Jablan je napisao/la:jablan, ja več imam između ostalog i ribarski obrt ali ga ne koristim ,jer kada kupiš brod na obrt moraš svaki dan kad ideš na more vodit evidenciju ulaska izlaska potrošnja ulov masa gluposti, a kad idem na more želim bit opušten i upravo se odmorit od obrta koji vodim na kopnu, i opet kad poslje prodaš brod moraš platit taj PDV !!
Da, razumijem o cemu govoris.
Ako vec imas obrt pokusaj malo razgovarati sa svojim knjigovođom o nacinu na koji se to da napraviti. Ja planiram kupiti brod na obrt i registrirati ga za najam. Onda jednom ili dva puta godisnje prijaviti najam i prihodovati par stotina kuna. Mislim da u ovom slucaju ne moras svaki puta kada ides na more voditi papirologiju. No to jos moram provjeriti.
S druge strane ako kupis brod za 100 a nakon par godina prodas za 50 opet si ustedio pola PDV-a
Opet, uvoz je ok jer se da dosta jeftinije proci. No ostaje pitanje kako kupiti brod a da ga ustvari ne vidis ili probas.
Ja san se na radio na starom brodu i nakon puno dela i puno soldi opet to ni to!
,,,
o tome sam ja prije pol godine razmišljao , uzet pravi brod na kredit na obrt, ljeti ga malo iznamljivat i možda goste vodit u ribolov , ali kad sam počeo malo ozbiljnije plazit po državnim institucijama sam odustao , jer u našoj ljepoj državi na sam spomen otvaranja firme ili obrta .....
........ uglavnom odustao sam.
,,
primorac, gliser nema greda niti nekih uzdužnih ojačanja, brod košta 3900 , a ja bi tipu ponudio 3000€ , dvoosovinska prikolica s papirima u burzi dođe od 12 000 - 25 000 kn , i za motor s z petom(volvo penta potpuno ispravna) bi valjda dobio 1000€, motor bi odma skinuo iz papira tako da nema trošarine te bi samo platio carinu i pdv , znači sam gliser bez motora i prikolice bi me došao nekih 1000€ +- .
,, problem je što namam love da uzmem novi brod , polovan tih dimenzija dođe min 25 000€ , a ovo što gaso kaže da uvezem brod iz vana je dobra ideja ali treba imat para , jer to nemožeš točno izračunati, ako dođe do nekih komplikacija oko prijeviza,kontenerskog terminala, osiguranja i sl trebaš imati par tisuča eura viška .
,,,