Dno Jadrana među najzagađenijima u Europi

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Dno Jadrana među najzagađenijima u Europi

PostPostao/la ab ovo » 19. 11. 2010. (22:14)

Bome, nije ni površina bolja. Večeras bio na lignje. Uhvatio sam dva puna jupola .......najlon vrećica. Dvije propelom, ostale rapalom, đogulinom, olovom. Čim malo skreneš evo je :twisted: Puno ih je more.
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la tramontana » 19. 11. 2010. (22:42)

Takve stvari sam i ja znao primjetiti ljeti s vanjske strane Cresa - površinom od cca 100 m širine i do kilometar dužine razvukao bi se koridor smeća, mahom plastičnih vrećica, korenat bi ih nosio, što po površini, što metar-dva ispod, na stotine raznobojnih.

Teško da bi toliku količinu smeća ispustio neki trgovački brod, prije bih rekao da se to neki lokalni brod za prikupljanje smeća olakšao usput :eh:
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PostPostao/la teranavis » 19. 11. 2010. (22:47)

tramontana je napisao/la:Takve stvari sam i ja znao primjetiti ljeti s vanjske strane Cresa - površinom od cca 100 m širine i do kilometar dužine razvukao bi se koridor smeća, mahom plastičnih vrećica, korenat bi ih nosio, što po površini, što metar-dva ispod, na stotine raznobojnih.

Teško da bi toliku količinu smeća ispustio neki trgovački brod, prije bih rekao da se to neki lokalni brod za prikupljanje smeća olakšao usput :eh:

mislin da to ima veze i sa necistocom plaža i pocenito kopnenog djela uz more tako da nakon bure isto imaš sto za vidit u moru
1) predstavi se i ispuni rubriku “Lokacija”
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) upute za postavljanje fotografija: KLIK
5) citiranje postova
6) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
teranavis
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: damor 800 fjaka

PostPostao/la Mali Dabar » 20. 11. 2010. (09:48)

Najgore mi liti,kada rano ujutro izadjem na more dok je bonaca,sama nafturina po moru,smrdi za pop...

Jednim djelom su krivi "domorodci" vecim dijelom,jer svojim primjerom kazuju drugima,ali cinjenica je da ce nas ovaj turizam di samo brojimo turiste ,znaci brojke i na kraju lita samo brojke ........uništiti.
Evo "naši" gosti sve sa sobom dovezu od vode do mlika u autu,nemam pojma od kuda im matematika na takav put tegliti taj teret,ali cinjenica je da oni unesu tone te plastičurine.
Njihove boce.... su nepovratne,tj.imaš ljude koji uredno svaku vecer skupljaju boce,ali strane boce nitko ne otkupljuje........i što s njima nego ih negdi hitit.
Pitanje je zašto se te boce ne otkupljuju,isti kukumar ka i ova,pa ne puni se ponovno ,sve se melje.
Zašto se onda to ne vrati na granici ili naplate nekakvi penali............
Jer cinjenica je da nama samo posli svake sezone ostaje smece...... :thumbdown:
A ovo na dnu mora vecina i ne vidi, ja imam vec zbirku u brodu od toplomjera preko ocala,nozeva,futrola..............
Posebno je strašno na ljetnim sidrištima gdje ekipa višednevno boravi,malo udaljenijim od mista...... :thumbdown:

Druga najvažnija stvar je crni tankovi,di se to prazni............ :thumbdown:
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 20. 11. 2010. (10:02)

ab ovo je napisao/la:Bome, nije ni površina bolja. Večeras bio na lignje. Uhvatio sam dva puna jupola .......najlon vrećica. Dvije propelom, ostale rapalom, đogulinom, olovom. Čim malo skreneš evo je :twisted: Puno ih je more.

prav....,kurenat je nosio vričice da je bilo milina...,ali bar je bilo napeto kad bi se vričica u pol vode omotala oko osnove...

ne pričajte pizdarije,smeće i vrićice lete uokolo s kraja na more,rijetko koja je dospjela u more jer ju je netko s broda ili barke bacio...,po lukama ima kanti za smeće i kontejnera iz kojih lete vrićice,lete i s deponija,ljudi bace vrićicu u kantun pa ona s brvom burom odleti u more..,kurenat svo to smeće koje se gomila mjesecima u moru poslije spravi na kup...,ono štra mi ide na živce je da smeće s plaža ili obale u naseljenom mjestu u zimi nitko ne čisti,nego čekaju da ga more opet povuče nazad...,plastičnih boca nećete vidjet više u tolikom, broju ali zato plastičnih čepova da,komada kašeta,japanki ,boroleta,razbijenih kanistera-kavicala,konopa i ostaloga....,to nitko ne smatra da treba pokupit s plaže prije nego opet završi u moru...

K tome,vjerojatno postoji i obaveza trgovaca da prilikom prodaje, neki proizvod,pa i najobičniji kruh,isporuče po želji u besplatnoj vrićici....,toga nema nigdje više,vrićise se plaćaju i zato ljudi nose platnene borše u kupovinu i pletene košare,ali mi glumimo "napredak" i zato nam se to ne da nosit kad ćemo ionako dobit besplatznu vrićicu koju ćemo nakon ča pojedemo burek ili kroasan, bacit u prvi grm!

Škartoc i amen,sve drugo naplatit,pa će i tih vrićica bit manje ko i boca!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Mali Dabar » 20. 11. 2010. (10:38)

Što je -je liti ona dva miseca se kupi smece po plažama,prazne se kante,a posli toga ko hebe,obicno i te iste kante od nadobudne mladezi zajedno s pitarima završe u moru........ :thumbdown:
Evo sada posli juga nemožeš prošetati uz more od škavace,posli bura malo turne,pa tako naprid nazad dok ne potone !
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la sinitram » 20. 11. 2010. (18:21)

tramontana je napisao/la:Takve stvari sam i ja znao primjetiti ljeti s vanjske strane Cresa - površinom od cca 100 m širine i do kilometar dužine razvukao bi se koridor smeća, mahom plastičnih vrećica, korenat bi ih nosio, što po površini, što metar-dva ispod, na stotine raznobojnih.

A jesam se nasmija, trgovacki brodovi poizvode vricice i bacaju ih u more. :D
Tamo se koriste one crne od 200 litara a i sve se smece mora separirat. Plastika se nesmi bacat u more!
Ja se nesicam da sam vidija nikoju kesicu vec dugoo u Splitskom akvatoriju, ako grijesim ispravite me.
A onda imamo isto turista ka i bilo tko. Dobro je Lupis reka 10 kuna kesica i rijesen problem.
Posebno mi se gadi kad furesti nose spizu i vodu sa sobom, to triba na granici sve zapljenit! Ja iz Hrvastke nesmin nosit nista u EU a oni mogu u nas. Koje ludilo!
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la tramontana » 20. 11. 2010. (20:19)

sinitram je napisao/la:A jesam se nasmija, trgovacki brodovi poizvode vricice i bacaju ih u more. :D
Tamo se koriste one crne od 200 litara a i sve se smece mora separirat. Plastika se nesmi bacat u more!

He he :lol: , a ča nisi nikad kupio kakav suvenir, varalicu za panulu, ... parfem za ženu, pa donio u vrećici na brod ;)

Već sam napisao da sigurno ni jedna zemlja u našem okružju ne dozvoljava bacanje smeća u more. Međutim, ponavljam: ovakve nakupine plastičnih vrećica (i velikih crnih i prozirnih vreća) kakve sam sretao sigurno nisu rezultat pojedinačnih bacanja smeća s jahti. Koncentracija od tisuću ili više vreća koje plutaju morem na tako malom prostoru može biti proizvedena samo namjernim iskipavanjem od strane nekoga tko je to trebao negdje drugdje zbrinuti.
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PostPostao/la arbo » 21. 11. 2010. (15:48)

Samo podsjetnik kako je Jadran JAKO osjetljiva uvalica a nažalost i uvjerljiva potvrda ovog istraživanja . P.S.-Ako nekom padne na pamet kenjat po Albancima neka se sjeti da naša sr@**a odlaze u Italiju.Onda ti isti obično ne kenjaju,naprotiv drago im je. :(
http://www.index.hr/vijesti/clanak/kata ... 24636.aspx
U pol Marča ni sipa ni komarča.
arbo
Senior Member

Lokacija: Prkačini-Žminj,područje lova istočna i zapadna obala,barka i s kraja
Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Istranka,Suzuki 6ks 4t

PostPostao/la macro » 21. 11. 2010. (16:02)

Prema morskim strujama, smeće bi moglo biti bačeno u Albaniji, Italiji ili Grčkoj te bi sve ono završilo na hrvatskoj obali.
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Tip plovila: Samonadokaradnja 550, Merc 90, Merc 5, mazgun

PostPostao/la lupis » 21. 11. 2010. (16:16)

u doba kad sam bio klinac imali smo one gumirane platnene lufmadrace Barum i taj je luftmadrac bio stavka u kućnom budžetu a s druge strane je bio i kvalitetan,trajan,i sjećam se da smo i imali samo jednog,danas šupalj prekriva nešto i služi kao zaštita od vremenskih neprilika...
Danas "vazdušni dušek" moreš kupit za 20-30 kn,nekvalitetan do bola,isto tako i one spužvaste prostirke za plažu koje ljudi(vikendaši) ostavljaju priko noći na plaži da im čuvaju mjesto,pa kad lupi jutarnja bava u 5 sati lete u more...,i eto baš sam jučer jednu "spasio" u Krušiji...,takve rekvizite treba poskupit ili zabranit prodaju,plastičnih drangulija ima na tone za kupit ljeti po štandovima od kojih se pune razni proračuni,a to što su na njima jeftilen roba koju nije šteta ni izgubit nema veze!
Što se više buše više se prodaju i više love i više smeća u moru,fala bogu ima svo to smeće di "nestat"...

Fali nama malo mozga...
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Mali Dabar » 22. 11. 2010. (14:42)

Je je Lupis,u to vrime si moga brod vezati di oceš,nije bilo guzve za rivom,moga si slobodno plivat do Laterne bez straha da te netko prigazi,danas je to jednako ruskom ruletu s Zbrojevkom.
Moga si ronit bez plutaca i bovi..............
Masovni turizam nosi sa sobom i posljedice a to su škovace !
Šoldi ni,ali zatio škovace ostaju !
A kese ionako u vecini ducana naplacuju !
Placamo i odvoz smeca,a di to završi,odveze se na brdo iza mista ,skipa i to mi još masno naplate,a svako lito se malo i potpali da zamiriše !
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la palamida » 24. 12. 2010. (13:44)

Pozdrav svima!

Ne želim provocirati, samo djeliti sa vamo jedno negativno iskustvo;
ove godine mi se ostvario san iz djetinstva, bio sam jedan dan na kočarici na J jadranu.
Bilo je super, vidio sam kako profesionalni ribar živi i radi..
Ali, nešto me stavrno naživciralo;
bio sam pripremljen na to, da če biti u mreži malo ribe, da je mreža neselektivna, ...
Ali, kad smo je izvukli - pola svega je bilo smeče - plastične boce, plastična folije, limenke, gume, kante od ulja, itd.
Dobro, idemo kroz to.. Ribari birajo ribu van iz ovog "gemišta" i onda....
Sve smeče ide natrag u more! Nisam bio u poziciji, da jim solim pamet ali... Mladi su još ljudi, mogli bi znati šta to rade.
Ok, sve se pospravi, mreža natrag u more, priprema se nešto za jelo, uživamo na suncu na krmi, kad nešto padne u vodu.
Pogledam, in ne mogu vjerovati.. Kroz mali prozor iz kuhinje ljepo je kuhar sve smeče pospravio i pripremio u dve plastični vrečici i zbaaam u more. Zamislite sliku, brod plove dalje a vrčice ljepo pliutaju morem i nosi jih lagani vjetar.

Nadam se, da to nije prosječni primjer ali, budući, da je ekipa na brodu relativno mada, bojim se, da je istina takva ili još gora.

Pozdrav,

B.
palamida
New Entry

Lokacija: Ljubljana - Rijeka - Krk - Rab - Cres - Korčula - Žirje - Lavdara - Hvar
Tip plovila: Quicksilver 380

PostPostao/la arbo » 24. 12. 2010. (14:41)

palamida je napisao/la:Pozdrav svima!

ove godine mi se ostvario san iz djetinstva, bio sam jedan dan na kočarici na J jadranu.
bio sam pripremljen na to, da če biti u mreži malo ribe, da je mreža neselektivna, ...
Ali, kad smo je izvukli - pola svega je bilo smeče - plastične boce, plastična folije, limenke, gume, kante od ulja, itd.
Sve smeče ide natrag u more! Nisam bio u poziciji, da jim solim pamet ali... Mladi su još ljudi, mogli bi znati šta to rade.
Ok, sve se pospravi, mreža natrag u more, priprema se nešto za jelo, uživamo na suncu na krmi, kad nešto padne u vodu.
Pogledam, in ne mogu vjerovati.. Kroz mali prozor iz kuhinje ljepo je kuhar sve smeče pospravio i pripremio u dve plastični vrečici i zbaaam u more. Zamislite sliku, brod plove dalje a vrčice ljepo pliutaju morem i nosi jih lagani vjetar.

Nadam se, da to nije prosječni primjer ali, budući, da je ekipa na brodu relativno mada, bojim se, da je istina takva ili još gora.

Pozdrav,

B.

Pozdrav palamida, ovaj post kao da san ja napisa.Iman identično iskustvo s koče.Normalno da bi bilo glupo generalizirat ali mislin da su oni koji škovace nose u kraj debela manjina ako uopće postoje.To hitanje najlona kroz ukno u more,puknutih kašeta izgleda da je normalno i ima san u startu odnos s kogeton i kapetanon na koči na nož.To je pokle rezultiralo otkazom jer nisan izdrža više od dve šetimane.

P.S.:I napiši lokaciju!
U pol Marča ni sipa ni komarča.
arbo
Senior Member

Lokacija: Prkačini-Žminj,područje lova istočna i zapadna obala,barka i s kraja
Tip plovila: Istranka,Suzuki 6ks 4t

PostPostao/la Kapo » 26. 12. 2010. (12:30)

palamida je napisao/la:Pozdrav svima!

Pozdrav,

B.

Nazalost takvi dogadjaji su jos uvijek vecim dijelom u domeni osobne kulture (a kad radis na koci i zivis od koce i u jos vecem postotku) i tu ce trebati proci jos koja generacija...
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 19 gostiju.