Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori
opus je napisao/la:Raptor, malo si napet?
Žabar je napisao/la:Raptor,jebemti,nemoj ti meni vamo-tamo ,jer kad se sretnemo
morskivrabec je napisao/la:Ja stvarno ne vidim razlog zašto bi bilo pohvalno vraćat te lignje u more. Ako im se nisu jeli lignji mogli su ih odnjet negdje u dom penzionera ili nekoj sirotinji koja bi itekako bila sretna zbog toga. To bilo puno više za pohvalu. U more treba vraćat nedoraslu ribu, ali sve onošto se ulovi i valja za konzumaciju treba i pojest. Priroda je uostalom tako i postavljena. I po meni, hvatanje ribe,pa i liganja, držanje u kantama i nakon toga vraćanje u more je maltretiranje te živine. Gledao sam jednog debila na youtube, stavio ribu na udicu i onda je vratio u more i ponovo izvlačio, pa tako nekoliko puta Bolesno. Možda malo bježi od teme, ali eto htjedoh spomenut i takve primjere.
karamba je napisao/la:ča nisi pročita članak vidiš da je organizator sagradio bazen te iste vrača u njega , a kad odu natjecatelji u vrečicu i na plac
raptor je napisao/la:Da ipak nije sve crno pobrinuo se PŠRD Ramova iz Krvavice kraj Makarske koji je organizirao natjecanje u lignjolovu i gle čuda
sve ulovljene lignje na kraju natjecanja vračene su ŽIVE natrag umore Eto svitla na kraju tunela te kako vidimo ipak neka šrd rade na promociji ribolova k&r što je za svaku pohvalu Da ne duljim evo i priloga sa natjecanja;
Malo koja jadranska udruga sportskih ribolovaca ne organizira natjecanje u lovu liganja. Međutim, samo PŠRD Ramova iz Krvavice kraj Makarske rezultate natjecanja baca u vodu - ulov vraća u more! Tako je bilo i na Trećoj lignjadi održanoj 15. studenog u povodu 10. godišnjice postojanja kluba.
Osim svih 35 članova kluba, natjecali su se i ribolovci iz Makarske, Brela, Batoša i Podgore - ukupno 40 dvočlanih ekipa.
U organizaciji natjecanja sudjelovali su i mnogi od skoro 100 registriranih prijatelja kluba, među njima i simpatični Martin, Rastislav i Patrik, nautičari iz Slovačke.
Oni su bili zaduženi za prikupljanje, održavanje na životu i na kraju vraćanje u more živih ulova. Zapravo, lignje su pustili u veliki bazen - akvarij, koji je u klupskoj lučici izgradio Tonči Čizmić, predsjednik kluba i pokretač svih aktivnosti vezanih uz more u Krvavici.
Inače, lovilo se u uvali čije ime nosi klub. Ulov je bio dosta slab, tek 94 komada od kojih je jedino lignja koju je panulom prevario Ivo Bratuš bila nešto teža - 540 grama. No, to mu nije bilo dovoljno za bolji plasman jer je o njemu odlučivao broj ulovljenih i sucima živih predanih liganja. Najviše ih je ulovljeno u sumrak na svega 5-6 m dubine, a dobro su se lovile i pod umjetnim svjetlom, čak i tijekom bakljade potkraj natjecanja !
Bilo bi dobro kada bi i ostali klubovi organizirali ovakav tip ribolova ili lignjolova te se poveli za ovim svijetlim primjerom društva iz Krvavice Čestitke organizatoru i natjecateljima kao i njihovim gostima
Te evo i djeliča atmosfere sa natjecanja
Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.