som je napisao/la:Osnovna stvar kod ugradnji sklopke je da postoje dva akumulatora,jedan je motorni (znači služi isključivo paljenju motora i koristi se samo za to) a drugi servisni koji može biti duplo večeg kapaciteta i koji ako je pravi dobro podnosi duboka pražnjenja koja bi oštetila motornu bateriju.To znači da motorni akumulator nemože biti ujutro poluprazan nikako.Kad sklopkom spojiš oba skupa struja teče s onog koji ima veći napon na onog s manjim naponom.To nije dobro jer ako je servisni noću ispražnjen pojede struju motornom.Both služi samo kao prva pomoć.Kažeš da moraš izvuči puno struje iz motornog ujutro za upalit znaći samo jedno da ti je preslaba baterija.Nerazumim kako kažeš da su oba poluprazna.To opet znaći da nešto nije u redu.Kažeš da se uvijek ide sklopkom preko Both a ne preko OFF i natrag.Znaš li zašto? Kad bi išao preko OFF motor bi se UGASIO.Ako je sve napravljeno kako treba nikako nečeš zaobići spliter jer punjenje uvijek ide preko dioda bez obzira na položaj sklopke dok motor radi, jer diode i služe tome da puštaju struju samo u jednom smjeru.To u stvari znači da se baterije pune neovisno jedna o drugoj.
Ja u ''kope'' ti u ''špade'',....idemo redom
Moja oba aku su jednaka (AGM 90Ah) i predviđena su da se mogu koristiti kao motorni i kao servisni. (ako te zanima poslat ču ti link modela sa specifikacijom).
Dakle i jedan i drugi mogu biti servisni i motorni zavisi kako izabereš sa sklopkom. I recimo da je ponoći korišten aku br2 i on se praznio prko noci (frigo, radio PC itd).
Ujutro prebaciš sklopku na br1 (koji je pun, jer ga niko nije dirao cijelu noć) i startaš motor. Može i tako OK. Verglao si ga malo duže nego sa dva (180Ah) slažeš se?
I sad mi reci, prebacit ujutro sklopku na Both, okrenut kljuć (startat) i vratit sklopku na br2 ili br1, koliko to traje 5' do 10'. Za to vrijeme mi je br2 pojeo struju sa br1,....ma daj.
Dalje, pogledaj šemu br2 i spoji ona tri kontakta u sklopki (9) u jednu točku, (tada je to Both), pa češ vidjeti da je Diode splitter PREMOŠČEN-Bypass. Dakle punjenje ne ide preko dioda (splitera) ako je sklopka na both, nego ih puni rirektno oba jer su onda vezana PARALELNO...
I još mi reci, prema šemi, kad motor radi, prerežeš (figurativno) žicu koja vodi na spliter,...(''nema sklopke, nema akomulatora, nema splitera), zašto bi se tada motor ugasio?