Koliki pomoćni motor za Murterino 21

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Koliki pomoćni motor za Murterino 21

PostPostao/la MURTERINJO » 03. 12. 2010. (21:10)

Evo ljudi tribala bi mi mala pomoc
Radi se o montazi pomocnog motora nisam siguran sta stavit 4T ili 2T duga ili kratka osovina i koliko snage
Zapravo mi na pamet pada tip motora sa ugradenim rezervarom 3-4 KS.
Da li je dovoljno?
MURTERINJO
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Leidi 660

Re:Koliki pomoćni motor

PostPostao/la veslo » 03. 12. 2010. (21:47)

Meni prijatelj ima na betini 600 jamahu od 4 konja. Kaže da je dosta koristi pri dizanju parangala, kod panulivanja, i kod raznih sitnih radnji. Kaže da mu je sasvim dovoljna, a na taj način ne nabija sate glavnom motoru. Inače ima nani 60 turbo.
Bilo bi i tebi dovoljno, kad se brod pokrene isto ide. Što se tiče dužine osovine, mišljenja sam da ti je bolje duža osovina jer ti je pri vožnji više u zraku pa ti je lakše upravljat. Tu mislim na davanje gasa, jer i onako upravljaš s brodskim kormilom. Kad je ne koristiš ona je ionako cijela u zraku. Dvotaktne pente koriste mješavinu, imaju brži start, troše više goriva i sto je , možda najvažnije, više se griju pri radu na pola gasa jer se tada hlade samo zrakom. Četverotaktne imaju karburator, troše čisto gorivo i stalno se hlade morem. Većina novih penti je četverotaktna.

Pohvala administratoru na otvorenoj temi :thumbup:

Imam informaciju iz prve ruke da jedan nas član sutra ( subota ), očekuje dolazak broda iz Zagreba.
Nadam se da će imati volje i vrimena podijeliti svoje dojmove, a i slike ( možda i filmić ), s nama :clap:
veslo
Member

Tip plovila: Murterino 23

Re: Re:Koliki pomoćni motor

PostPostao/la dome » 03. 12. 2010. (22:15)

veslo je napisao/la:Dvotaktne pente koriste mješavinu, imaju brži start, troše više goriva

Ovo je točno .........

veslo je napisao/la:Četverotaktne imaju karburator, troše čisto gorivo i stalno se hlade morem.

Ovo i ne mora biti pravilo ....... Npr. Honda 2 i 2.2 se ne hladi morem baš uvjek (kad bolje razmislim zapravo nikad i ni u kom slučaju) .... a i nemaju baš sve karburator ......mada poneke imaju :lol:

veslo je napisao/la: i sto je , možda najvažnije, više se griju pri radu na pola gasa jer se tada hlade samo zrakom.......

A, ovo je tek totalna dezinformacija ....... ma ko te tako zavara :crazy:
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

Re: Koliki pomoćni motor

PostPostao/la MURTERINJO » 03. 12. 2010. (23:45)

Taj bi mi motor triba samo samo u slucaju da ovi koji triba ne upali iz bilo kojeg razloga zato sam mislio na nesto malo i ne puno tesko cisto za ljutu potribu.Potrosnja nije bitna jer se ne avim ribolovom
MURTERINJO
Member

PostPostao/la macro » 03. 12. 2010. (23:52)

uzmi dugu nogu i motor koji ima mogućnost za spajanje vanjskog rezervara.. nije velika razlika u cijeni i koji konj neće naškodit. znači nešto od 5-6 konja i 2T ako ga ne misliš puno eksploatirat zbog lakšeg održavanja
Zadnja izmjena: macro; 03. 12. 2010. (23:54); ukupno mijenjano 1 put/a.
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Tip plovila: Samonadokaradnja 550, Merc 90, Merc 5, mazgun

PostPostao/la aladin » 03. 12. 2010. (23:54)

MURTERINJO je napisao/la:Taj bi mi motor triba samo samo u slucaju da ovi koji triba ne upali iz bilo kojeg razloga zato sam mislio na nesto malo i ne puno tesko cisto za ljutu potribu.Potrosnja nije bitna jer se ne avim ribolovom

U svakom slucaju uzmi najduzu mogucu nogu koju mozes kupiti za motor koji odlucis. Nosac pomocnog motora ti je na platformi i to na jednoj strani platforme tako da ce ti kod valovamotor ulaziti u kavitaciju. Ja imam dosta nisku platformu i imam dugu nogu. Da sam mogao kupiti XL nogu kupio bih ali ova klasa motora koju imam nije imala XL nogu
aladin
Moderator

Tip plovila: Patrol 690, Yamaha F150

PostPostao/la MURTERINJO » 04. 12. 2010. (00:06)

Znaci u svakom slucaju duga osovina ,jer se radi o "onom" brodu s obzirom na konstrukciju platforme ja kad stanem na nju a imam fala Bogu blizu 100 kg i to je drzalo bez problema valjda ce drzat i motor :lol: :lol: :lol:
MURTERINJO
Member

PostPostao/la slot » 04. 12. 2010. (00:07)

MURTERINJO je napisao/la:Taj bi mi motor triba samo samo u slucaju da ovi koji triba ne upali iz bilo kojeg razloga zato sam mislio na nesto malo i ne puno tesko cisto za ljutu potribu.Potrosnja nije bitna jer se ne avim ribolovom

za cca 1000 eura imaš nove pente sa ugrađenim rezervarom od cca 1,5 lit što ti je dovoljno za par sati lagane vožnje....
evo reči ću bez veze... npr.yamaha 4 ks .... ima i tohatsu koji su jeftiniji :thumbup:
voda je gradu podarila ime
slot
Old Senior Member

Tip plovila: Naval 19 Yamaha 40/60

PostPostao/la MURTERINJO » 04. 12. 2010. (00:14)

Kako ga smistit sa strane ili na sredinu sta je bolje?
MURTERINJO
Member

PostPostao/la slot » 04. 12. 2010. (00:45)

MURTERINJO je napisao/la:Kako ga smistit sa strane ili na sredinu sta je bolje?

pomočni motor sa strane i obavezno mora biti duga osovina
slot
Old Senior Member

PostPostao/la dome » 04. 12. 2010. (01:10)

Znaš kad će se to dogoditi ......... nikad a, možda ni tada........ ali ako te baš žuljaju šoldi i odlučio si ih potrošiti na tako nešto onda kupi motor koji ti može stati u santinu pod provu da ti što manje smeta jer ako ga budeš drža na krmi samo će smetati i moga bi prije ili posli dobiti noge a, ionako ti nikad neće tribati.Nadalje uzmi onaj motor kojeg moreš sam po valovitom moru obisit na nosač bez ičije pomoći.Uzmi onaj rezervar koji se može hermetički zatvorit i da dobro dihta, dakle kineki i talijanski ne dolaze u obzir.Benzin drži čist i mijenjaj ga obvezatno svakih 3-4 miseca.Ako se odlučiš za 2T što je moja preporuka neka bude lagano konzervirana a, ulje u benzin ulij netom prije uporabe.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la MURTERINJO » 04. 12. 2010. (14:40)

Nije da me zuljaju soldi vise zbog sigurnosti.Zanimljiva teorija o tome da se nece dogoditi da motor ne upali.Mozes malo pojasniti?Je da je novi ali vrag nikad ne spava.
MURTERINJO
Member

PostPostao/la slot » 04. 12. 2010. (14:51)

MURTERINJO je napisao/la:Nije da me zuljaju soldi vise zbog sigurnosti.Zanimljiva teorija o tome da se nece dogoditi da motor ne upali.Mozes malo pojasniti?Je da je novi ali vrag nikad ne spava.

samo ti kupi i neš faliti ..nije neka prevelika lova ...imaš i tohatsu 2,5 ks za 5000kn novu.ja kupujem pentu 40ks novu i isto ču imati jednu malu penticu za ...nikad se nezna...
slot
Old Senior Member

Re: Koliki pomoćni motor za Murterino 21

PostPostao/la massa.st » 04. 12. 2010. (20:32)

mozda ti ja mogu pomoci ja imam od prije vamahu 5ks dvotaktnu kratka noga, i ja cu je korisiti kao pomocnu na svome murterinu, pa ako hoces mozemo jedan dan provati i na tvome kako to sve funkcionira. Meni ti ce to cini kao najbolji izbor mozes je polovnu naci jeftino nije skupa za odrzavanje, i ima u sebi rezervar a mozes spojiti i vanjski. :D :D :D
massa.st
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Leidi 600/Suzuki 150

Re: Koliki pomoćni motor za Murterino 21

PostPostao/la MURTERINJO » 04. 12. 2010. (21:10)

Ok vidimo se pa cemo provat jos jednom cestitam na izboru
MURTERINJO
Member

Sljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.