Nordic 81

Sve o jedrilicama i jedrenju...

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Nordic 81

PostPostao/la peroLA » 19. 09. 2023. (08:30)

koliko je visok jarbol, dali ga demontiraš na ruke ili? koliko misliš da bi boja izdržala tj. svako koliko bi ga morao održavati?... Na kraju nije drvenjača sve skupa tako da mene nebi nagovorili na drveni jer ipak je logičnije alu
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la som » 19. 09. 2023. (09:00)

Ja bi stavija aluminijski jarbol i dao nalipiti onu foliju sta oblace auta sa uzorkom drva. Izgledalo bi impresivno a folija traje ohoho godina.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la ginekol7 » 20. 09. 2023. (13:43)

ohoho, to sa folijom mi se sviđa. Inače jarbol je samo 7,5 m i u dvojicu ga namistimo ili spustimo. po ure posla.
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la lupis » 21. 09. 2023. (00:04)

som je napisao/la:Ja bi stavija aluminijski jarbol i dao nalipiti onu foliju sta oblace auta sa uzorkom drva. Izgledalo bi impresivno a folija traje ohoho godina.

Aebalo te to drvo..zapeo si za to ko da smo u vatrenom dobu...

Ima danas izbora..recimo folija s uzorkom žala,cigle,benkovačkog lomljenog s fugama..
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la dimulius » 21. 09. 2023. (09:11)

drvo vanka = prvih par miseci srica i lipota, a nakon toga muka i nevolja
Folije su mi bezveze i to mi je najgora opcija

Znaci, prvi izbor je drvo, ali iskljucivo da imas ljude na placi koji ce se njime bavit
Kako nemas, onda aluminij bez razmisljanja

Da ne bude zabune, slican stav imam i oko tikovine.
Prava tikovina je super, velicanstvenog izgleda kad je nova, ali kad prodju godine i ona izgleda ka gov_o i samo problemi sa njom
Ona umjetna sr@**a su gov_o kako kod okrenes
Gola plastika izgleda u startu najlosije, ali je dugorocno daleko najbolja opcija

Keep it simple!
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la peroLA » 21. 09. 2023. (09:28)

slažem se 100% :)
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la Rexi » 21. 09. 2023. (13:09)

ovisi sto sve planiras od finesa. ako je plastika dominantna, onda nema smisla drveni jarbol.

isto tako, kako cesto mislis vaditi brod vani.

Sjecam se jednog cca 20m drveni jedrenjak, bio je u Hvaru stalno u moru... prekrasan ali neodrzavan.
Dugo je tako stajao dok se nije prodao. sada ga nema vise u hvarskom akvatoriju.

Sa druge strane.. ne zelim te strasiti ali evo jugo je, gromovi i tako to :mrgreen:

Stavi sto je tebi privlacnije. Kao sto je ekipa rekla, nece se susjedi baviti tvojim drvom nego ti :D
Rexi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka

PostPostao/la ginekol7 » 21. 09. 2023. (13:15)

OK. Čuo mišljenja raznijeh. Ostaviti ću ovo pitanje neka prezimi. :wave:
ginekol7
Senior Member

PostPostao/la peroLA » 21. 09. 2023. (13:21)

Rexi je napisao/la:ovisi sto sve planiras od finesa. ako je plastika dominantna, onda nema smisla drveni jarbol.

isto tako, kako cesto mislis vaditi brod vani.

Sjecam se jednog cca 20m drveni jedrenjak, bio je u Hvaru stalno u moru... prekrasan ali neodrzavan.
Dugo je tako stajao dok se nije prodao. sada ga nema vise u hvarskom akvatoriju.

Sa druge strane.. ne zelim te strasiti ali evo jugo je, gromovi i tako to :mrgreen:

Stavi sto je tebi privlacnije. Kao sto je ekipa rekla, nece se susjedi baviti tvojim drvom nego ti :D

nerazumjem povezicu između vađenja i jarbola ;)
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la Rexi » 21. 09. 2023. (14:21)

Znam da moze skinut jarbol dok je brod u moru, ali dali je bas zgodno nosit, pa transportirati, piturati, vracati. Ovisi sve o uvjetima. Netko moze to sve odraditi metar od broda. Netko ne moze.
ginekol, ajde kada ti bude zgodno i otvoreno za javnost, rado bi dosao viditi kako radovi napreduju.A usput da prodiskutiram neke stvari sa tobom i vidim kako radis ovaj zadnji finish koji sam ja amaterski odradio :D
Rexi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka

PostPostao/la peroLA » 21. 09. 2023. (14:56)

Rexi je napisao/la:Znam da moze skinut jarbol dok je brod u moru, ali dali je bas zgodno nosit, pa transportirati, piturati, vracati. Ovisi sve o uvjetima. Netko moze to sve odraditi metar od broda. Netko ne moze.
ginekol, ajde kada ti bude zgodno i otvoreno za javnost, rado bi dosao viditi kako radovi napreduju.A usput da prodiskutiram neke stvari sa tobom i vidim kako radis ovaj zadnji finish koji sam ja amaterski odradio :D

neznam koja je udaljenost ali kod nas na cesti se skida jarbol za transport, isto na za dizanje spuštanje na malim dizalicama se skida jarbol... isto tako kod nas kad se jednom napravi takav brod se ne vozi doma(jer i košta ko pola broda) pa zato pitam... ja osobno idem na velike dizalice i travel lift da nemoram skidat jarbol
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la ginekol7 » 22. 09. 2023. (06:56)

Za izvlačenje ću možda koristiti kolica koja imamo na škveru iako mislim da ću angažirati autodizalicu pa ću morati skidati jarbol. Rekoh, nije preveliki problem, mali je to jarbol.
Rexi, rado ću ti pokazati brod. Oko toga ćemo se dogovoriti samo neka malo raščistim gužvu koja mi se je stvorila (nije oko broda, neke druge stvari). Pošalji mi broj mobitela. Imao sam ga ali je ostao u starom mbt. Taj je ostao negdje uz cestu Stolac- Neum. Jbg.
ginekol7
Senior Member

PostPostao/la ginekol7 » 10. 06. 2024. (10:15)

Svakom poslu dođe kraj tako su završeni radovi na mojem Nordicu. Bila ja ovo jedna zanimljiva godina i projekt kojim sam sebi i drugima dokazao da sam još sposoban za ozbiljne izazove. Iskreno se nadam da ovakvih izazova sebi više neću priuštiti. Porinuće je bilo 4. lipnja i prošlo je bez problema . Potom je slijedilo nekoliko dana trimanja jarbola i namještanja ostale palubne opreme.
Jarbol je ostao drveni i to mi je jako drago jer se alu nebi nikako uklopio u ovakav koncept i eksterijer.
Slovenac koji drži drvenu jedrilicu u Starome Gradu mi je savjetovao premaz za drvo koji izgleda prekrasno i drži par godina a ponavlja se bez brušenja i pripreme. A to se vidi i na njegovom brodu.
U subotu je bila probna plovidba od par sati za provjeru motora i sustava upravljanja te sidrenog vinča.
Sve radi bez greške. Po lijepom maestralu sam se vraćao jedreći pod svim jedrima i ugodno sam iznenađen jer sam očekivao skromnije perfomanse jedrenja. Sa vjetrom u bok je minimalno zanošenje a to je nešto neočekivano. Upravljanje jedrima je iz kokpita i za vještijeg jedriličara -samca bez ikakvih problema. Brod je vrlo stabilan na bočno valjanje a provom val razbija meko i bez lupanja. Na 1500 điri klizi bez krmenog vala brzinom od 6 čv. Na 2000 ubrza na nešto preko 7,5 čv.
Motor je vrlo dobro zvučno izoliran. Privlači pozornost na vezu i na moru jer je vrlo lijep i nekako neobičan za današnje vrijeme konfekcije na moru.
Cigo i njegov konj...
Administratoru sam poslao nekoliko fotki pa će i one biti na vašoj prosudbi.
ginekol7
Senior Member

PostPostao/la peroLA » 10. 06. 2024. (10:35)

bravo, čestitke u mom poslu je top majstor onaj koji uspije predvjet količinu posla i u roku napravit, a ti to i jesi kako su na početku si zamislio... svaka čast
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 10. 06. 2024. (10:52)

Kako mislis vrlo dobro izoliran? Po ps-u kao i svaki ili nesto ekstra mislim na zvucno toplinsku, spuzve i folije
peroLA
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Jedrilice i jedrenje

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.