Sportska dozvola za otočane iznad 65g

Zakonske odredbe u ribolovu, prijave prelova, prijedlozi ...

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Sportska dozvola za otočane iznad 65g

PostPostao/la mala od kužine » 07. 06. 2017. (15:19)

Imam pitanje na koje ne znam odgovor, iako mene ne kači, vjerujem da ima ovdje ljudi koje bi moglo..
Naime u Pravilniku o sportskom i rekreacijskom ribolovu na moru(19.01. 2015.) ima jedna "čudna" stavka koja otočanima starijim od 65 godinica ne izdaje dozvolu
za sportski ribolov.
Znači li to da su diskriminirani i da se ne smiju baviti sportskim ribolovom ili je to neka grješka koja bi u stvari trebala značiti suprotno?
Čudno jer se za istu skupinu otočana dozvola za rekreacijski ribolov izdaje bez naknade.. :wtf:
Pravilnik%20o%20rekreacijskom%20i%20sportskom%20ribolovu%20NN%20155-14.pdf
Možda Emlis skuži što je pisac htio reći jer na terenu svatko različito tumači.
Zadnja izmjena: riberer; 09. 06. 2017. (18:33); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: t=z
"Zaletjela se iako je bilo upaljeno crveno svjetlo,prošla između rampe i uzalud sam joj vikao i gestikulirao da se zaustavi jer nije me obadavala nego pun gas nastavila,preletjela most u trenutku dok je bio podignut najmanje dva i pol metra,zaustavila se tek na kopnu i sad sjedi u kafiću."
mala od kužine
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Nautika 600k, yamaha 4t 100k, yamaha 4t 6k

Re: Sportska dozvola za otočane itnad 65g

PostPostao/la oneeyed » 07. 06. 2017. (17:26)

Nagađam da je pisac Pravilnika bio uvjeren da ni jedan otočan ni Pelješanin nije toliko neiživljen da bi se sa 65+ godina išao takmičiti u ribolovu, niti munjen da bi išao navlačiti odijelo za podvodni, a kamoli raditi čeku ili šulju. Možda neki koji nije rješio grobno mjesto. Za ostalo ima rekreacijsku dozvolu badave. Diskriminacija, zdrav razum...teško je reći...
"Najgore što ti se može dogoditi je da na tebe padne nešto tupo, a teško. To drobi kosti."
oneeyed
Old Senior Member

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la mala od kužine » 08. 06. 2017. (08:19)

Možda ti tako gledaš na stvari, ali zdrav razum i statistike govore da postajemo sve starije društvo, a ti stariji su sve živahniji i duže u sportskim aktivnostima.
Kvaliteta života u tim " poznim " godinama sve je viša, a zakonodavac bi trebao biti iznad " zdravog razuma " i ne diskriminirati starije.
Također trpanje svih u iste kutije, ladice, fijoke mi je antipatično, da ne kažem primitivno.
"Zaletjela se iako je bilo upaljeno crveno svjetlo,prošla između rampe i uzalud sam joj vikao i gestikulirao da se zaustavi jer nije me obadavala nego pun gas nastavila,preletjela most u trenutku dok je bio podignut najmanje dva i pol metra,zaustavila se tek na kopnu i sad sjedi u kafiću."
mala od kužine
Old Senior Member

PostPostao/la oneeyed » 08. 06. 2017. (09:22)

mala od kužine je napisao/la:...također trpanje svih u iste kutije, ladice, fijoke mi je antipatično, da ne kažem primitivno.

Ako je tako vjerojatno bi se dobro slagali...da nisi malo preozbiljna :D. Zajebanciju na stranu, ako hoćeš ozbiljan odgovor (ozbiljno nagađanje da budem precizniji), besplatne dozvole za navedene skupine građana proizlaze iz socijalno-ekonomskih i demografskih razloga, u stilu olakšajmo im život i ostanak na otoku dozvolivši da slobodno uhvate ribe za obrok sebi i obitelji. Mjera za pet, što se mene tiče. To pokriva besplatna rekreacijska dozvola. E sad, ako to nije dovoljno, ako se dobrodržeći gospodin ili gospođa od 65+ godina žele i takmičiti, ili baviti podvodnim ribolovom (koliko je podvodnih ribolovca starijih od 65?), molim lijepo, neka pljunu 60 kuna i kupe sportsku dozvolu za osobe od 60+ godina, kao i svi drugi građani Hrvatske. To je po mom osobnom mišljenju pravedno, pa mi sad, ako te volja, lipi etikete po izboru. Smrt diskriminaciji, sloboda penzionerima! :wave:
"Najgore što ti se može dogoditi je da na tebe padne nešto tupo, a teško. To drobi kosti."
oneeyed
Old Senior Member

PostPostao/la mala od kužine » 08. 06. 2017. (11:38)

Nisam ja smrtno ozbiljna, to ti je ironija, satira, sadržana već u pravilniku koji kažnjava one koji još mogu roniti sa 65+, umjesto da ih drži ko malo vode na dlanu....
a ja ih znam nekoliko koji su bolji od 20ogodišnjaka. Sport svima, a ne samo njima! :D
Još veća glupost je autonomno tumačenje od raznoraznih tajnika... što jednostavno ne kažu pare na sunce i mir s tobom, a većina takvih "penzionera" bili su instruktori...
Emlis javi se ako si tu negdje i prosvitli nas !! :wave:
mala od kužine
Old Senior Member

PostPostao/la ginekol7 » 09. 06. 2017. (07:33)

Tko se jednom zarazi bolešću zvanom podvodni ribolov, boluje do smrti.
Poznajem mnoge 70+ koji redovito rone i love, a donedavno i jednog
85godišnjaka (nije se utopio, odnio ga rak).
A zakoni u hrvata kao i inače zakoni u hrvata, debilizam do bola.
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la oneeyed » 09. 06. 2017. (10:15)

Činjenica da se sedamdesetodišnjaci i osamdesetogodišnjaci bave podvodnim ribolovom je fantastična! :clap: :clap: :clap:

Pitanje za vas dvoje: u čemu je problem da rečena gospoda, kao i svi ostali, kupe godišnju dozvolu za sportski ribolov? S članarinom od 50 kuna za njihovu dob to iznosi 110 kuna godišnje. Ili, ako im je to preveliki izdatak, zašto takvim legendama sportsko ribolovna društva čiji su član ne bi poklonila dozvolu? Djeca, prijatelji, susjedi? Ej, 110 kuna za godišnju dozvolu...boduli.. :D :wave:
oneeyed
Old Senior Member

PostPostao/la mala od kužine » 09. 06. 2017. (14:56)

Oneeyed, činjenica je debilizam od pravilnika, a ne da bi netko nekom nešto trebao poklanjati. To i nije moje pitanje.
Fulao si jer braniš takve odredbe, umjesto da ih (ako možeš) mijenjaš.
Zar nije groteskno napisano da otočani stariji od 65,mogu dobiti dozvolu za rekreativni besplatno, a da im se za sportski uopće ne izdaje?
mala od kužine
Old Senior Member

PostPostao/la Pestilence » 09. 06. 2017. (15:13)

mala od kužine je napisao/la:Zar nije groteskno napisano da otočani stariji od 65,mogu dobiti dozvolu za rekreativni besplatno, a da im se za sportski uopće ne izdaje?

Mozda se jednostavno ne izdaje ko sta se ne izdaje dici... Jer je opasno dat ljudima od priko 65 pusku u ruke i potopit ih pod more, isto ko dici, opasno za njih prvenstveno... A i skupo za drzavu ukoliko se ne vrate doma, za sta je puno veca vjerojatnost nego za mladje ljude...
A tih masu (ili mnogo, ili cak i nekoliko :) ) vrhunskih podvodnjaka od 70 godina, da se 20-o godisnjaci mogu sakrit, dajte molin vas...
Mozda pravilnik i nije najbolji i triba ga minjat, al necemo pretjerivat... :mrgreen:
Ako imas problem, napravi sve sta mozes da ga rijesis.
Ako ga nemozes rijesit, onda nemas problem.
Pestilence
Senior Member

Tip plovila: pasara Elan 490 + Yamaha F6

PostPostao/la oneeyed » 09. 06. 2017. (15:48)

mala od kužine je napisao/la:Zar nije groteskno napisano da otočani stariji od 65,mogu dobiti dozvolu za rekreativni besplatno, a da im se za sportski uopće ne izdaje?

Nisam autoritet za ovo pitanje ali sam uvjeren da je došlo do nesporazuma. Svim osobama 60+ godina se izdaju sportske dozvole za ribolov, znači od 60 pa doživotno, po cijeni od 110 kuna (60 dozvola+50 članarina). Uz to, dodatno, otočani i Pelješani 65+ imaju pravo na rekreativnu dozvolu besplatno. Dakle, jedina diskriminacija navedene skupine je pozitivna diskriminacija. Da li je sada jasnije ili ćemo opet u krug?
oneeyed
Old Senior Member

Re: Sportska dozvola za otočane iznad 65g

PostPostao/la mala od kužine » 10. 06. 2017. (11:12)

Jasno je od početka da stariji otočani moraju pljunut lovu za sportsku dozvolu. Jasno je da pravilnik nije usklađen.
Jasno je da ti iz nekih razloga omalovažavaš te starije lovce i misliš da im treba uskratit boravak i lov u moru, jasno je ko dan da ne znaš da i dica do 18. godina imaju pravo na dozvolu za sportski ribolov, sve je meni oneeyed jasno.
Ali nije mi jasno što tebe ta tema toliko dira?
Pozdrav :wave:
mala od kužine
Old Senior Member

PostPostao/la oneeyed » 10. 06. 2017. (11:27)

Meni je tek sad jasno s kim komuniciram. Svako dobro želim i bez brige, neću dva puta ovako pogriješiti.
oneeyed
Old Senior Member

PostPostao/la ginekol7 » 12. 06. 2017. (09:07)

Tema je završena i to je dobro jer su se počele dizati nepotrebne tenzije.
Nije bitno (ne)plaćanje dozvole jer iznos zaista nije značajan nego se radi
o nelogičnosti ili principu. Zašto rekeacijska ide mukte a sportska ne (ma koliko
bila jeftina)!?
Srdačno pozdravljam!
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

Natrag na Loviti u okvirima zakona

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.