Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori
morskivrabec je napisao/la:A moji dobri i pomalo pošteni ljudi... Pizdite kako se na sportskim natjecanjima tamani riba, a idete na more sa sonderima tražit ribu da se kojim slučajem ne bi doma vratili bez ulova. (naravno ovo ne vrijedi za sve na forumu). Kad ste tako veliki ribari koji k... će vam sonderi. Ja to nikad nisam upotrijebio i neću, jer jednostavno nije gust i kad pođem na more boli me k... hoću li što uhvatit, idem uživat u moru, ribolovu, a kad uhavtim dobru ribu ponosan sam na sebe jer sam je uhvatio s pameti i znanjem a ne uz pomoć tehnologije.
Jablan je napisao/la:I onaj tko smatra da treba nešto mijenjati treba napisati i poslati pismo na gornju adresu!
Državni uredi uglavnom odgovore na dopise
Tako se može nešto učiniti
gof1 je napisao/la:Jablan je napisao/la:I onaj tko smatra da treba nešto mijenjati treba napisati i poslati pismo na gornju adresu!
Državni uredi uglavnom odgovore na dopise
Tako se može nešto učiniti
Jablane dali će istu "težinu" imati dopis koji pošalje pojedinac ili neko ŠRD ?Problem je u tome što ljudi koji su u upravama tih društava ,čast izuzecima,nepoduzimaju ništa po pitanju očuvanja flore i faune a u istim društvima su to okosnice statuta,zar ne!?Zato i nečude pravila natijecanja kakva trenutno važe.
morskivrabec je napisao/la:Ma ja ne znam o čemu vi pričate... Ne treba zabranit natjecanja nego se držat pravila. Na svakom natjecanju postoji mjera, svaki natjecatelj jednostavno dobije štapić određene veličine i odmah može vidjet je li riba odgovara veličinom, najmanja mjera u seniorskom natjecanju je 15 cm, a svaki ulov ribe koja je ispod mjere za svoju vrstu makar bila i veća od 15 cm vraća se u more.
To da bi sportski natjecatelji mogli ugrozit riblji fond, moš' mislit.
Ja ne znam na kojim natjecanjima se to riba baca i ide se na ćevape ili se riba daje mačkama. Uostalom i mačke moraju nešto jest, pa što ih ne bi počastili iako osobno nisam ljubitelj maca (onih na četiri noge). Na sportskim natjecanjima ulovi znaju bit mali, odnosno zna se dogodit da najveća riba bude 200 - 300 grama, ali treba uzet u obzir da je natjecanje unaprijed određeno vremenom kada se održava i da često uvjeti za lov nisu baš najbolji.
Zaključak: samo ću ponovit - treba se držat pravila i Zakona
morskivrabec je napisao/la:Poneka športska ribolovna društva s kojima se ovdje neki rugaju svake godine poribljavaju more određenim vrstama, a pri tome članovi društva ne misle hoće li te ribe kada odrastu uhvatiti netko tko je njihov član ili ne, pa mislim da poneke ulove možemo zahvaliti i takvim akcijama, posebno na najfrekventnijim postama u blizini gradova. Evo, npr. ŠRD ORhan Dubrovnik prije dvije godine u more je pustio nekoliko tisuća primjeraka riblje mlađi orade i lubina što je sigurno doprinjelo da se te dvije vrste godinu nakon puno više love nego prije.
Što se tiče lova sitne ribe... Pa ja djecu radije odvedem lovit bukvice s kraja i to ih veseli (da neće možda i bukava nestat kad ulovimo pola kante ) nego u "pravi ribolov" iz kojega se znam vratit bez ulova. Što bi im bilo zanimljivije - da penduližaju (panulavaju) uz mene pola dana a ne ulove ništa, ili bi djeca bila sretnija s deset ulovljenih bukvica? Čime bi ih više približio moru da ga vole, prvim ili drugim načinom?
Uostalom, koji k... jedete srdele, gavune, gere, to nije za vas VELIKE ribare ili je ta riba možda manje vrijedna. Mala riba je othranila generacije i generacije, a ne zubaci, gofovi i tune. Koliko srdele potrošite na ješku i brumanje da bi ulovili neku ribu? Da i to nije "ribocid", jer pola toga baci se za ništa. Nije sve baš crno - bijelo.
A što se tiče ideje o vraćanju ribe u more na natjecanjima, pa i one koja je u skladu s propisanim mjerama... Ja sam za to da se u more vraća sve što se neće pojest, a ako će se to pojesti, a zašto vratiti? Kad uhvatim ribe toliko da znam da je neću pojesti (a ne volim smrzavat) odnesem susjedu koji ima penziju 800 kuna.
raptor je napisao/la:Da ipak nije sve crno pobrinuo se PŠRD Ramova iz Krvavice kraj Makarske koji je organizirao natjecanje u lignjolovu i gle čuda
sve ulovljene lignje na kraju natjecanja vračene su ŽIVE natrag umore Eto svitla na kraju tunela te kako vidimo ipak neka šrd rade na promociji ribolova k&r što je za svaku pohvalu Da ne duljim evo i priloga sa natjecanja;
Malo koja jadranska udruga sportskih ribolovaca ne organizira natjecanje u lovu liganja. Međutim, samo PŠRD Ramova iz Krvavice kraj Makarske rezultate natjecanja baca u vodu - ulov vraća u more! Tako je bilo i na Trećoj lignjadi održanoj 15. studenog u povodu 10. godišnjice postojanja kluba.
Osim svih 35 članova kluba, natjecali su se i ribolovci iz Makarske, Brela, Batoša i Podgore - ukupno 40 dvočlanih ekipa.
U organizaciji natjecanja sudjelovali su i mnogi od skoro 100 registriranih prijatelja kluba, među njima i simpatični Martin, Rastislav i Patrik, nautičari iz Slovačke.
Oni su bili zaduženi za prikupljanje, održavanje na životu i na kraju vraćanje u more živih ulova. Zapravo, lignje su pustili u veliki bazen - akvarij, koji je u klupskoj lučici izgradio Tonči Čizmić, predsjednik kluba i pokretač svih aktivnosti vezanih uz more u Krvavici.
Inače, lovilo se u uvali čije ime nosi klub. Ulov je bio dosta slab, tek 94 komada od kojih je jedino lignja koju je panulom prevario Ivo Bratuš bila nešto teža - 540 grama. No, to mu nije bilo dovoljno za bolji plasman jer je o njemu odlučivao broj ulovljenih i sucima živih predanih liganja. Najviše ih je ulovljeno u sumrak na svega 5-6 m dubine, a dobro su se lovile i pod umjetnim svjetlom, čak i tijekom bakljade potkraj natjecanja !
Bilo bi dobro kada bi i ostali klubovi organizirali ovakav tip ribolova ili lignjolova te se poveli za ovim svijetlim primjerom društva iz Krvavice Čestitke organizatoru i natjecateljima kao i njihovim gostima
Te evo i djeliča atmosfere sa natjecanja
tomi je napisao/la:raptor je napisao/la:Da ipak nije sve crno pobrinuo se PŠRD Ramova iz Krvavice kraj Makarske koji je organizirao natjecanje u lignjolovu i gle čuda
sve ulovljene lignje na kraju natjecanja vračene su ŽIVE natrag umore Eto svitla na kraju tunela te kako vidimo ipak neka šrd rade na promociji ribolova k&r što je za svaku pohvalu Da ne duljim evo i priloga sa natjecanja;
Malo koja jadranska udruga sportskih ribolovaca ne organizira natjecanje u lovu liganja. Međutim, samo PŠRD Ramova iz Krvavice kraj Makarske rezultate natjecanja baca u vodu - ulov vraća u more! Tako je bilo i na Trećoj lignjadi održanoj 15. studenog u povodu 10. godišnjice postojanja kluba.
Osim svih 35 članova kluba, natjecali su se i ribolovci iz Makarske, Brela, Batoša i Podgore - ukupno 40 dvočlanih ekipa.
U organizaciji natjecanja sudjelovali su i mnogi od skoro 100 registriranih prijatelja kluba, među njima i simpatični Martin, Rastislav i Patrik, nautičari iz Slovačke.
Oni su bili zaduženi za prikupljanje, održavanje na životu i na kraju vraćanje u more živih ulova. Zapravo, lignje su pustili u veliki bazen - akvarij, koji je u klupskoj lučici izgradio Tonči Čizmić, predsjednik kluba i pokretač svih aktivnosti vezanih uz more u Krvavici.
Inače, lovilo se u uvali čije ime nosi klub. Ulov je bio dosta slab, tek 94 komada od kojih je jedino lignja koju je panulom prevario Ivo Bratuš bila nešto teža - 540 grama. No, to mu nije bilo dovoljno za bolji plasman jer je o njemu odlučivao broj ulovljenih i sucima živih predanih liganja. Najviše ih je ulovljeno u sumrak na svega 5-6 m dubine, a dobro su se lovile i pod umjetnim svjetlom, čak i tijekom bakljade potkraj natjecanja !
Bilo bi dobro kada bi i ostali klubovi organizirali ovakav tip ribolova ili lignjolova te se poveli za ovim svijetlim primjerom društva iz Krvavice Čestitke organizatoru i natjecateljima kao i njihovim gostima
Te evo i djeliča atmosfere sa natjecanja
kratko i jasno,riga mi se
raptor je napisao/la:A ono ča si reka za lignju ;malo je ima malo je nema pa nema je a di misliš da je ošla sa jadrana,da ni ošla na maturalno
u Italiju ma daj Ne uspi se ona rekuperat,oporavit,narast,dosegnut spolnu zrelost,sjeban joj je ciklus razmnožavanja itd...
I na kraju ne more mi ić u glavu to da su poneki sportaši protiv ovoga ča pišem ja i ostali a u obranu riblje populacije
Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.