mihatdm je napisao/la:Evo prošao cijeli post o galebovima ali nigdije nema gdije bi bilo najpametnije smijestiti tank pitke vode i kako riješiti napajanje lavandin i tuš na krmi.
Vidim da je većina smiještaval tank u krmu ali sam čuo da neki smiještavaju i ispod kreveta u provi.
Zaista ima ljepih galeba svaka čast evo nadam se uz Vaše savijete da ću i ja za koji mijesec na more sa mojim opremljenim
Unaprijed se zahvaljujem
U svakom slučaju nastoj šta više vodit računa o rasporedu težine na brodu. U provu su se prije uglavnom stavljali oni manji trokutni od tridesetak litara, ali sad se to izbjegava, jer sve više i više ljudi prakticira vinč na provi sa sidrom od 8-10 kg plus min 30 m lanca plus konop , eventualno pomoćno sidro što u konačnici donosi dosta veliku težinu na provi, a galeb je brod koji jednostavno ne trpi veliku težinu naprid. Još ako imaš recimo pomoćni motor ispod središnjeg ležaja od 5-6 ks to je još cca 30 kg. Konkretno u mom slučaju je sljedeća situacija: rezervar od vode 85 l je sa desne strane di je i frižider (ispod skiperske stolice) i WC ispod kormilarnice.Sa live strane je rezervar od goriva od 104 l i akumulator, te auspuh. Ako si primjetio na slikama ja sam napravio dodatne klupe koje mi služe kao spremišta, te mi je na livoj strani još rezervar od pomoćnog 12 l i dvi male alu boce za plin uz opremu za ronjenje (olovo, puška, peraje i dr.) Raspored težine +,- gori doli li la. Možeš ga stavit u krmu, ali ti malo koji standardni može stat većih dimenzija . jedino radit po narudžbi od inoxa, a i onda ga je jako teško održavat ( izvadit eventualno radi čišćenja).Uglavnom ih triba uvalit prije motora, postavit instalaciju i sve učvrstit. Za vodu ti je dovoljna pumpa od 12 V protoka max 9 l u minuti, jer kad ženske otvore špinu ili tuš onda 100 l vode nestane u trenu (valjda misle da su doma). Takve pumpe imaš kupit u svakoj butizi nautičke opreme. One sa malim ekspanzionim posudicama od dva litra nemaju smisla, a osjetno su skuplje i puno više vode izbacuju u minuti tako da ti je i 300 l malo kad se to krene prat i pljaskat. Od prike mi mater jedan put kad smo bili na moru krenila prat pijate sa vodom sa tuša. Dugo im je trajala voda , cili dan do podne ( inače on ima tank od 250 l ).