Pokositreni kabeli

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Pokositreni kabeli

PostPostao/la primorac » 03. 01. 2011. (22:43)

A evo i male tajne, upotrebljivo kad se leme (prst) debeli licnasti kablovi a i oni malo tanji, recept je od pok nona, koji je šaldava sve šta se moglo 8-)

U staklenu teglu se ulije pola litre solne kiseline (one 19% iz samoposluge HCL)
U to se ubaci špena od cinka (rabljeni cink protektor na kom još ima zdrava mesa nabužeta se stolnom bušilicom i ona špena od bušenja - sjana naravno - se meće u kiselinu)

ne previše špene odjednom, jer se oslobađa toplina ( uzme se za prvu jedan čep od jamnice pun špene pa se ubaci)

kad je sutradan tekućina čista (kiselina izila cink) doda se opet špene, pa se proces ponavlja dok ne prestane kuvat

dobili smo ugašenu kiselinu, koja fenomenalno čisti bakar, mesing, itd.. pri lemljenju. Vrlo upotrebljivo kada se čelično uže odriže na miru, pa kraj treba zalemit i navuć odgovarajuću čahuru.... Umoči se dakle kabel u kiselinu, pa se umoči u rastopljeni kositar - to se radi kod debelih kablova - npr stopica kabla sa akumulatora na alnaser. One licne lipo popiju kositar i "sljube se" kako bi to rekli kuvari...

BTW, Ford je nekada rabio bakrenu stopicu zalemljenu na debeli kabel, kao spoj na akumulator - kroz olovne stupiće na akumulatoru bile s buže, sve stegnuto vidom...
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la zore70 » 03. 01. 2011. (23:14)

primorac je napisao/la:BTW, Ford je nekada rabio bakrenu stopicu zalemljenu na debeli kabel, kao spoj na akumulator - kroz olovne stupiće na akumulatoru bile s buže, sve stegnuto vidom...

Sad zamisli da to rade danas...koliko bi vrimena gubili..a cilo auto skucaju na liniji zajedno sa motorom u 2-3 ure i manje :lol:

Usput gledan danas u radioni glavnu strujnu ploču od jednog brodskog motora sa istoka,zvučna imena...svi releji..svi automatski osigurači...plus...minus...u štampanu pločicu utisnuti u rupe bez grama lema....kažu na seminaru ušteda na vrimenu i lovi...
Zato ih iman punu vriću prominjenih u radioni..sve je to radi uštede na vrimenu a samim time i novcima,nije radi napretka i sigurnosti :(
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la som » 06. 01. 2011. (17:40)

I dalje nema zaključka lemiti ili ne.Ustvari jeli to danas s obzirom na napredak dostupnih materijala potrebno.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Pape » 06. 01. 2011. (17:53)

som je napisao/la:I dalje nema zaključka lemiti ili ne.Ustvari jeli to danas s obzirom na napredak dostupnih materijala potrebno.

....nakon svega navedenog...mislim da se ipak da zaključiti...
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la som » 06. 01. 2011. (20:26)

Pape je napisao/la:
som je napisao/la:I dalje nema zaključka lemiti ili ne.Ustvari jeli to danas s obzirom na napredak dostupnih materijala potrebno.

Znači svi svjetski proizvođači brodova i automobila, da ne nabrajam dalje, prešaju spojeve (govorimo o 6,12,24 V) a brodovi im traju i traju a o kvaliteti da i ne govorimo (npr.Jeanneau), dok desetak sam svoj majstor stručnjaka prešaju i leme. Nebi se baš kladio da su najjači stručnjaci u HR. E a sad koji je zaključak na temelju sveg navedenog?
som
Old Senior Member

PostPostao/la Pape » 06. 01. 2011. (22:53)

som je napisao/la:
Pape je napisao/la:

Znači svi svjetski proizvođači brodova i automobila, da ne nabrajam dalje, prešaju spojeve (govorimo o 6,12,24 V) a brodovi im traju i traju a o kvaliteti da i ne govorimo (npr.Jeanneau), dok desetak sam svoj majstor stručnjaka prešaju i leme. Nebi se baš kladio da su najjači stručnjaci u HR. E a sad koji je zaključak na temelju sveg navedenog?

...da ću te na ovu temu lipo pozdraviti... :wave:
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la herendas » 06. 01. 2011. (23:31)

evo ja se slazem sa pape-om, nagleda sam se instalacija i jennaua u carteru kojima sam lemia zice jer bi ispale iz onih crvenih cahuara na spoju za struju upravljamju vincem, a i na drugim mjestima. a vidia instalacije koje su zalemjene pa traju 20 godina. Ja osobno kad neko hoce dobru instalaciju uzimam elkine bxo kabele pokositrenem a i znam radit sa obicnima pa zalemit, ili radit pa i samo neka mjesta gdje su blize vlazi zalemit. Sve ovisi o zeljama pojedinaca kojima RADIM. Moja preporuka pokositreni kabeli i gdje treba i sumja se na vlagu zalemit. Sad sam vidia i uzea za jednu instalaciju one marina stores i oni su pokositreni ifleksibilniji od elkinih.
herendas
New Entry

PostPostao/la Jenny » 07. 01. 2011. (08:58)

evo som dat ću ti samo jedan primjer i nakon toga odustajem kad si već zapeja s serijskom proizvodnjom, svi doma imamo namještaj, razne ormare e sad koji je ormar kvalitetniji i čvršči oni serijski kupljen u butigi ili oni koji sam napraviš i sastaviš ručno ( ili ti ga stolar napravi i sastavi ručno)
Jenny
Senior Member

Tip plovila: super galeb 6,75

PostPostao/la porer » 10. 01. 2011. (09:43)

Lemiti i točka. Na spoj kabela i stopice staviti termo bužir. Kad je sve zavidano poprskati dvije - tri ruke plastik spreja po otvorenim spojevima.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la som » 12. 01. 2011. (21:18)

slika
som
Old Senior Member

PostPostao/la zivko01 » 13. 01. 2011. (23:16)

Drugari moji ja Vam pričam ono kako bi trebalo da bude.Nagledao sam se raznoraznih instalacija koje su radile ili rade,ali isto tako sam video i nekoliko izgorelih brodica,vlasnike istih smrknutih lica,sa tugom u očima,a sve zbog nekoliko stotina evra (dinara,kuna,konvertibilnih maraka) više za kvalitetan materijal.Staviš ono što treba i ne razmišljaš se o posledicama.
Mačvanska Mitrovica desna obala Save 136 km.
zivko01
New Entry

PostPostao/la ceko » 31. 01. 2011. (00:08)

Moje mišljenje je: lemiti da, ali ne u kombinaciji sa luster klemom ili sl. di se žicu steže sa vidom.. Isto tako nije dobro samo "zafrkati" kraj, mada je i to možda bolje od lemljenja u ovom slučaju. Najbolje je staviti kraj žice u stopicu (okruglu - cjevčicu) i onda stisnuti u luster klemu ili sl. na taj način se niti ne cufaju, a ne gubi se na elastičnosti (dešava se kad se zalemi - vidica od kleme se ukopa pa se usljed vibracija zna olabavit spoj)..
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la Papalina » 31. 01. 2011. (05:46)

Članak iz Nove burze nautike:

Spajanje lemljenjem

O lemljenu spojeva u instalacijama na plovilu postoje različita mišljenja.Ima onih koji se protive lemljenju
zbog toga što se takva spajanja ne izvode dovoljno stručno i pažljivo,stoga su skloni tehnici spajanja međusobnog
tiskanja kabelskog vodiča i odgovarajućeg završetka, npr.kabelske stopice - tzv. krimpovanjem. Međutim, dobro izveden spoj sukanjem dvaju očišćenih krajeva kabela zalemljenih odgovarajućim zagrijanim lemilom, pomoću bezkiselinske paste i kvalitetnim kositrom, odmašćenim i očišćenim, izoliranim kvalitetnom izolacijskom vrpcom - tvori odličan električni i
mehanički spoj. Takav način spajanja odavno je poznat i dugo vremena upotrebljavan, mnogo prije nego li se počela primjenjivati tehnika stiskanja, koja je posebno pogodna kod brze serijske proizvodnje i montaže plovila.
Papalina
Member

PostPostao/la Pape » 31. 01. 2011. (11:05)

Papalina je napisao/la:Članak iz Nove burze nautike:

Spajanje lemljenjem

O lemljenu spojeva u instalacijama na plovilu postoje različita mišljenja.Ima onih koji se protive lemljenju
zbog toga što se takva spajanja ne izvode dovoljno stručno i pažljivo,stoga su skloni tehnici spajanja međusobnog
tiskanja kabelskog vodiča i odgovarajućeg završetka, npr.kabelske stopice - tzv. krimpovanjem. Međutim, dobro izveden spoj sukanjem dvaju očišćenih krajeva kabela zalemljenih odgovarajućim zagrijanim lemilom, pomoću bezkiselinske paste i kvalitetnim kositrom, odmašćenim i očišćenim, izoliranim kvalitetnom izolacijskom vrpcom - tvori odličan električni i
mehanički spoj. Takav način spajanja odavno je poznat i dugo vremena upotrebljavan, mnogo prije nego li se počela primjenjivati tehnika stiskanja, koja je posebno pogodna kod brze serijske proizvodnje i montaže plovila.

...ma vidi... čak i ovi nešto znaju... :D
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la som » 31. 01. 2011. (18:20)

Čisto sumnjam to su 100 % prepisali od nekoga.
som
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.