APSURD

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: APSURD

PostPostao/la Strici » 30. 11. 2008. (22:41)

Ja sam napisao na livo jaje. Desno neka ostane za reprodukciju. A potomstvo če biti krotkije, i više če slušati, a manje misliti glavom, gornjom naravno. ;). Jerbo misliti glavom je pametna stvar, ali kad se pametno misli, a največi je problem je da svi misle da pametno misle. Sve vas koji se vrijeđaju ne mislim da ste takvi; naravno ;) . No ja bi sve velike galamđije (ne ovdje, nego u zemlji ;) ), na obadva. Šta se potomstva tiče, ima susjeda, poščera, vodoinstalatera, a ko zna , kinezi nisu više daleko. :lol:
A šta se ribe tiče; naklapanja, obično gubljenje vremena. Ova ferata nema rikverca. Riba je uništena i dok če biti nas ljudi, ona se neče više nikada oporaviti, a poslije, nažalost to nikada nečemo doznati, ali more ima vremena, more je več štošta doživjelo i preživjelo. ;)
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

PostPostao/la ab ovo » 01. 12. 2008. (10:18)

unije je napisao/la:Citat gofa1:
Ovakav pristup takmičenju ŠRD-a Ramova je iz razloga što mise da će se lignja baš u tim bazenima izmrijestiti (provijereno) te da će tako doprinjeti proširenju te populacije,e sad koliko je to moguće nisam kompetentan da bi o tome sudio,bilo bi pohvalno da im neko iz instituta obrazloži sa stručnog stajališta o vjerojatnoći istog pothvata.U svakom slučaju je akcija pohvalna i bar se trude nešto napraviti za razliku od ostalih...

ok gof1 sori, vidim da si napisao kako Oni misle da je to provjerena stvar o mrijestu u zatočeništvu liganja. osobn mislim da lignje ne mogu tu preživjeti i izmrijestiti se. valjda ćemo saznati nekakav stručan podatak o tome. još jednom sori i ne zamjeri[/quote]

Ono šta znam iz vlastitog iskustva:
U nekoliko navrata, u bazenu za živu ješku liganj se počeo ponašati čudno. Uhvati se jednim velikim trakom za stjenku bazena i leluja naprijed/natrag. Ujutro su za stijenku ulovljene resice sa ikrom. Ikra je nekoliko puta bila ispuštena i u bubnju od mašine za robu gdje sam držao lignje iako je tamo često gužva. Vjerujem da on ispušta ikru zbog "panike", a skoro sam siguran da nije oplođena.
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la raptor » 01. 12. 2008. (17:23)

Ekola,malo san kopa po arhivi i naša u časopis P&M br.7 iz 2008 i naša reportažu sa natjecanja tj. II.kupa Crikvenice a koji je organizirao ŠRD "ARBUN" iz Crikvenice.Da sad detaljno ne opisujem sve evo dijela pravilnika,uvjeta i bodovanja koje se sprovodilo na istom :!: Pa tako navodi u nastavku uvjete natjecanja:
-Svi natjecatelji dužni su se pridržavati Naredbe o zaštiti riba (NN br.101/02)
Riba koja se predaje na vaganje i priznaje u ulov ne smije biti ispod 17 cm dužine.Ukoliko natjecatelj preda na vaganje ribu koja je zaštićena Naredbom,odnosno ribu koja je nevažeća ili traži posebnu dozvolu za lov,odmah se DISKVALIFICIRA :!:
Bodovanje:
Sve ulovljene ribe boduju se na sljedeći način:
-Ribe dužine ispod 17 cm odmah nakon ulova predaju se pomoćnom sucu u brodici koji zapisuje broj komada i VRAĆA IH U MORE
BEZ OBZIRA JESU LI ŽIVE ILI NE :!: :!: :!:
Svaka tako zapisana riba vrijedi 20 bodova = 20 gr na vaganju.
Težina ribe dužine ispod 17 cm predanih na vaganje množi se sa faktorom 5 i uzima se kao negativni bodovi.
U slučaju da je negativnih bodova više od 10 % ukupnih bodova,ekipa se DISKVALIFICIRA :!:

Ekola,tako se to radi i triba radit ;) ma bravo crikveničanislika
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la tomi » 01. 12. 2008. (19:49)

raptor je napisao/la:Ekola,malo san kopa po arhivi i naša u časopis P&M br.7 iz 2008 i naša reportažu sa natjecanja tj. II.kupa Crikvenice a koji je organizirao ŠRD "ARBUN" iz Crikvenice.Da sad detaljno ne opisujem sve evo dijela pravilnika,uvjeta i bodovanja koje se sprovodilo na istom :!: Pa tako navodi u nastavku uvjete natjecanja:
-Svi natjecatelji dužni su se pridržavati Naredbe o zaštiti riba (NN br.101/02)
Riba koja se predaje na vaganje i priznaje u ulov ne smije biti ispod 17 cm dužine.Ukoliko natjecatelj preda na vaganje ribu koja je zaštićena Naredbom,odnosno ribu koja je nevažeća ili traži posebnu dozvolu za lov,odmah se DISKVALIFICIRA :!:
Bodovanje:
Sve ulovljene ribe boduju se na sljedeći način:
-Ribe dužine ispod 17 cm odmah nakon ulova predaju se pomoćnom sucu u brodici koji zapisuje broj komada i VRAĆA IH U MORE
BEZ OBZIRA JESU LI ŽIVE ILI NE :!: :!: :!:
Svaka tako zapisana riba vrijedi 20 bodova = 20 gr na vaganju.
Težina ribe dužine ispod 17 cm predanih na vaganje množi se sa faktorom 5 i uzima se kao negativni bodovi.
U slučaju da je negativnih bodova više od 10 % ukupnih bodova,ekipa se DISKVALIFICIRA :!:

Ekola,tako se to radi i triba radit ;) ma bravo crikveničanislika

pa šta si sad naša nešto novega,pa mi u zubacu to radimo oduvik.e svašta.
tomi
Old Senior Member

PostPostao/la labrax » 02. 12. 2008. (11:23)

raptor je napisao/la:Cijenjeni Labrax,kao prvo blesavo je tvrdit da si ti bija po forumima prije negoli 99% članova ovdi jer to neznaš i nemoreš znat :!:
Kao drugo ne sviđa mi se ova tvoja tvrdnja da se neko skriva iza monitora te da jedno pišu a drugo misle a što isto neznaš :!:
Večina prisutnih forumaša ovdi stalno pišu,daju savjete,upute,gube svoje vrime da bi pomogli drugima,vode se lipe rasprave u duhu zajebancije,bez vrijeđanja,pametovanja itd.... :!: Najgori su oni ča malo ili ništa ne pišu a jave se samo povremeno da izazovu tenzije,prepirke,svađu i ostalo ;) Sićan se tebe sa bivšeg foruma u temi Vertical jigging di si u prvim postovima izaša sa primjedbom ;jel to ono kad ti jaja opadnu do poda,ništa od toga itd...a tema je bila super,kako po posječenosti tako i po postovima :!: Dakle nemoreš reć hop a posli skočit :!:
A kao treće definitivno mi se ne sviđa citiram ;to nek vam uvik bude ne pameti, da nekazete za tipkovnicom ono sto nebi uzivo jer se svi mi kad tad sretnemo :!: Kakva je ovo retorika :?: jel to prijetnja ili ča :?: A ako si mislio pozitivno onda tako i napiši tj.dovrši misao i smisao rečenog :!:

ps.i ne drži mi prodike jer ti moren bit čača a ima ovdi i forumaša ča ti moru bit dida

1. znam ja vise o clanovima foruma nego sto ti to mislis. a ime saznat nekom, to je pizdarija. pitaj barakudu.
2.citaj malo bolje, reko sam da se iprid monitora usude rec sto bi premucali uzivo a ne da misle drugo.
3. svoje sam odavno napisa, moga bi par knjiga sastavit od mojih postova na 6-7 ribolovnih foruma. cini se bahato al to ce ti potvrditi stari clanovi i znalci.
4. spika s jajima je isforsirana od raznoraznih clanova foruma, ispalo je da sam svasta reka a reka sam: sicem livo jaje ako neko u kornatima predamnom uvati 2 zubaca (dentex dentex) zaredom.
5. "da nekazete za tipkovnicom ono sto nebi uzivo jer se svi mi kad tad sretnemo" - neko kaze nesto ruzno na forumu pa se posli kad se nadjemo namoru i popijemo pice prvih 5 minuta crveni bezveze... eto, nikakave prijetnje, prijetnje su bezveze i idiotski.

6. nemos me naljutit ni da oces, evo ovom te prilikom cak pozdravljam

kao i sve ostale
labrax
Old Senior Member

PostPostao/la raptor » 02. 12. 2008. (13:43)

labrax je napisao/la:
raptor je napisao/la:Cijenjeni Labrax,kao prvo blesavo je tvrdit da si ti bija po forumima prije negoli 99% članova ovdi jer to neznaš i nemoreš znat :!:
Kao drugo ne sviđa mi se ova tvoja tvrdnja da se neko skriva iza monitora te da jedno pišu a drugo misle a što isto neznaš :!:
Večina prisutnih forumaša ovdi stalno pišu,daju savjete,upute,gube svoje vrime da bi pomogli drugima,vode se lipe rasprave u duhu zajebancije,bez vrijeđanja,pametovanja itd.... :!: Najgori su oni ča malo ili ništa ne pišu a jave se samo povremeno da izazovu tenzije,prepirke,svađu i ostalo ;) Sićan se tebe sa bivšeg foruma u temi Vertical jigging di si u prvim postovima izaša sa primjedbom ;jel to ono kad ti jaja opadnu do poda,ništa od toga itd...a tema je bila super,kako po posječenosti tako i po postovima :!: Dakle nemoreš reć hop a posli skočit :!:
A kao treće definitivno mi se ne sviđa citiram ;to nek vam uvik bude ne pameti, da nekazete za tipkovnicom ono sto nebi uzivo jer se svi mi kad tad sretnemo :!: Kakva je ovo retorika :?: jel to prijetnja ili ča :?: A ako si mislio pozitivno onda tako i napiši tj.dovrši misao i smisao rečenog :!:

ps.i ne drži mi prodike jer ti moren bit čača a ima ovdi i forumaša ča ti moru bit dida

1. znam ja vise o clanovima foruma nego sto ti to mislis. a ime saznat nekom, to je pizdarija. pitaj barakudu.
2.citaj malo bolje, reko sam da se iprid monitora usude rec sto bi premucali uzivo a ne da misle drugo.
3. svoje sam odavno napisa, moga bi par knjiga sastavit od mojih postova na 6-7 ribolovnih foruma. cini se bahato al to ce ti potvrditi stari clanovi i znalci.
4. spika s jajima je isforsirana od raznoraznih clanova foruma, ispalo je da sam svasta reka a reka sam: sicem livo jaje ako neko u kornatima predamnom uvati 2 zubaca (dentex dentex) zaredom.
5. "da nekazete za tipkovnicom ono sto nebi uzivo jer se svi mi kad tad sretnemo" - neko kaze nesto ruzno na forumu pa se posli kad se nadjemo namoru i popijemo pice prvih 5 minuta crveni bezveze... eto, nikakave prijetnje, prijetnje su bezveze i idiotski.

6. nemos me naljutit ni da oces, evo ovom te prilikom cak pozdravljam

kao i sve ostale

Ma čuj ga pod 6.) :o da ga nemoren naljutit :?: saš vidit i čut :mrgreen: :

1.)Neznaš ti ništa o članovima već oni sve znaju o tebi ;)
2.)Mislim da velika večina ča je ovdi rekla potvrdila bi i u živo(aktivni članovi)
3.)Bome si svoje odavno napisa,a to ča si napisa stalo bi na prednju koricu knjige i uglavnom je bilo bez veze,hvalospjev ili sprdnja a za tih 6-7 foruma neznam ali znam da si na bivšem brankarelu napisa ukupno ka ja u jedan dan :mrgreen:
4.)spika s jajima se odnosi na ono kad san ja tek poćeo opširno pisat o vj tehnici ti si istu opisao ka jel to ono kad ti se jaja od jerkanja obise do poda i u startu si popljuva tehniku o kojoj blage veze nemaš ;)
5.)eeee ova stavka je ok,objasnija si sve i to je pozitiva,bravisimo :!:
6.)ja tebe da naljutim :o pa ti mene ljutiš majo mila :o

I na kraju primi puno lipih pozdrava uz nadu da sam te ipak malčice naidiaslikaslika
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la labrax » 03. 12. 2008. (10:34)

lipo li je, lipo li je.. ;)

raptor je napisao/la:3.)a) Bome si svoje odavno napisa,a to ča si napisa stalo bi na prednju koricu knjige
e vis meni je drago radi tebe da pises ovakve gluposti i prikazujes se prid drugim clanovima ko si i sto si. vazno mi je samo sto drugi misle.

raptor je napisao/la:3.)b) a za tih 6-7 foruma neznam
upravo tako, tu se otkrivas, a neznas ni o brankarelu puno.. malo vise neg nista..

raptor je napisao/la:3.)c)ali znam da si na bivšem brankarelu napisa ukupno ka ja u jedan dan
super. ajme sto mi pasu ove tvoje price, netribam te ja potkopavat, ti to sam sebi radis. poznato je da sam ja bio među pokretacima brankarela (ne administrativno nego u smislu popunjavanja postovima i kreiranja scene), 2. misec 2006., ja, legi, magic, batana, da sad ne nabrajam, bilo je nas 20ak u to vrijeme, a dosla je i ostala ekipa s big-game-adria foruma koji se ugasio u 9. misecu iste god. a bio je majka svih ribolovnih foruma s ove strane jadrana (BGA forum).. stariji korisnici ce se sitit toninih (Tonči Žanko) riči "mali je entuzijasta i drži vam forum aktivnim".. u to vrime sam pokrenuo i svoj sajt, netribam govoriti koliko bi se ovdi moglo logirati ljudi i reci ti da sam im odgovorio na masu mejlova i privatnih poruka, uvik nekim savjetom, opisom ribolovne tehnike itd.. pa sad u peski.. evo ovo s peskom nebi se ni sjetio ubacit da me sad nije Bulić zvao i pita jesam im sto pripremio za 1. misec, da napisem nesto o zimskoj panuli (sad, mozda vec danas, za 12. misec, je izaslo o lignjama)... e pa nije to slucajno, da su me jos u proljece 2006. primjetili na brankarelu i traze suradnju..
prestao sam visiti na brankarelu u lipnju 2006. i tad sam imao oko 1700-1900 postova, 3x više od "drugoplasiranog".. U trenutku gasenja brankarela (god dana poslije) i dalje sam imao najvise postova. kad si se ti popjavio tamo ja sam vec bio neaktivan jer sam otisao 1) jer sam imao napisat sto sam napisa i 2)upravo zbog takvih likova kao sto si ti..

istina da sam imao i dosta postova sa zajebancijom al ja sam uvjeren da ce se ovdi nac neko ko ce ti potvrdit koliko sam pisao o tehnikama i koliko sam nesebicno prenosio znanje. onda ti dodju ovakvi likovi na forum pa se pitas ima li to sve smisla..

raptor je napisao/la:4.)spika s jajima se odnosi na ono kad san ja tek poćeo opširno pisat o vj tehnici ti si istu opisao ka jel to ono kad ti se jaja od jerkanja obise do poda i u startu si popljuva tehniku o kojoj blage veze nemaš ;)

"jel to ono kad ti se jaja od jerkanja obise do poda" - ja ovo stvarno nikad nisam napisao, to je napisao neko drugi, bezveze su se svi prenemagali s mojim jajima i ti si tu kao povrsni citac (i neko ko ocito lose pamti) napravio glupost pripisavsi to meni.. za tehniku sam rekao da se na terenima s malo zubataca nemoze usporedjivati s teškom panulom u rukama znalca, opet sam htio nauciti pocetnike da se ne zalijecu bezveze, da ne trose puste pare a u nesem moru ce vise rezultata imati s teskom panulom.. dakle jedan altruisticki poriv je bio u điru..
ako kazes da je jedna tehnika uspjesnija od druge to nije pljucanje po drugoj.. nego iznosenje cinjenica/vlastitog misljenja.. onda jos neko dodje i stavi sliku ranja (pauka) ulovljenog na VJ i kaze "vidis kako se lovi, labrax prica pizdarije".. a niko nije pricao o ranjima nego samo o zubacima (i to ne krunašima), uostalom ranj se lovi i na peskafondo i na praznu udicu pa zasto nebi i na VJ..

i sad puno tu toga zvuci ka preseravanje, egocentricni ispadi, egotripersko preseravanje ako dobro ne pogledas sto stoji iza toga, ali rezultati na svim stranama sve govore.
uostalom:
raptor je napisao/la:...o članovima već oni sve znaju o tebi
- eto nije ni to slučajno, i to ide meni u prilog...

eto, oni koji me znaju od prije znaju da ja volim s vremena na vrijeme napisati ovako poduzi post i da gustam u tome, a tebe to samo jos vise ljuti, "neki tamo mulac ti pametuje", samo se jos vise ides.. a ja tebi netribam nista dokazivat jer znam da se takvima nista ni nemoze dokazat, dok se god sluze lazima i kuckaju po tipkovnici bez argumenata; stalo mi je da drugi vide sto je tu na stvari i da se u njihovim ocima operem od kleveta...

a znas sto mi je najslađe od svega? maloprije se logiram i nadjem privatnu poruku od lika kojeg ne poznam, s kojim nisam nikad komunicirao i pise:
drz se stari ne daj da te ispravocira ova stavka 6 ti je super
nema posta di ne pametuje

budi mi pozdravljen raptore moj! :lol:
labrax
Old Senior Member

PostPostao/la karamba » 03. 12. 2008. (11:31)

ajmo sada : mir,mir,mir nitko nije kriv a ja mala.... :!:
:lol: :lol: :lol:
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la Jablan » 03. 12. 2008. (12:22)

A bezveze se prepucavate, ako smatras da je netko napisao nekakvu glupost jednostavno ne odgovoris na post pa su si na miru. Nevalja ispravljat "krive drine".

Labrax a moga si se malo uključit i malo nam pisat o ribama i o moru!!!
Uglavnom se pise o brodami i nepotrebnim glupostima kojima nije mjesto u pojedinim temama a o ribama najmanje.
Neki se boje stavit slike as se boje zbog prelova, drugi opet nisu mastoviti pa ne opisu cijelu avanturu i lov kako to ti umijes.

Ala daj napisi nesto o moru da malo uzivamo, pasemo usi i oci(slikice)!!!!

Lipi POZDRAV!
....i tad su došli popovi.... pa topovi.... pa lopovi...
Jablan
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski

PostPostao/la luc » 03. 12. 2008. (12:25)

Evo par riječi o upitnicima vezano za mrijest riba i liganja. Većina sparida se da "umjetno" izmrijestiti, međutim to nije nipošto jedini problem u cijeloj priči, dapače to je tek početak problema. Ako se uspije dobiti ikra koja je oplođena, treba joj osigurati adekvatne uvjete inkubacije, temperatura, protok, svjetlo, mrak i sl. Nakon izvaljenja isto važi i za larvu koju treba nahraniti, a ona u toj fazi ne prihvaća nikakvu umjetnu hranu, već isključivo jede živi plankton kojeg opet treba uzgojiti u specifičnim uvjetima itd itd. Ponekad, kod riba koje imaju sitniju ikru i larvu, treba uzgojiti prvo fitoplankton, sa kojim se hrani zooplankton kojega onda jede larva.
Sa saznanjima se je najdalje otišlo u komercijalnim vrstama, što je i logično, a za glavonošce nemam podatak da se to za sada radi osim možda na eksperimentalnom nivou. Jednom prilikom smo uspjeli sakupiti živa jaja od lignje, stavili ih u inkubator, i izvalile se male lignjice. No unatoč svim nastojanjima nakon par dana su uginule. Da li im nije odgovarala hrana, temperatura, dubina, svitlo, tama , kemija mora.... puno upitnika..
Razlika je i u ponašanju vrsta ulovljenih za vrijeme mrijesta. Neke od stresa zaustave proces i ne izmrijeste se, neke se u panici izmrijeste, ali kvaliteta same ikre dobivene pod stresom je uglavnom jako loše kvalitete. Za ozbiljan mrijest trebalo bi matice bar 3 mjeseca prije staviti u adekvatne bazene da se adaptiraju. I onda je bolji rezultat kod mlađih jedinki nego kod starijih. Kod liganja bi u tom procesu sigurno bio i problem kanibalizma, što ste većina vas imali prilike vidjeti. Dokle god ima kupit lignju c4 po 20kn, mislim da nećemo puno o mrijestu saznat.
luc
Senior Member

Tip plovila: Fantastikus 32 Volvo D3 2x190

PostPostao/la raptor » 03. 12. 2008. (12:26)

Moj labrax,znaš onu :?: od puno fale i krava krepala ;) Ja ovo,ja ono,o meno oni,o meni ovi,zovume,traže me,žele me itd.... :o
Ovakav egoizam odavno nisan vidija ni čuja.Po meni je bitno ča će netko drugi reć o tebi a ne ono ča ćeš ti meni ili nama prezentirat o sebi ;) Na sve ono ča si nas...ovaj napisa jedan moj dobar frend bi ti reka samo ovo:
Mnogo ga se kurčiš sine :!: :lol: a dalje mi se zbilja više ne raspravlja stobom jer je OT
ps.pročitaj potpis u Porera :lol: pozdrav
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la ab ovo » 03. 12. 2008. (12:31)

Treba zabranit uvoz C4 u svrhu razvoja znanosti.
I u svrhu pražnjenja naših škrinja. Pa ne možeš prodati lignje po 100 kn, a svi govore da je slaba sezona :mrgreen:
.
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la T&T DENTEX » 03. 12. 2008. (12:33)

karamba je napisao/la:ajmo sada : mir,mir,mir nitko nije kriv a ja mala.... :!:
:lol: :lol: :lol:

mir,mir,mir niko nije kriv , ava , ava , ava , niko nije....... :P
slika
T&T DENTEX
Senior Member

Tip plovila: kuster 550 cabin

PostPostao/la tomi » 03. 12. 2008. (20:39)

ajme vidin ja i a i vi svi,šta je ovo ,prepucavanje iza monitora, stanite ljudi malo koji vam je klinac.pa ovo je otvoreni forum za razmjenu iskustava a ne za prepucavanja.
a svašta.neću dalje.
tomi
Old Senior Member

PostPostao/la Strici » 03. 12. 2008. (20:48)

Ima
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 16 gostiju.