Registracija plovila nakon 01.01.2020

Zakonske odredbe, uvoz i registracija plovila i motora, sigurnost plovidbe …

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Registracija plovila nakon 01.01.2020

PostPostao/la MURTERINJO » 13. 02. 2020. (20:17)

Evo jos jedna novost ako niste znali,naime od gore navedenog datuma registracija plovila kupljenog i registriranog u nekoj luckoj kapetaniji koja nije vasa ide ovako
1 kupoprodajni ugovor
2 plvovidbena dozvola
3 zahtjev za preupis brodice
4 TABULARNA IZJAVA
Naime do sada je trebalo odjaviti brodicu iz LK ili ispostave u kojoj je upisana da bi mogli napraviti zahtjev za upis brodice u svojoj LK,sada vise to nije tako nego sve radite u svojoj LK ali dobro pripazite da imate ovu tabularnu izjavu ovjerenu u Javnog biljeznika bez toga vise nije moguce registrirati plovilo i prebaciti vlasnistvo .
MURTERINJO
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Leidi 660

Re: Registracija plovila nakon 01.01.2020

PostPostao/la ginekol7 » 14. 02. 2020. (07:40)

Cijeli svijet pojednostavljuje administraciju samo mi...
Zapravo mi i ne pripadamo tom svijetu, mi smo ČUĐENJE U SVIJETU,
da parafraziram našeg slavnog pjesnika.
A neka i bilježnici zarade za koricu kruha...
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la lupis » 14. 02. 2020. (07:56)

Show must go on...tako je već bilo prije nekih destak godina..doduše bez tabularne izjave...prije se odjavljivalo u drugoj LK,pa u svojoj,pa u drugoj,pa sad opet u svojoj..,sve u nazad 15tak godina..... :clap: ...,oko 2025 će se opet odjavljivat u drugoj LK ...,ako se promjene ne uvedu 2023, a 2025 po "novom",od 2020 još jednom...
Apropo bilježnika,naša Carina ,isto prije 10 godina,prilikom ugradnje novog motora u brod,obračunavala je nekakav harač na povećanu vrijednost plovila na iznos cijene novog motora,a u isto vrijeme nisu od cijene novog motora(50.000 kn,račun iz butige prodavatelja) odbijali vrijednost motora koji je bio ugrađen i prodan za 15000 kn,kupoprodajnim ugovorom ovjerenim kod bilježnika("kako oni mogu znat da je to prava vrijednost")....da ne spominjem da seIMR tada mijenjao za motor domaćeg proizvođača (baza zadnje generacije ,uvoz).Prije 10 godina su njima svima zajedno ekologija i poticanje domaćeg poduzetništva bili nepoznati pojmovi,a nije ni danas bolje,prepisuje se bez veze i logike,bitno samo da se ušićari koja kuna ..
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la pagus » 14. 02. 2020. (09:28)

Već se nazire budući CENTAR ZA PLOVILA HRVATSKE d.d. - nova firma koja će preuzeti preglede od lučkih kapetanija.
LOVA NA VIDIKU !!!
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la macro » 15. 02. 2020. (09:22)

ginekol7 je napisao/la:Cijeli svijet pojednostavljuje administraciju samo mi...

varaš se
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Tip plovila: Samonadokaradnja 550, Merc 90, Merc 5, mazgun

PostPostao/la Maslinjak » 03. 03. 2020. (16:31)

Sve bi se trebalo obaviti na temelju ovjerenog kupoprodajnog ugovora u kapetaniji gdje želis registrirati brodicu.
E plovila baza podataka to omogućuje.
Ali onda nema papira, nema čekanja, nema živaca, nema šetanja, nema....
Svugdje u svijetu informacijska tehnologija pomaže, smanjuje administraciju ali kod nas NE. Zapravo obrnuto.
Katastrofa!!!
Maslinjak
New Entry

Tip plovila: Galeb 675, motor SoleDiesel Mini62

PostPostao/la martine » 06. 03. 2020. (18:05)

Imam namjeru kupiti jedrilicu koja je građena 1973 godine.
Registrirana je u Belgiji od uvijek. Ali plovi već nekih 30 godina kod nas.

Od ove godine su mi rekli na kapetaniji da ima nekih problema u vezi registracije brodice ako nema CE-cerfitikat....Ništa preciznije nisam saznao od njih....
Onda vidim ovaj link:

https://morski.hr/2020/02/14/zelite-uvesti-polovan-brod-u-hrvatsku-evo-vam-problema/

Na ovim linku piše da je situacija totalno absurdna i za mene nije jasna.

Promet robe unutar EU bi trebao biti nesmetan. Tako da ja mislim da je registracija brodice koja je već bila registrirana u bilo kojoj državi EU se može registrirati i kod nas.
Ali to mi tako nigdje ne piše.....

Imate koji link za mene koji će meni objasniti situaciju ako je moguće brodicu iz Belgije registrirati kod nas?

Puno hvala, Martine

Evo kako u linku piše novinar:
"Sama Direktiva sadržava i odredbe u svezi ocjene sukladnosti plovila za sport i razonodu nakon gradnje (modul PCA), ali u slučaju kojeg navodite u primjeru, kada je brodica građena prije 16. lipnja 2000. godine, koja je već stavljena na tržište EU (prije stupanja na snagu Direktive 94/25/EZ, tj. 16. lipnja 2000. godine), a pri tome nije označena CE oznakom, prijavljeno tijelo nije u mogućnosti provesti postupak ocjene sukladnosti nakon gradnje jer Direktiva izrijekom ne predviđa njegovu primjenu u ovakvim slučajevima, a čime bi prijavljeno tijelo ukoliko samostalno tako postupi izdalo dokument suprotan odredbama Direktive.

Stoga je u konkretnom slučaju za postupanje s rekreacijskim plovilima građenim prije 16. lipnja 2000. godine, već stavljenim na tržište EU i koja nemaju CE oznaku potrebno zatražiti upute o načinu postupanja od samog zakonodavca, tj. od strane donositelja “Pravilnika o brodicama, čamcima i jahtama” – odgovorili su iz Hrvatskog registra brodova. A donositelj pravilnika je, podsjetimo, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, koje nas je uputilo na Hrvatski registar brodova."
martine
New Entry

Tip plovila: Gumenjak Sacs

PostPostao/la peroLA » 06. 03. 2020. (21:53)

tema ti spada u uvoz ne u registraciju...pisi obavezno kako si prosao... trebao si do prvog mjeseca to rjesit pa nebi imao problema... sad ces mjesece izgubiti i mozda nista ne napraviti
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la martine » 07. 03. 2020. (16:00)

Imam malo vremena pa sam malo dalje tražio u vezi registracije plovila za osobne potrebe koje su bile prije 16.06.2000 godine upisane u upisnik jedne zemlje koja je članica EEA:

Na ovoj stranici https://gov.hr/moja-uprava/promet-i-vozila/registracija/upis-brodice/515 (koja meni nije objasnila situaciju) ima ovaj link za prijedlog zahtjeva za prvi upis brodice: https://mmpi.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/MORE/More%201_20/USP%20UPISNICI%2023-1_20/Zahtjev%20za%20prvi%20upis%20brodice%20ili%20jahte%20do%2024m%20-%2023.01.2020..docx

Članak 2: ISPRAVE KOJIMA SE UTVRĐUJE TEHNIČKA PRIHVATLJIVOST POSTOJEĆE JAHTE DULJINE MANJE OD 24 M ILI BRODICE

Članak 2.1: OSOBNA PLOVILA NA VODOMLAZNI POGON BEZ OBZIRA NA NAMJENU, BRODICE OSOBNE POTREBE I BRODICE ZA GOSPODARSKE NAMJENE U SVRHU IZNAJMLJIVANJA
U svrhu utvrđivanja tehničke prihvatljivosti zahtjevu za prvi upis postojećeg osobnog plovila na vodomlazni pogon, postojeće brodice za osobne potrebe i postojeće brodice za gospodarske namjene u svrhu iznajmljivanja, koje su prethodno bile upisane u upisnik brodova Republike Hrvatske ili u upisnik jedne od zemalja članica EEA i drugih država s kojima je EZ sklopila ugovor o međusobnom priznavanju proizvoda i ocjeni sukladnosti, potrebno je priložiti:

upisni list, plovidbenu dozvolu ili neki drugi mjerodavni dokument izdan od zemlje članice EEA i drugih država s kojima je EZ sklopila ugovor o međusobnom priznavanju proizvoda i ocjeni sukladnosti, kao dokaz o direktnom prijenosu postojeće brodice s tržišta neke od zemalja članica EEA na tržište Republike Hrvatske
i
EU izjavu o sukladnosti u skladu s Direktivom 94/25/EZ, za postojeća osobna plovila na vodomlazni pogon i postojeće brodice za gospodarske namjene u svrhu iznajmljivanja koje su stavljene na tržište prije 18. siječnja 2017.
U svrhu utvrđivanja tehničke prihvatljivosti zahtjevu za prvi upis postojećeg osobnog plovila na vodomlazni pogon, postojeće brodice za osobne potrebe I postojeće brodice za gospodarske namjene u svrhu iznajmljivanja, koje su prethodno bile upisane u upisnik treće zemlje potrebno je priložiti:
• isprave kako je to navedeno za nova osobna plovila na vodomlazni pogon, nove brodice za osobne potrebe i nove brodice za gospodarske namjene u svrhu iznajmljivanja.
i
• EU izjavu o sukladnosti u skladu s Direktivom 94/25/EZ, za plovila koja su stavljena na tržište prije 18. siječnja 2017. (umjesto EU izjave o sukladnosti s Direktivom 2013/53/EU)

Ja nisam odvjetnik ili javni bilježnik ali kako ja ovaj zahtjev tumačim, da za prvi upis brodice/jedrilice za osobne potrebe nije potrebno priložiti EU izjavu o sukladnosti (CE) ako je plovilo bilo registrirano u jednoj zemlji koja ja članica EEA.
Jasno piše: "EU izjavu o sukladnosti u skladu s Direktivom 94/25/EZ, za postojeća osobna plovila na vodomlazni pogon i postojeće brodice za gospodarske namjene u svrhu iznajmljivanja koje su stavljene na tržište prije 18. siječnja 2017."

Tako i onako još nismo složili papirologiju za jedrilicu iz razloga što je kupujem od 3 nasljednika. Ali ponovo ću pitati kod nas u kapetaniji ako je situacija za njih jasna za upis brodice iz zemlja koje su članice EEA za osobne potebe.

Lp, Martin
martine
New Entry

Tip plovila: Gumenjak Sacs

PostPostao/la peroLA » 13. 03. 2020. (14:03)

https://www.facebook.com/cronautika.boat evo oni se nude na fb da znaju kako staro uvest.. meni osobno nebi bio problem kontaktirati posrednika i platiti ga jer kod kupnje mi nije primarni cilj ušparat da se poslije pravim važan nego kupiti što bolje i kvalitetnije mogu..
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la Freshman » 07. 06. 2020. (22:04)

Išao sam za ranije registrirano plovilo upisati novi vanbrodski motor koji sam stavio, i naravno stari motor ispisati. Umjesto nove plovidbene dozvole dali su mi u kapetaniji samo upisni list (i rješenje o upisu) i rekli da je to to, odnosno da više nema plovidbenih dozvola. Zna li netko da li je zaista tako ?

Mislim, do sad smo barem knjižicu u nekoj futroli imali, a sada obični komad papira moram sa sobom vuć na barku. I btw, na njemu nigdje nema podatak za koliko je osoba registrirano plovilo.
Freshman
New Entry

Tip plovila: Ranieri Voyager 17

PostPostao/la Thomy » 08. 06. 2020. (07:56)

Koliko te financijski koštao upis novog motora i kakav je postupak?

:wave:
...koliko moš baljezgat pizdarije...da ti je usta začepit... na guz**u bi progovorija....
Thomy
Old Senior Member

Tip plovila: Saver 19 Open, Yamaha 100

PostPostao/la Soter » 08. 06. 2020. (08:39)

Dobije se samo list papira, A4. Kao ne treba više dozvola, jer policija i kapetanija pri nekoj kontroli ukucaju broj broda i sve vide. Tako je meni objašnjeno.
Jedino mi nisu znali reći moram li imati taj list na brodu ..... prijatelja mi kaznilo jer nije imao osobnu kod sebe, platio 300 kn kazne. A imao reg dozvolu brodice, iskaznicu voditelja brodice sa fotografijom, onaj broj za rekreacijski ribolov, sve regularno i zbog osobne kazna.
Soter
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Antares 620 - Nanni 85ks

PostPostao/la peroLA » 08. 06. 2020. (08:51)

zato jer se zna da dozvola za ribolov ili za voditelja važi isključivo uz osobnu.. tako je bilo prije navedeno... a registraciju svatko može provjeriti preko plovila.pomorstvo.hr ..jednostavno nigdje se ne ide bez osobne
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la Freshman » 08. 06. 2020. (08:55)

Thomy je napisao/la:Koliko te financijski koštao upis novog motora i kakav je postupak?

:wave:

Ako uzimaš ganc novi motor, priložiš račun od motora, CE certifikat obavezno na hrvatskom, staru plovidbenu dozvolu i 35 kuna taksi (biljega).
Ako je polovni motor, onda kupoprodajni ugovor i potvrdu o ispisu sa prethodnog plovila (od bivšeg vlasnika).

Kapetanija zadržava pravo da te pošalje na izvanredni tehnički pregled ako ti snaga novog motora odstupa za više od 15 % od staroga, i to bi te moglo koštati još 600 kn.
Freshman
New Entry

Tip plovila: Ranieri Voyager 17

Sljedeća

Natrag na Ploviti u okvirima zakona, sigurnost plovidbe

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.