Smola

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Smola

PostPostao/la Drago » 12. 12. 2010. (20:28)

Ma teoretski sve to stoji,ali ko ce platit analizu,a da ne velim da kupujes neki brod napravljen u Italiji naprimjer,pa neces ici u tvornicu provjeravat,ali na kraju velim papir sve trpi.
Da me se krivo ne svati nemam nis osobno protiv nikog ,samo velim da je kupac prepusten postenju proizvodjaca ,kako barki u ovom slucaju tako i u mnogim drugim proizvodima.Tako da je najbolja garancija ili preporuka od samih kupaca ,a i godine ce pokazat svoje.
"Un vincente trova sempre una strada, un perdente trova sempre una scusa"
Drago
Member

Tip plovila: Merry Fisher 635-Yanmar

PostPostao/la gonič zmajeva » 12. 12. 2010. (20:30)

Kome se šalje laminat na analizu? Koliko analiza košta? Što kupac koji je već kupio brod može učinit ako ima dokaze o lošoj kvaliteti laminata ?
Drago preduhitri si me.
Oni love jer ne znaju da tamo nema ribe :mrgreen: :mrgreen: by Šešula
gonič zmajeva
Old Senior Member

Tip plovila: Boston 13, mercury 25

PostPostao/la Ven » 12. 12. 2010. (22:09)

Ljudi moji,

ne možemo živjeti sa pretpostavkom da su gotovo svi prevaranti.

Normalno da svaki pametan kupac će se interesirat pri kupnji broda o svim mogučim informacijama .

U slučaju da se javi opravdana sumlja u kvalitetu laminata , tada se može u ovlašteni labaritorij poslati uzorak na analizu.
Cijena analize je oko 2000 KN. Ponekad i sam proizvođač ako radi velike serije preventivno napravi analizu.
HRB u redovnoj kontroli može također zahtijevati analizu laminata.

Da zaključimo :1- pri kupnji broda analiza laminata nije uobičajni postupak, ona se vrši kad postoji opravdana sumlja u nedostatke.
2- pri kupnji broda kupac može zatražiti dokumentaciju materijala što mu je proizvođač dužan isporučit

3- kupac se može informirati i u HRB dali je proizvođač imao do sada primjedbe na rad i kvalitet materijala

4- ako se proizvođač u cijelosti ne drži propisanih normi te kupcu nanese štetu dužan ju je platit u cijelosti

nadajuči se ubuduče večem međusobnom povjerenju sa štovanjem VEN
"VEN" MARINA
Smiljanićeva 2, Split
Tel.: 098/ 365 163
E - mail: vnevesca@inet.hr
Ven
Djelatnik u sektoru nautike

PostPostao/la POLARIZ » 16. 12. 2010. (11:51)

2000 kn nije puno dat i provjerit ako već plačaš brod 60000 kn, i otkloniš sve sumnje ako ih ima, ven :thumbup:
POLARIZ
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: istranka

PostPostao/la kalafat » 16. 12. 2010. (19:18)

interesatna tema, VEN svaka čast, al opet izgleda da vecina gura svoje " svi privaranti , vakvi , nakvi, samo ja posten".
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PostPostao/la Mali Dabar » 21. 12. 2010. (13:12)

lupis je napisao/la:Imate li saznanja od koje su smole sagrađeni vaši(naši domaći) brodovi,brodići i kaići?
Postoji li negdje na nekom dokumentu koji ste dobili od proizvođača taj podatak?

Bolje pitanje bi bilo koje smole su stranjski ?
Naši nemaju puno izbora i svi kupuju manje-više kod istoga.
Ove price moja smola je najbolja :thumbdown: ,kod drugih ne valja :thumbdown:

Isto tako ne mogu si dopustiti veci fuš jer ih se odmah razapne.
Problem je uvoz koji nitko ne kontrolira,a i komeš se žaliti.
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la siofor » 21. 12. 2010. (14:52)

Ven je napisao/la:
U slučaju da se javi opravdana sumlja u kvalitetu laminata , tada se može u ovlašteni labaritorij poslati uzorak na analizu.
Cijena analize je oko 2000 KN. Ponekad i sam proizvođač ako radi velike serije preventivno napravi analizu.

G. Ven

Ako Vam nije problem recite gdje ima laboratorij koji može napraviti analizu laminata. Ne mora biti ovlašteni. Kupio sam brod u kitu koji je čovjek napravio u samogradnji pa bi rado zadovoljio znatiželju, obzirom da ulažem dosta novaca u cijeli projekt.

Unaprijed zahvaljujem.
siofor
Korisnik baniran

PostPostao/la Ven » 21. 12. 2010. (23:51)

poštovani siofor,

ukoliko želite ustanovit stanje samogradnje (pa tako i laminata) preporučavam da kontaktirate inspektora gosp. Nikšu Oreba
iz HRB.
Ukoliko isti bude spriječen javite mi se na mobitel pa čemo pokušati kontaktirat gosp. Šimu Krstuloviča koji je više desetaka godina bio glavni inspektor male brodogradnje u HRB-u a sada je u penziji.
Osobno mislim da ukoliko ulažete znatna materijalna sredstva Vaš brod bi trebao detaljno pregledati netko od navedene gospode.

sa štovanjem VEN
"VEN" MARINA
Smiljanićeva 2, Split
Tel.: 098/ 365 163
E - mail: vnevesca@inet.hr
Ven
Djelatnik u sektoru nautike

PostPostao/la slot » 22. 12. 2010. (00:12)

šetač pasa je napisao/la:Pozdravljam postupak proizvođača koji nam je dao informaciju da se tako nešto uopće može i tražiti. Sve ostalo mislim da bi bilo nerealno očekivati, a ne bi bilo ni korektno. Prema tome, cjenim što nam je, kao potencijalnim kupcima dao takvu informaciju, a na nama je da s tom informacijom vladamo prilikom odabira broda između više proizvođača. :thumbup:

naravno zašto bi se izlagao nepotrebnom rabotom...čovik radi svoj posal kako triba i pošteno...svi prijavljeni ljudi u radnom odnosu plačaju policiju i ostale državne institucije pa neka oni se bave sa tom pošasti ... i ja sam obaviješten da mi je brod u
izgradnji i nemam nikakve sumnje u rabotu gospodina VEN-a našega pravoga dalmatinskog vridnoga čovika
voda je gradu podarila ime
slot
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Naval 19 Yamaha 40/60

PostPostao/la siofor » 22. 12. 2010. (07:38)

Ven je napisao/la:
ukoliko netko želi utvrditi, iz njemu poznatih razloga sastav laminata iz kojeg je izrađen njegov brod, tada može pri otvaranju
bilo kojeg otvora na brodu sačuvati dio koji je izrezao te ga poslati na analizu.

Analiza može utvrditi dali je materijal navedenog proizvođača,temperaturu pri radu , vlažnost ,kvalitetu strukturalnog umrežavanja ,količinu slobodnog stirena ,vrijeme sazrijevanja u kalupu ,u laminatu odnos smole i vune ,elastičnost laminata kao i još mnogo parametara .

G. Ven

U stanje samogradnje uvjerio sam se sam. Uvjek bi rado čuo još poneko mišljenje, ali zanima me isključivo analiza laminata i ne bi žalio 2000 kuna.
siofor
Korisnik baniran

PostPostao/la lupis » 22. 12. 2010. (10:03)

Mali Dabar je napisao/la:

Bolje pitanje bi bilo koje smole su stranjski ?
Naši nemaju puno izbora i svi kupuju manje-više kod istoga.
Ove price moja smola je najbolja :thumbdown: ,kod drugih ne valja :thumbdown:

Isto tako ne mogu si dopustiti veci fuš jer ih se odmah razapne.
Problem je uvoz koji nitko ne kontrolira,a i komeš se žaliti.

Strani me brodovi ovom prilikom ne zanimaju iz nekoliko razloga,jedan bi bio da sumnjam da netko od stranih proizvođača čita ovaj forum i s tim u vezi ne očekujem da se javi ovdje te kaže "mi koristiti samo dobro smola"...,isto tako sumnjam da netko od zaposlenih po tim stranjskim firmama ima želju podijelit s nama "tajne" zanata,dalje razlog što me to ne zanima je taj da naravno da mi brodogradnja po nekim banana-državama neće bit primjer,a što se radi po Zapadnoj i Sjevernoj evropi,Americi itd odavno je regulirano,postoje kontrole i kontrole,postoji mehanizmi koji rade .

Nikog ja ne razapinjem,postavio sam jednostavno pitanje i nastavak teme je Dabre bio do tvog texta jako dobar,čak imamo i jednog proizvođača koji je našao vrimena objasnit neke stvari.
Više puta se ovdje spominjalo da "nas" čitaju domaći proizvođači,u zadnje vrime čitajuć forum o brodovima osim Maestrala na točkice(sagrađenog u tamo nekom nepoznatom škveriću) gotovo da i nema broda koji je nekvalitetan,sve su redom renomirana imena proizvođača koja proizvode kvalitetne brodove više od 30 godina pa sam mislio dat priliku,onako indirektno, tim kvalitetnim i tradicijom bogatim brodograditeljima ovdje se pohvalit s kojim kvalitetnim materijalima rade!

Malo mi je blesavo da se o samom sastavu trupa broda prilikom reklamiranja ne navode nikakvi detalji,nego je važnije napisat koje je vrste inox ograda...,mislim ...kad inox baci ruzinu to se ispolira, zamini itd...,što kad trup broda "baci ruzinu"..??

Na kraju si i sam naveo da uvoz nitko ne kontorlira....,da banaliziramo malo stvar...,zar misliš da jedan Žano treba bit kontroliran od strane naših "kontrolora"...,sva se ta plovila rade pod najstrožim uvjetima isto kao i automobili,ne pričamo ovdje o nekim banana državama niti se s njima imam namjeru uspoređivat!

Mislim da bi svakome trebalo biti u interesu ako već ugrađuje najkvalitetnije komponente da ih i obznani prilikom reklamiranja i prodaje,iz razloga uklanjanja eventualnih sumnji i primjedbi!Pa kakav je to problem napisat uz oglas i tip smole?
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la dome » 22. 12. 2010. (11:17)

lupis je napisao/la:postavio sam jednostavno pitanje i nastavak teme je .......

Jako lijepo sročeno .....
Slažem se apsolutno u svemu izuzev onog o reklamama.Dovoljno je da sirovinski sastav bude naveden u certifikatu dok u reklami neće nikad biti naveden iz jednostavnog razloga ča su reklamni prostori ionako preskupi da bi neko reklamirao i dizao rejting svom dobavljaču, jedino ako se dogovore i podjele trošak što je malo vjerovatno .....
To bi ti bilo koda građevinar u reklami objavljuje koji cemet koristi to nećeš vidit nigdje ali tip stolarije ćeš vidjet isto ko što če biti navedena vrsta jedrilja,motora i elektronike jer to diže rejting plovilu a, brend smole ne ......
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la lupis » 22. 12. 2010. (11:51)

ma nemora stajat u reklami,ali svakako treba negdi bit priloženo uz račun prilikom kupnje broda...,ako netko od kupaca ima sumnje nek poslije radi analize o svom trošku,ali svakako bi proizvođač trebao napismeno naznačit kupcu,kao i potencijalnom kupcu recimo u "ponudi"..,a ne da o tome nema spomena

Dome,kad spominješ građevinare,uz cement se tu još miša i pijesak,a i neko željezo se ugrađuje....,s cementom više manje nema problema iako ima i tu razlika ,ali najprostiji pijesak je već problem,i to samo kod "nas"...,nevjerujem da nisi vidio drobilicu negdi u nekoj komunadi kako melje gromaču spaljenu od sunca,kamen pun zemlje itd..,ozbiljan građevinar ti takvom nulom,rizlom,šoderom neće radit betonske ploče ili nosive stupove...,a toga ima....,i po tome se rezlikuju oni ozbiljni od neozbiljnih...,i pijesak mora zadovoljit neke standarde i šalje se na analizu a kod nas se miješa u beton svašta...
Znam pouzdano da šoder iz kamenoloma ima jednu cijenu,a onaj sameljen u nekom masliniku drugu...,tako je i kod smole....,kad ti počne pucat ploča kuće ili trup broda moreš se žalit Sv.Petru...,zato postoje certifikati a netreba bušit rupe po brodu i slat nekom nešto na analizu nakon što si to platio!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Mali Dabar » 22. 12. 2010. (13:20)

Ako si nalivao zid od betona,onda znaš da treba dobro protresti da ne ostane zraka,zid bude šupalj,bez obzira koji ti prašinu koristio iz maslinika ili najbolju iz kave,može i cimenat biti najskuplji,ali ako ti kašun ne valja i nisi dobro protresao zid ne valja ništa.
Isto tako i smola,proizvođac može kupiti najskuplju,ali ako mu kalup ne valja,radnici ne rade dobro,brza sam proces,ne valja mu posao.

Od domacih brodova kvaliteta broda-plastike ovisi koliko je placeno.
Tu vridi stara parola koliko para toliko muzike.
Od stranih tu ta parola vridi jednim dijelom,ali ostaneš uvik paf,kada digneš gelcoat s minivošom,ili moraš pazit di pocokati brod,da ne govorim da pušta kroz laminat da ne možeš virovati dok ne vidiš,vjerojatno lom u transportu ili sl.
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la dome » 22. 12. 2010. (17:04)

lupis je napisao/la:ma nemora ........

Mali Dabar je napisao/la:...... tu ta parola vridi jednim dijelom,ali ostaneš uvik paf........

slika
Dade je napisao/la:Baš smo majtori da mlatimo praznu slamu :Other15:
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.