Iz plićaka u Biogradu izvukao čudnovatu ribu

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Iz plićaka u Biogradu izvukao čudnovatu ribu

PostPostao/la emils » 26. 01. 2011. (08:03)

http://www.24sata.hr/news/kakva-je-ovo- ... ibu-207380

Šetao sam plažom u ponedjeljak ujutro i vidio nešto u plićaku. Mislio sam da je zubatac. Uhvatio sam ribu za rep, još se koprcala. Bila mi je teška, pa sam se vratio doma po kariolu jer sam bio svega 200-tinjak metara od kuće, kaže Marko Brzić iz Biograda. Riba, međutim, nije nalikovala na išta što je dotad vidio. Imala je izraženo čelo, sitne ljuske i crveni rep. Marko se bacio na posao.

- Bila je još živa. Brat i ja smo je ukrcali i odvezli, a slike smo poslali u Oceanografski institut u Splitu da stručnjaci pokušaju otkriti o kojoj je vrsti riječ. Rekli su da je vjerojatno tropska riba - kaže Marko, koji je iste večeri napravio gradele za obitelj i prijatelje. Desetak ljudi osladilo se ukusnom ribom uz čašu bevande i bez straha od trovanja.

- Ma neka se i otrujem kad je tako ukusna! - u šali nam je kazao Marko. Dio ribe je podijelio, a dio zaledio.

Dr. Armin Palaoro iz Oceanografskog instituta u Splitu kaže da je to pjevčina pučinka (Luvarus imperialis).

- U Jadranu je jako rijetka, u posljednjih stotinjak godina vidjeli su je možda deset puta. Povremeno se pojavi ako zaluta, a inače je stanovnica oceana. Ovaj biogradski primjerakvjerojatno je omamila niska temperatura mora. Pitali smo da nam je daju za institut, ali su nam rekli da će je pojesti - kaže dr. Palaoro. Riba je bila dugačka 1,3 metra, a teška čak 33 kilograma.

Pjevčina može narasti do dva metra
Pjevčina je tropska riba koja se hrani meduzama i planktonima. Može narasti do dva metra i težiti do 150 kilograma. Živi isključivo u toplim morima. Crvenkaste je boje pa ju je lako uočiti. U Jadran dolazi samo ako zaluta.

24 sata
emils
Moderator

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Bez plovila

Re: Iz plićaka u Biogradu izvukao čudnovatu ribu

PostPostao/la zore70 » 26. 01. 2011. (09:50)

A mi kupujemo puste štape,makinje,jigove,brodi svakakvi...čudesa....a lik šapon za rep,u kariolu pa doma :lol: :lol:
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la Mali Dabar » 26. 01. 2011. (14:31)

emils je napisao/la:Šetao sam plažom u ponedjeljak ujutro i vidio nešto u plićaku. Mislio sam da je zubatac. Uhvatio sam ribu za rep, još se koprcala. Bila mi je teška, pa sam se vratio doma po kariolu jer sam bio svega 200-tinjak metara od kuće

a mogla je još dvi milje na zmorac otplivati :lol:
vidilo se odman po glavi da je zubatac :lol:
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la Buterfly » 26. 01. 2011. (14:46)

Pametni ljudi uce na tudjim greskama, budale na vlastitim!!!
>Peliška jedra<
Buterfly
Member

Tip plovila: Antares 800 Nanni T-4 200

PostPostao/la mala od kužine » 26. 01. 2011. (16:24)

Čudna riba.Da sam ja te sreće pa da lovim ribe od 30 kg za rep u plićaku :lol:
"Zaletjela se iako je bilo upaljeno crveno svjetlo,prošla između rampe i uzalud sam joj vikao i gestikulirao da se zaustavi jer nije me obadavala nego pun gas nastavila,preletjela most u trenutku dok je bio podignut najmanje dva i pol metra,zaustavila se tek na kopnu i sad sjedi u kafiću."
mala od kužine
Old Senior Member

Tip plovila: Nautika 600k, yamaha 4t 100k, yamaha 4t 6k

PostPostao/la Mali Dabar » 28. 01. 2011. (11:52)

mala od kužine je napisao/la:Čudna riba.Da sam ja te sreće pa da lovim ribe od 30 kg za rep u plićaku :lol:

Za to moraš imati karijolu........... :lol:

Sicam se prije 2-3 godine,kad je nevrime razbilo kaveze............ala su se tukle Tune uz kraj......... :lol: i opet je tribala karijola. :thumbup:
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la ab ovo » 31. 01. 2011. (12:43)

Koliko ja pratim :lol: pijevčina pučinka ulovljena je u Njivicama dva puta. U rujnu 1982. ušetala je u njivički porat dok su dečki igrali "vatepolo" i prošla im ispod nogu okrznuvši nekolicinu. Nastala je panika, svi su izletili na kraj od straha i onda je utamanili ostima koje su se tada mogle naći na skoro svakoj drugoj barci. Imala je negdje oko 80-tak kila. Priča je kružila duuuugo, a naravno da je rasla i veličina. ;)
Druga je ulovljena u palandaru u srpnju 1991. Težila je nekih 50-tak kg.
Do ovog ulova od neki dan nisam nigdje više došao do informacije da je negdje ulovljena.
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la ivanposedarje » 31. 01. 2011. (12:52)

ja sam prije 4 godne na osti navečer ubio ribu sedmorupku,niko nije zna sto je,riba zivi na dubinama preko 100m,a ja je ulovim na dva metra.tako mi reče čovik iz instituta iz splita. a prošlu godinu,negdi u 10 misecu na osti na metar dubine barakudu od 2kg, čuda se događaju :thumbup:
ivanposedarje
New Entry

PostPostao/la teo_ribar » 31. 01. 2011. (12:53)

eeeeeeeeeeee.........zlatno doba palandari :D :D
˝Nema veze kakav je zakon bitno je samo da ga ti i policajac koji te kontrolira tumačite na isti ili sličan način ˝ by: el passo

˝Ma nema problema ako ga zabrane (MR), važno je da kontrole ostanu iste.˝ by: ab ovo

˝Kuster , a da se prestaneš drogirat ?˝ by: Lady M
teo_ribar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adria 501...Yam 6ks 4T

PostPostao/la Pape » 31. 01. 2011. (13:48)

zore70 je napisao/la:A mi kupujemo puste štape,makinje,jigove,brodi svakakvi...čudesa....a lik šapon za rep,u kariolu pa doma :lol: :lol:

...a kad nemaš karijolu u brodu...ko nan je kriv... :lol:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la lupis » 31. 01. 2011. (14:14)

ivanposedarje je napisao/la:ja sam prije 4 godne na osti navečer ubio ribu sedmorupku,niko nije zna sto je,riba zivi na dubinama preko 100m,a ja je ulovim na dva metra.tako mi reče čovik iz instituta iz splita. a prošlu godinu,negdi u 10 misecu na osti na metar dubine barakudu od 2kg, čuda se događaju :thumbup:

poslije gofa iz plićaka od niti metra sve je moguće...,koji Čak Noris.....
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la labrax » 15. 02. 2011. (20:31)

ivanposedarje je napisao/la:riba zivi na dubinama preko 100m... ...tako mi reče čovik iz instituta iz splita

oni kad nemaju pojma o nekoj ribi onda kazu da zivi na velikim dubinama :lol: :lol: to im je glavno :lol:
labrax
Old Senior Member

PostPostao/la mnekic2003 » 03. 03. 2011. (17:36)

Kariolu i u ribolov
mnekic2003
New Entry

PostPostao/la ordovician » 03. 03. 2011. (18:49)

labrax je napisao/la:
ivanposedarje je napisao/la:riba zivi na dubinama preko 100m... ...tako mi reče čovik iz instituta iz splita

oni kad nemaju pojma o nekoj ribi onda kazu da zivi na velikim dubinama :lol: :lol: to im je glavno :lol:

Kamo srece da ribari imaju vise pojma. Strastveni ribar koji svo vrijeme provodi na moru bi isto tako trebao da bude strastven i da ima odgovarajucu literaturu i zelju da nauci nesto novo, a ne da stoji sa upitnikom iznad glave i ceska se pitajuci se koja je ovo riba?
Ja nisam ribar pa imam literaturu i citam, jer imam i volju i zelju. Interesuje me priroda.

A sto se tice osoblja sa instituta... nemate vi pojma. Tamo rade vrhunski ljudi. Trebalo bi to ismijavanje uputiti u suprotnom smjeru - neobrazovanim ribarima. Ustvari nije to ni smijesno, nego je tuzno. :(
ordovician
Senior Member

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.