Smola

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Smola

PostPostao/la lupis » 10. 12. 2010. (18:29)

Imate li saznanja od koje su smole sagrađeni vaši(naši domaći) brodovi,brodići i kaići?
Postoji li negdje na nekom dokumentu koji ste dobili od proizvođača taj podatak?
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

Re: Smola

PostPostao/la dome » 10. 12. 2010. (18:42)

Ja znam za svoj jer sam osobno kupio smolu,vunu i đelkot te dostavio proizvođaču kaića.Kod mene je Ashland.Jedino mi je njihov ral pasa.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la madi » 10. 12. 2010. (18:55)

U Gull se isto ugrađuje Ashland kemija ....
madi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la Dade » 10. 12. 2010. (18:55)

Bravo ...postavio si pravo pitanje...pre nekoliko godina sam tako nešto pokušao da saznam ali sam samo na jednom mjestu dobio informaciju da je smola Nizozemska,međutim,ni na jednom dokumentu koji prati gotov (poliesterski) proizvod nisam našao ni jedne reči o tome.Za staklenu vunu takođe nema podataka o proizvođaču nego samo gramaža,kao i za boje (pigmente) i želkot.Naravno odmah se postavlja pitanje kvaliteta jer pokreće sumnju da je ugrađen nekvalitetni materijal koji naravno utiče na trajnost i sigurnost proizvoda kao i na opravdanost visine cene. :wtf:
"Daj mi Bože da uhvatim tako veliku ribu da nemoram da lažem

slika
Dade
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni

PostPostao/la lupis » 10. 12. 2010. (19:01)

Pustimo rekla- kazala...,postoji li pismeni dokaz o tome koja je smola ugrađena u koji brod?

Ne vjerujem da bi neki proizvođač propustio to navest ako radi s vrhunskom smolom!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Dade » 10. 12. 2010. (19:04)

Naravno da je to razlog :sick:
"Daj mi Bože da uhvatim tako veliku ribu da nemoram da lažem

slika
Dade
Old Senior Member

PostPostao/la josme » 11. 12. 2010. (09:53)

lupis je napisao/la:Pustimo rekla- kazala...,postoji li pismeni dokaz o tome koja je smola ugrađena u koji brod?

Teško će ti bilo koji proizvođač (domaći)to dati napismeno jer koriste razne jeftine smole a naplaćuju skupo,a mislim da ih na to nitko nije obavezao.A što se ne mora.....
Najbolja informacija ti je ta kada naručiš brod da odmah špijaš koju smolu koriste ili napraviš kao Dome(preporučljivo) :thumbup:
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la Ven » 12. 12. 2010. (13:35)

Svaki odobreni proizvođač brodova od HRB dužan je prijaviti SVE materijale koje koristi u proizvodnji. Svaki materijal pojedinačno MORA DOBITI ODOBRENJE OD HRB.

Pri kupnji broda proizvođač je DUŽAN priložit odobrenja materijala ukoliko kupac to zatraži.

Trenutno najniža cijena odobrene smole iznosi oko 2,5 EUR . Na crnom tržištu se prodaje i nekvalitetna smola po cijeni od 1 EUR. Nažalost znatni dio brodova je rađen ovom smolom.

Kontrolirat kvalitetu proizvođača je vrlo lako na način da se utvrdi količina smole koja je ušla u firmu te se izračuna koliko se brodova moglo napravit iz tog materijala. Nažalost ovo sve često svrši kao "hrvatska priča".

sa štovanjem VEN
"VEN" MARINA
Smiljanićeva 2, Split
Tel.: 098/ 365 163
E - mail: vnevesca@inet.hr
Ven
Djelatnik u sektoru nautike

PostPostao/la gonič zmajeva » 12. 12. 2010. (13:55)

Ven je napisao/la:Svaki odobreni proizvođač brodova od HRB dužan je prijaviti SVE materijale koje koristi u proizvodnji. Svaki materijal pojedinačno MORA DOBITI ODOBRENJE OD HRB.

Pri kupnji broda proizvođač je DUŽAN priložit odobrenja materijala ukoliko kupac to zatraži.

Trenutno najniža cijena odobrene smole iznosi oko 2,5 EUR . Na crnom tržištu se prodaje i nekvalitetna smola po cijeni od 1 EUR. Nažalost znatni dio brodova je rađen ovom smolom.

Kontrolirat kvalitetu proizvođača je vrlo lako na način da se utvrdi količina smole koja je ušla u firmu te se izračuna koliko se brodova moglo napravit iz tog materijala. Nažalost ovo sve često svrši kao "hrvatska priča".

sa štovanjem VEN

Kad se već spominje znatni dio brodova, interesira me da li se tu misli na samogradnje. Ili je možda riječ o nekom hrv. proizvođaču. Ako se radi o nekom ko nam prodaje muda za bubrige ,bio bi red da nam se ukaže na tog prevaranta. Nije u redu da ljudi troše svoj teško stečeni novac na nekvalitetna proizvode. Ako gospodine Ven imate kakva saznanja ko se koristi jeftinim smolama mislim da bi bio red da nas upozorite.
Oni love jer ne znaju da tamo nema ribe :mrgreen: :mrgreen: by Šešula
gonič zmajeva
Old Senior Member

Tip plovila: Boston 13, mercury 25

PostPostao/la zore70 » 12. 12. 2010. (14:14)

gonič zmajeva je napisao/la:Kad se već spominje znatni dio brodova, interesira me da li se tu misli na samogradnje. Ili je možda riječ o nekom hrv. proizvođaču. Ako se radi o nekom ko nam prodaje muda za bubrige ,bio bi red da nam se ukaže na tog prevaranta. Nije u redu da ljudi troše svoj teško stečeni novac na nekvalitetna proizvode. Ako gospodine Ven imate kakva saznanja ko se koristi jeftinim smolama mislim da bi bio red da nas upozorite.

Evo sve je lud..pa da mu neko zapali firmu ili slično.....
A i krasno su prošli oni koji su na forumu pokušali ukazat na neke proizvode..trla brla..... bit narodni heroj za orlova muda.. :thumbdown:

Nego mogli bi se organizirat zainteresirani forumaši pa poć malo u špiju kupovat brode,slikavat etikete sa bačava,uzimat uzorke... ;)
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la Ven » 12. 12. 2010. (15:59)

Poštovani goniču zmajeva !

Od mene kao proizvođača možete dobit informaciju da za Vaše pare imate pravo na uvid od kojeg se materijala radi brod kojeg ste pošteno platili. To možete provjerit i u HRB.

Što se tiče ostalih saznanja smatram da je ovaj portal neprimjereno mjesto da ja ističem eventualno moje poštenje a tuđe nepoštenje.Pozvao bi se na najdražu rečenicu naših političara " neka službe rade svoj posao"

To da su službe radile svoj posao onda sigurno nebi bili u situaciji u kojoj smo danas.

Moje je mišljenje da če te prije Vi uhvatit jato zmajeva nego se to desi.

sa štovanjem VEN
"VEN" MARINA
Smiljanićeva 2, Split
Ven

PostPostao/la šetač pasa » 12. 12. 2010. (16:16)

Pozdravljam postupak proizvođača koji nam je dao informaciju da se tako nešto uopće može i tražiti. Sve ostalo mislim da bi bilo nerealno očekivati, a ne bi bilo ni korektno. Prema tome, cjenim što nam je, kao potencijalnim kupcima dao takvu informaciju, a na nama je da s tom informacijom vladamo prilikom odabira broda između više proizvođača. :thumbup:
"Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš." - Voltaire
Što više upoznajem ljude, draži su mi moji psi.
šetač pasa
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Ven 590 Z

PostPostao/la zore70 » 12. 12. 2010. (16:51)

šetač pasa je napisao/la:Pozdravljam postupak proizvođača koji nam je dao informaciju da se tako nešto uopće može i tražiti. Sve ostalo mislim da bi bilo nerealno očekivati, a ne bi bilo ni korektno. Prema tome, cjenim što nam je, kao potencijalnim kupcima dao takvu informaciju, a na nama je da s tom informacijom vladamo prilikom odabira broda između više proizvođača. :thumbup:

Pametno zaključivanje :thumbup:
Isto važi i za druge usluge i proizvode..svak sebe čuva..promislit glavom prije posla..
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la Drago » 12. 12. 2010. (18:47)

e ajde nek mi neko veli kako bi provjerili s kojom smolom je radjeno :roll: , znaci mores vjerovat ili nemoras
"Un vincente trova sempre una strada, un perdente trova sempre una scusa"
Drago
Member

Tip plovila: Merry Fisher 635-Yanmar

PostPostao/la Ven » 12. 12. 2010. (20:00)

Poštovani ,

ukoliko netko želi utvrditi, iz njemu poznatih razloga sastav laminata iz kojeg je izrađen njegov brod, tada može pri otvaranju
bilo kojeg otvora na brodu sačuvati dio koji je izrezao te ga poslati na analizu.

Analiza može utvrditi dali je materijal navedenog proizvođača,temperaturu pri radu , vlažnost ,kvalitetu strukturalnog umrežavanja ,količinu slobodnog stirena ,vrijeme sazrijevanja u kalupu ,u laminatu odnos smole i vune ,elastičnost laminata kao i još mnogo parametara .

Mogučnost da kupac dođe u " slučajnu" posjetu je vrlo dobar način provjere s naglaskom da povedete nekog tko se stvarno razumije u polyester.

Korektno bi bilo od proizvođača da obavijesti kupca da je njegov brod u izradi jer nakon sklapanja broda mnogo je pozicija nedostupno.

Međutim nakon svega navedenog mislim da ova tema počinje dobivati dozu paranoje kao da su proizvođači i kupci dvije zaračene strane.
Mislim da kupac pri kupnji broda treba sa nekim znalcem običi potencijalne proizvođače , te da se zamoli izabrani proizvođač da pri isporuci broda priloži i dokumentaciju materijala iz kojeg je brod proizveden.
To bi bila neka normalna mjera.

sa štovanjem VEN
"VEN" MARINA
Smiljanićeva 2, Split
Ven

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.