Zakon.Za koga?

Zakonske odredbe u ribolovu, prijave prelova, prijedlozi ...

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Zakon.Za koga?

PostPostao/la som » 28. 01. 2010. (19:37)

Ovo vam moram reći nemogu izdržati.Danas odem s prijateljem u Interšpara u Zg u King Krossu.Odem iz čiste znatiželje do ribarnice i skoro padnem u nesvijest.Na banku grdobine i kokoti a nijedna duža od kutije cigareta a na deklaraciji je neka firma iz Murtera.Naravno da nismo mogli izdržati da ne kažemo ženi koja tu radi da to nije po zakonu i da se to nesmije prodavati.Nju to ne dira pa smo zvali tržnu inspekciju.Nakon pet-šest poziva i prespajanja u tržnoj su nam rekli da to nije njihov posao već da se obratimo nekakvoj poljoprivredno-šumarsko-ribarskoj inspekciji (nisam mogao vjerovati da se nešto tako zove).Nakon raznih prekopčavanja i prespajanja koji su trajali oko pola sata javila se neka žena koja nema pojma da postoji riba koja se zove grdobina a za kokota je pitala da se mi možda ne šalimo.Pa ja sad pitam:
Protiv koga su ovi zakoni ili za koga ako moraš zvati inspekciju dva sata a onda misle da ih jebeš s nekim kokošima i ko zna čime.Zanima me šta bi napravili da nekom od nas to nađu u brodu?
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

Re: Zakon.Za koga?

PostPostao/la dome » 28. 01. 2010. (20:32)

som je napisao/la:Zanima me šta bi napravili da nekom od nas to nađu u brodu?

e ovo je pravo pitanje.......
Riječka policija a, pogotovo Rabska bi ti sa posebnim guštom napisala roman kazni.
Ja sam nebrojno puta zateka na Zadarskoj peškariji uredno složene na banku gofiće koje kad složiš u kašetu po širini vrh gubice i vršići repa ne dosižu do bandi i kome reći kad inspekcija ne smi proviriti na peškariju prije ure popodne a, tad već odavno ni ni švercera ni ribe..........
Poanta priče je da inspektori a i policijoti ganjaju isključivo i samo sirotinju.Veliki lanci i velike čunjke su nedodirljivi uvik bili i uvik će tako biti.Nažalost prasac se je promini ma kamenica je ostala ista..........
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la lupis » 28. 01. 2010. (21:06)

Zar u Zadru? :think: čudno?
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la baraba » 28. 01. 2010. (21:28)

moguće je da riba nije iz hr, čak sam gotovo siguran u to.
ali to ne opravdava nereagiranje inspektorskih službi.
imaš na netu obrazac on-line prijave državnog inpektorata, mislim da će oni to proslijediti kome treba.

ta sitna riba uglavnom dolazi iz uvoza gdje naši propisi o minimalnoj veličini ne vrijede.
to uveze "neka firma sa murtera" koja je samo registrirana za uvoz-izvoz ribe i koja samo prepakirava proizvod na koji zalijepi "porijeklo robe hrvatska", što u stvari i jest...
danas mi govore da je u kauflandu i konzumu nekakva akcija sa smrznutim škarpinama (ili šampjerima) kojih ima 3-4 kom u kilo po 30-tak kuna za pakiranje, to je neka slična priča...
baraba
Member

PostPostao/la riberer » 28. 01. 2010. (21:45)

Izgleda da su nam i zakoni kao i "dobrosusjedski" odnosi, iz susjedovog vrta je sve dobro i dozvoljeno, a kad te ulove:"Ne nije moje, to je od susjeda ..."
Samo deri.

Ne razumijem radi kojega vražjeg razloga propisi o veličinama ribe nisu isti, na nivou Hrvatrske naravno, bez obzira dolazili oni iz Hrvatske ili inozemstva, ako se prodaju u Hrvatskoj?
Kokot je kokot, žaba žaba, a isto vrijedi i za sve ostale ribe ... ili ne. Ako imamo zakon o minimalnoj veličini ribe (koji je radi same nje i donesen), kakvog ima smisla reći da ti propisi ne vrijede u zemlji iz koje je "proizvod" uvezen, pa se radi toga kod nas može prodavati? Vrijedi kod nas, to bi trebalo biti dovoljno.
Po toj logici bi trebali prodavati i kitovo ili tuljanovo meso ili, karikirano, i meso od slona?

Ne samo da nisu u stanju kontrolirati nelegalnu prodaju (i to na legalnim mjestima) nego nam se i podsmjehuju ovakvim zakonima. Kao i za prodaju zubaca u lovostaju.

Ili ne? :problem:
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la lupis » 29. 01. 2010. (07:49)

ajme dobra teza...da to nije riba iz Jadrana....,naravno da nije,ne bi mi Hrvati to radili....

Čisto sumnjam da minijaturni arbuni i oslići iz "K"(svježi) nisu iz Jadrana,trilje koje sam jednom vidio bile su toliko male da nisam u pošetku ni kužio koja je riba....,uostalom,ako je u nas zabranjen lov tako male nedorasle ribe,trebala bi bit zabranjena i prodaja,i time bi se riješile moguće nedoumice u kojoj je lokvi riba ulovljena!
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la ab ovo » 29. 01. 2010. (09:39)

Zakonodavac nije propisao minimalnu veličinu za kokota, a za grdobinu je nedavno ukinuta minimalna veličina!
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la lupis » 29. 01. 2010. (10:10)

ab ovo je napisao/la:Zakonodavac nije propisao minimalnu veličinu za kokota, a za grdobinu je nedavno ukinuta minimalna veličina!

:lol: naravno da je ukinuta,što se čudiš,na najveće "zlo" parangal , nije lako ulovit bilokakvu grdobinu,stoga je ovakva odluka i logična!
A jel moguće ulovit grdobinu koćom?
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la ab ovo » 29. 01. 2010. (10:16)

Ne čudim se uopće :lol: Znamo zašto je tako. ;)
BTW, u 40 godina parangalovanja nikad nisam ulovio grdobinu :(
ab ovo
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 29. 01. 2010. (11:25)

ab ovo je napisao/la:
BTW, u 40 godina parangalovanja nikad nisam ulovio grdobinu :(

uf,sad mi je lakše....,već sam mislio da s mojom tehnikom nešto nije u redu....

ali ček,sad kad spominješ da bacimo malo te činjenice na hartu...,hmmm..,da vidimo...,kažeš 40 godina x 365 dana x 5 kg(zanemarimo što prije nije bilo ograničenja)....=73.000 kg ribe........,ma stvarno ...taj parangal.....,užas.....,evo sad i ja vidim da to treba zabranit pod hitno.....,ajme ljudi pa pogledajte koliko štete može samo jedan čovik napravit....
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la tramontana » 29. 01. 2010. (12:45)

lupis je napisao/la:ali ček,sad kad spominješ da bacimo malo te činjenice na hartu...,hmmm..,da vidimo...,kažeš 40 godina x 365 dana x 5 kg(zanemarimo što prije nije bilo ograničenja)....=73.000 kg ribe........,ma stvarno ...taj parangal.....,užas.....,evo sad i ja vidim da to treba zabranit pod hitno.....,ajme ljudi pa pogledajte koliko štete može samo jedan čovik napravit....

He he, to je kad čovjek "normalno" lovi, ali ima i ovakvih primjera:
6 komada (zubataca, op.tramontana) - na 28 udica isto ni baš za bacit....

pa bi, uzimajući taj prosjek, na parangalu od 100 dozvoljenih udica mogli doći na 21,43 komada po kaladi... ;)
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PostPostao/la ab ovo » 29. 01. 2010. (13:13)

A neeeeeee. Ja ti lovim samo vikendima i na godišnjem. Ali prekalivam parangale :angel:
Ali ima jedna druga fora.

PRAVILNIK O RIBOLOVNIM ALATIMA I OPREMI ZA MALI RIBOLOV

Članak 7
Iznimno, ukoliko prilikom podizanja mreža ili parangala iz članka 2. točaka 1. i 4., bude ulovljena veća količina od one propisane u stavku 1. ovog članka, ovlaštenik odobrenja za mali ribolov dužan je prekinuti daljnje obavljanje ribolova sa svim alatima za taj dan, ali navedeni ulov može zadržati.

Ali onda su i oni tvoji zubaci sa parangala legalni ;)
ab ovo
Old Senior Member

PostPostao/la surfer » 29. 01. 2010. (13:17)

tramontana je napisao/la:He he, to je kad čovjek "normalno" lovi, ali ima i ovakvih primjera:
6 komada (zubataca, op.tramontana) - na 28 udica isto ni baš za bacit....

pa bi, uzimajući taj prosjek, na parangalu od 100 dozvoljenih udica mogli doći na 21,43 komada po kaladi... ;)

E, to!! :thumbup:

ab ovo je napisao/la:PRAVILNIK O RIBOLOVNIM ALATIMA I OPREMI ZA MALI RIBOLOV

Članak 7
Iznimno, ukoliko prilikom podizanja mreža ili parangala iz članka 2. točaka 1. i 4., bude ulovljena veća količina od one propisane u stavku 1. ovog članka, ovlaštenik odobrenja za mali ribolov dužan je prekinuti daljnje obavljanje ribolova sa svim alatima za taj dan, ali navedeni ulov može zadržati.

Ali onda su i oni tvoji zubaci sa parangala legalni ;)

Legalni su, ali se ne može uspoređivati lov zubaca parangalom, i lov kokota, mola, ribona i ostale ribe, isto na parangal!!
There is one thing far more important than freedom of speech and that is the freedom to live!! by P.W.
surfer
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin + Honda 40

PostPostao/la ab ovo » 29. 01. 2010. (13:25)

A pazi ovo. Ja već 40 godina lovim na kanjavaču. Pa da bacimo malo na papir 40 godina x 365 dana x 5 kg (zanemarimo što prije nije bilo ograničenja)....=73.000 kg ribe........,ma stvarno ...ta kanjavača.....,užas.....,evo sad ja vidim da i to treba zabranit pod hitno.....,ajme ljudi pa pogledajte koliko štete može samo jedna kanjavača napravit :ugeek:
ab ovo
Old Senior Member

PostPostao/la oneeyed » 29. 01. 2010. (13:30)

A pazi ovo: ja lovin gotovo isklučivo kad sam na GO u osmi misec i godišnje ulovin/ne ulovin dozvoljenu dnevnu kvotu od 5 kg, a platim godišnju dozvolu za rekreacijski ribolov...ima li ko jači?
"Najgore što ti se može dogoditi je da na tebe padne nešto tupo, a teško. To drobi kosti."
oneeyed
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ribar 480

Sljedeća

Natrag na Loviti u okvirima zakona

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.