BP 2018 (boravišna pristojba za nautičare)

Zakonske odredbe, uvoz i registracija plovila i motora, sigurnost plovidbe …

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: BP 2018 (boravišna pristojba za nautičare)

PostPostao/la macro » 03. 04. 2018. (14:39)

Sad cemo se mi bunit zasto se ne placa po metru vozila, a oni ce rado i to uvest. Ka svaki put do sad. Svaka nasa zudnja za naplatom, bit ce uvazena po hitnom postupku.

Tu su zbog nas.
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Samonadokaradnja 550, Merc 90, Merc 5, mazgun

PostPostao/la ab ovo » 03. 04. 2018. (14:51)

Ma nisam baš tako mislio. :)
Boravišna pristojba se valjda plaća za boravak osobe. Kakve veze ima da li je došao plovilom, vozilom, avionom ili pješke i da li boravi u hotelu, kampu, apartmanu, barci ili kamperu u šumici kraj plaže. Dakle, po meni, svima isto.
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la Robi-ST » 03. 04. 2018. (15:49)

ma ne... stvar je u ovome.
BP u našem slučaju (brodovi domicilnog stanovnistva) se ne plaća za boravak osobe, BP se plaća samo zato da se uz pomoć nečega nepostojećeg stvori razlog da feudalci/robovlasnici svojim "državljanima" oduzimaju još više novca. meni je zabranjeno u svom brodu u svojoj zemlji prespavati ako ne platim dodatnu količinu novca. za koji apsolutno ništa ne dobijem zauzvrat. nije to spavanje zabranjeno jer je štetno ili loše, ne zabranjeno je samo ako se ne plati.
Ako imam hrvatsko državljanstvo, imam mjesto stanovanja, imam i barku koju sam sam kupio, i platio porez i naknadu za plovne objekte ili kakosevectozove, i prespavam u svojoj barci, nikome ne bi trebao plaćati to spavanje jer mi nitko nije ništa dao zauzvrat, nikakvom privatniku ili državnoj administraciji nisam stvorio trošak ili dodatan rad, nikome nisam oduzeo mjesto ili ograničio slobodu na neki drugi način, niti sam spavao na tuđem vlasništvu. TO je problem. Kada se rulja navikne da je to tako i povjeruje da to tako treba biti, tada rulja sama staje u zaštitu te legalne pljačke. Na taj način stanovništvo će biti to koje inzistra na naplati BP-a svakome i čuvar tog sramotnog zakona.

Radili su svojevremeno jedan test sa majmunima... u prostoriju sa desetak majmuna su stavili skelu, i svaki put kada bi se neki od majmuna popeo na skelu, sve majmune bi zalijevali hladnom vodom. kad su majmuni povezali uzrok i posljedicu, ukoliko bi se neki majmun popeo na skelu, drugi majmuni bi ga odmah fizički napali i potjerali. nakon toga su ih prestali zalijevati hladnom vodom, jer se više nitko od majmuna nije htio popeti na skelu.. zatim su u prostoriju doveli nove majmune koji nisu znali što će se dogoditi ako se popnu na skelu. naravno, stari majmuni bi ih isti tren napali kada bi se ovi pokušali popeti. i tako su vremenom zamijenili sve stare majmune sa novima koji nikada nisu vidjeli zalijevanje hladnom vodom. i svaki put kada bi se neki majmun popeo na skelu, drugi bi ga napali i istukli, iako nisu pojma imali zasto to rade, jer nitko od njih nije bio tu kada su ih na početku zalijevali hladnom vodom.
eto, tako funkcionira zakon, i tako osim majmuna funkcioniraju i ljudi. nitko od njih se ne pita zašto me uopće zalijevaju hladnom vodom ako se popnem na skelu koju su tu ostavili za nas, nitko se također ne pita (od novopridoslih majmuna) zašto uopće napadamo majmune koji su se popeli na skelu. bitno je samo da se nekome nešto brani, i da po kičmi dobiju oni koji nisu ništa krivi, dok bolesnik koji je postavio cijeli eksperiment se lijepo smije iza ekrana i prima plaću za svoje izopačene ideje.
sometimes you win, sometimes you learn
Robi-ST
Old Senior Member

Tip plovila: Leisure 17, Bura 2.5R

PostPostao/la ab ovo » 03. 04. 2018. (16:55)

ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la pagus » 03. 04. 2018. (18:01)

ab ovo je napisao/la:http://morski.hr/2018/04/03/capelli-jahte-ne-odlaze-iz-hrvatske-pristojbe-su-i-nakon-poskupljenja-200-eura-jeftinije-od-grckih/

Kaže naš ministar Gari (ne Cooper nego Capelli):
Jahte ne odlaze i nemamo pad uplate boravišne pristojbe. Upravo suprotno, za prva tri mjeseca možemo govoriti o rastu – izjavio je ministar i pojasnio da se za brod prosječne duljine 12 metara do sad godišnje plaćalo 1100 kn, a za mjesec korištenja 500 kn. Po novom obračunu mjesečna naknada za isti brod iznosi 1200 kn. S obzirom da nautičari prosječno koriste brod 30-60 dana, ministar je uvjeren kako povećanje cijena boravišnih pristojbi za jahte, platežno najmoćniji turisti neće ni osjetiti.

: Laughing4:
Do sada su 12 piva plaćali 110 kn a sada jednu pivu plaćaju 120 kn - i pitam se tko može biti toliko zlonamjeran i bezobrazan i tvrditi da je piva poskupila ?

CROATIA
Full of life
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la porer » 03. 04. 2018. (18:45)

Robi-ST mogu ovo samo potpisati. Sve im je manje izvora zarade pa traže načina kako namaći novce, ne prezaju ni od čega. Od najvećeg PDV-a pa do besmislenih naknada.
Mogu jedino konstatirati da je sve veća borba i otpor kontra toga, sve je više rada na crno i prodaje "ispod stola".
Ima tu još materijala da uzmu novce ali sada već napadaju na osnovna prava čovjeka, ne znam, valjda im gori pod noktima.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la macro » 03. 04. 2018. (19:07)

Veci drzavni aparat je nuzan za efikasnu naplatu nameta. Zbog veceg drzavnog aparata nuzno je uvest dodatne namete. Zbog dodatnih nameta nuzno je povecat drzavni aparat. Zbog veceg drzavnog aparata nuzno je povecat namete.........

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 04. 04. 2018. (07:50)

Naš aparat više nalikuje vibratoru nego aparatu za kokice..,tu nema rasprave...,za to smo sami krivi..

Ali turizam nije socijalna kategorija.Pritisak na more nikad veći.Radnička odmarališta su socijalistički izum.Svi koji žive od turizma,svugdje u svijetu,više vole vidjet 5 punih Bavaria 50 u svojem portu ili vali,na kojoj se svakih 7-15 dana minja 8 debelih takujina,nego 15 Adriatica790,Maestrala 700 ,ili Jeanneuoua iz 1975te,koji po misec-dva u komadu skupljaju na trupu travu,a vlasnici se hrane robinzonski svojeručno ulovljenim morskim plodovima..
Spavat u nekoj jadranskoj vali je svjetski doživljaj,i kao i plovit Jadranom.I to treba platit,i izvuć maximum.
Mi bi trebali bit s obzirom na geografski položaj prema evropi 300 eu skuplji od grčke,a ne 200 jeftiniji.Samo to treba pratiti i ponuda.
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la peroLA » 04. 04. 2018. (08:30)

evo vam malo kako je kod nas... prenosim tekst jer ovaj portal naplaćuje čitanje...

Nakon građevinskih radova početkom godine stanovnike i prijatelje Trgeta uznemirila je krajem ožujka pojava pontona, koji također priječi nesmetano hodanje plažom. Riječ je o austrijskom državljaninu koji je stari ponton, koji mu je služio za vezivanje jedrilice, izvukao na kraj, razmontirao ga i odvezao u otpad, a sada gradi novi. Prilikom našeg susreta nije bio razgovorljiv, rekao je samo da se zove Manfred i da ga u Trgetu svi poznaju i onda nam više gestama nego riječima dao do znanja da je svjestan da ljudi gunđaju zbog njegove privremene okupacije dijela plaže.

Je li sve u skladu sa zakonom upitali smo Ratka Jeromelu, pomoćnika lučkog kapetana u Trgetu.

„Kad je izvukao stari, zahrđali ponton na plažu pozvali smo Zlatka Mihaljevića, inspektora za pomorsko dobro Lučke kapetanije Pula. Inspektor je s njim razgovarao i objasnio mu da to mora ukloniti i počistiti, što je Austrijanac temeljito obavio. On, inače, plaća pristojbu za boravak na jedrilici kada je u Trgetu“, kazao nam je Jeromela i uputio nas na Mihaljevića za više informacija. Do njiega ipak nismo uspjeli doći jer se inspektor nije javljao na fiksni, ni na mobilni telefon.
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la Robi-ST » 04. 04. 2018. (09:59)

lupis je napisao/la:Naš aparat više nalikuje vibratoru nego aparatu za kokice..,tu nema rasprave...,za to smo sami krivi..

Ali turizam nije socijalna kategorija.Pritisak na more nikad veći.Radnička odmarališta su socijalistički izum.Svi koji žive od turizma,svugdje u svijetu,više vole vidjet 5 punih Bavaria 50 u svojem portu ili vali,na kojoj se svakih 7-15 dana minja 8 debelih takujina,nego 15 Adriatica790,Maestrala 700 ,ili Jeanneuoua iz 1975te,koji po misec-dva u komadu skupljaju na trupu travu,a vlasnici se hrane robinzonski svojeručno ulovljenim morskim plodovima..
Spavat u nekoj jadranskoj vali je svjetski doživljaj,i kao i plovit Jadranom.I to treba platit,i izvuć maximum.
Mi bi trebali bit s obzirom na geografski položaj prema evropi 300 eu skuplji od grčke,a ne 200 jeftiniji.Samo to treba pratiti i ponuda.

stvar je što mi koji tu živimo i imamo barke nismo turisti. mi smo vlasnici ovog mora i ove zemlje. nas se prisilno gura u kategoriju turista, tako da kad nam mozak dovoljno omekša od njihovog masiranja i prihvati te nebuloze kao nešto normalno, prestat ćemo pružati ikakav otpor i početi plaćati dadžbine bez pitanja. ako odem planinariti negdje po HR o svom poslu, i prespavam u šatoru, planinarskom skloništu ili planinarskom domu, tada nisam turist. sasvim ista stvar je kad odem na đitu i prespavam u svojoj barci.
i ne znam što je falilo radničkim odmaralištima i socijalizmu uopće, pogotovo u odnosu na ovu parodiju društveno-ekenomskog uređenja u kojoj se sada nalazimo. šta nije normalnije da ljudi koji ovdje žive i svojim radom izgrađuju ovu zemlju imaju ekskluzivno pravo u njoj uživati?
neka se nitko ne uvrijedi, ali meni osobno ne postoji veće pišanje po samom sebi nego ljeti crnčit za strance, kupat se u znoju i služit gospodara sa eurima ili dolarima dok se on toćaje u moru, zakidat samog sebe i svoju obitelj za normalan život koji pruža ovakvo mjesto na zemaljskoj kugli.
to je po mom mišljenju jad i bijeda sluganskog mentaliteta. život brzo prolazi, nema garancije da ćemo živjet ne još 10 godina nego 10 sati, a svi se ponašaju ko da će živit zauvijek. međutim stvarnost je drugačija: svaki minut koji se potroši na služenje nekome, oduzet je sebi. možda se vrijeme može pretočit u novac, ali obratno ne ide.
Robi-ST
Old Senior Member

PostPostao/la Robi-ST » 04. 04. 2018. (10:52)

plavnik je napisao/la:
Isao danas do Krka tankat. Slikao sam te divlje kampere koji su hvatali zrake sunca ko gusteri. Mozda jer sam nekad davno radio u kampu i jesam ovako lud na njih. Kazes nista ne oduzimaju pa brate nista ni ne daju. Sve nose sa sobom, a nama ostavljaju smece. Da vidis koje fore imaju. Udju u kamp kao razgledat pa isprazne fonjare i otusiraju se. Kad sve obave, kao ne svidja im se kamp... Kad se sjetim kad sam kao mladji po sumicama bario turiskinje, kad ono odjednom eto ti kampera i ubije ti romantiku ;) 200 m od ovih divljaka je otvoren kamp koji je btw bio pun kampera. Ti su ocito budale, a ovi pametnjakovici. To se sve lako rijesi. Naplacivanje vinjete po ulasku u drzavu i rijesen problem. .

takvih muktaša ima svugdje. 12 godina sam proveo u turizmu, i doživio nevjerojatna ciganjenja i žicanja od ljudi kojima je normalno platit jednu noć od 200 do 1000 eura. o tome bi trebao napisat knjigu, ili napravit humorističku seriju, mislim da bi dobro na njoj zaradio 8-)
nije velik problem uvesti reda u ponašanje kampera... samo da se kazne za obijest, onečišćenje ili nekakvu drugu štetu povećaju jedno 1000 puta. od tih novaca se poveca broj komunalnih redara i mjesta za odlaganje otpada. nije ni problem uvest reda među muktaše, jednostavno ih se ODJEBE (izvinjavam se na ovim francuskim izrazima, ali na žalost oni najbolje opisuju što je pjesnik htio reći) skupa sa njihovim Trip Advisorom i ostalim sličnim servisima. Gostu se u nekim situacijama TREBA reći NE. u biti treba taj sustav ugostiteljstva totalno promijeniti. za početak se prestat pretvarat da su nam to gosti, jer riječ GOST označava nešto sasvim drugo. to su nam klijenti-turisti koji dobivaju uslugu samo zbog novca koji su voljni platiti. tko ne želi biti klijent-turist, neka se snađe sam bez grebanja i žicanja, ali uz potpunu slobodu izbora.

A tim strancima o kojim pricas je netko prodao zemlju, nekretninu... Po prirodi nisam pesimista. Al sve polako ide bespovratno u pm

nažalost da... svim tim strancima je drago kad dođu u koje malo mjesto ili grad uz more, pa vide kamene kuće i svu onu ostalu ikonografiju ovog područja, pa požele i oni nešto kupit i sagradit. ali ne shvaćaju da nije stvar u kamenu, pogledu i kućama, nego u "duhu" kojeg oni nemaju i kojeg nisu dio. i kad sve pokupuju, to mjesto više nema ništa zajedničko sa onim zbog čega su došli. da se mene pita, a ne sreću me se ne pita 8-), niti jedan stranac ne bi imao pravo kupiti nekretninu u našoj zemlji, osim ako se ne odrekne vlastitog državljanstva i zatraži naše. to bi mi bio dokaz da uistinu želi biti dio ove zemlje, i da će se potruditi prilagoditi mjestu gdje je došao, a ne obratno da se mi moramo prilagođavati njihovim politikama/mentalitetima/valutama/običajima. evo u Splitu je skoro sve amerikanizirano, svugdje se nude neke čudne usluge, čudni restorani i čudni barovi koji nemaju nikakve poveznice sa Dalmacijom. to je ništa drugo nego okupacija kojoj se svi prisilno moraju prilagoditi. svi ti kojima je u cilju sve više i više turista i zarade, uopće ne razmišljaju kakav će svijet ostaviti svojoj djeci. oduzet će im upravo ono što jedino vrijedi u ovoj zemlji.
Robi-ST
Old Senior Member

PostPostao/la dimulius » 04. 04. 2018. (14:29)

robi, ponekad si mozda i pretjerano tvrd, ali ovih tvojih zadnjih par postova potpisujem :thumbup:
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la Skipper3144 » 24. 04. 2018. (09:56)

Tek danas vidjeh da je netko pokrenuo inicijativu za promjenu ovog nakaradnog zakona.
Mislim da je citav problem namjerno lose prikazan u medijima, tako da izgleda da se citava prica odnosi iskljucivo na strane nauticare a ne i na nas, domace vlasnike plovila koje koristimo za ribolov i rekreaciju. Vecina domacih nauticara i ne zna sta se iza brda valja i mislim da bi bilo potrebno pokrenuti medije da se vise posveti paznje o utjecaju predmetnog zakona na domace nauticare ( mozda putem emisije Tema dana jer je gdja Zrnika Grancaric nauticarka pa mislim da joj je ova tema bliska )
Sa svoje strane cu obavijestiti sve prijatelje nauticare o ovom forumu, tako da nam se prikljuce svojim iskustvima i prijedlozima.
Skipper3144
New Entry

Tip plovila: Salona40

PostPostao/la lupis » 27. 04. 2018. (07:01)

Najprije se moramo odlučit jesmo li za kapitalizam ili za socijalizam.

Ako u neku valu može stat i noćit 10 plovila,onda to treba naplatit svima,i to jednako.Ili ne naplatit nikome.
Brodica ili brod je ko vikendica u tom slučaju.
Želimo li pune vale vikendica koje ne donose zaradu,ili hotela koji donose?
Isto tako,čim se naprave dve nejdnake osnove za naplatu,zna se šta će se dogodit..muljaže..
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la macro » 27. 04. 2018. (07:43)

Prvo definirajmo sta je to zarada?

Zatim, kome ide ta tzv. zarada?

Ako uzmemo da je zarada novac, i da taj novac ide meni, znam kako bi postupija. Devastira bi Jadran, zbog zarade, i onda otisa s tim parama uzivat u divljoj prirodi Albanije...

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member