APSURD

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: APSURD

PostPostao/la raptor » 22. 11. 2008. (00:43)

gof1 je napisao/la:Raptore ove slike što si stavio su ono kapitalci,da ovo nije sa nekog njihovog "big fiš oli niš" :mrgreen:

Ma imam ja slika podosta ali se vide takmičari a nebi ih tija kompromitirat ovdi :mrgreen: Ja kad vidim ove naše kad obise sliku prave ribe ovdi srce mi zaigra,ma milina vidit ulov ali kad vidim ovakve prizore odma mi je podne :evil: Ja kad lovim arbune koristim
veće udice te mi se gotovo nikad ne ulovi mali arbun,ili čapan pravoga ili ništa a mali mi bome ne triba ;) Svaka bena ima svoje veselje pa tako i oni :mrgreen: I neka se oni vesele ali ne na uštrb budučnosti opstanka ribe ovakvim izlovom :!: a još se i zovu
ŠPORTSKO RIBOLOVNO DRUŠTVO , e svašta :!:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la opus » 22. 11. 2008. (22:28)

Ja ne znam kakva su drugdje pravila, no na ovom "mom" natjecanju na kojem vozim natjecatelje (kup Bunarina) se ne love primjerci van zakona. :!:
Istina je da se ulove manji od zakona propisani, ali se isti vracaju odmah ili putem natrag u more tako da ne podlijezu vaganju.
Prema pravilima natjecanja, ribe manje od zakonskog minimuma se ne broje sto dobro znaju svi natjecatelji. Druga je stvar sto ziri koji vaze ne provjerava svih tri milijuna ulovljenih riba. Svi natjecatelji koje sam pratio su uredno svaku ribu izmjerili na svojem metru i znaju minimalne mjere svake vrste riba.
Naravno da se slazem da je natjecanje besmisleno jer se ne love trofeji, nego sto veca kolicina ribe koja je uglavnom nekoliko milimetara iznad zakonskog minimuma.
Mozda bi ovi iz udruzenja trebali razmisliti o drugacijem nacinu bodovanja, ali pretpostavljam da tu ulazi neka medjunarodna federacija sa svojim pravilima kao krovna organizacija.
opus
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: A790

PostPostao/la raptor » 22. 11. 2008. (22:59)

Opus,ne radi se ovdi o tome koji je to kup ili ko vozi takmičare ,već o kako ti kažeš o ulovu od "tri milijuna ribica" koje nebi tribale
nikome služit na čast i falu :!: Radi se o tome da bi trebalo zakonom regulirat takva takmićenja pošto sami klubovi za isto nisu zainteresirani ;) A na raznim fotkama koje imam(a i tvojima)dobro se vide količine bespotrebno eutanizirane ribe bez potrebe .Pa ako pravila vride za podvodne takmičare onda bi tribalo i za ove na površini precizirat količinu,vrstu itd...
Pobjednik se more proglasit i sa dvi tri veće ribe a sve one ča se uvate male i ispod mire odma neozlijeđene vratit moru
a ne punit na vrh kante jupola i posli lajat na sva zvona kako je čapa 138 komada riba a imale su dva kila sve zajedno :!:
Dobro da i kočari ne organiziraju kakvo i takvo takmićenje :!: :mrgreen:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la raptor » 22. 11. 2008. (23:17)

opus je napisao/la:Ja ne znam kakva su drugdje pravila, no na ovom "mom" natjecanju na kojem vozim natjecatelje (kup Bunarina) se ne love primjerci van zakona. :!:
Istina je da se ulove manji od zakona propisani, ali se isti vracaju odmah ili putem natrag u more tako da ne podlijezu vaganju.
Prema pravilima natjecanja, ribe manje od zakonskog minimuma se ne broje sto dobro znaju svi natjecatelji. Druga je stvar sto ziri koji vaze ne provjerava svih tri milijuna ulovljenih riba. Svi natjecatelji koje sam pratio su uredno svaku ribu izmjerili na svojem metru i znaju minimalne mjere svake vrste riba.
Naravno da se slazem da je natjecanje besmisleno jer se ne love trofeji, nego sto veca kolicina ribe koja je uglavnom nekoliko milimetara iznad zakonskog minimuma.
Mozda bi ovi iz udruzenja trebali razmisliti o drugacijem nacinu bodovanja, ali pretpostavljam da tu ulazi neka medjunarodna federacija sa svojim pravilima kao krovna organizacija.

Dakle,ti pišeš da se na tom "tvom" natjecanju NE LOVE PRIMJERCI VAN ZAKONA da bi u nastavku napisao :
"Istina je da se ulove manji od zakona propisani, ali se isti vracaju odmah ili putem natrag u more tako da ne podlijezu vaganju"
:lol: :lol: :lol: tako da ovo ča si ti napisa drži ono ča san ja napisa ; APSURD
ps. a one manje ribice ča su takmičari uvatili a vratili iste u more na putu kući sigurno su bile žive :lol: :lol: :lol:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la opus » 23. 11. 2008. (08:52)

raptor je napisao/la:Dakle,ti pišeš da se na tom "tvom" natjecanju NE LOVE PRIMJERCI VAN ZAKONA da bi u nastavku napisao :
"Istina je da se ulove manji od zakona propisani, ali se isti vracaju odmah ili putem natrag u more tako da ne podlijezu vaganju"
:lol: :lol: :lol: tako da ovo ča si ti napisa drži ono ča san ja napisa ; APSURD
ps. a one manje ribice ča su takmičari uvatili a vratili iste u more na putu kući sigurno su bile žive :lol: :lol: :lol:

Nisu.
Taj dio mi s nije svidio, kao ni cijelo natjecanje.
opus
Senior Member

PostPostao/la raptor » 23. 11. 2008. (14:50)

Protiv natjecanja klubova i druženja apsolutno nisam ali ne na taj način kako se odvijaju sada tj. ne drže se normativa,pravila i ostalog.Kako je Opus reka,njima je cilj uvatit ča više ribe(kila)bez obzira na vrstu i veličinu i sad umjesto da organizator takmičenja
sankcionira prekršitelje(diskvafilicira,kazni novčano,izbacivanje iz kluba itd...)navedeni iste nagrađuje
kolajnama ,peharima,lovorovim vjencima i slično :o Vidim da u nas nije razvijena svijest o oćuvanju mora i to baš kod onih (šrd)
a koji bi najviše od svih tribali vodit računa o istom :!: Dolazim do zaključka da bi nakon svakog takvog ribocidnog druženja tribalo zvat pomorsku inspekciju,ili policiju ili već ča god da pregleda ulovljeno te uviđajem ustanovi ima li prekršaja,pa ako ima ruknit istima globu 50000 kn te se više takvo što nebi ponovilo ;) Sićan se jedne zime u Selcu,svi su pičili kalat parangali za mole(cca.500 udica) da bi jednom crikvenička kapetanija zaustavila jednog nasumce i ustanovila da dotični ima preko 500 udica te mu opićila globu od 5000 kn :!: Nakon toga svi su smanjili broj udica na 150 koliko je bilo dozvoljeno :lol: Ovo govori da našu "ribolovnu svijest" ili savjest more dovest redu jedino GLOBA :!: :!: :!:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la lupis » 23. 11. 2008. (16:22)

he,he...neš ti sportaša....

to je poslije gimnastike,teške atletike i plivanja jedan od najtežih sportova.... :lol:

To bi trebalo prvo prekvalificirat u hobi ili zajebanciju,a onda vidit ča dalje...
Na jednom takmičenju nedavno "s kraja" lik koji je imao mikrofon u ruci (valjda je neki faktor) na proglašenju rezultata rekao je kako se xy natjecatelj diskvalificira jer je na vaganje donio ribu staru 3-4 dana.To i nije najtužnije,nego to što se 90 % prisutnih na to nasmijalo...

..takvu smo mi!

I ko će nas prominit?
U stanju smo sr@t po koćarima jer oni tamane sitnu ribu,ali je ta zabrinutost samo zato da nama(vama) sportskim neće ništa ostat,jer ako ča i ostane iza koće to će se na "sportski" način riješit!
Jebe se vama za ekologiju i riblji fond,bitno je okitit se kakvom limenom medaljicom i otić na godišnji na tuđi račun!

Isto ko ča je na mriži propisana minimalna veličina oka,treba probisat i veličinu udice(ako već nije)!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la unije » 23. 11. 2008. (21:55)

Da malo je teško shvatiti da lovljenje ribe može biti sport, ali ajmo neka. ;) Vjerujem da se na takmičenjima drže odredbi o tim minimumima veličina&težina te ribe ???
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la baracuda » 23. 11. 2008. (23:23)

e tako ti je to........

slika
Zadnja izmjena: riberer; 23. 11. 2008. (23:55); ukupno mijenjano 2 put/a.
Razlog: Prilikom uvrštavanja fotografija maksimalna dozvoljena rezolucija je 800x600. Iduću veću, brišem!!!
baracuda
Member

PostPostao/la pero » 23. 11. 2008. (23:42)

....
Zadnja izmjena: pero; 06. 02. 2009. (18:45); ukupno mijenjano 1 put/a.
pozdrav lupis
pero
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara Tomos 4

PostPostao/la raptor » 23. 11. 2008. (23:46)

Upravo tako Baracuda,ova slika je preslika ulova sa njihovih druženja ;) Čovik se more družit i zabavit i na druge načine npr.
da svaki po 100 kunića,kupi se spiza ,cuga,pozovu dame i evo ti fešte,još na kraju možda i pi_ dobiš a ne kolajnu ka ovi :lol:
I ono kao o edukaciji dice,je lipa edukacija,kad dica vide ča rade odrasli to će i oni radit za koje leto jerbo će im to bit sasvim normalna stvar da poklaštre cila područja :!: Da idemo zbrojit takmićenja u jedno lito vidilo bi se onda kolika je nanesena šteta :!:
A moren ja ovdi trubit kolko oću jebe sa njima,njima je ovo smišno ča ja i još poneki ovdi pišu :!: Ali neka ,bar san upozorija na pacijente među nama:lol:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la porer » 24. 11. 2008. (08:29)

Više od 30 tisuća ribara okupilo se na sjeverozapadu Nigerije kako bi sudjelovali na ribarskom festivalu 'Argungu'. Festival se održava u mjestu Kebbi. (Izvor foto vijesti www.net.hr)

slika
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la labrax » 24. 11. 2008. (11:17)

koliko znam, na ogromnoj vecini natjecanja se postuju svi zakonski propisi, osim odredbe "5 kg + 1 organizam" za koju je i samim zakonom predvidjeno da ne vrijedi za natjecanja. meni je osobno bezveze loviti sitnu ribu, i prirodno je da vecina ljudi tezi necem visem, da lovi veliku ribu ali ako je neko skroman i ako mu i lov sitnije ribe predstavlja gust, zasto ga osudjivati?

problem je sto poistovjecujete to s ekoloskim aspektom... kazete da love nedoraslu ribu.. to sto je sitna neznaci i da je nedorasla. knez od 15 cm je relativno veca riba od zubaca od 2 kg (sto ce rec da je knez od 15 cm veliki knez a zubac od 2 kg mali zubac). vecina ribe na natjecanjima su odrasli primjerci svoje vrste osim arbuna za koje bi zakonodavac trebao propisati dosta vecu mjeru. na velikoj vecini natjecanja je i propisana i opcenito najmanja velicina za ribu, tako da taj okvir obuhvaca i one ribe koje nisu zasticene zakonom. nadalje sve vise i vise se uredjuju natjecanja po modelu da se uzima samo npr 15 najvecih riba za vaganje. stvari idu u sve boljem smjeru po tom pitanju. dakle glupo im je natovarivati ekoloski aspekt problema koji uopce ni ne postoji. jedino mozemo pricati o tome sto je "uzvisenije", loviti veliku ili malu ribu, a opet, ko smo mi da sudimo nekom sto se zadovaoljava skromnim?

budite malo oprezniji i malo manje zadrti na ovu temu.
ja se odavno ne natjecem jer me to nezanima, ali o ukusima se neraspravlja i malo je pretjerano ako ne i degutantno ovako pljuvati...

poz
labrax
Old Senior Member

PostPostao/la opus » 24. 11. 2008. (11:26)

Ovako je izgledao moj zadnji lignjolov nedjeljom. :D
opus
Senior Member

PostPostao/la lupis » 24. 11. 2008. (12:03)

Moža meni neko pametan objasnit čime se hrani zubatac od tri kile?

Ne znam,meni je u nekom nižem razredu osnovne škole rečeno(tada je bio mrak) da velike ribe jedu male ribe!
Pa ja onako nestručno zaključujem da ako nema zanzulina uz kraj,da neće bit ni većih riba!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.