APSURD

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: APSURD

PostPostao/la Strici » 29. 11. 2008. (23:29)

Hej Morski vrapče. A jel ti znaš koliko puno ima ljudi, a koliko je sve manje liganja u moru? Bog te grebo, to ti ide nekom proporcijom; stalno sve više ljudi, a stalno sve manje liganja. Nekako čudno, zar ne?
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

PostPostao/la morskivrabec » 30. 11. 2008. (00:55)

A moji dobri i pomalo pošteni ljudi... A ja ne znam zašto vi idete na more i lovite ribu ako bi sve vraćali u more. Strici, da nešto znaš onda bi znao i to da su lignji takve živine da ih na nekoj posti može bit godinama i onda odjednom nestanu :o puf i nema ih više, po par godina, i onda :o puf neobjašnjivo se opet pojave. Zato ako ne loviš ništa promijeni malo postu. Inače, ribe ima itekako, ni manje ni više nego prije, a sportski ribolovci u koje se ipak svi mi ovdje više manje ubrajamo bili ili ne bili članovi nekih ŠRD-a sudjelovali ili ne na natjecanja, nisu sigurno ti zbog kojih riba bježi u dublje more. Promet, to je trenutno najveći problem na Jadranu. Dođi u Dubrovnik i vidi što samo jedan famozni "cruiser" uradi na morskom dnu, pogledaj koliko se povećao priobalni promet, ne možeš više nigdje ni zabacit udicu, a svaki kutak pretvoren je u "plažu".
Držite ovdje prodike o vraćanju ribe u more ko da je nikad okusili niste, pređite u vegetarijance ili pođite na forum prijatelja životinja. Pizdite kako se na sportskim natjecanjima tamani riba, a idete na more sa sonderima tražit ribu da se kojim slučajem ne bi doma vratili bez ulova. (naravno ovo ne vrijedi za sve na forumu). Kad ste tako veliki ribari koji k... će vam sonderi. Ja to nikad nisam upotrijebio i neću, jer jednostavno nije gust i kad pođem na more boli me k... hoću li što uhvatit, idem uživat u moru, ribolovu, a kad uhavtim dobru ribu ponosan sam na sebe jer sam je uhvatio s pameti i znanjem a ne uz pomoć tehnologije.
'Ko ne zna bestimat, neka kupi parangal
morskivrabec
Korisnik baniran

PostPostao/la karamba » 30. 11. 2008. (09:56)

to bi sve bilo na mjestu kad bi sam napravio udicu i najlon !, a ovako spadaš u isti koš sa svima nama "tehnološkim ovisnicima" ,jer vjerojatno imaš specijalne japanske udice flour od jin kaia i sl. ;)
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la surfer » 30. 11. 2008. (11:50)

Evo neki dan mi govori susjed kako tu kod nas (južna istra) više nema zubonja kao prije par godina, a onda mise hvali kao ih je tada lovio po nekoliko komada na dan, kako je išao preko kvarnera i ulovio preko 20 komada, neki tip isto tako, to je apsurd...ali ih ionako boli ono jer imaju brodove i mogu skočit bilo di kad hoče, a mi smo budale šta lovimo po komad ili dva??

Malo prije mi se skinuo jedan film o moru, u stvari samo snimaju ribe pod vodom, snimano je u italiji..ima scena sa po 50 zubonja, velikih orada, kirnja, gofova, tuna, svega ima, i vidi se kako imaju lijepo uređen zakon!!
There is one thing far more important than freedom of speech and that is the freedom to live!! by P.W.
surfer
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin + Honda 40

PostPostao/la raptor » 30. 11. 2008. (13:49)

morskivrabec je napisao/la:A moji dobri i pomalo pošteni ljudi... Pizdite kako se na sportskim natjecanjima tamani riba, a idete na more sa sonderima tražit ribu da se kojim slučajem ne bi doma vratili bez ulova. (naravno ovo ne vrijedi za sve na forumu). Kad ste tako veliki ribari koji k... će vam sonderi. Ja to nikad nisam upotrijebio i neću, jer jednostavno nije gust i kad pođem na more boli me k... hoću li što uhvatit, idem uživat u moru, ribolovu, a kad uhavtim dobru ribu ponosan sam na sebe jer sam je uhvatio s pameti i znanjem a ne uz pomoć tehnologije.

Sve bi ovo bilo ok kad bi recimo učinija tako da (kako veli Karamba) ;ne koristiš motor već greš u ribe na vesla,ne koristiš role i štapove,krenu napraviš od konjskog repa a udicu od kosti ili drveta,ne rabiš pomorske karte,odbaciš mobitel itd.... :!:
A ono ča si reka za lignju ;malo je ima malo je nema :?: pa nema je :!: a di misliš da je ošla sa jadrana,da ni ošla na maturalno
u Italiju :?: ma daj :lol: Ne uspi se ona rekuperat,oporavit,narast,dosegnut spolnu zrelost,sjeban joj je ciklus razmnožavanja itd...
I na kraju ne more mi ić u glavu to da su poneki sportaši protiv ovoga ča pišem ja i ostali a u obranu riblje populacije :o :o :o
Zadnja izmjena: raptor; 30. 11. 2008. (14:45); ukupno mijenjano 1 put/a.
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la raptor » 30. 11. 2008. (14:19)

Nakon sunca mora kiša past :evil:

DVODNEVNI RAT
PRVENSTVO HRVATSKE U RIBOLOVU ŠTAPOM SA BRODICE U AKVATORIJU DUBROVNIKA

Na Prvenstvu Hrvatske u ribolovu štapom sa brodice za kategorije U 21 i seniori, koje je održano u organizaciji PŠRD Batala Dubrovnik, Sjevernjaci se nisu nimalo osjećali zakinuti nepoznavanjem dubrovačkog akvatorija, pa je većina medalja otišla u pravcu njihovog dijela Jadrana.
U dva dana natjecanja ulovljeno je oko 140 kg riba, među kojima su dominirali arbuni, a za njima gire oštrulje i kanjci. Najveću ribu natjecanja ulovio je Daniel Klarić - komarču tešku 886 grama. Kod mlađih je pak Ana Vučetić, iz stobrečkog kluba Arbun, kao najveću ulovila upravo tu ribu - arbuna od 745 grama.

Bome lipo su sklaštrili populaciju Arbuna,a šta reć doslika

udicarenje01.jpg
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la gof1 » 30. 11. 2008. (15:14)

Jablan je napisao/la:I onaj tko smatra da treba nešto mijenjati treba napisati i poslati pismo na gornju adresu!
Državni uredi uglavnom odgovore na dopise
Tako se može nešto učiniti

Jablane dali će istu "težinu" imati dopis koji pošalje pojedinac ili neko ŠRD ?Problem je u tome što ljudi koji su u upravama tih društava ,čast izuzecima,nepoduzimaju ništa po pitanju očuvanja flore i faune a u istim društvima su to okosnice statuta,zar ne!?Zato i nečude pravila natijecanja kakva trenutno važe.
gof1
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: trenutno bez plovila ;-)

PostPostao/la raptor » 30. 11. 2008. (15:44)

gof1 je napisao/la:
Jablan je napisao/la:I onaj tko smatra da treba nešto mijenjati treba napisati i poslati pismo na gornju adresu!
Državni uredi uglavnom odgovore na dopise
Tako se može nešto učiniti

Jablane dali će istu "težinu" imati dopis koji pošalje pojedinac ili neko ŠRD ?Problem je u tome što ljudi koji su u upravama tih društava ,čast izuzecima,nepoduzimaju ništa po pitanju očuvanja flore i faune a u istim društvima su to okosnice statuta,zar ne!?Zato i nečude pravila natijecanja kakva trenutno važe.

Evo ovi si lipo reka,kratko i jasno ;) Pa recimo da ja kao pojedinac ili netko drugi napiše neki dopis,zamolbu,sugestiju o svemu ovom i pošaljem na kompetentne adrese ča bi se dogdilo :?: Ništa :!: mislili bi ka i poneki ovdi;a vidi ovog ludonje ča piše,jel on normalan :!: E,a kad bi isto dostavio ŠRD ili više njih na te iste adrese onda bi to imalo ozbiljnosti i težinu ,te bi se najvjerojatnije i poduzelo nešto glede istog ;)
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la gof1 » 30. 11. 2008. (15:50)

morskivrabec je napisao/la:Ma ja ne znam o čemu vi pričate... Ne treba zabranit natjecanja nego se držat pravila. Na svakom natjecanju postoji mjera, svaki natjecatelj jednostavno dobije štapić određene veličine i odmah može vidjet je li riba odgovara veličinom, najmanja mjera u seniorskom natjecanju je 15 cm, a svaki ulov ribe koja je ispod mjere za svoju vrstu makar bila i veća od 15 cm vraća se u more.
To da bi sportski natjecatelji mogli ugrozit riblji fond, moš' mislit. :o
Ja ne znam na kojim natjecanjima se to riba baca i ide se na ćevape ili se riba daje mačkama. Uostalom i mačke moraju nešto jest, pa što ih ne bi počastili iako osobno nisam ljubitelj maca (onih na četiri noge). Na sportskim natjecanjima ulovi znaju bit mali, odnosno zna se dogodit da najveća riba bude 200 - 300 grama, ali treba uzet u obzir da je natjecanje unaprijed određeno vremenom kada se održava i da često uvjeti za lov nisu baš najbolji.
Zaključak: samo ću ponovit - treba se držat pravila i Zakona

Gledaj malo ko je mišljenja da slična natijecanja su pogubna za riblji fond i to pišem već par puta(nekad treba pročitati prijašnje postove pa onda pisati) jedno potezanje migavice nažalost izlovi ribe više nego pet natjecanja i to bez ikakve selekcije.To što se tiče famoznih štapića je ok,ali pošto nisam sudionik natijecanja jel mi možeš obijasniti šta je nebodovana riba !?
To što neznaš na kojim natijecanjima se jedu ćevapi i "leskovački" roštilj je tvoja neupućenost u natijecanja jer ja to sve to pročitah što na službenim stranicama nekih ŠRD-a što u tisku ,a mislim da su ta društva baš iz tvog kraja.U sličnim izviještajima je još spomenuta velika humana gesta jer je sva riba dodijeljena lokalnom vrtiću i mjesnom domu umirovljenika,zamisli samo ideje da dijeca od par godina i ljudi u starosnoj dobi gdje ih 90% nevidi dobro jedu ribu "prosiječne" težine 6-7 g a natijecanja gdje se love glavonošci uredno se spreme svim sudionicima takmičenja.........koje licemijerstvo.
Ako si toliki humanist i vodiš brigu o mačkama trebao bi znati nešto i o njihovom načinu života,naravi i ponašanju naime mačke se jako boje vode pa mislim da im nije prirodno da jedu ribu a da im loviš miševe i ptice nema smisla izazvao bi gnjev kod većine ljudi zato ako ih misliš najesti možeš i ostatcima hrane ili ih nekad počasti wiskasom.
Dobro kažeš da se treba držati pravila i zakona ali ako uzmeš u obzir da su pravila mijenjana svugdje u svijetu zašto nebi i mi mjenjali pravila koja su stara 50g,vidiš prije 20-30 g nagrada za ostrel vuka je bila pozamašna a sad si zbog toga krivično gonjenj.Razmislite malo gospodo "športaši" koji tako često i ponosno ističete taj športski prefiks,jer svi koristite jako često termin "mesti prvo ispred svoje kuće" pa pometite jer dok kod imate "oraha u džepu" niste u poziciji da osuđujete druge koji na bilo koji način devastiraju more,budite primijer svima nama!
gof1
Senior Member

PostPostao/la gof1 » 30. 11. 2008. (16:20)

morskivrabec je napisao/la:Poneka športska ribolovna društva s kojima se ovdje neki rugaju svake godine poribljavaju more određenim vrstama, a pri tome članovi društva ne misle hoće li te ribe kada odrastu uhvatiti netko tko je njihov član ili ne, pa mislim da poneke ulove možemo zahvaliti i takvim akcijama, posebno na najfrekventnijim postama u blizini gradova. Evo, npr. ŠRD ORhan Dubrovnik prije dvije godine u more je pustio nekoliko tisuća primjeraka riblje mlađi orade i lubina što je sigurno doprinjelo da se te dvije vrste godinu nakon puno više love nego prije.
Što se tiče lova sitne ribe... Pa ja djecu radije odvedem lovit bukvice s kraja i to ih veseli (da neće možda i bukava nestat kad ulovimo pola kante :lol: ) nego u "pravi ribolov" iz kojega se znam vratit bez ulova. Što bi im bilo zanimljivije - da penduližaju (panulavaju) uz mene pola dana a ne ulove ništa, ili bi djeca bila sretnija s deset ulovljenih bukvica? Čime bi ih više približio moru da ga vole, prvim ili drugim načinom?
Uostalom, koji k... jedete srdele, gavune, gere, to nije za vas VELIKE ribare ili je ta riba možda manje vrijedna. Mala riba je othranila generacije i generacije, a ne zubaci, gofovi i tune. Koliko srdele potrošite na ješku i brumanje da bi ulovili neku ribu? Da i to nije "ribocid", jer pola toga baci se za ništa. Nije sve baš crno - bijelo.
A što se tiče ideje o vraćanju ribe u more na natjecanjima, pa i one koja je u skladu s propisanim mjerama... Ja sam za to da se u more vraća sve što se neće pojest, a ako će se to pojesti, a zašto vratiti? Kad uhvatim ribe toliko da znam da je neću pojesti (a ne volim smrzavat) odnesem susjedu koji ima penziju 800 kuna.

Za svaku pohvalu je poribljavanje,tu skidam kapu,ali opet u mogućnosti smo poribljavati samo sa dvije riblje vrste koje su i najzanimljivije športskom ribolovcu.Nažalost stručne studije nisu previše elaborirane da se dokaže kako se ta mlađ adaptirala jer matičnjaci uzgojnih vrsta nepotiječu iz našeg mora pa neki stručnjaci pretpostavljaju da nemaju indentične urođene instinkte (naročito hranidbene) kao autoktona mlađ.Koliko je ŠRD-a apeliralo na zakonsku obvezu poribljavanja ribogojilišta koja se neprovodi u potpunosti?
Jako je pohvalno što svoju dijecu tako odgajaš i što ih približavaš moru i iskreno mislim ko god da ti zamijeri to što tvoja dijeca love bukve uistinu je bolestan,ali i taj "prvi" način nije loš u približavanju moru jer recimo ja kad sam bio klinac radovao sam se kad pustim u more ribicu isto kao i kad je ulovim.
Mislim da se treba držati teme a tema je apsurd sportiskih natijecanja pa stoga je suvislo ljude koji afirmirajući pišu o tome svrstavati u skupinu "velikih" ribara jer ego nam nije svima toliki da kad ulovimo prvog zubaca sa poniženjem gledamo na bilo koje druge ribolovne metode i lovine,vidiš ja osobno nekad više guštam lovit na tursku panulu nego na višku, sam boravak na moru me veseli bez obzira šta da lovim ili lovim li uopće .Znači držati se teme jer svaka rasprava OT vodi u more nekih drugih tema i tu nema kraja....
gof1
Senior Member

PostPostao/la gof1 » 30. 11. 2008. (16:33)

raptor je napisao/la:Da ipak nije sve crno pobrinuo se PŠRD Ramova iz Krvavice kraj Makarske koji je organizirao natjecanje u lignjolovu i gle čuda :o
sve ulovljene lignje na kraju natjecanja vračene su ŽIVE natrag umore :!: :!: :!: Eto svitla na kraju tunela te kako vidimo ipak neka šrd rade na promociji ribolova k&r što je za svaku pohvalu ;) Da ne duljim evo i priloga sa natjecanja;

Malo koja jadranska udruga sportskih ribolovaca ne organizira natjecanje u lovu liganja. Međutim, samo PŠRD Ramova iz Krvavice kraj Makarske rezultate natjecanja baca u vodu - ulov vraća u more! Tako je bilo i na Trećoj lignjadi održanoj 15. studenog u povodu 10. godišnjice postojanja kluba.
Osim svih 35 članova kluba, natjecali su se i ribolovci iz Makarske, Brela, Batoša i Podgore - ukupno 40 dvočlanih ekipa.

U organizaciji natjecanja sudjelovali su i mnogi od skoro 100 registriranih prijatelja kluba, među njima i simpatični Martin, Rastislav i Patrik, nautičari iz Slovačke.
Oni su bili zaduženi za prikupljanje, održavanje na životu i na kraju vraćanje u more živih ulova. Zapravo, lignje su pustili u veliki bazen - akvarij, koji je u klupskoj lučici izgradio Tonči Čizmić, predsjednik kluba i pokretač svih aktivnosti vezanih uz more u Krvavici.

Inače, lovilo se u uvali čije ime nosi klub. Ulov je bio dosta slab, tek 94 komada od kojih je jedino lignja koju je panulom prevario Ivo Bratuš bila nešto teža - 540 grama. No, to mu nije bilo dovoljno za bolji plasman jer je o njemu odlučivao broj ulovljenih i sucima živih predanih liganja. Najviše ih je ulovljeno u sumrak na svega 5-6 m dubine, a dobro su se lovile i pod umjetnim svjetlom, čak i tijekom bakljade potkraj natjecanja !

Bilo bi dobro kada bi i ostali klubovi organizirali ovakav tip ribolova ili lignjolova te se poveli za ovim svijetlim primjerom društva iz Krvavice ;) Čestitke organizatoru i natjecateljima kao i njihovim gostima :!:
slika

Te evo i djeliča atmosfere sa natjecanja

Ovakav pristup takmičenju ŠRD-a Ramova je iz razloga što mise da će se lignja baš u tim bazenima izmrijestiti (provijereno) te da će tako doprinjeti proširenju te populacije,e sad koliko je to moguće nisam kompetentan da bi o tome sudio,bilo bi pohvalno da im neko iz instituta obrazloži sa stručnog stajališta o vjerojatnoći istog pothvata.U svakom slučaju je akcija pohvalna i bar se trude nešto napraviti za razliku od ostalih...
gof1
Senior Member

PostPostao/la gof1 » 30. 11. 2008. (16:36)

tomi je napisao/la:
raptor je napisao/la:Da ipak nije sve crno pobrinuo se PŠRD Ramova iz Krvavice kraj Makarske koji je organizirao natjecanje u lignjolovu i gle čuda :o
sve ulovljene lignje na kraju natjecanja vračene su ŽIVE natrag umore :!: :!: :!: Eto svitla na kraju tunela te kako vidimo ipak neka šrd rade na promociji ribolova k&r što je za svaku pohvalu ;) Da ne duljim evo i priloga sa natjecanja;

Malo koja jadranska udruga sportskih ribolovaca ne organizira natjecanje u lovu liganja. Međutim, samo PŠRD Ramova iz Krvavice kraj Makarske rezultate natjecanja baca u vodu - ulov vraća u more! Tako je bilo i na Trećoj lignjadi održanoj 15. studenog u povodu 10. godišnjice postojanja kluba.
Osim svih 35 članova kluba, natjecali su se i ribolovci iz Makarske, Brela, Batoša i Podgore - ukupno 40 dvočlanih ekipa.

U organizaciji natjecanja sudjelovali su i mnogi od skoro 100 registriranih prijatelja kluba, među njima i simpatični Martin, Rastislav i Patrik, nautičari iz Slovačke.
Oni su bili zaduženi za prikupljanje, održavanje na životu i na kraju vraćanje u more živih ulova. Zapravo, lignje su pustili u veliki bazen - akvarij, koji je u klupskoj lučici izgradio Tonči Čizmić, predsjednik kluba i pokretač svih aktivnosti vezanih uz more u Krvavici.

Inače, lovilo se u uvali čije ime nosi klub. Ulov je bio dosta slab, tek 94 komada od kojih je jedino lignja koju je panulom prevario Ivo Bratuš bila nešto teža - 540 grama. No, to mu nije bilo dovoljno za bolji plasman jer je o njemu odlučivao broj ulovljenih i sucima živih predanih liganja. Najviše ih je ulovljeno u sumrak na svega 5-6 m dubine, a dobro su se lovile i pod umjetnim svjetlom, čak i tijekom bakljade potkraj natjecanja !

Bilo bi dobro kada bi i ostali klubovi organizirali ovakav tip ribolova ili lignjolova te se poveli za ovim svijetlim primjerom društva iz Krvavice ;) Čestitke organizatoru i natjecateljima kao i njihovim gostima :!:
slika

Te evo i djeliča atmosfere sa natjecanja
Krvavica01.jpg

07238-3.jpg

kratko i jasno,riga mi se

Gospon Tomi,dali vi obnašate bilo kakvu dužnost u nekom ŠRD?
gof1
Senior Member

PostPostao/la morskivrabec » 30. 11. 2008. (17:27)

raptor je napisao/la:A ono ča si reka za lignju ;malo je ima malo je nema :?: pa nema je :!: a di misliš da je ošla sa jadrana,da ni ošla na maturalno
u Italiju :?: ma daj :lol: Ne uspi se ona rekuperat,oporavit,narast,dosegnut spolnu zrelost,sjeban joj je ciklus razmnožavanja itd...
I na kraju ne more mi ić u glavu to da su poneki sportaši protiv ovoga ča pišem ja i ostali a u obranu riblje populacije :o :o :o

O životu liganja se jako malo zna, vrsta koju je jako teško pratit i općenito o njima u biti ne znamo ništa... Ne nije lignja otišla na maturalno, nego je jednostavno na nekim postama nema po nekoliko godina, a onda se opet pojavi, a zašto to ne mogu objasnit ni stručnjaci, a negmoli mi ovdje. Tako je bilo oduvijek i prije nego pto su postojala ribarska natjecanja i bit će i dalje.

Nisam uopće protiv mijenjanja pravila natjecanja, nego samo mislim da se pretjeruje s impliciranjem da se na ribarskim natjecanjima vrši nekakv "ribocid". Uvjeren sam da članovi ovog foruma uključujući i mene godišnje uhvate puno više ribe nego što se uhvati na svim natjecanjima u jednoj regiji poput dubrovačke. Prema tome nemojte bit cinični. I kao što je netko ovdje kazao ne radi se tu o maloj ribi koja se lovi na natjecanjima, to je uglavnom riba koja je svojoj večičinom dorasla. A za nedoraslu ribu već sam napisao da sam za to da se vraća u more. Ja je vraćam, ne samo na natjecanjima, jer koji će mi k... arbun od petnaest deka.
'Ko ne zna bestimat, neka kupi parangal
morskivrabec
Korisnik baniran

PostPostao/la raptor » 30. 11. 2008. (17:35)

Apsolutno se slažem sa svime ča je gof1 napisa te bih nadoda odnosno citira ča je cijenjeni napisa:Mislim da se treba držati teme a tema je apsurd sportiskih natijecanja te kao drugo:Znači držati se teme jer svaka rasprava OT vodi u more nekih drugih tema i tu nema kraja.... :!: :!: :!:
Neke rasprave vodit u drugim temama prosim ;)
ps.ne mogu virovat da od 600 i kusur članova ovdi na forumu ili nema mišljenje ili su kontra ovoga ča ja i još poneki pišemo ovdi
a u svezi promjene zastarjelih odredbi odnosno zaštiti ribe :o :o :o
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la raptor » 30. 11. 2008. (17:45)

Morskivrabec,reka si citiram; Nisam uopće protiv mijenjanja pravila natjecanja, nego samo mislim da se pretjeruje s impliciranjem da se na ribarskim natjecanjima vrši nekakv "ribocid".
Ma dobro jesil ti čorav il ne vidiš dobro :o Točno ču morat sve slike skupljene sa "natjecanja" instalirat ovdi da se vidi kakva se riba lovi na istima :!: Molim te da opišeš malo ča ti vidiš na ovoj slici a koja je sa jednog od natjecanja :!:
zubatac26102008020640x4iy3.jpg
raptor
Korisnik baniran

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.