu to reka gledali su me ka da sam puka.. Stvar stvarno funkcionira! :thumbup:
ceko
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.