Pranje suđa na brodu

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Pranje suđa na brodu

PostPostao/la bronzin » 29. 12. 2010. (00:13)

Evo na inzistiranje moje bolje polovice (pod represijon i prisilon :D ) opisujem način na koji svako od nas može dati mali doprinos i manje onečišćavati naše more dok smo na njemu. Naime kad smo na brodu moja najlipša i najdraža ne pere suđe sa čarlijem i sličnim sredstvima već sa kombinacijom alkoholnog octa, malo sode bikarbone(koju mrvicu) i par kapi eteričnog ulja (šta intezivnijeg mirisa da šta više prikrije miris kvasine). Uglavnom suđe bude čisto ko da je oprano deterđentom a mi se osječamo bolje jer nismo dali "doprinos" svakodnevnom onečišćenju drage nam bare :thumbup:
"ko se mača laća...la kukaraća
slika
bronzin
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Adria 500

Re: Pranje suđa na brodu

PostPostao/la Kapo » 29. 12. 2010. (09:59)

bronzin je napisao/la:Evo na inzistiranje moje bolje polovice (pod represijon i prisilon :D ) opisujem način na koji svako od nas može dati mali doprinos i manje onečišćavati naše more dok smo na njemu. Naime kad smo na brodu moja najlipša i najdraža ne pere suđe sa čarlijem i sličnim sredstvima već sa kombinacijom alkoholnog octa, malo sode bikarbone(koju mrvicu) i par kapi eteričnog ulja (šta intezivnijeg mirisa da šta više prikrije miris kvasine). Uglavnom suđe bude čisto ko da je oprano deterđentom a mi se osječamo bolje jer nismo dali "doprinos" svakodnevnom onečišćenju drage nam bare :thumbup:

Svaka cast !!!!
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la arbo » 29. 12. 2010. (10:02)

S tom kombinacijom se na jednako efikasan način može zamijenit i kocke deterđenta u makini za posudu.Ima na netu masu recepata.Prirodno i ekološki prihvatljivo.Bronzin :thumbup:
U pol Marča ni sipa ni komarča.
arbo
Senior Member

Lokacija: Prkačini-Žminj,područje lova istočna i zapadna obala,barka i s kraja
Tip plovila: Istranka,Suzuki 6ks 4t

PostPostao/la Dade » 29. 12. 2010. (10:58)

Sa istim receptom možete odstraniti kalcijum sa lonaca i teća kao i sa čaša. Samo trljaj,samo trljaj i sve blista. :Claping50:
"Daj mi Bože da uhvatim tako veliku ribu da nemoram da lažem

slika
Dade
Old Senior Member

PostPostao/la gonič zmajeva » 29. 12. 2010. (22:34)

Bronzin uljepša si mi večer :Other14: .
Oni love jer ne znaju da tamo nema ribe :mrgreen: :mrgreen: by Šešula
gonič zmajeva
Old Senior Member

Tip plovila: Boston 13, mercury 25

PostPostao/la mala od kužine » 30. 12. 2010. (10:19)

E kad bi svi tako prali kao ti i tvoja lipša polovica :clap: svijet bi bio lipše misto.
"Zaletjela se iako je bilo upaljeno crveno svjetlo,prošla između rampe i uzalud sam joj vikao i gestikulirao da se zaustavi jer nije me obadavala nego pun gas nastavila,preletjela most u trenutku dok je bio podignut najmanje dva i pol metra,zaustavila se tek na kopnu i sad sjedi u kafiću."
mala od kužine
Old Senior Member

Tip plovila: Nautika 600k, yamaha 4t 100k, yamaha 4t 6k

PostPostao/la Mali Dabar » 30. 12. 2010. (10:53)

mala od kužine je napisao/la:E kad bi svi tako prali kao ti i tvoja lipša polovica :clap: svijet bi bio lipše misto.

lipo :thumbup:
ali dođe ti jedan cruiser i zasere u po ure da ti nemoš u cilom životu toliko :thumbdown:
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la Mali Dabar » 30. 12. 2010. (10:55)

arbo je napisao/la:S tom kombinacijom se na jednako efikasan način može zamijenit i kocke deterđenta u makini za posudu.Ima na netu masu recepata.Prirodno i ekološki prihvatljivo.Bronzin :thumbup:

Mora da dobro opere :D ,moreš i tako robu u vešmašini,umisto praška lug :D
ili najbolje suđe nositi na vrulju pa prati.
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la Kapo » 30. 12. 2010. (11:10)

Mali Dabar je napisao/la:
mala od kužine je napisao/la:E kad bi svi tako prali kao ti i tvoja lipša polovica :clap: svijet bi bio lipše misto.

lipo :thumbup:
ali dođe ti jedan cruiser i zasere u po ure da ti nemoš u cilom životu toliko :thumbdown:

Slazem se,to je daleko veci problem nego u nas "sitnisa"
Mada,moram priznati da su se i stvari na trgovackim i brodovima opceniti jako promijenile posljednih godina. Na mojoj kompaniji ni jedan gram plastike ili bilo kojeg drugog smeca ne ide u more.Sve se skuplja,sortira,kompaktira (presuje) i daje (uz placanje) na kopno prilikom dolaska u luku.
Jedino sto ide u more to su ostaci hrane koji se prethodno samelju u pripadajucoj opremi odnosno makini.

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

PostPostao/la Mali Dabar » 30. 12. 2010. (11:30)

Problem Jadrana je veliki broj brodova,posebno ljeti i nikakve kontrole pražnjenja crnih tankova,škovace itd........
Brod bude u čarteru šetemenu-dvi,vrati se ,jeli netko pitao di je smece ?

Da ne govorim o kamperima,kipaju g... usput,stanu pored ceste istovare balast i šibaj dalje.
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la Kapo » 30. 12. 2010. (11:55)

Mali Dabar je napisao/la:Problem Jadrana je veliki broj brodova,posebno ljeti i nikakve kontrole pražnjenja crnih tankova,škovace itd........
Brod bude u čarteru šetemenu-dvi,vrati se ,jeli netko pitao di je smece ?

Da ne govorim o kamperima,kipaju g... usput,stanu pored ceste istovare balast i šibaj dalje.

To je prvenstveno stvar osobne kulture a onda nakon toga i sistema kontrole/naplate kazni za nepostivanje zkona i propisa.
Probaj nesto "usput" iskrcat u Austriji ili nekoj drugoj kulturnoj zemlji pa ces vidit kako ces proci.Stani uz cestu popisat se u Sloveniji pa da vidis ako te cope...nema isprike tipa: znate nisam moga izdrzat.
U Becu je npr. sasvim normalno u javnom prijevozu vidit covika kako nosi sortirano smece dvi stanice dalje jer mu odredjeni kontejner nije blizu ulaza di stanuje. A kod nas....???!!!!
Cili kvart bi zvonija o redikulu koji nosi smece u autobusu/tramvaju, nasli bi se tu i novinari itd,itd...
Opcenito,nazalost morat ce proci jos puno vremena,a vjerojatno i koja generacija.
Evo npr.otok Krk je otisao prilicno naprijed od ostatka Lipe nase po tom pitanju. Svaka kuca ima po (mislim) 4 kante za razlicit otpad,u bojama,lipo pise sto je za sto i ljudi sasvim uredno (uglavnom!!) to i koriste. Ali je trebalo uloziti sredstva za kante,gorivo (smetlari idu po 3-4 puta dnevno i skupljaju samo jednu vrstu smeca po prolazu)...
Eto,to je svijetli primjer kako bi trebalo biti svugdje pa bi i Lipa nasa bila jos Lipsa nasa.

Kapo
Old Senior Member

PostPostao/la Mali Dabar » 30. 12. 2010. (12:05)

A dosta je vidit kako se vozi do granice,jesi uša u lipu našu,koda je crv u guzici,a kada se pređe grana,sve po propisu.
To vide i furešti,pa i oni po domacem da ne ispadnu crne ovce jer obicaji se moraju poštovati :D

A bit ce to Lupis uredio na Krku,on još reciklira tako da stavi kamen na škovacu da vitar ne odnese u more :lol: :lol:
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la Kapo » 30. 12. 2010. (12:08)

Mali Dabar je napisao/la:A bit ce to Lupis uredio na Krku,on još reciklira tako da stavi kamen na škovacu da vitar ne odnese u more :lol: :lol:

Jel' to sistem : Vrati prirodi oteto na prirodan nacin? :Laughing29: :Laughing29: :Laughing29:

Kapo
Old Senior Member

PostPostao/la bronzin » 30. 12. 2010. (12:15)

Ma tribat će proći nažalost još vrimena da nasa vlast takve stvari pocme kažnjavati, jer da neki kamper zna da će dobit kaznu iljadu € za takvo praznjenje mos mislit šta bi praznija aha!
A šta se tiče svjesti ljudi i ona ide nabolje ali polako, ja to gledan ovako- nemozes kakat po kruzerima, tvornicama itd ako ti sam prije toga nisi napravija bar pinku da manje zagadjivas, tako da mi te spike šta ću ja pazit kad oni ne paze nisu ok.
Inače jutros san doša u Šibenik i sidin u kući a vani graja, vika... cilo susidstvo na nogama, kad šta ...jedan od susida debil minja ulje u autu i iša ga izlit u kanalizaciju, kad na njega vika i galama od ostalih susida (predvodjeni mojom dicnon materon i ženon)... uglavnom sprjecili su ga da izlije... totalno san ponosan bija na sve te ljude jer prije par godina to bi prošlo neopazeno...daklem ipak polako ide na bolje :thumbup:
"ko se mača laća...la kukaraća
slika
bronzin
Senior Member

Tip plovila: Adria 500

PostPostao/la Mali Dabar » 30. 12. 2010. (12:25)

Ma ide korak naprid nazad dva.
To je ulje šibnija pod neku crniku i adio mare.Di ima u mistu bacva za izlit takvo ulje ?
Problem je što nema kontrole,nitko za ništa ne odgovara.
Evo imamo Fondove za sve to,godinama beru lovu na svemu i di je taj novac ?
Pa u Biogradu se svake godine zapale iste škovace na deponiju i nitko nije kriv.
Ako ima netko iz Pakoštana ili Biograda znat ce kako to lipo miriše.
I što se radi cilu godinu,samo skrice na istu hrpu,a ovo lito ce opet dimit :thumbdown:
Mali Dabar
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 17 gostiju.