Cijene radova meštara u maloj brodogradnji

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Cijene radova meštara u maloj brodogradnji

PostPostao/la unije » 23. 11. 2008. (09:22)

Često sam u posljednje dvije godine diskutirao sa mnogima oko cijena, koje naplačuju razni meštri za obavljene radove.
Za iste radove, meštri znaju nekad imati i dvostruku razliku u cijeni. Neki naplačuju po sistemu "koliko košta materijal toliko i ruke" , dok drugi imaju kombinaciju satnice i neke paušalne cijene "po poslu". Tu bi mogli malo iznijeti svoja iskustva koja smo imali sa meštrima i dobra i loša te tako pomoći
ostalima da steknu osječaj cijene rada na malim brodovima. Na drugu stranu mora se priznati da je kod nas ta mala brodogradnja u lošem stanju, jer posljednji slučaj znam kad je čovik želeći ugraditi motor u Damora morao brod iz svog mista staviti na trajler i odvesti ga 50 km u drugo misto meštru ispred kuće. Kako u ovom slučaju procijeniti vrijednost rada ? Nikako,nažalost često je to sistem "uzmi ili ostavi"....
Napišite vaša iskustva, jedinične cijene, savjete kako s meštrima, koji način je dobar................
pozdrav !
unije
Korisnik baniran

Re: Cijene radova meštara u maloj brodogradnji

PostPostao/la amiklic1 » 23. 11. 2008. (11:15)

Evo, ja ću stavit u elektrici i elektronici.
Okvirna cijena je 20 EUR (obična elektrika) pa do 30 EUR (za kompliciranije i neuobičajene stvari) na sat.
Tako je barem kod nas. Naplaćuje se i put do mjesta rada, po dogovoru.

Cijena materijala nije važna. Isto košta ugraditi punjač cijene 1000 i 5000 Kn, otprilike. Ovaj skuplji često je i lakše :D

Samo, neki meštri naplaćuju ovih 30EUR za prominit nekom par žarulja jer vide da je nekad netko naplatio tu cijenu,
a ne razmišljaju za kakav rad je to naplaćeno.

Problem je kad ljudi više priočaju nego rade, zapale koju, a sve ode u cijenu. Dobar meštar je onaj koji puno ne priča nego radi. Koji optimizira
utrošak vremena, koji pogoduje kupcu (pa u gornjem slučaju i dolaskom na mjesto ugradnje), i koji na reklamaciju svog posla (najvažnije)
odmah sjeda u auto i ide otklonit kvar il pogrešku.
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la lupis » 23. 11. 2008. (16:43)

Danas je veći problem nać pravog meštra za bilo koju stvar,nego tog pravog meštra platit!

"Najjači" su mi oni koji nemaju npr rezervni list za ubodnu pilu,gedoru 32 ili mu je juče krepala bušilica pa eto...,ako bi mu ja moga dat moju...

Pravog meštra kojem ti daš "radni nalog",on ti to napravi u roku,i ti na to nemaš primjedbi nikad mi ni bilo žal platit koliko god da mu je satnica!Ali takvi su rijetkost!

Ima slučajeva da majstori rade na 2-3 posla isti dan,svuda pišu satnicu ko da samo tu rade,posal nikako da se završi jer dotični "luta" od broda do broda,na kraju zbroji svoj trojici stranaka satnicu ko da je samo kod njega radio!
Čovik dela dnevno 36 sati.... :evil:
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la žabar1 » 26. 11. 2008. (21:00)

i meni nedavno naplatio skidanje van. motora 50e,doslovno dvije vide,otkopčat sajle i skinut kleme sve skupa meni amateru treba 10min.,takvu satnicu nema ni kardiokirurg :evil: :evil: :evil:
žabar1
New Entry

PostPostao/la lupis » 26. 11. 2008. (21:27)

Nisi mi baš jasan...

ča to nisi sam napravio?
lupis
Old Senior Member

PostPostao/la dome » 26. 11. 2008. (23:16)

žabar1 je napisao/la:i meni nedavno naplatio skidanje van. motora 50e,doslovno dvije vide,otkopčat sajle i skinut kleme sve skupa meni amateru treba 10min.,takvu satnicu nema ni kardiokirurg :evil: :evil: :evil:

ne znam za kardiokirurga ali gastroenterolog mi je za pregled koji je trajao cca 20min naplatio 960 kn i još mi je htio raditi gastoskopiju za 1200 kn ali nisan htio..................ovaj je tebi skinuo motor i posli njega se vidi učinak a, ovaj je mene odera i reka ništa ne vidin ali to ti košta 960kn i palati još 1200 pa možda nešto vidimo mehaničari ma kakvi bili da bili ako ništa ne naprave u pravilu i ne naplate a, likari kad ih već kompariraš sa mehaničarima uvik naplate izličili te ili te ruvinali.i naravno mehaničar ako fali reklamiraš i on to poravi besplatno a, probaj likaru ča reklamirati samo te potira neće ni da govori sa tobom a,kako se samo ponašaju ko bogovi probaj njemu grintati ča puno čekaš aha kako da ne.
za usporedbu cijena kompjuterskih meštara je 200 kn na uru u sensu i hgspotu a, u toplome su i u čistomu ulog u alat cca 100 eura i nema kemijanja samo format c i reinstalacija a, od mehaničara se za 50 kn na uru očekuje da ti dojde na tvoj mulić po buri,jugu meštralu itd. pa da od krepanog motora učiniti u najmanju ruku na rabota bolje negu kad si ga kupio.
Ma po čemu je to rad kompjuteraša vridniji i superiorniji da vridi više od mehaničarskog?
i još za usporedbu ura rada u autoline servisu je 360 kn.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la unije » 26. 11. 2008. (23:21)

štopa sam vrime frizerki da me ošiša i bilo je točno 12 minuta i to je 45 kuna. e to je urica 225 kuna ! pa sad gledaj šta je relativno :D
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la karamba » 26. 11. 2008. (23:23)

kad sve zbrojiš i oduzmeš najbolje radit sve sam ., to je moje iskustvo jer svaki put me oderu i niš ne naprave .(čast rijetkim izuzecima)
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la dome » 26. 11. 2008. (23:33)

kad se već vukla paralela sa likarima obični ginekološki pregled (bez ultrazvuka i sl.) košta cca 300 kn i još tu i tamo meštar ima dobar pogled :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: a, u velikoj većini slučajeva na sriću njegovih stranaka nema ča ličiti ma isto svaki put naplati i na to se niko ne buni.
o zubarima nećemo ....................pa se opet niko ne buni
a, fiškalima ča o njima reći.......................
i naravno jeli vam zubar ikada izda račun :?: :?: :?:
a, ča reći na tarife javnih bilježnika ...................i za koji posal iza mehaničara koji radi na vitru i zmazan do ušiju ostane da motor koji ne radi posli radi i moreš poći na ribe a javni bilježnik u teplomu i čist lupi pečat na ugovor i naplati par tisuća kuna za solemizacilu i ko se na to buni.............a, o odgovornosti posla da ne govorimo mehaničar ako fali mora izisti što je usra, a javni bilježnik..................pa ipak je tarifa javnog bilježnika puuuuuunoooooooo jača.............. i niko se ne buni ..................probaj njega izbeštimati ča si puno čeka..................
2) koristi “Pretražnik”
dome

PostPostao/la Žabar » 26. 11. 2008. (23:45)

Je,pa svaki meštar ima svoju cijenu...
Odi ti studirat na medicinski faks,pa stažiraj,pa...
Jebiga,moja satnica strojne obrade je 100-200 kn,ovisno o stroju i točnosti,a zidaru 300-500. A ja imam CNC-e,a on žlicu i fandlu :lol:
Ko voli-nek izvoli,a ko nezna-nek plača ;)
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la dome » 26. 11. 2008. (23:49)

Žabar je napisao/la:Je,pa svaki meštar ima svoju cijenu...
Odi ti studirat na medicinski faks,pa stažiraj,pa...
Jebiga,moja satnica strojne obrade je 100-200 kn,ovisno o stroju i točnosti,a zidaru 300-500. A ja imam CNC-e,a on žlicu i fandlu :lol:
Ko voli-nek izvoli,a ko nezna-nek plača ;)

ma kojemu zidaru je satnica 300-500 :?: :?: :?: i čega :?: :?: :?: i di to :?: :?: :?:
2) koristi “Pretražnik”
dome

PostPostao/la lupis » 26. 11. 2008. (23:51)

unije je napisao/la:štopa sam vrime frizerki da me ošiša i bilo je točno 12 minuta i to je 45 kuna. e to je urica 225 kuna ! pa sad gledaj šta je relativno :D

Ti isto imaš ideje da se o raiopita!
S druge strane,probaj ti držat škare u ruci uru vrimena,pa bi te onda pitao koliko to vridi!

Dome,ne moreš uspoređivat mehaničara s doktorom!

Ovaj ča mu je skunuo motor možda i ni mehaničar,to more i težak napravit!
A sat rada u meh.radioni,a tu mislim da je sve na svom mjestu,da nema starih rezervnih djelova i nepotrebnog alata,di je sat sat efektivnog rada a ne traženje podataka,alata,pričanje na mob....,taj mehaničar je jeftiniji jer on u 1 sat(250-350 kn) napravi posao koji bi neki nadriinternetmehaničar obavio u 3 sata x 150 kn.
I pitanje je ako bi ovaj drugi to napravio kako treba jer nije bi na nikakvom doškolovanju,specijalizaciji...

ja sam prije napisao,tako je jer mi tako želimo,jer je sistem u banani...
....jer smo mi u banani.

kad se s nekim dogovraš oko cijene bilo čega majstor ti kaže npr 500 kn.
Kad je posao gotov ne pada mu na pamet dat račun(kao ni doktorima) a kad ga pitaš di je račun nakon što mu daš 500 kn,slijedi konstatacija:"aaaa,onda će bit skuplje"

Ma čekaj malo,ko tu koga jebe?
lupis
Old Senior Member

PostPostao/la Žabar » 26. 11. 2008. (23:56)

Dome,vjeruj,u ZG i okolici pravog zidara nečeš nać ispod 300 kn. I,da,moja cijena je s pdv-om,a njegova hm,hm...
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la gof1 » 27. 11. 2008. (00:04)

dome je napisao/la:kad se već vukla paralela sa likarima obični ginekološki pregled (bez ultrazvuka i sl.) košta cca 300 kn i još tu i tamo meštar ima dobar pogled :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: a, u velikoj većini slučajeva na sriću njegovih stranaka nema ča ličiti ma isto svaki put naplati i na to se niko ne buni.
o zubarima nećemo ....................pa se opet niko ne buni
a, fiškalima ča o njima reći.......................
i naravno jeli vam zubar ikada izda račun :?: :?: :?:
a, ča reći na tarife javnih bilježnika ...................i za koji posal iza mehaničara koji radi na vitru i zmazan do ušiju ostane da motor koji ne radi posli radi i moreš poći na ribe a javni bilježnik u teplomu i čist lupi pečat na ugovor i naplati par tisuća kuna za solemizacilu i ko se na to buni.............a, o odgovornosti posla da ne govorimo mehaničar ako fali mora izisti što je usra, a javni bilježnik..................pa ipak je tarifa javnog bilježnika puuuuuunoooooooo jača.............. i niko se ne buni ..................probaj njega izbeštimati ča si puno čeka..................

Dome upravu si kad kažeš da su neke satnice pojedinih zanimanja velike,ali ipak to mogu razumijeti jer ti ljudi su se školovali pola svog života da bi stekli takva zvanja.Uspoređivati satnicu majstora i lječnika ili pak javnog bilježnika mislim da je van svake pameti uz dužno poštovanje prema svakom zanatu.Cijenim zanatske radove i mišljenja sam da dobar meštar nije skup ali nažalost jako je puno ljudi koji se "razumiju" u sve pa tako imaš onih koje ja zovem multipraktiko sve znaju a u 90% zajebu stvar i za to nesnose odgovornost e takvi su najskuplji.Mislim da je najbolje u sličnim poslovanjima gdje je uistinu teško odrediti normativ nečije satnice naročito ako čovijek nije 100% upućen u neku branšu(velika većina nije) doći do cijene rada pogodbom jer stvarno kad vidim nečije zanatske satnice od 200-tinjak kn koje oni jako dobro znaju nakupiti pamet mi stane,neznam ko to može platit!
gof1
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: trenutno bez plovila ;-)

PostPostao/la gof1 » 27. 11. 2008. (00:12)

Žabar je napisao/la:Dome,vjeruj,u ZG i okolici pravog zidara nečeš nać ispod 300 kn. I,da,moja cijena je s pdv-om,a njegova hm,hm...

300 kn dnevnica da ali satnica ?Pa mislim da je tako da niko živ više nebi išao na fax.Evo malo za usporedbu dipl.ing.građ. sa radnim iskustvom (trenutno najtraženije zanimanje u RH i EU) ima satnicu max 50 kn u obzir neuzimamo ljude koji su privatnici već rade za poslodavca.Cijena rada fizičkog radnika cca 20-ak kn,zanatlije od 25 kn pa do nekih 35 kn ovisno o učinku i kvaliteti rada.
Zadnja izmjena: gof1; 27. 11. 2008. (00:15); ukupno mijenjano 1 put/a.
gof1
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: trenutno bez plovila ;-)

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 24 gostiju.