Koje su prednosti gumenjaka?

Sve o gumenjacima...

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Koje su prednosti gumenjaka?

PostPostao/la miljacc » 16. 10. 2008. (15:00)

Tko zna kada bi se gumenjak do 5 m uvozio iz BiH što treba platiti ( osim 22 PDV-a). i koliko
miljacc
Member

Tip plovila: Marstral 420,AD brodovi, mercury 40

PostPostao/la miljacc » 10. 11. 2008. (09:00)

Eto ja kupio rabljenog gumenjaka. Sada krečem sa odklanjanjem nedostataka koje sam prodašao ( naravno doma). Trebam pomoć oko načina ili gdje ima na sajtu da se ta tematika obrađuje. Zanima me čiščenje hipalona, samoskidajući premaz protiv vegetacije ( i ostali), poprevljanje sitnih manjig oštečenja na stakloplastičnom trepu i da ima li negdje na netu katalog za održavanje Yamahe 40 iz 99.g. autolube. Hvala.
miljacc
Member

PostPostao/la Žabar » 11. 11. 2008. (02:51)

Antivegetativni premaz ti netreba za ono koliko ga misliš imati u vodi,a za drugo nemam pojma :D
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la lolo » 11. 11. 2008. (08:00)

lolo
New Entry

PostPostao/la miljacc » 11. 11. 2008. (08:45)

lolo je napisao/la:http://www.boats.net/parts/search/Yamaha/Outboard/2001/F50TLRZ/CYLINDER%20CRANKCASE/parts.html# Pogledaj tu!

Hvala. Mislim da je upravo to ono što sam tražio.
miljacc
Member

PostPostao/la VTTT » 08. 12. 2008. (22:32)

SAVJET ZA ODRŽAVANJE GUMENJAKA,
Čišćenje možeš obaviti ili sa specijalnim sredstvima namjenjenim za to i kupiti ih u nautic shopovima ili
s običnim deterđentima za suđe. To i nije toliko bitno nego kasniji premaz gume koji je jedina zaštita iste.
Moje iskustvo je, da je najbolji premaz silikonsko ulje koje koristim duže vrijeme, teško sam ga nabavio
pa sam uzeo veću količinu za vlastite potrebe, u prodaji možeš ponegdje naletiti na silikonsko mlijeko, a
to ti je vrlo razrijeđeno ulje, neki tvrde da je vrlo dobra zaštita puder za bebe. Neki pudraju balone (tubuse)
i s unutarnje strane kroz ventile. Ja osobno to ne radim.
Inače ja sam veliki zaljubljenik u gumenjake i u panulu. Godinama se borim i dograđujem sve potrebno
za panulu na svom 4,5 m dugom gumenjaku i vjeruj mi panula i gumenjak neidu baš zajedno.
pozdrav
VTTT
New Entry

PostPostao/la miljacc » 09. 12. 2008. (09:53)

Definitivno sam popušio sa gumom jer tamne pjege nisu sišle ni nakon pranja sa deterđentom. Koliko znam puder za bebe ( imam malu bebu) nije za zaštitu gume direktno jeć se stavlja po mjestima koja su u dodiru sa trupom i voda ne moze ispariti pa se razvijaju pljesni i alge. Puder upije vodu na sebe pa tako osuši preostalu vlagu.
Meni je ovo prvi čamac pa nemam baš neka iskustva ali sam razgovarao sa nekim ljudima na moru zašto su kupili upravo gumenjaka koji su mi rekli za prednosti i mane istog. Naravno i na ovom forumu sam dobio pregršt savjeta. Po meni pošto ću ga koristiti po ljetu prednosti kao brzina, mala kilaža za prijevoz i izvlačenje iz vode, manja potrošnja po prijeđenoj milji a i sidrenje prevagnule su nad onim da imam kabinu za skloniti se i da se guma može probušiti. Cijena je bila prihvatljiva a sada znam i zašto.
Reci nešto o svom gumenjaku, motoru, iskustvima ... od kuda si ( s mora ili kontinentalac), može i neka slika ali pazi na veličinu "ribarier" je oštar po tom pitanj.
miljacc
Member

PostPostao/la Marac » 09. 12. 2008. (21:02)

Nisi Miljac valjda nezadovoljan svojim prvim plovilom?! Mozda si se malo zaletio i bio nestrpljiv prilikom kupovine pa si izabrao neodržavano plovilo koje sad moraš krpati. Ja ti na mom primjeru mogu reći da je na gumenjaku dno i sve ostalo neoštećeno nakon 6 sezona korištenja. Sve se svodi na to kakav je vlasnik i koliko vodi računa o plovilu.

Pitanje za VTTT-a, zašto misliš da gumenjak i panula ne idu zajedno?
Marac
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Maestral 420F

PostPostao/la miljacc » 10. 12. 2008. (14:20)

Ma složit ću ja njega. Bit će on kao beba ali ostaje da sam naivno nasjeo. Sad kad posložim neke datalje koje nisam prije znao pretpostavljam da znam o čemu se radilo. Naime dotični gospodin ima kučerinu na samoj plaži i vjerojatno ima apartmane. Na plastici se vidi sjena gdje su bili brojevi vjerojatno telefona za iznajmljivanje. Znaš kako se postupa sa nečim što je iznajmljeno. Vjerojatno su sa čamcem izlazili na plažu pa se tu nađe pokoja oštra stjena i da ne duljim sami znate. A rekao mi je da su mu rekli da je bolje ne pokrivati brod sa ceradom jer ostaje vlaga pa ga je on valjda stalno držao vani. :(
miljacc
Member

PostPostao/la Marac » 10. 12. 2008. (15:10)

Naucit ćeš Miljac. To ti je tek prvo plovilo, promjenit ćeš ih još dosta dok ne budeš zadovoljan. Ajde napiši koji si točno gumenjak uzeo, a možeš staviti i koju sliku. Pozdrav iz tvog grada.
Marac
Member

PostPostao/la miljacc » 10. 12. 2008. (15:36)

Imam ad plastic ( bivši ris) scormio 50 f iz 1999 i Yamahu 40 ks 2t. Trenutno je u poziciju koja nije za slikati ( na boku je a planiram ga okrenuti naopačke) a kad ga okrenem kako treba slikat ću ga. Kupio sam i plastični rol bar kojeg se upravo spremam pošmirglati i farbati. napravio sam držaće za njega i montirao ih te ti mogu reći da bi kod prodaje najradije skinuo isti koliko mi se sviđa i koliko digne izgled plovila pa ga montirao na drugi.
miljacc
Member

PostPostao/la VTTT » 10. 12. 2008. (21:49)

Miljac vidim da si već dobio odgovore gdje ćeš nabaviti sredstva za čišćenje. Da ponovim zaštita silikonsko mlijeko ili ulje,
ono s puderom neki koriste, ali za zaštitu preko zime,a ne u vodi.
Odgovor MARACU,
Ja sam odustao od viške panule i prešao na panulanje štapom jer nisam imao dovoljno prostora. Imam bazen za ješku 50 litara, električni
downrigger (vlastite izrade) zato jer lovim sam. Kad ponesem, opremu, hranu i naravno dovoljne količine pive, ne ostane puno mjesta.
Znaći jedini razlog je prostor.
pozdrav panulašima
VTTT
New Entry

PostPostao/la NOŠTROMO » 10. 12. 2008. (23:45)

Uzmi gumija od 7 metara i neboj se ;)
NOŠTROMO
Member

PostPostao/la miljacc » 11. 12. 2008. (09:13)

VTTT je napisao/la:Znaći jedini razlog je prostor.

Ne znam dali imaš konzolu ali ako imaš možda da napraviš kutiju pa dobiješ kao veliko sunčalište od konzole do pramca. Na taj način bi imao cijeli prostor oslobođen za hodanje ili društvo. Mislim da ni investicija ne bi trebala biti značajna.
miljacc
Member

PostPostao/la Marac » 11. 12. 2008. (11:45)

Miljac jel možeš poslikati taj plastični roll bar jer i mene zanima takvo nešto. Ja sam si mislio nešto napraviti od inox cijevi a da bude demontažno, ali mislim da će mi biti nezgodno dok budem panulao pa sam trenutno odustao.

VTTT, u tim stvarima si u pravu, ponekad na manjim gumenjacima nedostaje prostora, a i čim je malo ružnije vrijeme nema nikakvog zaklona. Za moje potrebe i sezonsko korištenje je odličan, panulu nekad vučem na ruku, a nekad na štap (draže mi je na ruku), upravljenje mi je na ručicu od motora pa nemam konzolu i ostane mi dosta mjesta.
Marac
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Gumenjaci

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.