IZRAČUN PROPELERA

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: IZRAČUN PROPELERA

PostPostao/la riberer » 31. 12. 2010. (00:26)

Normalno da imamo ... reci nam sve :D
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la zore70 » 31. 12. 2010. (01:16)

i ja bi štagod naučija ;)
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la Mali Dabar » 31. 12. 2010. (09:22)

Pretvorio sam se u uho.......(oci)
Cekamo odgovor !
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la Bigi » 31. 12. 2010. (10:54)

dobro jutro
ono sto je tacek napisao i proraun što je napravio je izvrsno izvukao je maximalno sto je mogao,
kod kupnje motora kopče i propele ima jedno pravilo prvo motor, pa propeler i tek onda kopča , jer kopča je ta koja određuje dijametar propele a motor odnosno snaga njegova i okretaji određuju korak propelera,
između propele i dna broda mora ostat max 20posto od dijametra propelera i min 10 posto inače javlja se kavitacija i vibracije
za naše male brodove sasvin dovoljno je DAR 52 ili 55 jer nisu toliko jaki motori a nisu niti skupe za razliku od ostalih , DAR određuje potisnu snagu odnosno ublažuje vožnju na korenat i valove, i kod veče dodatne tezine broda ne gubi se na brzini
znači kad ste več uzeli pravi dijametar uvik je dobro bar 1 inč jači korak jer če te imat sigurno opterečen motor onda se radi probna vožnja i zapišu se koliko je okretaja postigao pod opterečenjem i to se korigira da bi te imali optimalni propeler za taj motor i bod.
nemojte biti u zabludi da je bolje imat opterečen motor jer na manjim okretajima vozite brže ili rasterečen pa manje troši, to nisu istine jer tada motori ne razvijaju svoju pravu snagu odnosno razvijaju je ali ili prebrzo ili prekasno , tada mu se ne poklapa okretni moment okretaji i potrosnja, ne razvijaju se pravilno , povečava se potrošnja goriva i motora i kopča pati,
ukratko neke osnovne stvari
želim vam svima sretnu novu 2011 godinu
Bigi
New Entry

PostPostao/la madi » 31. 12. 2010. (15:19)

Bigi je napisao/la:dobro jutro
ono sto je tacek napisao i proraun što je napravio je izvrsno izvukao je maximalno sto je mogao,
kod kupnje motora kopče i propele ima jedno pravilo prvo motor, pa propeler i tek onda kopča , jer kopča je ta koja određuje dijametar propele a motor odnosno snaga njegova i okretaji određuju korak propelera,
između propele i dna broda mora ostat max 20posto od dijametra propelera i min 10 posto inače javlja se kavitacija i vibracije
za naše male brodove sasvin dovoljno je DAR 52 ili 55 jer nisu toliko jaki motori a nisu niti skupe za razliku od ostalih , DAR određuje potisnu snagu odnosno ublažuje vožnju na korenat i valove, i kod veče dodatne tezine broda ne gubi se na brzini
znači kad ste več uzeli pravi dijametar uvik je dobro bar 1 inč jači korak jer če te imat sigurno opterečen motor onda se radi probna vožnja i zapišu se koliko je okretaja postigao pod opterečenjem i to se korigira da bi te imali optimalni propeler za taj motor i bod.
nemojte biti u zabludi da je bolje imat opterečen motor jer na manjim okretajima vozite brže ili rasterečen pa manje troši, to nisu istine jer tada motori ne razvijaju svoju pravu snagu odnosno razvijaju je ali ili prebrzo ili prekasno , tada mu se ne poklapa okretni moment okretaji i potrosnja, ne razvijaju se pravilno , povečava se potrošnja goriva i motora i kopča pati,

Jednostavnim rječnikom pojašnjeni opći pojmovi.
Meni si malo razjasnio neke stvari :thumbup: .
madi
Old Senior Member

Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la tacek » 31. 12. 2010. (15:55)

Sve je jasno. Bolje da se ne javljam vise. Ako netko hoce moju pomoc onda neka mi posalje pp poruku. Ocito sam previse zamutio vodu :crazy:
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la Kapo » 31. 12. 2010. (22:01)

Bigi je napisao/la:dobro jutro

Di si brale dosad bio....
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la primorac » 01. 01. 2011. (09:59)

Osjeća se miris Adriapropelera iz Zadra..... 8-)
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la zore70 » 02. 01. 2011. (09:32)

Dođe lik...napravija DAR-MAR.. ništa nije reka šta već ne znamo...i :?:

Dije rješenje našeg kompliciranja?
Ne kontan? :?
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la Jenny » 02. 01. 2011. (13:34)

zore70 je napisao/la:Dođe lik...napravija DAR-MAR.. ništa nije reka šta već ne znamo...i :?:

ma kako ne kontaš, :lol: uzmeš telefon nazoveš i u nekog proizvođača naručiš 20 - 30 raznih propela, nazoveš i rezerviraš kamion dizalicu za cili dan, a ujedno ga pošalješ da ti prebaci onu tonu propela, nađeš slobodnu rivu i onda vadi stavi probaj valjda će jedna odgovarat, nakraju ostatak staviš upo cijene u oglasnik i gotovo u jedan dan jednostavno riješiš propelu, a ne neki proračuni :roll: , mira ovoga onoga, korekcije :lol: :lol: :lol:
Jenny
Senior Member

Tip plovila: super galeb 6,75

PostPostao/la Mali Dabar » 03. 01. 2011. (11:04)

Jenny je napisao/la:
zore70 je napisao/la:Dođe lik...napravija DAR-MAR.. ništa nije reka šta već ne znamo...i :?:

ma kako ne kontaš, :lol: uzmeš telefon nazoveš i u nekog proizvođača naručiš 20 - 30 raznih propela, nazoveš i rezerviraš kamion dizalicu za cili dan, a ujedno ga pošalješ da ti prebaci onu tonu propela, nađeš slobodnu rivu i onda vadi stavi probaj valjda će jedna odgovarat, nakraju ostatak staviš upo cijene u oglasnik i gotovo u jedan dan jednostavno riješiš propelu, a ne neki proračuni :roll: , mira ovoga onoga, korekcije :lol: :lol: :lol:

Ništa ne razumiš.kupi se propeler i onda minja kopča,ona je krivac za sve ,tako sam ja razumio.
Problem je naci pravu kopču ,a ne propeler :D
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la Kapo » 03. 01. 2011. (12:15)

Mali Dabar je napisao/la:
Jenny je napisao/la:

Ništa ne razumiš.kupi se propeler i onda minja kopča,ona je krivac za sve ,tako sam ja razumio.
Problem je naci pravu kopču ,a ne propeler :D

Al' kopcu lakse promijenis,nemoras ronit... :thumbup:

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

PostPostao/la MURTERINJO » 04. 01. 2011. (02:22)

Malo pisem puno citam i zahvaljujem ljudima koji su svojim znanjem i iskustvom spremni dati savjet i pomoci u situaciji u kojoj neki od nas nisu dorasli.Prvih par postova u ovoj temi krecu u pozitivnom smislu (ljudi koji nesto o tome znaju) a onda pocima kao i u svakoj drugoj temi najblazim rijecnikom receno zahebavanje pa onda imamo ljude koji se razumiju u doslovno sve od kuzine pa do motora nevazno dizel ili benzin nakupe postova a nista nisu rekli ali kad nekoga triba sprdat tu su uvik.
Cemu pisanje da bi se pisalo a nista se sta se nije reklo.
Ovo je znam i sam OT preuzimam odgovornost
MURTERINJO
Member

Tip plovila: Leidi 660

PostPostao/la riberer » 04. 01. 2011. (08:50)

Potpisujem!
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la Kapo » 04. 01. 2011. (10:23)

MURTERINJO je napisao/la:Malo pisem puno citam i zahvaljujem ljudima koji su svojim znanjem i iskustvom spremni dati savjet i pomoci u situaciji u kojoj neki od nas nisu dorasli.Prvih par postova u ovoj temi krecu u pozitivnom smislu (ljudi koji nesto o tome znaju) a onda pocima kao i u svakoj drugoj temi najblazim rijecnikom receno zahebavanje pa onda imamo ljude koji se razumiju u doslovno sve od kuzine pa do motora nevazno dizel ili benzin nakupe postova a nista nisu rekli ali kad nekoga triba sprdat tu su uvik.
Cemu pisanje da bi se pisalo a nista se sta se nije reklo.
Ovo je znam i sam OT preuzimam odgovornost

A onda najbolje da se ode u Naucnu biblioteku i u miru i tisini se izvuku i prouce dostupne i potrebne informacije.
Tamo nema zahebancije,samo ozbiljni pogledi uprti u tebe ako susnes slucajno sa listom papira.
A zahebancija je (hvala Bogu),sastavni dio zivota a i foruma,zar nije isto kad se nadjemo i na pivi ? ? ?
I da nema zahebancije vrlo vjerovatno (ovo je moje osobno misljenje) ne bi bilo ni clanstvo ovako mnogobrojmo i kvalitetno. A koliko mogu vidit na forumu ,vise manje na svaki upit se (ipak) dodje do odgovora i trazenih informacija,makar puno puta i kroz zahebanciju i ne vidim nista losega u tome.naravno,uvijek ima pojedinaca koji ponekad ne shvate ili krivo protumace ali sto mozemo,raznolikost je zanimljivost zivota...
A sto se tice nakupljanja postova kako je sugerirano u gornjem napisu (vidim da neki to jako detaljno i brizno broje,valjda se boje da ih netko ne pretekne,jer to je od zivotne vaznosti) vjerujem da mnogi od nas imaju pametnija i korisnija posla od nominalnog brojenja postova u forumu,ako ne nista drugo a ono briga oko kaica ili barke, a samo sudjelovanje u forumu (barem meni) je samo jos jedan od malih djelica sakupljanja zivotnog znanja,kako o nautici tako i o ribolovu,naravno,sa zahebancijom ili bez.

Evo na kraju i moj prijedlog : neka moderator napravi anketu tko je za zahebanciju na forumu a tko nije pa neka vecina presudi a manjina neka se prilagodi. I svi demokratski zadovolj(e)ni... :wave:

Sorry za OT,necu vise...

Kapo
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.